Aktuálně: 2 330 inzerátů269 823 diskuzních příspěvků19 343 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 10:15:03 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 15.12.2025, 10:13:36

RC dieta myslíte co přesně? konzervy?
RC granule - pořád áte na mysli dietu, nebo “klasické” ?

Aha, díky, už vidím opravu 😀

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 10:05:05 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 15.12.2025, 09:47:55

Já vždycky brala všechny zprávy s sebou.

Vzhledem k jiným projevům a jiným výsledkům úplně nedávají dohromady tu slinivku z dubna/května k tomu, co se děje teď. Ačkoliv veterinář z Klatov říkal, že vzhledem k hodnotám slinivky z toho dubna to vlastně ani slinivka být primárně nemusela, byl to jen následek jiného zánětu, jelikož mu přišlo divné, že sice ten krevní test byl nad limitem, ale zase ne o tolik…musela bych dohledat zprávu, ale říkal něco v tom smyslu, že většinou psi mívají při slinivce tu hodnotu 900 a klidně i 1000…ale on měl třeba jen o 100 víc oproti hornímu limitu.

V září byla potvrzená bakteriální infekce, tam se to přeléčilo atb a bylo to dobrý → nejspíš to nesouviselo. 

Teď se objevil problém znovu, ale zase trochu jinak. Než jsem mu dala ty calibry, tak byl úplně v  pohodě, teď bojujeme s průjmem z této dietní chyby. Blbé je, že nám došly konzervy (moje blbost, měla jsem to napočítané tak, aby vyšly na přimícháváním s tou calibrou a nečekala jsem, že se z calibry pos….)

Takže jsme mu včera večer uvařili rýži, mrkev a tu krůtu, dostal to i dnes ráno…odpo skočím na vet pro konzervy. Plus jsem objednala zásobu, abychom měli přes vánoce.

Každopádně ráno měl pořád ještě průjem, jen ne tak hrozný jako včera. Pořád je normálně aktivní, chuť k jídlu má velikou, nic ho nebolí, nemá tendence zvracet (ale pořád bere famosan)…

včera dostal enterozoo, ráno dnes probiotika…

Mě jen přijde divné, že ať dostane jakékoliv veterinární gastro grancle, tak je problém. Na konzervách ne. 

Objednala jsem i ty RC gastro low fat granule, na kterých byl předtím a bylo to ok, jen mu nechutnaly…

Jo, teď mi přijde, že zas plácám jedno přes druhé, ale ta calibra dieta nám do toho teď hodila vidle. Mám vždycky najivní představu, že veterinární dieta problémy přece dělat nebude…

Domluvím se s vetkou, co teď. Ona ho chtěla nechat na dietě, která mu nedělá zle, alespoň měsíc, jenže krom těch i/d konzerv jsme nic moc vhodného zatím nenašli.

EDIT: ano, míval i jedno/dvoudenní nevolnosti, průjmy, ale to samo odeznělo a většinou to bylo spojené s chybami jako: pití z louže, olizování hnusů venku, jednou se totálně zes… ze sušených plic, ty byly asi nějak špatné, bohužel to u nich nejde moc poznat - smrděly pořád stejně a jakmile jsem je nedávala, byl zase ok…

Tenurri
Tenurri 15.12.2025, 07:41:10 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 14.12.2025, 22:56:19

Právě, že kuřecí … i když o tom by se vzhledem ke složení dalo polemizovat. Jsou to hills I/d low fat…ale aspoň je žere s chutí a nedělají mu problémy. 

Složení:

Maso a živočišné deriváty (kuřecí 3 %), obiloviny, různé cukry, deriváty rostlinného původu, minerální látky, zelenina (0,8 %), vejce a vaječné deriváty, oleje a tuky, semínka, ovoce.

Vysoce stravitelné přísady: vepřová játra, kuřecí maso, rýže, vaječná bílkovina.

Tenurri
Tenurri 14.12.2025, 17:05:15 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 14.12.2025, 16:41:08

No takhle, po vepřovém měl brutální průjem a zvracel tenkrát, ale je pravda, že to bylo v době kdy jsme ještě zkoušeli syrové. Ja ho po této reakci už pak nekupovala a ani jsem ho nezkoušela vařit. 
Navíc jsem si myslela, že  vepřové je docela tučné (?).

