Aktuálně: 2 323 inzerátů269 868 diskuzních příspěvků19 343 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 22.06.2025, 20:57:49 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 22.06.2025, 20:26:52

Já si tak říkám kolik lidí “obyčejných” lidí tohle zvládne a kolik lidí, kteří to zvládnou do něčeho takovýho půjde dobrovolně…to už je na hranici samaritánství…protože ne všichni si dobrovolně pořídí “problém”.  …feňuli samozřejmě přeju, aby se takový “blázen” pro ní našel.

Upřímně bych taky nepředpokládala, když si vezmu malý štěně, že to bude takovej průšvih, myslela bych si, že správnou socializací, poskytnutím jistot, výchovou klidným a vyrovnaným člověkem tuto povahu, chování celkem snadno eliminuju nebo minimálně dosáhnu stavu, kdy za dodržování určitých pravidel bude pes v rámci možností normálně fungovat…prostě že to bude fůra práce a trpělivosti, ale že to zvládne i “normální” pejskař jako já.

…jasně taky jsem měla bojínka..Jacka, ten měl zase strachovou agresi na lidi, kteří projevili zájem o kontakt, ale s tím se dá pracovat, pes se dá přesvědčit, že nemusí dělat bububu, že jsem tady já, abych mu ty lidi držela od těla, Sára zase byla velmi reakční na psy, ale i s tím se dalo pracovat ve smyslu..nemusíš být s každým psem kamarádka, ale budeš se chovat slušně a šlapat mi u nohy, když se míjíme se psem, ale taky měla období, kdy to bylo složitý …a může normálně fungovat, ale tohle je podstatně větší sousto.

Sardullah
Sardullah 22.06.2025, 20:40:58 xxx.xxx.221.216

No ono s tím lovením…každej má na to jiný náhled a teď nemyslím lovení jako takové, ale spíše, co konkrétní pes uloví.

Někdo má problém se srnou, jiný se zajícem, další s holubem…spousta psů loví myši, ale to povětšinou nikomu nevadí.

No a teda co ten holub?…no to asi taky bude někomu vadit, někdo si řekne, že ulovení holuba není taková katastrófe…a to nepíšu proto, že bych se zastávala Alušky, ale jako obecný a holý fakt.

Ono někdy tomu ulovení nejde úplně zabránit…příkladně moje Sára ulovila na zahradě krtka, než jsem k ní doběhla, tak bylo po krtkovi, taky vzadu na zahradě zakousla mladýho kosáka, jako je mi to líto, obzvlášť když si kosáky piplám a někdy i pomáhám rodičům s krmením a krtka na rozdíl od jiných zahrádkářů na zahradě taky vítám, protože mi udělá takovou pěkně načechranou hromádku zeminy…ale opravdu nebudu chodit po zahradě se psem na vodítku, i když možná mnozí namítnou, že bych třeba měla. 

Ono ne každý pes je od přírody lovec, třeba mojí pyrenejku nechává zvěř chladnou…mimo divokých prasat a to myslím, že je asi proto, protože je vnímá jako nebezpečí. Je ochránkyní “svých vrabečků, sýkorek a kosáků na naší zahradě…kupodivu sama vyhodnotila už jako mladá, že dravec na obloze představuje pro ”její" ptáčky nebezpečí a nejdřív po něm štěkala a pak běžela rozehnat hejno, které si na zemi v otevřeném prostoru něco zobalo…a to normálně kolem vrabčáků prochází bez povšimnutí a oni kolkrát ani nepopoletěj a nebo jen tak, aby se neřeklo….když se mladý vrabeček topil v jejím bazénku, tak ho taky nedrapla, ale řvala tak dlouho a i běžela pro mě dovnitř, abych šla s ní ven a aby mi toho nebožáka ukázala…

Měla jsem bytového kocoura, na balkóně ulovil za svůj život dvě sýkory a jednoho kosa…našli jsme to vždycky v bytě už částečně sežraný…tak měla jsem přestat pouštět kocoura na balkón.

…můj Jack, jak nastal na podzim čas ježků, tak každou chvíli jsem mu nějakýho páčila z tlamy…to, že jim neublížil a jen je nosil je věc jiná…jinak musím říct, že Jack byl opravdu hodný pes a všecko mi na požádání odevzdal, ale toho ježka dát nechtěl…ještě teď si po těch letech vybavuju, jak jsem ho zcela nekynologicky naháněla večer v noční košili..běžel Jack, za ním já a za námi Sára…to bylo pokoukáníčko…

Aneb kdo jsi bez viny hoď kamenem…a neznamená to, že ten viník nechává lovit svoje psy…teda teď mluvím za sebe.

