kto ani neskúsi, ten určite nezoženie, to je pravda
kto ani neskúsi, ten určite nezoženie, to je pravda
ani ja by som sliepkam nedávala škrupiny s tetovačkami
pokojne by som vyskúšala na bielom vajíčku bez natretia (a keby sa ukázal problém pri lepení, tak by som natrela vajce)
botanické sú asi preto, lebo téma obrázkov je botanická, nie preto že obrázky sú vyrobené z rastliniek
Kohútovi minulý rok “omrzol” hrebeň ešte pred mrazmi - bolo daždivé počasie a hlavne silne fúkalo - inak natierala som mu ho odporučeným glycerínom - vôbec to nepomáhalo, len mal potom hlavu a krk špinaný od tuku
a tento rok som (na rozdiel od minulého) vetrala v noci kurín oveľa viac, mali v kuríne menej tepla, hrebeň som nenatierala a dopadol oveľa, oveľa lepšie. Možno bol kohút otužilejší.
Ozobávať si nechal ten hrebeň svojou favoritkou.
Rozmýšľala som a dospela som k názoru, že aj napriek všetkým roztržkám na tomto fóre - beriem ich spätne ako kedysi aj dosť boľavé pletky - sem rada chodím
1. kvôli odborným informáciám a inšpiráciám, ktoré občas získam,
2. ale oveľa radšej preto, lebo mám tunajších prispievateľov rada.
Všetkých. Aj tých, s ktorými som prípadne mala spory. Teda hlavne tých neanonymných, lebo anonym ma môže obohatiť maximálne odborne. Alebo znechutiť, ak je na iných nepríjemný, neférový.
Zrzavci by mi chýbala. Mám ju rada. A tých ostatných tiež. Nebudem menovať, lebo - všetkých. Sú to “starí známi” s podobnými záujmami, ako mám ja.
Aj keď nie vždy sa mi všetky ich príspevky páčia, páčili. Ale sme ľudia - s chybami, beriem to tak, že mám ich ja, aj ostatní. A tiež, niekedy sme si iba zle porozumeli. Aj z obyčajných nedorozumení môže vzniknúť spor. A aj v reálnom živote sme občas podráždení.
Čítala som myšlienku, ktorú voľne prerozprávam, znie takto nejak:
“Myslel som si, že dôležitá je komunikácia, ale nie je to tak, dôležitá je snaha o porozumenie.”
---
Nevadia mi opakujúce sa témy. Vôbec.
A ak miesto otázky mám iba vyhľadávať v starých témach, tak potom oveľa radšej si kúpim knihu. Je prehľadnejšia. Môžem si ju odložiť a vrátiť sa k nej. Ale nemôžem položiť upresňujúcu otázku (čo do odbornej stránky) a nemôžem “stretnúť” starých známych. Vzťahy sú pre nás ľudí veľmi dôležité.
Tap:Nemáte zač. Rádi poradíme, protože jsme praktičtí lidé.
Ještě vezměte v potaz fakt, že slepice, holé staré oškubané,
se budou vzájemně ozobávat, jakmile jim u vás začne rašit nové peří.
Z haly znají jen přítmí nebo světlo určitého spektra, které kanibalismu
zabraňuje. Uvádíte, že “přes zimu budou zavřené”.
Ok, pak počítejte, že některé budou “až do krve”.
To je zaujímavá pripomienka.
Raz (pred 4 rokmi) som mala jednu sliepku, ktorá začala z ničoho nič útočiť na ostatné, zadívala sa na ich pierka na stehne a krvavo ich vytrhla. Zožrala. A robila to stále, ako keby sa zbláznila. Nepomohlo pridať ani bielkoviny, bola ako stroj. Tak som ju napokon sťala, hoci som ju mala pôvodne veľmi rada, nechcela som ale, aby sa to naučili ostatné. Bolo to v čase, keď táto mládka začala niesť.
Odvtedy som sa dozvedela o modrom spreji na rany (ale ona neútočila na poranené sliepky), o okuliaroch proti ozobávaniu (kúpila som si ich preventívne, ale nikdy som ich nepoužila, lebo nikdy som už takú sliepku nemala) a čítala som aj o skracovaní zobáka.
Použili ste niečo z toho? Z mojich sliepok odvtedy neozobáva žiadna, len jedna sa minulý rok snažila zobať kohútovi do chrást omrznutého hrebeňa. A on, hlupák, sa ešte držal. Snažila som sa ich vtedy oddeliť a potom sa to zahojilo. (Tento rok to bolo oveľa lepšie, hrebeň takmer nemal omrznutý. )
predpokladám, že Varaxi chcela len poradiť, kde nájdete nové zdroje informácií
Zrzavci, bola by škoda, keby ste už neprispievali podnetnými otázkami, hoci aj duplicitnými, pýtajte sa, kým nemáte jasno
ešte k Vašej reakcii
1. “že tu záplava dotazu nepadá, to ad jedna"
Osobne sa mi oveľa viac páči, keď to tu žije, aj keď sa niekto náhodou opakuje, či už v odborných otázkach, alebo v témach. Alebo aj v témach “teplákofky”.
Z môjho pohľadu nie je nič horšie, ako keď diskusia na diskusnom fóre zakape. Lebo “sa o tom napr. už písalo”. Alebo stretávam sa tu tiež s pripomienkou, že téma je véééľmi stará, prečo na ňu reagujete, skade ste ju vyhrabali?
2. "a ad dva, nikoho nic nenutí do diskuze přispívat.”
Presne tak. Sú aj takí, ktorí bez reptania odpovedia.
3. A kto už všetko vie a diskusia o tom, čo už vie, sa mu zdá byť nadbytočnou, zahlcujúcou (lebo chápem, že vedomostí o chove sliepok nie je nekonečné množstvo), tak možno pre neho je ideálne čítať celoročnú teplákofku a poprípade prispievať do nej.
to je žiaľ, pravda (reagujem na Ančovičku a choroby sliepok)
presne
a inak, myslím si, že iné je pozorovať, ako ktosi “nadpriemerne bystrý a skúsený” zhodnotí teľaciu či slepačiu hlúposť iného účastníka diskusie
a zabolí aj to, že nik s podobným vyjadrovaním (a zatriedením) nemá problém, a nik sa voči tomu nevymedzí
a iné je, ak takto zhodia nás.
Ja ešte pridám jednu maličkosť - nech bolo akokoľvek studené počasie, keď som sliepkam večer alebo v noci na bidlách (v nevykurovanom kuríne) skúšala teplotu nôh - vždy ich mali teplé. Takže som si povedala, že im nemohla byť zima.
Moja skúsenosť - sliepky lepšie znášajú zimu ako horúčavy. Majú husté perie. A ak im omrznú hrebene, býva to skôr u tých, ktoré majú veľké hrebene a podľa mňa sa to deje nie počas spánku, lebo ak im je zima, vtedy si hlavu vopchajú pod perie. Omrznú cez deň, obzvlášť vo vlhkom a k tomu ešte aj veternom počasí.
Mám murovaný (zděný) kurín, a je mi nesmierne ľúto sliepok nie v zime, to problém nemajú - ale v lete. Tehly cez deň naabsorbujú tepla a v noci až do rána sálajú teplo.
Aj dom máme zateplený. Odkedy je zateplený, tiež drží dlho teplo. Nestačí v noci otvoriť okná, steny horúčavu sálajú aj po noci. Po zateplení v zime netreba toľko kúriť, ale v lete dom treba chladiť, ak tam má byť prijateľná “klíma”. Kurín, predpokladám, chladiť neplánujete?
Takže ideálne radím kurín umiestniť pod veľký strom, ktorý bude tieniť stavbu a nezateplovať, lebo sliepky si to odtrpia v lete.
ešte doplním: “pokusy o zvýšení teploty akorát zvyšují tu vlhkost a to je špatný.” mám to odskúšané, je to tak. Spočiatku mi bolo ľúto sliepok a upchávala som im v zime vetracie otvory - ale teraz im celkom dosť aj v zime vetrám. A zimu znášajú sliepky lepšie. Mmenej omrzlín na kohútovom hrebeni (má ho oborvský). Asi to je tou vlhkosťou, ale asi aj tým, že sliepky sú otužilejšie a keď ráno vyjdú von, nemusia znášať veľkú zmenu teplôt. A celkovo mi pripadajú tie sliepky po zime zdravšie.