Takhle…my doma pro sebe vaříme jen kureci, případně vepřové do boloňské nebo lososa. Obecně se v druzích masa zase tolik nevyznám. 

Ta krůta by mohla být bezpečná ? Dnes večer zajdeme do Makra tak přemýšlím co koupit. 

Taky mě napadlo, že by mu prostě dlouhodobě nedělaly dobře teda jakékoliv granule, kdyz aktuálně už nezvládá ani ty gastro veterinární…jako, že nemá intoleranci na konkrétní složku, ale na ten způsob zpracování granulí ? 
Nevim jestli je to možné 

Tenurri
Tenurri 14.12.2025, 14:15:56 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 13.12.2025, 22:36:38

zánět by se ukázal z krve ne?

Nebo alespoň vetka říkala něco v tom smyslu, že na slinivku ani zánět to nevypadá dle výsledků, stejně tak ne na bakteriální infekci.

K PH výše, proč se nějaké vyšetření dělalo nebo nedělalo, já nevím? Nejsem veterinář. Dělala se ta kultivace, sono, 3x krev, která byla čistá. 

Kultivace bude příští týden. Endoskopie se bude dělat, pokud to bude pokračovat. Tak jsme se domlouvali s veterinářkou. Viděli ho už 3 veti. Máme ještě v záloze další dva na doporučení. 

Z Calibry jsem ho musela dát zpátky na hills i/d konzervy, protože má po té gastrointestinal & pancreas průjem (bez jakýchkoliv jiných příznaků jako bolestivost nebo zvracení). Na konzervách má pevnou stolici bez jakéhokoliv problému.

Je nějaké maso co bych mu mohla vařit s tou rejzi a mrkví?

Vim, že mu nedělá dobře vepřové. Hovězí bych zase musela vařit půl dne a kuřecí prso se mu teď uvařit docela bojím. Tak vlastně vůbec nevím co mu můžu dát kromě těch i/d konzerv, které vychází měsíčně cca na 7,5k kdybych krmila jen tím.  

Tenurri
Tenurri 12.12.2025, 09:57:54 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 12.12.2025, 09:38:12

No ono pokud se to ještě vrátí, tak je toto vyšetření na řadě, tak jsme s vetkou domluvené.

Tenurri
Tenurri 12.12.2025, 09:30:03 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 12.12.2025, 07:35:02

Jack syrové maso taky nemůže, nedělá mu dobře, má problém s překyseleným žaludkem (už od mala), pak žere trávu jak šílenej a bleje…i když on má těch problémů asi víc než jen “nemůže syrové” viz vlákno se slinivkou…
vařené mohl jen dietní - libové…
teď vůbec uvidíme, jak dopadneme a jestli nebude muset být na nějaké gastro hypoalergenní dietě pořád :/

Tenurri
Tenurri 12.12.2025, 09:21:16 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 12.12.2025, 09:03:00

Zvrací nažloutlou vodu, občas s pěnou. V ty 3 ráno (den předtím večeřel v cca 19:00, ale už se v tom dost nimral) vyzvracel trošku gastro granulí, byly natrávené, zvratky oranžové s oranžovou tekutinou.

Nezvrací po jídle. Buď chce jíst a vše je ok, nebo jíst nechce, a pak zvrací. Ani teda nezvrací bezprostředně po napití.

Naposledy zvracel v úterý, od té doby je zase klid. Aktuálně má od úterý:
 ráno a večer famosan, ráno fortifloru s jídlem a je jen a těch i/d konzervách - dostává cca 3 a půl konzervy na den.

Já si tak nějak myslím (laicky), že kdyby měl problém s nějakým cizím předmětem, tak to magicky nezmizí podáváním famosanu a gastro konzervama?

Stejně tak ta alergie na kočky, jak tu byla zmíněná…pořád by měl nějaké projevy, pokud nemá nic na alergii, ne?