Takže ještě jednou…nechci nikoho obhajovat a říkat, že jenom proto, že je Aluška “naše”, tak se nikdo neozve…chtěla jsem jen říct, že mě ve své podstatě překvapuje, že zrovna ulovený holub, které kolikrát města hubí ve velkém, bude příčinou nějakého rozhořčení…co kdyby to nebyl holub, ale třeba potkan? To by bylo v pořádku? 

Sardullah
Sardullah 22.06.2025, 16:33:17 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 22.06.2025, 16:27:25

No jak říkám…je to strašidelný😲😄…to už doma nejenže nemůže člověk mluvit, ale ani myslet 😂

Sardullah
Sardullah 22.06.2025, 16:29:49 xxx.xxx.189.104
Ronja s motejlem:

Ježkovy…Sardullah, tak je zrušte, jestli to jde. Myslete taky na sebe, jo, asi to bude škoda…ale další rok se s tím budete dělat, ten další zase. Přináší Vám to víc radosti nebo starostí? Vždyt si tam můžete něco dát, nějaký truhlík nebo nevím, co máte ráda. Ono taky všechno držet, zachraňovat, člověk je jen jeden, má jedny záda, jedny ruce, JEDNY NERVY.

No oni to jsou nálety, vyrostlo mi to tam samo…kdybych měla větší zahradu, tak to asi neřeším, ale takhle mi už zasahují opět až nad bazén.

Já bych to snad už i pokácela, ale jak jsem lidumil…tedy pardón ptáčkomil a jak si hýčkám a rozmazluju svojí ptačí komunitu u sebe na zahradě, tak si furt říkám, že pro ptáčky dobrý, pro nějaký hmyzáky dobrý v květu a bobule třeba zase nějaký ptačí obyvatel uvítá…navíc mi to přišlo, že mě ty bezy pěkně “odstiňují” od sousedů…

No chystám se ale, že je porubu tak max do mojí výšky a zeštíhlím…s tím, že mám bezy dva, tak ten jeden zlikviduju úplně a ten druhej budu seřezávat průběžně během roku.

Do toho ještě bojuju s ostružinama, kopřivama a s přísavníkem…někdy mi přijde, že je to boj s větrnými mlýny. Ale ten bazén si vybojuju a vegetaci musím přeprat…😊

PS: teď na zahradě hromadím větve, protože ještě toho mám hodně k prořezání a na podzim objednám kontajner a hromadně se to odveze…tak to upřímně přemýšlím o tom, že si zaplatím pracanty, aby to do toho kontajneru natahali.

Sardullah
Sardullah 22.06.2025, 15:50:21 xxx.xxx.189.104
Orionka:

Čtení myšlenek je základní psí vlastnost, či umění.

No ale u některých psů je ta schopnost na takový úrovni až je to strašidelný…a to samý jejich schopnost rozumět česky…ono když člověk doma musí mluvit v šifrách😴..

Sardullah
Sardullah 22.06.2025, 15:44:55 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 22.06.2025, 14:52:37

No my bydlíme v baráku po rodičích…tam jsme se museli přestěhovat, když umřela tchýně, abychom se mohli starat o tchána…měl Alzheimera a my měli malý barák, tam bychom se všicí nevešli…ale tam teda byly taky schody…

Jo …jsou i čupr babky, ale tak zase nemůžu počítat s tím, že já taková budu. Už teď zjišťuju, že to není jako “za mlada” a to se nepovažuju za starou bábu.

Příklad…chtěla jsem postavit nový plot přepažující zahradu…nic složitýho…zemní vruty, železný sloupky, pletivo orámované prkny…plus brána…k tomu bylo potřeba z jedné strany brutálně ořezat velký tis…a pak demontovat starý plot, protože nový jsem posouvala o metr do zahrady. No když jsem na to jukla “odborným” očkem, tak jsem myslela, že za jeden den to zmáknu…vždyť na tom nic není…no rubání tisu řetězovou pilou mi zabralo dvě odpoledne, bylo toho nějak víc než jsem čekala..větve jsem pak ještě rozřezávala a co šlo tak rovnou štěpkovala a další den jsem dodělala plot a další den demontovala ten původní….takže z jednoho dne byly najednou 4 dny…i když samozřejmě ne v kuse. Myslím, že ještě tak před několika lety bych to zvládla za půlku času a bude hůř…ono s těma mejma zádama to taky není takový, jak to bejvávalo, i když se snažím záda posilovat cvičením, já s nima měla vždycky problémy, mimo dobu, kdy jsem jezdila na koni. 

