pri čistení kurína používam už dlhšiu dobu minimálne rúško aj kvôli možným choroboplodným zárodkom z trusu, mám dosť chronických problémov s pľúcami, a aj teraz si liečim zápal pľúc
pri čistení kurína používam už dlhšiu dobu minimálne rúško aj kvôli možným choroboplodným zárodkom z trusu, mám dosť chronických problémov s pľúcami, a aj teraz si liečim zápal pľúc
tak ja už nejaký čas dávam len Sandeziu - na dezinfekciu, lebo mala som minulý rok čmelíky aj s kremelinou a Exolt to vyriešil…navyše, okrem mojich pochybností ohľadne vdychovania - nakúpila som väčšie množstvo kremeliny raz na začiatku a začalo sa to míňať
ja nemám ohrievačku žiadnu, ale na nete som našla takýto nápad s použitím kahanca na ohrev vody v zime
Aj keď používanie kremeliny sa v chovateľských kruhoch spomína ako jedno z účinných opatrení a nikde som nečítala výstrahy pre opatrné používanie tohto prostriedku, nešlo mi do hlavy, že keď kremelina reže bunky roztočov, na moje bunky nepôsobí podobne?
Spýtala som sa AI, odpoveď bola takáto: "Áno, pri extrémnej neopatrnosti alebo pri použití nesprávneho druhu môže mať kremelina vážne a dokonca doživotné následky." A ako to zhrnula deailnejšie?
1. Riziká pre pľúca (Najvážnejšia hrozba) Mechanizmus, ktorým kremelina reže panciere hmyzu, funguje rovnako deštruktívne aj na mäkké tkanivá v ľudskom tele.
2. Riziká pre oči Kremelina je v podstate mikroskopický sklený prach. Ak sa zvírený oblak dostane do očí (napríklad pri prievane počas čistenia kurníka), okamžite z nich vytiahne slzy a extrémne ich vysuší. Pri prirodzenom reflexe – žmurkaní alebo pretieraní očí rukami – môžu ostré hrany spôsobiť drobné škrabance na rohovke (mikroodreniny). V ťažších prípadoch to môže viesť k zápalom alebo k problémom so zrakom.
3. Riziká pre pokožku Keďže kremelina dokáže nasať obrovské množstvo tekutín a tukov, pri dlhšom kontakte s holými rukami doslova vysaje z pokožky všetku vlhkosť a prirodzené ochranné oleje. Výsledkom je popraskaná, boľavá a olupujúca sa koža. Na rozdiel od pľúc to však nezanecháva doživotné následky a pri správnom ošetrení sa koža zregeneruje.
Ako dochádza k najhorším chybám v praxi? Problém zvyčajne nenastane, ak chovateľ raz za čas nasype trochu prášku vonku na dvor.
Riziko stúpa prudko nahor v týchto typických situáciách:
Tiež som na tom bola podobne, keď som si po rokoch splnila svoj sen, že začnem chovať sliepky.
Prehovorila som manžela, to bol prvý krok. Vyrobili sme im kurín a výbeh, krytý výbeh zo starého skleníka.
A potom som už striehla na inzeráty kuriatok na Bazoši - aby to boli kuriatka celkom malé, aby to bolo nie na druhom konci republiky. Ešte som pozerala, aké sliepky sa mi páčia, uvidela som obrázky bielefeldiek a povedala som si, že TAKÉTO SLIEPKY CHCEM! A asi v 100 km vzdialenosti som napokon našla kuriatka, blúdila som, kým som to miesto našla, potom som dostala 7 kuriatok - 5 sliepočiek a chovateľ povedal, že bez kohútov kuriatka sliepok nepredáva - tak aj 2 kohútikov. A s pocitom nevýslovného šťastia som si viezla svoj poklad domov.
Vyrastali v kuchyni, vstávala som k nim v noci, lebo hriala ich teplá voda v gumenej fľaši.
Ale potom som si prečítala inzerát zo Senca, neskôr z Bratislavy, kuriatka boli tiež malinké, vekovo príbuzné, takže som dopĺňala, posledné 3 som zobrala z Banky pri Piešťanoch. A na jeseň 4 cca 2-3 mesačné mládky, lebo prevažovali kohúti. A cítila som takmer materinskú lásku, šťastie a - bolesť, lebo jedno malinké sa nevedelo napíť, stále sa prevracalo, zaostávalo, až som ho musela utratiť, keď som videla, ako sa trápi, ďalšie tiež nerástlo, bolo menšie ako ostatné už na začiatku, hoci jedlo, stále zaostávalo. Zahynulo samé.
A potom tretie - biele kuriatko, tiež takmer zomrelo, ovisnuté krídla, hnačka, zaostávalo, riešila som to aj s veterinárom, ten objednal Sulfacox, no kým liek prišiel, to celkom dlho trvalo, lebo pri reklamácii vysvitlo, že zabudol objednať - vstávala som k nemu v noci, a dávala som mu piť vodu s aktívnym uhlím, a nejak prežilo do dňa, kým prišiel liek a - zachránil ho. Vyzdravel.
Stal sa z neho maznák a žije dodnes, je to náš kohút, má 5,5 rokov.
Sledovávala som kuriatka, ako spali, ako nevinne vyzerali (a bola som šťastná), neskôr v puberte už tá nevinnosť začínala miznúť, ale to je prirodzené.
