Aktuálně: 2 696 inzerátů262 988 diskuzních příspěvků19 185 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 17.12.2025, 11:53:12 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 17.12.2025, 10:54:52

To mě mrzí…někdy to je prostě naprd…

Jako takto, veterinářka mi říkala prakticky to samé, co vy…ale mám radost, že se našlo alespoň něco a ne “všechny testy jsou naprosto v normě, nevidíme žádný problém”. 

To samé jsme tenkrát absolvovali s kočkou a jejím autoimunitním onemocněním a chronickou rýmou…a bylo to dost vyčerpávající, když bylo vše bez jakéhokoliv nálezu, až na endoskopii dýchacích cest…ale stanovit nějakou diagnozu trvalo asi dva roky (vždy to zmizelo a zase se to vracelo).

Edit: jinak všem moc děkuji za pomoc a za podporu

Tenurri
Tenurri 17.12.2025, 09:22:05 xxx.xxx.22.64

Neporadím, l-lysin jsme nikdy nepoužívali. U nachlazení jsem hodně spokojená s podáváním imunoglukanu pro děti a vždycky do toho ještě kápnu kapnu energy imunovet. 
Dávám 1x denně stříkačkou a vždycky jsme se nachlazení do pár dnů zbavili. Dostávají to obě kočky, když se něco ukáže. Strašně jim to chutná a imunoglukan ruší hořkost imunovetu. Vždycky stojí frontu 😀…

Tenurri
Tenurri 17.12.2025, 08:07:13 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 17.12.2025, 00:15:43

Souhlasím, na krmící pokusy bude kdyžtak prostor, až budeme mít nějaké informace, zatím mu necháme konzervy…měsíc na nich nás nezrujnuje 😀…

Vyšetření má 13. ledna. Teď má brát měsíc ty atb…prý je ta potvora rezistentní a jsou jen dva druhy, co na to zabírají. Před dobráním se potom udělá kontrolní výtěr a další kultivace.

Já jsem ráda, že se alespoň něco aktuálně našlo, co se dá cíleně léčit.

Tenurri
Tenurri 16.12.2025, 15:24:39 xxx.xxx.22.64

Tak mi volala vetka ohledně mikrobiologie, že se prokázala přemnožená bakterie e-coli (mělo to nějaký delší název). Za chvíli skočím na veterinu pro atb a zprávu.

Každopádně sama říkala, že to může být jen sekundární problém z oslabeného organismu a trávení, takže jsme se domluvily, že se zároveň provede i komplexnější endo/gastro vyšetření, abychom 100% vyloučili jiný problém vzhledem k neustále se vracejícím potížím.

Akorát termín bude nejspíš až někdy začátkem příštího roku, že do Vánoc asi nebudou mít volný termín.

Tenurri
Tenurri 16.12.2025, 09:36:14 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 16.12.2025, 08:49:41

Ano, myslím, že to tenkrát psala i Plaka i vy, že rýže nemusí být vždycky úplně ok…máme jasmínovku…

Jako další bych pak zkusila právě brambory, případně klidně jen rozmixované holé maso, ale spíš je to teď v takovém tom stavu, kdy opravdu nechci experimentovat a nechám ho na konzervách, které mu prokazatelně ulevují a dělají dobře na bříško…

replikovat složení konzervy úplně nejde, páč ty veterinární krmiva jsou osekaná o kde co, aby nedělaly problémy. Nejsem žádný expert, ale ty suroviny nejspíš budou zbaveny “možných problémových věcí”.

Víte, já se bojím, že tím zkoušením a pátráním mu můžu ještě víc uškodit, obzvlášť, pokud by byl opravdu nějaký vnitřní problém. Popravdě mě věci, které jsem se dočetla docela vyděsily…

Jasně, nemusí to být Jackův případ, ale taky může a může to mít vevnitř třeba opravdu poškozené a bolavé…dokud se neprovede pořádné vyšetření zevnitř a případně se neudělají testy na alergii, nebudu mu zkoušet dávat nic jiného. 