Dneska když makám celý odpolko na zahradě a to teda s přestávkama, tak večer automaticky beru nějakej prášek na bolest…

Tenhle tejden se chystám začít umravňovat ty černý bezy, který od jara zvětšily velikost snad 3x…a už teď je mi z toho špatně…když si zas představím jak budu tahat ty větve 😴….mám sto chutí to pokácet úplně, ale zase je mi to líto…

Sardullah
Sardullah 22.06.2025, 11:00:57 xxx.xxx.189.104

Tak bydlení v baráku….já jsem původně panelákový dítě a nikdy mi to nepřišlo jako problém, protože jsme jako děcka furt někde lítaly venku…

Nicméně jsem ráda, že jsme s manželem koupili barák, když byl synovi rok…s malejma děckama je to k nezaplacení….měli tam písek, bazén…nemuseli jsme se někde crcat na koupališti, mohli jsme být celej den venku, já venku i vařila…super…no a na psy, to ani nemluvím…hlavně se štěňaty je zahrada velká výhoda, když člověk s nima lítá každý 2-3 hoďky i v noci.

Ale má to i svoje negativa…mě absolutně nebaví o tu zahradu pečovat, to je pro mě za trest…a samozřejmě, ten luxus, že si na tu zahradu můžu dřepnout stojí dost peněz…tak známe to všicí, co máme starší baráky, to do toho člověk kolkrát sype prachy, který ve finále nejsou ani vidět. Třeba moje kamarádka se svého času pochlubila krásnou novou sedačkou…já za ty prachy měla novej kotel v kotelně, kterej nikdo neviděl. Moje další kamarádka odfrčela k móři, já jsem dělala novou dlažbu…protože jsme nikdy neměli takový příjmy, aby to vyzbylo na všechno.

Možná, že nejsem moc objektivní hlavně proto, že mi manžel nepomáhá a vždycky péče o dům a zahradu byla na mě. Ještě zkraje, když jsme byli..nazvala bych to vyšší příjmovou skupinou, tak mi na ty těžší práce zajistil a zaplatil lidi, ale to skončilo a tradá. Přijde mi, že nic nestíhám…nevim, co mám dělat dřív, jestli uklidit doma, vrhnout se na zahradu, jít se psy na prochajdu, postarat se o mamku, do toho práce a moje chronická prokrastinace…takže se tím práce nahromadí a o to víc se mi do toho nechce.

Upřímně se docela těším, až se na starý kolena přesunu do bytu a nebudu muset nic kolem baráku řešit.  A samozřejmě zbyde i víc peněz, protože i běžnej provoz baráku vyjde měsíčně na pěknou sumičku, oproti nákladům v bytě,  …teda ve vlastním bytě. Což bych si z důchodu ani nemohla dovolit. Navíc barák by potřeboval větší rekonstrukci, na kterou taky nejsou prachy, bůh ví, co ještě vymyslí Evropská unie za bejkárny, které taky nebudou zadarmo…z toho mám upřímně taky strach….další věc, my máme v baráku samý schody, pokud by někdo z rodiny byl imobilní, nebo částečně imobilní, byť dočasně, tak je to taky problém….teď když má třeba Bobca takový zdravotní problémy, tak mě to jen utvrzuje v tom, že bezbariérový byt  ve středu města a přitom v klidé lokalitě, je prostě takové významné plus.

Sardullah
Sardullah 22.06.2025, 07:44:12 xxx.xxx.221.216
Trickyvoo:

Ráno vstanu, převléknu se do domácího a jdu snídat, Malina mě normálně uvítá. Když vstanu a rozhodnu se, že jdeme už na tu dlouhou procházku hned po snídani, ona to hned pozná. Nemám speciální venčící oblečení, ta myšlenka je jen v mé hlavě a všichni podle Maliny poznají, že už mám “plán”.  Ona se hned chystá ke dveřím, že jdeme. Nechci se vás Sardullah dotknout, ale prostě asi se změní náš pach, když máme “plán” 😁

Jo je to možný… tak podle něčeho to ti psi poznat musí… nevšimla jsem si, že by měli někdo schovanou křišťálovou kouli. 
I když to často vypadalo, že čtení myšlenek je základní funkce… hlavně Sára, ta byla přeborník… ležím na gauči, čučím na telku a napadlo mě, že bysme mohli vyrazit na prochajdu… a Sára přilítla “juchů… jdeme na procházku”

Takže můj plán musí smrdět až za roh…😜

Sardullah
Sardullah 21.06.2025, 20:52:12 xxx.xxx.221.216
Aluška:

Takhle Mirďa naznačuje, že je třeba jít do lesa 😀. No odolat nelze….

