Doron:Moc vám, holky, děkuju za cenné rady a uklidnění :)
Nebyla jsem dřív tak nervózní okolo krmení, ale různé diskuze, ještě na ifauně mě nalomily.
Asi je to dobře, protože jsem mazánkům dávala moc čisté svaloviny, což u dospěláků asi tak nevadí, ale malýmu by mohl vápník chybět, i když neroste tak rychle jako dogátka paní Xerxové.
A je fakt, že Framovi úplně nejoblíbenější žrádlo jsou právě ty skelety nebo kosti na okusování, tak možná sám dává najevo, co potřebuje.
Jste moc hodné, ono je to někdy tak, že čím víc toho člověk ví, tím je úzkostnější , děkuju za podporu, selský rozum zapojím :)).
Já jsem u Giny (pyrenejka) byla taky nervózní, abych neudělala nějakou výživovou chybu a abych nenepáchala nějaké škody v období růstu. Ale asi dobrý...berňucha Mates je už třetí štěndo medvědoidního typu nyní je mu rok a půl, které jsem během krátkého období měla.
No a tak nějak používám osvědčené...u štěněte, které přivezu, obzvlášť pokud u chovatele bylo na granulích dávám ze začátku třeba mleté krky a nebo křídla pomlácená paličkou, pak rychle nastává u těhle psů období takového překotného růstu a to teda dávám kuřecí kostry. A samozřejmě maso a nějaký podíl vnitřností. Nějaké přílohy a zeleninu a mléčné výrobky si prý můžu strčit za klobouk.
Myslím, že je to hodně o té praxi...u Giny jsem dokonce i vážila, připravovala jsem synátorovi krabičky se snídaněmi, obědy, večeře + pokyny, co dávat ke svačinám a samozřejmě krabičky popsané "Gina-snídaně, Jack-snídaně, Gina-oběd, Jack-oběd...."..v té době jsme měli ještě psího důchodce, tak dle toho vypadal i počet krabiček, obzvlášť pokud jsem připravila jídlo na dva dny...byly jsme jak přípravna krabičkové diety pro celou ulici...
Moje chovatelka je "granulářka" a hodně mě zrazovala od krmení masem a obzvlášť v období růstu. Když jsem jí podávala raporty o tom jak Ginuša roste, tak jsem dokonce Gině "přidávala" kila. Ona byla jediné štěně z vrhu a třeba oproti svým sestrám měla o 3 kila méně...tak aby to nevypadalo, že jí málo krmíme chudinku. Až následně jsem si někde přečetla, že štěňata krmená masem můžou růst pomaleji než jejich vrstevníci krmení granulemi. Což mi teda rozhodně nevadilo, protože nejdůležitější pro mě bylo, aby štěně nerostlo moc rychle...jako jasně štěně velkého plemene roste rychle, ale rozumíte mi, aby nerosto příliš rychle a aby ten růst byl pěkně rovnoměrný a v klidu.