Aktuálně: 1 875 inzerátů279 968 diskuzních příspěvků19 991 uživatelů

Příspěvky uživatele

zvedavec

zvedavec
zvedavec 26.04.2025, 22:32:25 xxx.xxx.176.22

Ďakujem Vám obom za odpoveď. 

Zvažujem teda, že ich spojím hneď zajtra - teda na tretí deň - so zbytkom kŕdľa, nejako sa to snáď vyrieši - budú mať k dispozícii veľký dvor s rôznymi zákutiami a aj s požnosťou popelenia, aj krytý skleník a budú riešiť vzťahy s ostatnými sliepkami, nie ozobávanie - čo poviete? Budú mať možnosť aj niekde sa ukryť… Je to možno priskoro, ale nerada by som bola, keby sa tento zlozvyk zakorenil. 

Aj tvaroh navyše  som im už nadelila. Jedna mi ho zobala aj z ruky.  Tá ozobávajúca nie, ale keď som si ju neskôr dala na kolená (s prvotným úmyslom, že jej teda nasadím tie okuliare proti ozobávaniu) a škrabkala som ju, sedela krotko a nesnažila sa ani ujsť odo mňa. Aj mi jej bolo ľúto, ani tie sliepky to nemajú ľahké pri takýchto presunoch. 

zvedavec
zvedavec 26.04.2025, 18:51:25 xxx.xxx.190.250

Dostala som 2 sliepky (na výmenu za kvočku a za to, že som ju odviezla na dosť dlhú vzdialenosť). Mohla som si sama vybrať 2 sliepky, tak som si vybrala. Dve jarabé. Mám ich doma, sú oddelené od ostatných pletivom v priestore asi 3 - 4 m2.  Majú tam aj malý domček nas ukrytie sa. Plánujem/plánovala som ich po cca týždni spojiť s ostatnými, zatiaľ som chcela, aby sa trochu zoznámili cez plot, aby to stretnutie nebolo príliš dramatické. 

Nezdajú sa byť ani veľmi bojazlivé. Lenže dnes - na druhý deň - som zistila, že jedna zo sliepok vytrháva pierka zozadu druhej a pierka žerie. Asi je v strese a robí to preto? Kúpila som kedysi preventívne aj okuliare proti ozobávaniu, ale prieči sa mi to dať tej sliepke. Bude ešte vo väčšom strese a tiež, ako takto obmedzenú sliepku spojím so zvyškom kŕdľa? 

Čo by ste mi poradili? Čo by ste robili Vy? Ďakujem za všetky odpovede a rady. 

zvedavec
zvedavec 25.04.2025, 20:01:59 xxx.xxx.196.20

Ak je chov sliepok, či iných vtákov zvierat Vaším koníčkom, liaheň sa vyplatí určite… nemyslím čisto ekonomicky.  Vtedy nebudete rozmýšľať  len o tom, či sa liaheň vyplatí po finančnej  stránke. 

Ja som vždy liahla pod kvočkou, ale mám pre istotu aj liaheň, ak by zlyhala kvočka. A raz som ju použila tak, že som dala vajcia pod kvočku a aj do liahne, s tým, že vyliahnuté kuriatka dám všetky kvočke… bolo to preto, lebo som dostala násadové vajcia, o ktorých mi chovateľ povedal, že neručí za to, ako vysoká je ich oplodnenosť. A navrhol mi dať vajcia aj do liahne a po presvietení vyselektovať tie neoplodnené.

Nech sa Vám darí 🙂

zvedavec
zvedavec 14.04.2025, 14:51:48 xxx.xxx.120.112
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 04.02.2025, 20:30:21

ale veď neobávajte sa, ak Vaša skupina (v mene ktorej v množnom čísle vyjadrujete obavy), nie je skupina Slovákov ;)

zvedavec
zvedavec 14.04.2025, 14:35:59 xxx.xxx.120.112

U sliepok sa pigmenty počas jednej znášky míňajú. Na začiatku znášky môže sliepka znášať tmavšie vajcia a postupne sa jej “míňa toner”. Výrazné to býva napr. u Maransiek, lebo tam ten rozdiel môže byť markantný. Vajciam ale nič nie je. 

Aj pri niektorých chorobách sa mení farba škrupiny (čítala som). 

A tiež, niekedy sliepky znášajú vajcia v nedokonalej škrupine - vajcia sa tvoria príliš rýchlo a vaječník nie je v takom prípade schopný vytvoriť všetky vrstvy škrupiny plnohodnotne - niekedy sa stáva aj to, že sliepka znesie vajce len v tej najzákladnejšej - blanovitej - “škrupine” - obale. 