Obrázek Obrázek

Teda řeknu ti, že Mirďovi fotky bys měla dávat pouze do vlákna “psí a jiné oči”…protože ty jeho pohledy jsou teda nepřekonatelný….jak tady nedávno proběhla diskuze o té aplikaci, co by měla překládat psí řeč…na co by nám byla? Specielně Mireček dokáže mluvit očima..😍

Sardullah
Sardullah 21.06.2025, 12:44:24 xxx.xxx.189.104
Bobca:

No chvíli jsem čučela na ten úhloměr,než mi to došlo🤭..

Buď v klidu…já taky🤪

Sardullah
Sardullah 20.06.2025, 22:02:20 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 20.06.2025, 21:24:08

No já jenom doufám, že najde domov s těmi správnými páničky a že už nikdy nebude muset hledat nový domov, protože už bude mít ten svůj nový napořád.🍀

Sardullah
Sardullah 20.06.2025, 18:18:53 xxx.xxx.221.216

Nemusim sahat na obojek, ani brát do ruky vodítko, ty “potvory” to poznaj už když se jdu oblíkat…i když se snažím, aby to vypadalo normálně, jako když chci jít někam bez nich. To potom běhaj ke koupelně, kde se převlíkám a čekat ke dveřím a pak zase ke koupelně, poněvadž mi to dle jejich soudu dlouho trvá.

Sardullah
Sardullah 20.06.2025, 14:47:55 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele eva z 20.06.2025, 14:00:06

No když se ty peníze rozfrcaj, tak to je potom blbý.

Ono chápu barák, co si budem, obzvlášť když je starý a potřebuje rekonstrukci, tak ne každej na to má. Ale zbavit se bytu v osobním vlastnictví, kde jsou náklady nula nula prd a jít do pronájmu, kde zaplatím řádově o tisíce víc… tak to pochpím jen když je člověk opravdu v tíživé situaci a prostě ty peníze nutně potřebuje, jinak nastane velkej průšvih.. chápu, ale jinak ne.

Sardullah
Sardullah 20.06.2025, 12:48:45 xxx.xxx.221.216

A tak mě přijde, že zase někdo brnknul na naší citlivou strunu… takže si myslím, že je to buď troll a nebo jedinec rozumu mdlého, protože normální člověk, který by chtěl trávit kočky, nebude shánět návody a informace na fóru milovníků zvířátek. 

Sardullah
Sardullah 20.06.2025, 12:41:12 xxx.xxx.221.216
eva:

Já bych se nemovitosti v dnešní době nezbavovala, i kdybych na chleba neměla…🤔

No jo, ale když člověk finančně plave a tím spíš nemá kapacity na to, aby nemovitost udržoval… ani fyzické, ani finanční ani časové  a nemovitost  není ani v takovém stavu, abych jí pronajala, tak co s tím?

Sardullah
Sardullah 20.06.2025, 12:20:42 xxx.xxx.221.216
kometa:

Za mě jsou okna na východ v tomhle horší. Byt se vyhřeje hned po ránu a pak už nevychladne.

Za mě jsou zase horší okna za západ.. jak se přehoupne sluníčko, tak to tam paří až do večera, zatímco východní strana už je v poho… a to teda nejen u mě v baráku, ale i u mámy v bytě.

Sardullah
Sardullah 20.06.2025, 08:52:36 xxx.xxx.221.216

Buďte ráda, že jste žádné fotky neviděla…ani z menších množíren to není hezký pokoukání, natož z takové obří. Člověk má tak akorát příšernej vztek, jak může existovat taková lidská zrůda a nevím, jak na Slovensku, ale u nás pak následně skřípe zuby podruhé, když se těm množitelům prakticky nic nestane, protože jsou potrestaní tak max podmínkou a nějakým dočasným zákazem chovu, který se dá samozřejmě obejít.

Sardullah
Sardullah 20.06.2025, 08:29:55 xxx.xxx.221.216

Já teda letos neviděla ještě ani jednoho slimáka…ale samozřejmě jsou i léta, kdy jich je moc moc moc. Pokud zrovna v tý sezóně nic nepěstuju, tak je mi to šumák, ale byly doby, kdy jsem měla květinový záhonky, ty sviňuchy byly schopný ty kytky sežrat do mrtě…ale pak jsem se dočetla, že slimáky odpuzuje levandule a to mám teda vyzkoušený, to mi fungovalo, když jsem jako obrubu záhonu tu levanduli nasázela…prý funguje i rozmarýn, ale to vyzkoušený nemám.

Ale v případě nějakých velkých záhonů je levnější metoda ty granulky a nebo odchytávání a likvidace.

Sardullah
Sardullah 19.06.2025, 20:52:21 xxx.xxx.221.216
Sarah01:

Zrušila jsem skleník a už se to začíná rýsovat. Ještě celé porýt a asi i navozit nějakou zeminu.

Obrázek

No tak klobouk dolu…udatná slovanská žena 😇