06.02.2025, 11:35:51 xxx.xxx.147.163
Aha.
Děkuji za odpověď. To jsem netušila.
Aha.
Děkuji za odpověď. To jsem netušila.
To jo, je dražší.
Ale pro mě má vlak oproti busu několik nezanedbatelných výhod a proto mu dávám přednost.
I malých a středních. Třeba králíci nebo ty kozy.
A jak se teda dokládá u drůbeže čistokrevnost? Myslím u slepic nebo kachen nebo hus? To mě zaujalo. Ptám se, nerýpu. Nějaký papír přece musí mít, ne?
Je to tak.
Článek pojednává o příčinách, příznacích a léčbě falešné březosti u koz.
Ve stručnosti - i když tady jsem zmatená - je to častěji u starších koz a už víckrát rodících koz a taky u koz mazlíčků, které nikdy nerodily. A že ze všech přežvýkavců je nejčastější u koz - u nás teda u krav. Asi záleží, jak v které zemi a kolik kusů se chová.
Nedojde k zániku žlutého tělíska - protože děloha nevytvoří hormon prostaglandin nebo překrmování fytoestrogeny (jeteloviny) nebo dojde ke vstřebání embrya nebo zasahování do pohlavního cyklu prostřednictvím hormonů (to si matně pamatuji ze školy, že se k synchronizaci říje u malých přežvýkavců používaly tampóny s progesteronem zaváděné do pochvy).
Zvětší se břicho, ultrazvukem se zjistí tekutina v děloze, ale nejsou placentomy ani přítomnost plodu.
Léčba přípravky na bázi prostaglandinů, které žluté tělisko zlikvidují a pak se dostaví další říje.
Tož tak. O tom, že by se vytvořila placenta (obaly, blány) bez plodu není zmínka. Takže si stále trvám na svém - placenta bez plodu prostě není.
máte někdo zkušenosti s kremací v Brně?
Už to tady bylo. Stačí zadat do vyhledávače.
Ale dyť je to zase reklama na kremaci.
Opakuje se tady stejně jako ta na krmivo Marp.
Králík má jako každý savec chrup mléčný a trvalý.
A že za horními řezáky má další pár, je normální. Proto se dříve označovali jako dvojitozubci.
Překvapuje mě, že jste si toho všiml/a. Ono do té králičí tlamky je dost blbě vidět. Při běžném provozu.
Vrátil by se tak jako tak.😉
Dokud ho tady krmíme…
Jak myslíte.
Já bych do toho nešla. Odrbala bych mechanicky a do budoucí osádky akvária zařadila jednoho ancistruse. Na řasy neznám nic lepšího. Spolehlivý a na 100% ekologický.
Jak jinak by fungovala plemenitba u hospodářských zvířat? Přece potřebujete v první řadě záruku čistokrevnosti. Jinak by tady byla hromada kříženců, u kterých nebudete (ani nemůžete) tušit potencionální užitkovost - mléčnost, zmasilost, plodnost…
Proč saponát? Mechanická očista nestačí?
Obaly, blány, placenta je naprosto v pořádku. Moje profesionální deformace, proto jsme si nerozuměli.
Vydržte, článek od bodlinky je již vytištěn. Ale co jsem ho jenom letmo přečetla, odpověď v něm asi nebude.
Máte pravdu. Ale pak dochází ke zmatení pojmů a vzájemnému nepochopení.
Dvakrát. Na Šumavě. Pravda, je to víc než 30 let.
dítě i pes to zapnou v pohodě.
To vidím jako výzvu pro AI! 🙂
Anonymní:Nesmysl
A co je prosím konkrétně nesmysl?
Ladd:Řekl bych, že si to pamatujete správně- plodové obaly. Až po porodu se samice čistí a vychází placenta.
Viz výše.
Už si připadám jako blázen.
Nejste blázen. Asi jsem to vysvětlila špatně. Tak to zkusím ještě jednou.
Placenta (fetální, ale u kozy nemá smysl rozlišovat, protože mateřskou část nemá, jak jsem už psala) se skládá z amnionu, alantoisu a chorionu. Je to podle pořadí, ve kterém se plod nachází. Při porodu ty první dva prasknou - to je odtok plodových vod. A mládě je v tom prvním ještě více méně zabalené a občas se z něj musí obal (ta blána, jak píšete) odstranit. Chorion zůstává přes kotyledony napojený na karunkuly (omlouvám se za odborné termíny, ale je to prostě kratší) a odejde až v průběhu hodin. Někdy ne a pak musí přijet veterinář.
Ale všechno dohromady je to prostě placenta.
Jaruš 87:Ja spíš premýšlím jaký důsledek to bude mít pro mushery? Co tak sleduju,tak psi jsou uvázaní u boudy….
Opravdu?
Já viděla úvaz jenom při závodech, jinak ti psi byli v kotcích nebo ve výběhu.
A i kdyby, s takovými psy se denně trénuje, takže vyžití mají dost. Tady je řeč hlavně o těch, kteří jsou na řetězu TRVALE třeba 10, 15 let a nic jiného neznají.
A jak už někdo psal, problém psů v domácnostech a zavřených v klecích, to stejně nevyřeší. A těch je možná i víc.
A to víte jak? Nějaký zdroj?