Ešte doplním: Mám aj bielefeldky a tie mávajú také mierne akoby fŕkané vajcia. A tie fľaky bývajú často ovplyvnené aj tým, čo pred znáškou sliepky zjedli - všimla som si napr., že potom, ako som im nastrúhala cviklu (červenú repu), fľaky boli výraznejšie a sfarbené fialovo- bordovo. Ale len dočasne. 

zvedavec
zvedavec 13.04.2025, 08:09:15 xxx.xxx.120.112

Ale aj pod kvočkou vydávajú kuriatka jemné zvuky a kvočka im odpovedá mrnkaním… zo vzdialenosti metra, metra a pol sa dajú v čase pred vyliahnutím zaregistrovať, len treba byť ticho….sama som bola toho svedkom.

zvedavec
zvedavec 08.04.2025, 14:05:28 xxx.xxx.120.112
»
Odpověď na příspěvek uživatele Andy z 06.04.2025, 20:32:18

Ako sa to vyvíja?  Ešte stále nič? 

zvedavec
zvedavec 07.04.2025, 14:38:52 xxx.xxx.68.231
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 06.04.2025, 09:13:20

Gyron začína mať stále horšiu povesť…

napr. dnes som čítala na FB

Dobrý deň chovatelia, rád by som sa s Vami podelil o negatívnu skúsenosť so spoločnosťou GYRON Banka pri Piešťanoch. V minulom týždni som si prevzal objednaných 60 ks brojlerových kurčiat a 30 ks brojlerových kačíc. Na začiatok musím povedať, že som dlhoročným zákazníkom a nakupujem tam krmivo, vitamíny, znáškové sliepky a pod. Aj keď sú ceny oveľa vyššie ako u iných predajcov napr. v Suchej nad Parnou alebo na výstavách, som konzervatívny a chodím tam. Teda chodil som. Po prevzatí do nasledujúceho rána mi uhynuli 4 ks kurčatá a 4 ks kačičky. Poviete si je to živý tvor, stať sa to môže. Áno môže, keby ich pán ktorý ich vydával nehádzal do krabice po štyroch ako zemiaky do vreca. V minulom roku sme brali viac a pani nám (možno omylom) dala dve navyše a prežili všetky. Samozrejme ich ukladala opatrne s láskou a citom. Tento rok to nemali organizačne zvládnuté a na výdaj sa čakalo viac ako hodinu. Týždeň som sa nemohol úspešne dotelefonovať ani na jedno z čísiel, ktoré uvádzajú ako kontakt. Na e-mail tak isto žiadna odpoveď. Dnes sa mi podarilo sa s nimi skontaktovať a pýtali sa ma, že kedy úhyn nastal, a doslova či sa tvárili spokojne 🤣. Nuž pri množstve 30 a 60 ks som nezaregistroval či sa všetky umievajú 🥵. O kompenzácii ani počuť ale po porade s vedúcim mi ponukli 10% zľavu na nákup klietky na prepelice čo predstavuje 8€. Na Webe tento typ kúpite za 79,90 €, tu oveľa drahšie. Ak má niekto podobnú skúsenosť prosím dajte komentár.

zvedavec
zvedavec 30.03.2025, 11:35:08 xxx.xxx.155.252
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jitka B. z 30.03.2025, 08:55:08

ani ja by som sliepkam nedávala škrupiny s tetovačkami

pokojne by som vyskúšala na bielom vajíčku bez natretia (a keby sa ukázal problém pri lepení, tak by som natrela vajce)

botanické sú asi preto, lebo téma obrázkov je botanická, nie preto že obrázky sú vyrobené z rastliniek

zvedavec
zvedavec 27.03.2025, 07:56:31 xxx.xxx.166.131
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 27.03.2025, 07:45:08

Kohútovi minulý rok “omrzol” hrebeň ešte pred mrazmi - bolo daždivé počasie a hlavne silne fúkalo - inak natierala som mu ho odporučeným glycerínom - vôbec to nepomáhalo, len mal potom hlavu a krk špinaný od tuku

a tento rok som (na rozdiel od minulého) vetrala v noci kurín oveľa viac, mali v kuríne menej tepla, hrebeň som nenatierala a dopadol oveľa, oveľa lepšie. Možno bol kohút otužilejší. 

Ozobávať si nechal ten hrebeň svojou  favoritkou. 

zvedavec
zvedavec 27.03.2025, 06:54:30 xxx.xxx.166.131

Rozmýšľala som a dospela som k názoru, že aj napriek všetkým roztržkám na tomto fóre - beriem ich spätne ako kedysi aj dosť boľavé pletky - sem rada chodím 

1. kvôli odborným informáciám a inšpiráciám, ktoré občas získam, 

2. ale oveľa radšej preto, lebo mám tunajších prispievateľov rada. 

Všetkých. Aj tých, s ktorými som prípadne mala spory. Teda hlavne tých neanonymných, lebo anonym ma môže obohatiť maximálne odborne. Alebo znechutiť, ak je na iných nepríjemný, neférový. 

Zrzavci by mi chýbala. Mám ju rada. A tých ostatných tiež. Nebudem menovať, lebo - všetkých. Sú to “starí známi” s podobnými záujmami, ako mám ja. 