Tenurri
Tenurri 11.12.2025, 18:14:57 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 11.12.2025, 17:38:18

Já upřímně nevím jestli by cizí předmět viděli na sonu, ale osobně si myslím že je to velmi nepravděpodobné. On nemá tendence nic žrát krom trávy a kočičích chlupů a u toho mi řekla že vzhledem k tomu že vylučuje normálně že si to nemyslí. Říkala ještě něco ale nepamatuju si slovo od slova.

A kvůli tomu jestli není něco přemnožené dělala ten výtěr.

Zase, ono jemu teď dobře a chová se úplně normálně. Aktuálně si nejvíc myslíme že je to nějaká reakce na jídlo. Na vet konzervách je úplně v pohodě. 
Muzu se na tyhle věci příště specificky zeptat.

Diky

Tenurri
Tenurri 11.12.2025, 16:20:02 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 11.12.2025, 15:50:18

Vetka nám říkala, že ty testy jsou hodně orientační. Ostatně to mi říkla i moje doktorka, jelikož teď řeším nějaké své intolerance.

Ale jsme domluvené, že když bude na Calibře ok, budeme předpokládat že jde o nějakou alergii a ty testy uděláme ať máme nějaký odrazový můstek.

Edit: degan měl Jack taky, ale trpěl po něm plynatostí, takže nám ho znovu nedávala.

Tenurri
Tenurri 11.12.2025, 14:31:16 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 11.12.2025, 14:14:04

Děkuji, teď to snad bude chvíli dobré. Máme famosan asi na 3 týdny, máme doma pro všechny případy Novalgin na bolest, abychom měli něco, co mu uleví, kdyby náhodou.

Nechám mu ještě aspoň do pátku jen ty konzervy a pak začneme přidávat postupně Calibru a budeme sledovat.

Nedostává aktuálně vůbec nic jiného, ani piškoty, jen 3x denně hills gastro konzervy.

Ta kultivace by měla mít výsledky koncem příštího týdne.

Nejhorší bylo, že to prostě přišlo vždycky docela nečekaně a že měl ty velké bolesti. Plus to, že už od 23.11. má prakticky skoro nepřetržitě klidový režim. Sice chodíme ven, ale na žádné delší výlety ani běhání to moc není. Sice je veselý a energii má, ale taky je po hodinu a půl dlouhé procházce K.O. a spí až do večera, takže na to jdeme pomalu a spíš chodíme ven častěji ale na kratší dobu.

On teda zase za tu chvíli kdy zvracel a nechtěl jíst zhubnul…v úterý měl 20,5 kg. Než to začalo v tom listopadu tak měl 22.

Tenurri
Tenurri 11.12.2025, 13:45:45 xxx.xxx.239.143

Děkuji, aktuálně to na slinivku vůbec nevypadá. Testy jsou v normě a Jack má problém “jen” se zvracením tekutin, nevolností a bolestí pokud se vysadí famosan.

Nepsala jsem sem, jelikož jsem na to tak nějak neměla moc energii…

každopádně 2.12. jsme jeli po 8 večer na pohotovost do Klatov. Vyzvracel dost tekutiny, jeho žaludek(?) nebo střeva - nevím - vydávaly příšerný zvuky velryb a celej se klepal.

Dostal kanylu, kapačku, nějaké drijáky proti zvracení a bolesti…další den ráno stále nechtěl jíst, tak jsme šli na naši veterinu na kontrolu…pak bylo vše relativně v pohodě…v neděli večer měl poslední famosan, v pondělí jsme byli na kontrole po práci a ve 3 ráno zase zvracel, v práci potom taky a klepal se…takže znovu na veterinu - to byl celou dobu striktně na veterinární hills dietě (gastrointestinal biome).

Krev je ok, CRP ani slinivka nebyla nijak zvýšená, sono opět také v pořádku. Vetka udělala výtěr z rekta kvůli kultivaci. Ve hře je alergie…protože mu nebylo dobře po těch hills granulích v kombinaci s vysazením famosanu. Výkaly jsme ted nesbíraly, protože žádný prujem se na těch gastro granulích nekonal, ta mě to nenapadlo. To zvracení většinou přijde z ničeho nic - jsme venku, na procházce je ještě ok, doma si pak lehne, chvíli po procházce spí, pak se probudí a vyzvrací.

Na i/d konzervách je ale ok. Dnes nám přišly (údajně) hypoalergení gastro-pankreas granule od Calibry a zatím dostává jenom konzervy. 

Kdyby se ty problémy vracely bude se to řešit asi nějak endoskopicky/gastroskopicky, že se prý uspí do narkozy a prohlédne se zevnitř + se asi odeberou zevnitř vzorky.

Vet v klatovech nás upozorňoval, že pokud se to bude nějak vracet, že možná bude nutné udělat biopsii.

Tenurri
Tenurri 01.12.2025, 10:30:11 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 01.12.2025, 10:11:17

Rýži jsme zkoušeli (nevím, jestli záleží i na druhu, kupujeme jasmínovou), ale ta mu právě nepomáhala, tak nám vetka poradila rouzvařit brambory a mrkev a udělat kaši a to mu dělává na bříško dobře. Ale to bylo tenkrát při slinivce a dál jsme už rýži nedávali a rovnou vařili brambory…zkusíme klidně příště.

Další vec, co jsem si všimla je, že po těch veterinárních konzervách má dříve hlad, takže je asi skutečně možné, že v ten pátek měl “jen” podrážděný žaludek z hladu. To mě upřímně nenapadlo…ale i teď o víkendu bylo vidět, že má více hlad, tak dostal i oběd po dopolední procházce (normálně dostává ráno a večer, přes den většinou jen trochu z ruky na procházce a tak).

Tenurri
Tenurri 01.12.2025, 10:02:36 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 01.12.2025, 09:53:09

díky, zkusím mu dávat ještě něco málo před spaním. Je vlastně pravda, že se snažíme pravidelně čistit zuby večer, a to dostane ještě menší hrst někdy kolem 19:00, jen jsme to ten minulý týden vynechali, aby mu nebylo ještě blbě z pasty (Virbac).

Tenurri
Tenurri 01.12.2025, 09:09:37 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 01.12.2025, 08:32:57

Den před dostal večeři kolem 18:00 a ráno den po zvracel šťávy kolem 6:20

Edit: měl namíchané dietní gastro žrádlo z veteriny Hills gastro biome + ani ne půlku MArp slim&fit s bílou rybou (to jsou ty grancle na které jsme přešli po slinivkové dietě a byl na nich v pohodě celou dobu) - to už jsme pomalu přecházeli z vet diety zase na ně. Jinak dostává i vařené sem tam, jen jsme to nemotali ten týden do vet diety. 

Ale večeři kolem 18:00 + - dostává každý den (dle toho jak se vrátíme z odpolední procházky) a ráno snídá po 6:00 než jdeme do práce (ten den co zvracel ráno, tak ráno nejedl)

Tenurri
Tenurri 01.12.2025, 08:21:04 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.11.2025, 22:16:59

Tak tady je hodně psů a on se neustále snaží něco olizovat…občas si počůrá i svoji nohu a olíže si to než dojdeme domů.

Tak on naposledy měl problém v září a tam to byla virovka. Pak byl klid až do teď, kdy minulý víkend (ne teď co byl) měl průjem se sraženou krví a do toho se snažil zvracet.

První věc, co vždycky udělám je, že nasadím hladovku a dostane enterozoo gel. Většinou se toto projeví ráno, takže ráno nedostane nic a dostane až večer. Zároveň nasadím nějakou dietu. Buď mám doma vet gastro dietu, nebo nemám, tak dostane jen vařené kuřecí prso + rozvařenou mrkev a brambory a do toho fortifloru.

Vetka, co ho prohlížela v pátek a dělala sono + to další CRP říkala, že to, že blil skoro po týdnu jednorázově znovu vůbec nemuselo souviset s tou nevolností předtím. Manžel říkal, že ve čtvrtek večer něco venku olizoval.

My normálně čekáme, jestli to samo neustoupí do dvou dnů, až pak jdeme na vet, protože on občas mívá jednorázový průjem. Pokud je obojí (průjem i zvrcení) a nedejbože ještě ve stolici krev, tak jdeme co nejdřív, protože ze zkušenosti je toto už většinou na antibiotika.

