Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.09.2025, 17:37:37
Nooo…tak jsem byla v sobotu na burze pro paví očka do jiného akvárka. A nějak se stalo, že jsem si odvezla tohoto krasavce…vnitřně jsem se tomu bránila, ale stejně jsem ho nakonec koupila. Vypadá mnohem lépe než ten předchozí, myslím co se robustnosti a stavby těla týká. Sušené jídlo moc nechce, koupila jsem mu patentky a je spokojený. Krevety zatím bez úhony.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 25.09.2025, 18:40:25
No právě…taky bych ráda nějakou zachránila, ale ono je to samé jako kupovat štěně z množírny..člověk to akorát podpoří a hned na místo prodané rybky přijde další chudák ☹️.
Proto jsem si domluvila paní, co teď má první odchovy bettynek.
Jinak já mám doma místo jen na menší akvárka (aktuálně 3 + 8l koule) a tam je výběr živočichů velmi omezený. Takže krevetky jsou ve vsech 😅…
Jediné rybky co teď mám je 12 bornejek ve cca 45l.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.09.2025, 13:42:22
Našla jsem si chovatelku, ale musím počkat až prťata vyrostou.
A uvidím jestli vůbec pořídím nového. Krevetky teď mají pré a každá druhá nosí vajíčka, tak mi jich možná bude líto 😀…přidat jim tam predátora. Ten předchozí sice většinu krevet nechal na pokoji, ale poznal ty nově přidané do akvária, kdy jsem kupovala 5 krásných oranžových sakur a ty skončily do pár dnů potrhané (nesežral je, ale daly si je k večeři ostatní krevetky) nebo zmizely…na druhou stranu je možné, že umřely samy (stres z nových parametrů + predátor v akváriu) a betták si šel jen ochutnat.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 25.09.2025, 08:13:00
Snad vás to mine. Ale Bambulka je určitě rozumná dáma 🙂 a nedělá takové skopičiny jako Jack. Ten mi předminulý víkend vletěl kamsi do močůvky (a ještě si do mých kalhot utřel hlavu), furt se snaží olizovat moč po háravkách a je velmi kontaktní se psy…mohl to chytit kdekoliv.
Tak nakonec je to nějaká viroza, měl zvýšené CRP, dostal antibiotika a vzali jsme si RC gastro biome konzervy a dneska ráno už lepší (už to není takové že stěží doběhne a jde z něj jen voda).
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 23.09.2025, 09:26:58
v pamlskovníku bylo asi hodinu a půl, jinak bylo v lednici, 24h hladovku měl, nemělo to žádný efekt :/…jediné co, tak pak nepotřeboval venčit, protože nemělo co jít ven, ale další venčení po jídle už zase průjem.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 23.09.2025, 09:15:58
Je fakt, že na tom minulém agi tréninku říkala i majitelka kelpiáka, že měl nějaký bacil a byl marod s průjmem…a že proto předminule nebyli. no snad…je pravda, že ty projevy jsou jiné, než když ho zlobila slinivka…ale počkám si na zítřejší vyšetření a nebudu se radovat předčasně…
Edit: my chtěli dneska, ale prý mají na dnešek plno a jestli vydržíme do středy…navíc tam ve středu bude i vetka co ho léčila s tou slinivkou, tak bude mít alespoň lepší kontext.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 23.09.2025, 08:48:14
Ano, normálně dostává jíst ráno po venčení a odpoledne/večer (17:00-18:00 cca), když vidím, že na ranním venčení to není dobré, dostane až tu večerní dávku. Maximálně mu nacpu enterozoogel, nebo probiotika (rozmíchám mu fortifloru v trošce vody). to druhé pak dostane s večerním krmením. Chuť k jídlu normálně má (u té slinivky nechtěl jíst).
Jediné, z čeho by to mohl mít je ne úplně uvařené kuřecí prso, co nám radila trenérka na agi, protože to uvařené se všude drolí a zaneřádí celou halu. Ale nebylo ani úplně syrové a rozhodně to bylo čerstvé kuřecí určené pro lidskou spotřebu (jen v konzistenci aby se dalo hezky krájet a nedrobilo), tak nevím :/…to měl minulý týden, ale začalo to až druhý den po tréninku. on má třeba i jeden den první docela "hezký" bobek, ale pak po chvilce pokračuje a kaše. No a dneska ráno byl asi 4x a spíš voda. Jako na houpačce. To nás vzbudil o půl páté, že potřebuje ven. Žádná krev ve stolici nebyla, ale včera tam měl trochu hlen.
Nám se venčí na pendrek. Už se zase nemůžeme zbavit u Jacka několik dní průjmu (enterozoo gel ani probiotika, nebo vařená dieta nezabírají)…sice mu není špatně, nezvrací, ani ho viditelně nebolí břicho, ale v pohodě taky není…zítra jdeme na veterinu udělat test na slinivku a říct si co dál…snad je to jen nějaká viroza.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.09.2025, 12:41:18
už nemůžu editovat, tak ještě dodatek, ono betty jsou extrémně přešlechtěné a málo kdo dbá na genetiku. Obecně je u nás prý velmi málo chovatelů a hodně jich už skončilo. Je to dost sázka do loterie. Ten náš měl i predispozice k rozpadu ploutví a i kdyby se z toho nějak dostal, byla by prý velká pravděpodobnost, že by se mu ty neduhy neustále vracely. Byl i takový nedorostlý, bál se vlastního stínu (takže žádné čepýření do zrcátka), ale byla to milá rybka, rychle si na nás zvykl a pomalu se nechal krmit z ruky.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.09.2025, 12:41:18
Konzultovala jsem to a chovatelem, prý ta ryba vypadala geneticky blbě od začátku, nejspíš kříženec crowntaila a ještě takové nedochůdče. Byl to 100% import. Krevety by cokoliv semlelo dřív než bettu (a hodnoty jsem taky měřila, vše bylo ok). Ted počkám jestli seženu chovatele u nás nebo mi nějakej padne do oka v akvaristice.
