No ono s tím lovením…každej má na to jiný náhled a teď nemyslím lovení jako takové, ale spíše, co konkrétní pes uloví.
Někdo má problém se srnou, jiný se zajícem, další s holubem…spousta psů loví myši, ale to povětšinou nikomu nevadí.
No a teda co ten holub?…no to asi taky bude někomu vadit, někdo si řekne, že ulovení holuba není taková katastrófe…a to nepíšu proto, že bych se zastávala Alušky, ale jako obecný a holý fakt.
Ono někdy tomu ulovení nejde úplně zabránit…příkladně moje Sára ulovila na zahradě krtka, než jsem k ní doběhla, tak bylo po krtkovi, taky vzadu na zahradě zakousla mladýho kosáka, jako je mi to líto, obzvlášť když si kosáky piplám a někdy i pomáhám rodičům s krmením a krtka na rozdíl od jiných zahrádkářů na zahradě taky vítám, protože mi udělá takovou pěkně načechranou hromádku zeminy…ale opravdu nebudu chodit po zahradě se psem na vodítku, i když možná mnozí namítnou, že bych třeba měla.
Ono ne každý pes je od přírody lovec, třeba mojí pyrenejku nechává zvěř chladnou…mimo divokých prasat a to myslím, že je asi proto, protože je vnímá jako nebezpečí. Je ochránkyní “svých vrabečků, sýkorek a kosáků na naší zahradě…kupodivu sama vyhodnotila už jako mladá, že dravec na obloze představuje pro ”její" ptáčky nebezpečí a nejdřív po něm štěkala a pak běžela rozehnat hejno, které si na zemi v otevřeném prostoru něco zobalo…a to normálně kolem vrabčáků prochází bez povšimnutí a oni kolkrát ani nepopoletěj a nebo jen tak, aby se neřeklo….když se mladý vrabeček topil v jejím bazénku, tak ho taky nedrapla, ale řvala tak dlouho a i běžela pro mě dovnitř, abych šla s ní ven a aby mi toho nebožáka ukázala…
Měla jsem bytového kocoura, na balkóně ulovil za svůj život dvě sýkory a jednoho kosa…našli jsme to vždycky v bytě už částečně sežraný…tak měla jsem přestat pouštět kocoura na balkón.
…můj Jack, jak nastal na podzim čas ježků, tak každou chvíli jsem mu nějakýho páčila z tlamy…to, že jim neublížil a jen je nosil je věc jiná…jinak musím říct, že Jack byl opravdu hodný pes a všecko mi na požádání odevzdal, ale toho ježka dát nechtěl…ještě teď si po těch letech vybavuju, jak jsem ho zcela nekynologicky naháněla večer v noční košili..běžel Jack, za ním já a za námi Sára…to bylo pokoukáníčko…
Aneb kdo jsi bez viny hoď kamenem…a neznamená to, že ten viník nechává lovit svoje psy…teda teď mluvím za sebe.
Takže ještě jednou…nechci nikoho obhajovat a říkat, že jenom proto, že je Aluška “naše”, tak se nikdo neozve…chtěla jsem jen říct, že mě ve své podstatě překvapuje, že zrovna ulovený holub, které kolikrát města hubí ve velkém, bude příčinou nějakého rozhořčení…co kdyby to nebyl holub, ale třeba potkan? To by bylo v pořádku?