Aktuálně jsem v situaci, kdy raději zaplatím i za ten klid, že se vevnitř nic nenajde a bude tam vše v pořádku…

Tenurri
Tenurri 16.12.2025, 08:27:38 xxx.xxx.239.143

Je teď na těch gastro konzervách…na rýži s mrkví a krůtou se nijak nelepšil.
Konzervu dostal včera večer a dnes ráno, tak čekáme jestli se to zlepší. Ráno teda nechtěl moc jíst…nevím, jestli nechutenství, nebo očekával krůtu…

Díky za tu fauna diskuzi…nevím jestli je to ono, ale našla jsem vlákno, kde je popisováno prakticky to samé, co trápí Jacka a že se až biopsií přišlo na poškozenou sliznici…dál jsem ještě nedočetla… musím taky pracovat.

Každopádně mě to dohnalo k tomu, že se domluvím s veterinářkou, že by se to vyšetření udělalo tak jako tak…ono to může být teď zase dobré ale za dva měsíce budeme ve stejném kolečku jako teď…

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 14:31:02 xxx.xxx.239.143

Vystříháváme ragdollce srst u zadku…při průjmu to je k nezaplacení, když to pak netahá všude po bytě, když zrovna nejsme doma 😀…a občas se jí stalo, že se přilepil i pevný bobek a vytratila ho pak někde cestou 🙄…

Udržujeme to takto už dlouho…jak moc to zkrátit…no to asi musíte vyzkoušet. Ale úplně na kůži to nestříhám.

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 14:05:24 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.12.2025, 13:56:23

jojo, poradila mi je Plaka jako vhodný přechod z low fat gastro diety právě kvůli bílé rybě a nízkému % tuku. A docela dlouho mu seděly…jen krmit s tím (a jen tím) trvale se mi taky moc nezamlouvalo…
My jsme k tomu pak postupem času začali přidávat vařené, nebo jednodruhové konzervy, které byly ok…

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 13:45:52 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 15.12.2025, 13:17:48

možnost najíst se trávy má. Buď venku na louce, nebo kočky mají doma v květináči šáchor (ale toho si nevšímá). Toto jsem i konzultovala, že by mohl být ucpaný těma chlupama, ale to se vetce zdálo velmi nepřavděpodobné, pokud normálně žere, vylučuje.

Opět, nevím jestli by to bylo vidět na sonu, nebo ne. A ani to není že by sežral kvanta těch chlupů, zas takovej binec doma nemáme 😀…

Často teda i olizuje podlahu…to dělá i u veterináře. Vytíráme sanytolem, ale je to hodně naředěné a než to uschne je v pelechu a čeká na vypuštění.

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 13:16:11 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.12.2025, 13:03:54

Tyhle měl Jack po tom přeléčení slinivky, kdy jsme přecházeli z RC diety na něco normálnějšího, bála jsem se, že na nich bude dál hubnout, ale nehubnul. Je teda pravda, že dostával +- tu vrchní hranici.

Odpad tedy nějak extrémní neměl.

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 11:44:17 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.12.2025, 11:18:58

Nezkoušeli…uvidím ještě, co vyprodukuje odpoledne…Prakticky celou tuhle delší epizodu se něco rozbilo pokaždé, když dostal cokoliv jiného, než tu veterinární konzervu - i v malém množství v průběhu přimíchávání.

Já ani nevím, jestli tam ta naše vetka dneska je, zeptám se na recepci a budu konzultovat další postup…

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 11:38:57 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 15.12.2025, 11:29:41

Ještě ne, 
chtěli jsme ho zkusit nechat na nějakých hypoalergenních gastro granulích, jestli se to neuklidní. Když ne tak se udělají.

Ta calibra byla označená i jako hypoalergenní, ale má stejně kuřecí tuk, co jsem koukala. Obecně jsem asi nenašla veterinární gastrointestinálky, které by byly i zároveň plnohodnotná hypolaergenní dieta ?

Zbývají právě testy na alergii
a to endoskopické vyšetření

plus vetka říkala že uvidíme co nám vyleze z mikrobiologické kultivace, takže jsem pochopila, že čekáme na výsledek z toho.