Samci a samice betty (splenders) by neměli být pohromadě - rozhodně ne v malém akvárku. Napadají se i ve velikých zarostlých nádržích. Chovatelé je k sobě dávají pouze na vytření. I když je někdo spolu má a funguje to, je většinou jen otázka času, než se do sebe pustí (většinou to odnese závojnatý samec). Ono i ty samice se do sebe umí vzájemně pustit. Divočejší formy bett jsou mírnější (např. imbellis), ale hůře se shání.
Pořiďte alespoň 20l akvárium s topítkem - stojí to pár kaček. Já měla bettu v 37l zarostlém akvárku a říkám si, že je to tak tak aby si i zaplaval a mohl prozkoumávat. (Měla, bohužel mi začátkem září umřel na vodnatelnost). Kytky do akvárka vám kde kdo z okolí dá i zadarmo nebo za čokoládu, většinou jsou rádi, že si to někdo odveze a nemusí to vyhazovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 09.09.2025, 18:13:36
Jojo, toto bude dost individuální.
Mame jednoho psa a dvě kočky a už tak mám pocit, že se občas nestíhám všem věnovat tak, jak by si zasloužili. Ale já mám kočky bytové a tam je rozhodně potřeba se jim věnovat více, než kočkám, které chodí ven a zabaví se samy. Navíc si ty dvě kočky spolu nehrají a spíš se ignorují, takže se musím věnovat každému zvlášť 😅. Kocour alespoň interaguje se psem, kočka všem dává najevo, ať si jí vůbec nevšímají.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 06.09.2025, 20:45:33
V dnešní době není potřeba ani volat. Já třeba špatně snaším telefonování s cizími lidmi, pokud to není pracovní. Pokud bych si mohla pizzu objednat jen tak, že tam zavolám tak si raději pizzu nedám…ale to je jedno 😀
Já třeba při hledání chovatele a budoucího štěnda používala buďto email, nebo socky - FB, instagram (jasně, někdo nemá). Na databázi kolií byly všude uvedené kontakty. Hovor jsem byla ochotná absolvovat až ve chvíli, kdy jsme si nějaké základy sdělili písemně. Nikdo neměl problém odpovědět na nějakou orientační cenu, za kterou většinou štěňátka prodává a mám pocit, že to těm lidem i víc vyhovovalo, odpověděli, až měli čas. Vlastně nikdo si semnou nechtěl primárně volat 😀…další dotazy se pak vyřešily až na osobní návštěvě.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 03.09.2025, 12:47:56
To já vím, a dokonce jsem měla i snahu to vysvětlovat ostatním, ale bylo to docela marný…a vzdala jsem to. Občas snaha druhé strany byla, ale kolikrát to bylo ještě horší ve smyslu “Jacku,….Jacku….Jackuuuuuu….ááááno…a sedni….sedníííííííí sedni jackuuuuuuuu, hoooodnej Jack” a odměnila ho ve chvíli kdy už stál a koukal jinam (vždycky trvá na tom, že mu za to musí dát něco dobrého). takto vypadá prosím pěkně povel babičky 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona Praha z 03.09.2025, 11:45:05
My ne, ale skoro kdokoliv jiný ho neustále oslovuje a mluví na něj…v práci, na návštěvě u příbuzných, kamarádi, známí v parku, dosaďte si x možných lidí, co jen tak mluví na psa a o babičkách ani nemluvím. To je každou chvíli “Ty jsi hodnej pejsek, viď Jacku?”… 😀
Jen bych poznamenala, že bych rozhodně nenutila malé štěňátko sedat si,lehat si a vstávat nějak moc často nebo v delších intervalech kvůli kloubům.
My jako úúúúplně první učili reakci na jméno z čehož bylo ze začátku i přivolání (teď to máme pokažené, jelikož Jacka oslovuje každý jménem asi tisíckrát denně 😀 - takže je dobrý tip vybrat si oslovení pro reakci takové, které nebudete říkat celý den jen tak).
a jako druhou věc jsme učili “noustač” dotknutí se čumáčkem dlaně, kde jsme si zkoušeli nějaké základy tréninku, označení správného chování, odměna atd…
a Edit: k tomu syrovému, Jack má právě problémy s překyseleným žaludkem když má syrové maso a žere hodně trávu a pak po ní zvrací, takže dostane sem tam nějakej odkrojek, ale jinak nedáváme. Proto bych raději vařila.
Tak jen pro informaci, v pondělí jsme měli první hodinu agility kurzu, který nám trenérka kvůli slinivce přesunula z jara ted na podzim.
Jack byl sice zbrklý a bylo to pro něj těžké prostředí s dalšími dvěma psy, ale vypadal, že ho to baví a snažil se cvičit. Celkově byl v hale asi 40 minut. Naváděli jsme ho na pamlsek, do ničeho jsme ho netlačili. Ke konci už trochu štěkal, ale nic extra, že by nevnímal nebo tak. Oni tam pak před koncem začali chodit lidi na další hodinu, takže poštěkával na ně.
No a druhý den samozřejmě průjem, plynatost, zvracení. A dneska? Dneska jako by zase žádný problém neměl - pevný bobek, chuť k jídlu, prostě normální pes.