Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 24.02.2025, 19:26:43
Taký kohút toho má na starosti strašne veľa.
Celý čas striehne, čo môže sliepky ohroziť, sliepky sú bezstarostné, ale kohút nespúšťa oči z oblohy, počúva, sleduje okolie…už v noci začína kikiríkať.. No a okrem toho sa ten Váš dostal do nového kŕdľa. Všetko nové. Asi je unavený po celom dni. Aj náš kohút sa ťahá na bidlo medzi prvými. Ale potom celý deň hlási všetky nebezpečenstvá, skáče na sliepky, najlepšiu potravu galantne prenechá sliepkam. Má veľkú zodpovednosť!
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 25.02.2025, 12:53:32
hm, spomínam si…neprežilo, ale starotlivosť o tie zvieratá tam už nepokračovala, tak si spomínam, bola o tom diskusia (veď načo? kŕmiť, odpratávať zdochliny, čistiť, ak mali byť všetky sliepky vyhubené po Vianociach, to je neekonomické)
Tuším, že väčšina z Vás môže mať iný názor, a neberiem Vám ho, ale pridám aj svoj pohľad, že každý život (aj sliepky) je vzácny, a ak má nejakú šancu chorobu prežiť, šancu si zaslúži.
A aj z pohľadu užitočnosti pre chov je výhrou, ak niektoré - hoci aj obyčajné sliepky - prežijú a budú mať šancu odovzdať svoj odolný genofond ďalej. Môže sa to stať evolučnou výhodou pre druh.
Nemôžem si pomôcť, ale príde mi neúprimné a asi hlavne zištné, ak na jednej strane hlásame, že celá príroda sa má vyvíjať na vlastnú päsť, bez zásahu človeka (čo je zase druhý extrém), dávali pritom šancu lykožrútovi, bobrom, medveďom a pod., tvorili nezásahové zóny v lesoch,…, na druhej strane vybíjali kvantá živých zvierat, ktorým zatiaľ nič nie je a im ani nič nemusí byť (nevieme, ktoré by z nich prežili, a teda, zabíjame bezdôvodne).
Mne sa páči neuznané plemeno švédska kvetina. Pre svoju farebnosť a pestrosť, každá jedna sliepočka iná a rozpoznateľná. Žiaľ, nechovám, z vajec sa mi vyliahli len kohúti. Vraj sú veľmi lietavé, to tiež nie je u mňa vítaná vlastnosť.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.02.2025, 19:11:58
Lenže práve človek (a predpokladám, že aj zviera), ktorý by netrénoval svoj imunitný systém odmala stretom s občasnými chorobami, je “neperspektívny” - v zmysle, že neprežije potom stretnutie s bežnými patogénmi, lebo imunitný systém k správnemu fungovaniu potrebuje aj tie zvládnuté nemoci. Čiže zdravo sa vyvíjajúce dieťa občas choré - býva.
Tiež mi pripadá pravdepodobné, že kohút utrpel zranenie krídla, keďže má perie na zvesenom krídle poničené a na druhom nezvesenom krídle v poriadku. A ako je napísané vyššie, visí mu iba jedno krídlo. A ak ho teraz krídlo (po úraze) bolí, postupne sa jeho stav zlepší. Nezabíjala by som ho, podľa ostrôh je mladý, perspektívny.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.02.2025, 12:03:08
Vidím v tom rozdiel. Acher je prispievateľ, ktorého príspevky si viem priradiť k iným príspevkom prispievateľa Acher.
U anonyma je to inak. V jednom príspevku môže niečo vychvaľovať, v inom to podobné môže aj haniť (ak sa mu to práve hodí), nik neodhalí nekonzistentnosť jeho názorov. Navyše robí diskusiu neprehľadnou.
Nebudú to síce pôvodné druhy, ale rajčiny sa dajú pestovať úžasne aj z hybridov vyšľachtených paradajok. Rajčiny mi pripadajú ako burina. Spomínam, že sme čistili žumpu a nejaké zbytky kalu ostali v blízkosti žumpy na zemi. Z toho zbytku samovoľne vyrástli krásne sadenice paradajok. Zo semiačok rajčín, ktoré sme pojedli a ktoré prešli naším tráviacim traktom. Niektoré som aj zasadila, priniesli bohatú úrodu.
Čo je potrebná vlhkosť, ak to úspešne funguje aj nasucho?
Podľa návodu je dôležité hlavne neotvárať liaheň vo fáze liahnutia, aby neklesla vlhkosť.
Podľa popisu vlhkosť jej liahnutia bola počas inkubácie len 17-24%, nie odporúčaných 55-65%, admninistrátorka píše, že po vyliahnutí prvého kuriatka vlhkosť stúpla a pri liahnutí ďalších stúpala až na hodnotu cca 80% aj viac (podľa počtu kuriatok), v druhej liahni, kde bolo menej vajíčok stúpla len na 65%.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.01.2025, 09:49:07
Pre zábavu a vajcia.
Ale keď sa mi vyliahla polovica kohútov, niektorých sme veru - aj keď neradi - využili ako zdroj obživy.
Tiež rozumiem Vašej otázke. A nie som vegetarián. Čiže mäso zvierat jedávam. Aj tak si myslím, že je rozdiel, aký život vedú zvieratá, kým ich človek nezabije, aby sa nasýtil. A tiež si myslím, že doma chované zviera to máva zvyčajne oveľa lepšie, ako “priemyselne vyrábané” zvieratá.
Bohužel,barva ušnic není v korelaci s barvou skořápky.Prikladu že tomu tak není je spousta, třeba slepice drentské nebo dánské mají bílé usnice a jejich vejce nejsou bílá. A to nemluvě o křížencich kde to může být co kus to original..
To je síce pravda, ale zväčša to celkom dobre sedí.
Tu je celkom dobrý prehľad o farbe vajec (a aj iných vlastnostiach) pri jednotlivých plemenách, dá sa to aj rozkliknúť ďalej: