Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 06.02.2026, 22:35:07
Famosan dostává 2x denně pravidelně od úterý s těmi ostatními léky. Dávám ho před jídlem, ostatní dostane po jídle, protože se nemají brát na lačno.
Bavila jsem se včera s vetkou, měla jsem na ni štěstí, že zrovna ordinovala. V úterý jdeme na kontrolu, zvážíme ho a uvidíme, jestli náhodou nehubne. Podle toho něco vymyslíme, zatím máme vydržet, pokud se to nebude nějak zhoršovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 06.02.2026, 14:43:40
Jojo, je na těch hypoalergenních konzervách, dostává 3 denně, což by mělo být pro něj dávka i na nějaké přibrání.
Jako četla jsem si teď nějaké vedlejší účinky po těch kortikoidech (já si tyhle věci na lécích většinou nečtu, protože to se kolikrát člověk bojí aby ho to nezabilo…) a únava, letargie tam je uvedená. Ale má je teprve 4 den.
Hmm, průjem nemá, špatně mu není, ale přijde mi, že co na těch konzervách objemově sní, to jde druhou stranou ven…
A je teda docela unavený. Hodně spí, venku je takový bez zájmu…sice si hraje, ale ta energie v tom není. Navíc mi jde většinu času u nohy, kouká na mě a za chvíli chce sám domů, tam si lehne do křesla a zase spí.
Vetka mi sdělovala jako reakci na korťáky častější čůrání a větší hlad..nějakou extra únavu ne.
Nemyslím si, že má nějaké bolesti, to vypadal jinak, ale…je to nezvyklé.
dostal antibiotické kapky do ucha - má tam zánět, protozoks 500mg proti bakteriálnímu přerůstání na ty bakterie, prednicortone 20mg kortikoidy + dávat teď alesoň 10 dnů 2x denně famosan
mluvily jsme o tom krmení, zatím to necháme tak, že úplně vyřadíme granule, zkusíme nechat jen hypoalergenní konzervy nějakých 5 dnů, ať mu furt neměníme jídlo tam a zpátky, protože je to tak prostě doporučené při této léčbě a s těmi léky by se to mělo uklidnit, že je dost možné že ten náhlý přechod s granulemi prostě nezvládl a prý má zkušenosti že se to po pár dnech na té dietě uklidní s léky.
Kdyby se to nelepšilo, nebo horšilo, nasadíme zpátky gastro konzervy a k tomu můžeme zvážit nějakou vařenou stravu, na kterou předtím reagoval dobře a držet se teda jednoho druhu masa a přílohy dluhodobě, nedávat do toho nic na zpestření, ale že zatím by ty hypoalergenní konzervy úplně nezahodila - to kdyžtak na další konzultaci při potížích.
Plus teda ještě mě napadá, že předtím na tom vařeném vůbec nenabíral a když se mu přidalo více jídla, tak to vedlo k lehčím průjmům a většímu objemu stolice.
Na těch gastro konzervách se spravil i když byly low fat
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 03.02.2026, 10:15:02
RC hypoallergenic a Hills I/d low fat gastro (konzervy) je tam jiné skoro všechno, to hypoalergenní krmivo je rozebrané na hydrolyzované proteiny a na atomy.
Granule nemůže nejspíš aktuálně žádné a to ani namočené. všechno, co jsme dostali od vetky bylo špatné, musel být na konzervách.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 03.02.2026, 09:44:20
Od toho kolotoče od konce listopadu ne. Nebo takhle, zkusili jsme dát vařené zadní hovězí z papiňáku, které mu předtím nedělalo problém s bramborovou kaší (vše rozmixované), ale docela si myslím, že to předposlední jednorázové zvracení bylo kvůli tomu, že ho to taky nějak podráždilo, i když to bylo po nějakých 2 dnech od podání…a taky nevím jestli se mu z toho nerozjely třeba ty kvasinky v uchu.
Před tím listopadem byl dobrý na vařeném kuřecím, hovězím (to měl ale spíš vyjímečně) a zkoušeli jsme i krůtu - v kombinaci s bramborovo-mrkvovou nebo batátovou kaší. Rýže ne, tam se vždycky zhoršila stolice.
Nejlepší mi asi přijde ho zase stabilizovat na těch hills konzervách a pak zkusit něco jiného…možná rovnou udělat testy na alergii…no, za hodinu a půl snad budu moudřejší…určitě to není jediný pes, který má takové problémy.
EDIT: ale tam se to pak zase v tom listopadu zlomilo, nevíme ale proč.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 03.02.2026, 08:53:19
Děkuji.
Předpokládám ale, že to, jak se teď na hypoalergenní dietě zhoršil, stále alergii nevylučuje, jen do toho asi hodil vidle ten (ne)přechod na jinou dietu, která mu zase nesedí z jiného důvodu, než možná alergie.
fakt nevím čím ho krmit. Napadlo mě se ještě domluvit na nějaké monoproteinové vařené dietě, ale těžko říct, jestli se trefím do něčeho, na co by teda teoreticky alergii neměl.
taky asi, i když se mu nasadí kortikoidy, tak to nejspíš neznamená, že mu ta hypoalergenní dieta začne najednou sedět.
Přijde mi, že cokoliv co dostane, je jako hodit si kostkou, jestli to bude nebo nebude ok. Teď už je to zase ve stavu jako v tom listopadu, kdy musel i na pohotovost…teď tady zase natahoval, jako že bude blinkat, nakonec teda neblil, ale bála jsem se odejít i na záchod.
Famosan jsme dostali s tím, že ho máme dávat když nám přijde, že bude mít problém, ale i tak se na hypoalergenni dietě zhoršil (hypoalergenní dietu má od pátku večer).
Strašně mu chutnala ze začátku, ale od včerejška zase nechutenství, průjem, 2x zvracel žlutou vodu, klepal se a trpí plynatostí. Dostal i novalgin na bolest + ten famosan, ale až včera večer po tom, co se zeblil. Dneska ráno zase nechtěl jíst.
Plynatost a měkčí stolici jsme pozorovali už v neděli, ale řekli jsme si, že si zvyká asi na novou stravu, když mu nebylo nijak špatně.
Míchali jsme konzervu s (cca třetinou) rozmočenými granulemi (oboje RC hypoallergenic).
Dnes jdeme na 11:30 na veterinu zkonzultovat co s ním.
Granule jsme samozřejmě hned přestali dávat úplně a nechali ho jen na konzervě, což alespoň jakž takž spravilo průjem dle ranní stolice, ale zbytek tak nějak pořád přetrvává.
Psychicky na tom vypadá taky hůř, což je jasný, když mu opět není dobře…
nejspíš asi dostane ty kortikoidy, nebo se možná jen domluvíme, že se vrátíme zpět na ty hills gastro konzervy…netuším.
Možná jsme měli přejít z těch gastro konzerv pomalu na ty hypoalergenní, ale vetka zdůrazňovala, že k těm hypoalergenním nesmí dostat absolutně nic jiného, tak jsme se možná jen blbě pochopily. Achjo…
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 28.01.2026, 13:26:09
Proto jdeme do té hypoalergenní diety, která je speciálně upravená, že ty alergeny neobsahuje. Když na ní bude dobrý, budeme řešit primárně alergii → testy + eliminační dieta. Jestli na ní dobrý nebude, budou se ty kortikoidy muset nasadit.
S tím, že někdy stačí brát je jen dočasně, někdy ale musí mít nějakou udržovací dávku stále. On to není zase takový strašák…známá má kratandu na kortikoidech už pár let a ten pes normálně funguje. Moje kočka inhaluje kortikoidy denně kvůli autoimunitní rýmě taky několik let a je s tím ok + to bylo jediné co pomohlo/pomáhá.
EDIT: s tím uchem říkala, že by to klidně taky mohlo být z alergie
Máme výsledky z histologie → přikládám printscreen.
Dnes mi vetka volala (následně poslala zprávu do mailu), že se tam prokázala gastritida a ještě něco, mluvila o IBD (?) já mám ten telefonní hovor bohužel docela zkreslený, proto jsme chtěla i zprávu do mailu.
Každopádně prý to může být reakce na alergii, autoimunitní problém, chronický problém,…
Ptala se, jak je na tom Jack teď → má chuť k jídlu, nemá průjem, nevykazuje bolesti břicha a diskomfort, ALE… včera po delší době 1x zvracel žlutou tekutinu. Teoreticky možná i z hladu, já fakt nevím…bylo to předtím, než jsme končili v práci a jeli domů…doma už “vyžebrával” jídlo a měl hlad (předtím dostal v 6 ráno snídani).
Jídlo furt stejné → konzervy a přidáváme po lžičkách gastrointestinal RC granule - rozmočené…už jsme byli na třetině dávky.
Kdyby se jakkoliv horšil na hypoalergenní dietě (objednali jsme po konzultaci RC hypoallergenic granule + konzervy), tak se nasadí kortikoidy, ale vzhledem k tomu, že je mu někdy od těch vánoc dobře, tak je nechtěla dávat hned (může mít prý podržděný žaludek i z antibiotik, co dobral v pátek)
→ tam je mikrobiologie už čistá.
Do toho ho od víkendu trápí pravé ucho a musíme každý den prokapávat - svědí ho, po vyčištění to i divně smrdí. Vetka říkala, že máme pár dnů kapat a kdyby se to nelepšilo, tak přijít (máme čistící kapky Otodine).
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 16.01.2026, 12:17:45
Jasně, právě když vidím, co je občas u PP zvířat, kde se spoustu věcí kontroluje, tak absolutně nechápu jak si kdokoliv příčetný může pořídit jedince “plemene” bez PP.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 16.01.2026, 10:23:24
já vím, to je spíš jen takové povzdechnutí…člověk se snaží a prd z toho 😀…
Manžel říká, že my si nemůžeme pořizovat žádná zvířátka…všichni mají nějaký problém. Jediné 100% zdravé a v pohodě zvířátko je aktuálně jen naše betta rybka 😀…nechci to zakřiknout.
Už jsem si i říkala, že příští kočky budou jen nějaký obyčejný miciny zadarmo…i když ani u těch není jistota že budou zdraví. Obecně mám ale pocit že ty plemena jsou na tom čímdál hůř. Co jsem se dočetla u mainských mývalích, tak asi už nechci, děkuji…můžeme být rádi, že má náš kocour JEN předkus a problémy s kůží/srstí…a to mluvím jen o zvířatech s PP :/.