Stabilní byl od toho konce listopadu jen na i/d konzervách…takže mu vrátíme zase ty.

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 11:08:13 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.12.2025, 10:49:09

Je to veterinární dieta, ani RC diety nemají nikde uvedené přesné složení. Experimentovat se mi právě moc nechce. Tu krůtu s rýží jsme uvařili, protože nám v tu chvíli nic jiného nezbylo, čím ho nakrmit večer, ale průjem má stále. Jednodruhové NEveterinární konzervy doma máme, ale ty se mu bojím dát (bohemia hovězí, jelen → dostával je dříve do granulí a bylo to ok)

V košíku může taky olizovat věci přes tu mřížku, musel by se nějak upravit a dát tam nějaká zábrana, což do košíku co máme doma nejde. Můžu sehnat nový košík, ale najít mu něco padnoucího je náročné…jsem domluvená s paní z “Tady je spikovo” že nám udělá košík na míru, ale ještě jsme se tam díky těm všem problémům nedostali na zkoušení a měření, takže to až příští rok.

Navíc teď v poslední době ani nic neolizoval, chodil na vodítku, takže byl hlídán…to bylo minulé úterý kdy zvracel a jsem si jistá, že to nic neolízl, protože měl předtím klidový režim a na volno nebyl.

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 10:41:46 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 15.12.2025, 10:35:48

Jako takto, já nemám asi problém těma konzervama krmit třeba měsíc, když to jinak nepůjde, ale hledali jsme nějakou alternativu…

Zkusím ještě ty RC gastro low fat až přijdou a dávat mu je pomalu namočené…

Ta alza mě nenapadla, díky, to je v případě nouze dobrý tip.

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 10:29:12 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 15.12.2025, 10:22:57

To mě napadlo taky, že to zatím nemá úplně v pořádku a proto mu ty veterinární dietní granule dělají taky problém. Přece jen i ta vet calibra je složením komplexnější, než uvedené konzervy…

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 10:15:03 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 15.12.2025, 10:13:36

RC dieta myslíte co přesně? konzervy?
RC granule - pořád áte na mysli dietu, nebo “klasické” ?

Aha, díky, už vidím opravu 😀

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 10:05:05 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 15.12.2025, 09:47:55

Já vždycky brala všechny zprávy s sebou.

Vzhledem k jiným projevům a jiným výsledkům úplně nedávají dohromady tu slinivku z dubna/května k tomu, co se děje teď. Ačkoliv veterinář z Klatov říkal, že vzhledem k hodnotám slinivky z toho dubna to vlastně ani slinivka být primárně nemusela, byl to jen následek jiného zánětu, jelikož mu přišlo divné, že sice ten krevní test byl nad limitem, ale zase ne o tolik…musela bych dohledat zprávu, ale říkal něco v tom smyslu, že většinou psi mívají při slinivce tu hodnotu 900 a klidně i 1000…ale on měl třeba jen o 100 víc oproti hornímu limitu.

V září byla potvrzená bakteriální infekce, tam se to přeléčilo atb a bylo to dobrý → nejspíš to nesouviselo. 

Teď se objevil problém znovu, ale zase trochu jinak. Než jsem mu dala ty calibry, tak byl úplně v  pohodě, teď bojujeme s průjmem z této dietní chyby. Blbé je, že nám došly konzervy (moje blbost, měla jsem to napočítané tak, aby vyšly na přimícháváním s tou calibrou a nečekala jsem, že se z calibry pos….)

Takže jsme mu včera večer uvařili rýži, mrkev a tu krůtu, dostal to i dnes ráno…odpo skočím na vet pro konzervy. Plus jsem objednala zásobu, abychom měli přes vánoce.

Každopádně ráno měl pořád ještě průjem, jen ne tak hrozný jako včera. Pořád je normálně aktivní, chuť k jídlu má velikou, nic ho nebolí, nemá tendence zvracet (ale pořád bere famosan)…

včera dostal enterozoo, ráno dnes probiotika…

Mě jen přijde divné, že ať dostane jakékoliv veterinární gastro grancle, tak je problém. Na konzervách ne. 