Aj keď nie vždy sa mi všetky ich príspevky páčia, páčili.  Ale sme ľudia - s chybami, beriem to tak, že mám ich ja, aj ostatní. A tiež, niekedy sme si iba zle porozumeli. Aj z obyčajných nedorozumení môže vzniknúť spor. A aj v reálnom živote sme občas podráždení.

Čítala som myšlienku, ktorú voľne prerozprávam, znie takto nejak:

“Myslel som si, že dôležitá je komunikácia, ale nie je to tak, dôležitá je snaha o porozumenie.”

---

Nevadia mi opakujúce sa témy. Vôbec. 

A ak miesto otázky mám iba vyhľadávať v starých témach, tak potom oveľa radšej si kúpim knihu. Je prehľadnejšia. Môžem si ju odložiť a vrátiť sa k nej. Ale nemôžem položiť  upresňujúcu otázku (čo do odbornej stránky) a nemôžem “stretnúť” starých známych. Vzťahy sú pre nás ľudí veľmi dôležité. 

zvedavec
zvedavec 26.03.2025, 17:26:38 xxx.xxx.166.131
Tap:

Nemáte zač. Rádi poradíme, protože jsme praktičtí lidé.

Ještě vezměte v potaz fakt, že slepice, holé staré oškubané,
se budou vzájemně ozobávat, jakmile jim u vás začne rašit nové peří.
Z haly znají jen přítmí nebo světlo určitého spektra, které kanibalismu
zabraňuje. Uvádíte, že “přes zimu budou zavřené”.
Ok, pak počítejte, že některé budou “až do krve”. 

To je zaujímavá pripomienka.

Raz (pred 4 rokmi) som mala jednu sliepku, ktorá začala z ničoho nič útočiť na ostatné, zadívala sa na ich pierka na stehne a krvavo ich vytrhla. Zožrala. A robila to stále, ako keby sa zbláznila. Nepomohlo pridať ani bielkoviny, bola ako stroj. Tak som ju napokon sťala, hoci som ju mala pôvodne veľmi rada, nechcela som ale, aby sa to naučili ostatné. Bolo to v čase, keď táto mládka začala niesť. 

Odvtedy som sa dozvedela o modrom spreji na rany (ale ona neútočila na poranené sliepky), o okuliaroch proti ozobávaniu (kúpila som si ich preventívne, ale nikdy som ich nepoužila, lebo nikdy som už takú sliepku nemala) a čítala som aj o skracovaní zobáka. 

Použili ste niečo z toho? Z mojich sliepok odvtedy neozobáva žiadna, len jedna sa minulý rok  snažila zobať kohútovi do chrást omrznutého hrebeňa. A on, hlupák, sa ešte držal.  Snažila som sa ich vtedy oddeliť a potom sa to zahojilo. (Tento rok to bolo oveľa lepšie, hrebeň  takmer nemal omrznutý. ) 

zvedavec
zvedavec 26.03.2025, 17:08:43 xxx.xxx.166.131

predpokladám, že Varaxi chcela len poradiť, kde nájdete nové zdroje informácií

Zrzavci,  bola by škoda, keby ste už neprispievali podnetnými otázkami, hoci aj duplicitnými, pýtajte sa, kým nemáte jasno

ešte k Vašej reakcii

1. “že tu záplava dotazu nepadá, to ad jedna"

Osobne sa mi oveľa viac páči, keď to tu žije, aj keď sa niekto náhodou opakuje, či už v odborných otázkach, alebo v témach. Alebo  aj v témach “teplákofky”.

Z môjho pohľadu nie je nič horšie, ako keď diskusia na diskusnom fóre zakape.  Lebo “sa o tom napr. už písalo”.  Alebo stretávam sa tu tiež s pripomienkou, že téma je véééľmi stará, prečo na ňu reagujete, skade ste ju vyhrabali? 

2. "a ad dva, nikoho nic nenutí do diskuze přispívat.”

Presne tak. Sú aj takí, ktorí bez reptania odpovedia.

3. A kto už všetko vie a diskusia o tom, čo už vie, sa mu zdá byť nadbytočnou, zahlcujúcou (lebo chápem, že vedomostí o chove sliepok nie je nekonečné množstvo), tak možno pre neho je ideálne čítať celoročnú teplákofku a poprípade prispievať do nej. 

zvedavec
zvedavec 26.03.2025, 13:15:17 xxx.xxx.166.131

to je žiaľ, pravda (reagujem na Ančovičku a choroby sliepok)

zvedavec
zvedavec 26.03.2025, 11:15:53 xxx.xxx.166.131
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 11:09:50

presne

a inak, myslím si, že  iné je pozorovať, ako ktosi “nadpriemerne bystrý a skúsený”  zhodnotí teľaciu či slepačiu hlúposť iného účastníka diskusie 

a zabolí aj to, že nik s podobným vyjadrovaním (a zatriedením) nemá problém, a nik sa voči tomu nevymedzí 

a iné je, ak takto zhodia nás.