Teď vlastně opravdu zvracel šťávy jen v pátek ráno, škrundalo mu v bříšku ale pak už odpoledne byl po návštěvě veteriny úplně ok a nevrátilo se to.

jinak výkaly on nežere, štítí se jich a i venku si dává dost pozor aby do něčeh nešlápl…jednou se mu to povedlo a to bylo naříkání, tragédie, odmítal na tu nohu i došlápnout…

Kočičinec taky nesežere, ani kočičí zvratky. 

Prošla jsem doma všechny pamlsky a vyhodila vše, co bylo moc dlouho otevřené, nebo se to blížilo expiračce. 

Vetka se přiklání k citlivému žaludku. S tím, že klidně mohl mít ještě podrážděné bříško ze začátku týdně a to olíznutí mu to zase rozhodilo a udělalo se mu zle. Včera dobral famosan tak uvidím. Jsme domluvení, že kdyby cokoliv, mám sbírat stolici a zase přijít.

Tenurri
Tenurri 29.11.2025, 09:46:49 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 29.11.2025, 09:24:24

To jsem se ptala veterinářky, ale nemyslí si, že by byl dva měsíce na tom samem krmivu ok a pak z ničeho nic průjem a zvracení. Ani nový pytel jsme teď neotvírali. Vařené ma taky furt to samé (a maso kupujeme normálně pro lidi). Nové pamlsky teď žádné neměl. 

Fakt netuším. No budeme to sledovat. 

Co jsem si teda všimla (i dneska ráno) tak sbírá a žere kočičí chlupy 😅…mám dlouhosrsté kočky takže ztrácejí prérijní chuchvalce. A sem tam to sežere (žádnou pipetu a tak nedostávají, jsou jen doma).

Tenurri
Tenurri 29.11.2025, 08:23:26 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 28.11.2025, 23:04:35

Neřešíme teď vůbec nic, poslední tréninky nám skončily někdy v půlce října (agility) a od té doby jsme nikde nebyli. Jen klasicky chodíme ven prochazkovat, válíme se na gauči, hrajeme si a tak. Naopak bych řekla že co máme flexinu, ma to volnější i venku. Jediné čím ho buzeruju je, ať neolizuje chcanky 😀.

Stres teď nemá mít z čeho. O víkendu možná, čtvrtek pátek jsem byla ve stresu já z práce a on je docela citlivý. Ale to jsem po něm ani nic nechtěla, jen jsme byli venku, on si čuchal, přetahovali jsme se o hračku a nic jsme ani netrénovali (já na trénování teď obecně docela prdím).

Trus měl právě teď už pevný, jen jednorázově zvracel. Pro příště ano. Když se dělaly rozbory předtím (Naposledy vlastně v září, ale tam mu vyšlo vysoké crp z krve a když jsme řešili slinivku tak dělali rozbory i na trávicí enzymy a další věci) tak to taky měl ok. 

Tenurri
Tenurri 28.11.2025, 19:04:24 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 28.11.2025, 18:01:15

Achjo, měla jsem rozepsaný příspěvek a mobilu a dala jsem omylem zpět a ono to zmizelo 😀

No tak znova. Od středy (ráno) jsme mu už přidávali pomalu jeho normální jídlo. 
Od pondělí večer mel už pevnou stolici a nezvracel, celou dobu byl ok až do dnešního rána, kdy zvracel žlutou šťávu.

Jediné rostliny které jsou na zemi jsou banánovník, ale ten není nijak okousaný a chilli papričky, které jsem přemístila z balkonu, ale to si nemyslím, že by jedl (?). 

K čisticím prostředkům, kočičímu jídlu, kočičímu záchodu se nedostane. 

Právě mě napadlo, že minulý týden začali solit a packy jsme po venku nijak neoplachovali…

Manžel mi akorát říkal, že včera večer něco venku olizoval (nevi co), ale že mu to skoro hned zatrhl.

Ted už vypadá že je zase v pohodě, má chuť k jídlu, je aktivní.

Tenurri
Tenurri 28.11.2025, 15:52:49 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ariska z 28.11.2025, 15:51:58

U nás sníh nemáme 😀…ale když sem tam napadne, tak ho nežere