Zaujímavé, so svojou inteligenciou bývajú všetci ľudia spokojní; mám dojem, že my všetci svoju vlastnú inteligenciu neinteligentne preceňujeme (a inteligenciu tých, ktorí majú iný názor, ako my, zavrhujeme ;).
na zamyslenie, i keď škoda, že nenapísali, ktoré mesto, takže možno je to len úvaha:
Keď vychádzam zo skúsenosti matky - tiež ma plod vo vyššom štádiu tehotenstva hrial 🙂.
Závideniahodné… Len či bola naozaj “poklidná” tá doba? Boli aj vtedy rôzne trápenia a nešťastia ľudí… Počnúc detskou úmrtnosťou, cez i vtedy pravidelné vojny, rabovania, dane, neúroodu, svojvôľu mocných a závistlivcov,…,
nikdy to nebolo až tak idylické, ako to vyžaruje z toho krásneho obrázku, to sa nám len zdá
vďaka za odpovede
Rozmýšľam nad dilemou: ak sliepkam nechám krmiva, aby si zobali koľko im hrdlo ráči, mám niekoľko sliepok, ktoré mi pri takomto prísune krmiva stučneli. Tak to mali doposiaľ.
Teraz som okrem toho našla diery po potkanoch, aj trus (asi potkaní) a videla som aj myši… Krmivo majú v bývalom skleníku, ktorý je pokrytý pletivom, vtáci sa tam nedostanú (čo je z hľadiska chrípky žiadúce), ale hlodavce sa sem naučili chodiť.
To sú u mňa 2 argumenty proti sústavnému prísunu krmiva. Teraz, ke´d sa otepľuje, sa snažím im dať len takú dávku viackrát denne, aby to všetko zožrali a na noc krmivo odstraňujem. Je to podľa vás chyba?
Sliepky nejak veľmi nezvyknú smrdieť. To keď položí hromádku pes, to je teda oveľa väčší smrad.
“To znamená, že pokud zápach ze sousedova chovu slepic přesahuje přiměřenou míru a výrazně narušuje vaše užívání nemovitosti, máte právo požadovat nápravu.” (domluva, sťažnosť, súd).
To, že sused má pocit, že sliepky smrdia, to nezvykne byť automaticky problém na strane chovateľa. Skôr si myslím, že zvyčajne problém môže byť práve u nechovateľa, ktorému všetko vadí. Keď nie sliepky, tak nejaký dôvod si už nájde. Osobne by som skôr vyzývala k jeho znášanlivosti. To by mal byť nultý bod.
A ako ich kŕmite bežne?
Rozumiem Vašej argumentácii.
Čo ja mám v moci rozhodnúť a ovplyvniť, je osud mojich vlastných sliepok. Asi by som sa neponáhľala s oznamovaním, sledovala by som ich stav a podľa neho by som zakročila.
“Proti vybíjení by bylo uzdravení slepice, ne bezpříznakové bacilonosičství.”
Tomuto nerozumiem: Veď to je stav, kedy si príroda už poradila s chorobou. Nie sú príznaky, nie je choroba, či nie? Ak sa budú rozmnožovať práve títo jedinci, a odovzdajú svoje gény, vtáčia chrípka nebude natoľko ohrozovať chovy celých hál a ani domácich chovov.
Pýtam sa, čo získame tým, že vybijeme dobrovoľne státisíce sliepok, ak nabudúce choroba bude schopná zaútočiť celkom podobne? A gény sliepok, ktoré by prežili, neprevládnu, keďže ich tiež zabijeme?
Lebo ako vieme, vtáčia chrípka sa do chovov aj tak vždy dostane. Ako, napr. do prísne strážených veľkochovov, to je záhada. Prax ukazuje, že nevieme sa jej ubrániť.
A tiež, to bacilonosičstvo nepretrvá pridlho.