Tiež som s nimi mala milión videí a fotiek.
Ďalší smútok, veľký žiaľ ma postihol, keď som zistila, že mám 8 kohútov (a 8 sliepok). Sledovala som ich so smútkom, keď rástli. Dvaja prežili. Ten môj v detstve chorľavý biely kohút a čistokrvná bielefeldka (našiel sa záujemca cez Bazoš), ostatní museli zahynúť, lebo čo s toľkými kohútmi? A čo s nimi, keď spolu bojovali, keď bolo len 8 mládok, keď kikiríkali opreteky susedom rovno do okna? A keď ich nik nechcel?
Toľko radosti a toľko smútku a stresu pre mňa v ten rok.
Zrzavci! Blahoželáááám!!!!
To je posun. A teší ma, že ste si užili aj tú drobotinu. Veľmi Vám tú radosť prajem. Nech sa Vám vo všetkom darí!
Natieram strechu kurína vápnom, dúfam, že to pomôže tým mojim sliepkam
- inšpiráciu som zobrala z tohto videa
Jéj, Ančovička, ďakujem, to je minuloročná záhrada, tohto roku neprší a rastie tam len nejaká samozvaná burina, ešte aj čerešňa nám vyschla. Polievať sliepkam nepolievam, voda je drahá, keď, tak polievam záhradu. takto to vyzerá zatiaľ tento rok. Ale snáď, keď zaprší, dorastú aj tie vyššie kvitnúce rastliny.
do záhrady repu, cviklu, mangold - ten viacfarebný je aj okrasný,
mne sa darilo dokonca aj medzi sliepkami slezu maurskému, to je taký vyšší a má liečivé vlastnosti, divozel bol tiež aj vo výbehu sliepok, tiež liečivka, sú to krásne rastliny
inak medovka (meduňka) je nezmar, ale pozor, keď sa vysemení, je to problematická burina
Ančovička, a pavlovky sa chystáte ešte chovať?
Flimabend pri liečbe sliepky zabral! Keď som liečbu začala, bola na tom veľmi zle. Dnes po piatich dňoch podávania už sliepka dýcha so zatvoreným zobákom a celkovo sa jej stav výrazne zlepšil. Ešte 2 dni budem podávať.
“Ale práve jedna sliepka (sasexka porcelánová) chorá je a veľmi nerada by som jej zase stínala hlavu, dúfam, že sa ju podarí vyliečiť ”
Takže s veľkou radosťou som dnes už naisto skonštatovala, že sa mi túto sliepočku podarilo vyliečiť, hoci bola chvíľa, keď som sa takmer chystala skrátiť jej utrpenie.
Začala kýchať/kašľať a dýchala veľmi ťažko s otvoreným zobákom, občas si nohou škrabala hlavu. Už iba hlavne posedávala. Prestávala žrať, ale veľa pila. Ale nemala ani opuch hlavy, ani výtok z nosa a ani riedky trus. Keďže prestala prijímať potravu, po niekoľkých dňoch mala viac-menej zeleno-biely trus, hladový. Skúsila som zohnať Flimabend, po 2 dňoch sa podarilo, lebo mala som podozrenie na syngamózu. Preliečila som preventívne celý kŕdeľ proti červom a dúfala som, že zaberie aj na chorú sliepku, aj keď priveľmi veľké nádeje som si nerobila.
A zabral! Mám dôvod na radosť!
Postupne sa to zlepšovalo, dnes je piaty deň, čo Flimabend podávam a už skoro nekýcha, netrasie hlavou a zobák má pri dýchaní zavretý, žerie a už si začína aj hrabkať v zemi, čistiť perie.
Vďaka
Tak nech sa Vám darí so slepičkami - nech získate dlhoveké kusy… veľa radosti v chove.
A aké s nimi máte skúsenosti? Neoplatí sa pokračovať v chove?
Ančovička, zaujalo ma, že tie kuriatka sú rôznofarebné, som zvedavá, aká farebnosť Vám z nich vyjde.
to je krásne spolužitie krásnych (aj napohľad krásnych) zvierat 🙂
Ja Vás tiež všetkých rada stretávam ❤️a dúfam, že sa Vám darí!
Odmlčala som sa po odchode nášho 15-ročného (čierneho) psa, ktorého som dala utratiť asi pred rokom v máji minulého roka. Priveľmi ma nebavilo písať. Od konca augusta sme si zobrali iného útulkáča (menšieho bielo-hnedého psíka), ktorého sme nazvali Uško, ten nám robí radosť.
Sliepky mi tiež robia radosť, pokiaľ ale nie sú choré - mám už aj 5-ročné kusy (vrátane kohúta) a najmladšie sú 2-ročné, spolu 14+1 kusov. Pred chvíľou som sa s nimi bola pomaznať na dvore, prvý prišiel kohút a užíval si moju pozornosť a pritúlenie, potom sa pridali sliepky. Ale práve jedna sliepka (sasexka porcelánová) chorá je a veľmi nerada by som jej zase stínala hlavu, dúfam, že sa ju podarí vyliečiť - fotka sliepky nie je aktuálna (to bola ešte mladica).
Blahoželám! A kuriatka sú tiež milflérky? Alebo objavila väčšie vajíčka a sadla na ne?
Tak ako sa podarilo liahnutie? 🙂 Dajte vedieť, som naozaj zvedavá.