Objednala jsem i ty RC gastro low fat granule, na kterých byl předtím a bylo to ok, jen mu nechutnaly…

Jo, teď mi přijde, že zas plácám jedno přes druhé, ale ta calibra dieta nám do toho teď hodila vidle. Mám vždycky najivní představu, že veterinární dieta problémy přece dělat nebude…

Domluvím se s vetkou, co teď. Ona ho chtěla nechat na dietě, která mu nedělá zle, alespoň měsíc, jenže krom těch i/d konzerv jsme nic moc vhodného zatím nenašli.

EDIT: ano, míval i jedno/dvoudenní nevolnosti, průjmy, ale to samo odeznělo a většinou to bylo spojené s chybami jako: pití z louže, olizování hnusů venku, jednou se totálně zes… ze sušených plic, ty byly asi nějak špatné, bohužel to u nich nejde moc poznat - smrděly pořád stejně a jakmile jsem je nedávala, byl zase ok…

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 07:41:10 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 14.12.2025, 22:56:19

Právě, že kuřecí … i když o tom by se vzhledem ke složení dalo polemizovat. Jsou to hills I/d low fat…ale aspoň je žere s chutí a nedělají mu problémy. 

Složení:

Maso a živočišné deriváty (kuřecí 3 %), obiloviny, různé cukry, deriváty rostlinného původu, minerální látky, zelenina (0,8 %), vejce a vaječné deriváty, oleje a tuky, semínka, ovoce.

Vysoce stravitelné přísady: vepřová játra, kuřecí maso, rýže, vaječná bílkovina.

Tenurri
Tenurri 14.12.2025, 17:05:15 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 14.12.2025, 16:41:08

No takhle, po vepřovém měl brutální průjem a zvracel tenkrát, ale je pravda, že to bylo v době kdy jsme ještě zkoušeli syrové. Ja ho po této reakci už pak nekupovala a ani jsem ho nezkoušela vařit. 
Navíc jsem si myslela, že  vepřové je docela tučné (?).

Takhle…my doma pro sebe vaříme jen kureci, případně vepřové do boloňské nebo lososa. Obecně se v druzích masa zase tolik nevyznám. 

Ta krůta by mohla být bezpečná ? Dnes večer zajdeme do Makra tak přemýšlím co koupit. 

Taky mě napadlo, že by mu prostě dlouhodobě nedělaly dobře teda jakékoliv granule, kdyz aktuálně už nezvládá ani ty gastro veterinární…jako, že nemá intoleranci na konkrétní složku, ale na ten způsob zpracování granulí ? 
Nevim jestli je to možné 

Tenurri
Tenurri 14.12.2025, 14:15:56 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 13.12.2025, 22:36:38

zánět by se ukázal z krve ne?

Nebo alespoň vetka říkala něco v tom smyslu, že na slinivku ani zánět to nevypadá dle výsledků, stejně tak ne na bakteriální infekci.

K PH výše, proč se nějaké vyšetření dělalo nebo nedělalo, já nevím? Nejsem veterinář. Dělala se ta kultivace, sono, 3x krev, která byla čistá. 

Kultivace bude příští týden. Endoskopie se bude dělat, pokud to bude pokračovat. Tak jsme se domlouvali s veterinářkou. Viděli ho už 3 veti. Máme ještě v záloze další dva na doporučení. 

Z Calibry jsem ho musela dát zpátky na hills i/d konzervy, protože má po té gastrointestinal & pancreas průjem (bez jakýchkoliv jiných příznaků jako bolestivost nebo zvracení). Na konzervách má pevnou stolici bez jakéhokoliv problému.

Je nějaké maso co bych mu mohla vařit s tou rejzi a mrkví?

Vim, že mu nedělá dobře vepřové. Hovězí bych zase musela vařit půl dne a kuřecí prso se mu teď uvařit docela bojím. Tak vlastně vůbec nevím co mu můžu dát kromě těch i/d konzerv, které vychází měsíčně cca na 7,5k kdybych krmila jen tím.