Odpověď na příspěvek uživatele cert z 10.12.2025, 08:46:06
Tak zvířata se mohou nakazit kdykoli a evidence byla zavedena právě z důvodu dohledatelnosti nákaz aby se pokud možno nešířily dál, pokud tu stále bude spousta neregistrovaných zvířat tak celá evidence ztrácí smysl protože nikdo žádnou nákazu nedohledá, takže asi tak.🐑ML.
Mě tedy nejvíc šokovalo že se někde ruší novoroční ohňostroje kvůli včelám které přitom v zimě nelétají, ale v létě když létají tak se všude stříkají různé chemické postřiky o stošest a to je "v pořádku" ...
Argumentace s muflony je zcela mimo mísu jde o nepůvodní druh - V Česku byli nejprve vysazeni do Staré obory u Hluboké nad Vltavou, odtud se postupně rozšířili do dalších oblastí, pro ně ne zcela ideální (z hlediska úniku predátorům),ale bohaté na pašu. Mufloní zvěř je v mnoha lokalitách několikanásobně přemnožena a působí značné škody na lesním porostu i přízemní vegetaci. Trofejí z muflona jsou rohy – toulce, které dle mého názoru slouží (stejně jako jiné lovecké trofeje) pouze k poměřování “pindíků” kdo z lovců je větší " pašák". Se vztahem k přírodě to nemá NIC společného.
To je jen taková myslivecká mantra.
Nechápu co je to dnes za módu navážet se stále do myslivců ? Co vám tak hrozného probůh udělali ? Za pár let budou možná jediní kdo nás těch přemnožených vlků zbaví, tedy jestli na ně nakonec nepošlou armádu jako v Japonsku na medvědy🐑ML.
A aj amur, pstruh dúhový, aj kapor je nepôvodný druh, jeho povodná forma sa vyskytuje iba na pár územiach dunaja. Treba ich kvôli tomu všetky vykynožiť? Tak isto aj borovica čierna, agáty sú nepôvodné, vyrúbeme ich? Muflón je druh, ktorý sa už raz dostal do našej prírody, neškodí výrazne pôvodným druhom, tak si myslím, že by bola škoda ho vykynožiť. TO isté sú aj kamzíky u vás v Jeseníkoch.
Přesně tak nepůvodní druhy tu v podstatě díky změně klimatu přibývají každý den, a nikdo s tím nic nenadělá , problém je v tom že pro velké predátory jako je vlk jedoduše v takto urbanizované a hustě osídlené krajině už není místo, když tu naposledy žili vlci žilo tu o ⅔ méně lidí než dnes 🐑ML.
Ze stránek Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vkládám graf složení potravy vlků dle rozboru trusu. Divočáci jsou ta červená výseč! Jste schopen doložit něco jiného? Protože jinak jsou vaše příspěvky jen žvásty určené ke strašení lidí.
Nikoho nestraším jen vidím co se děje kolem, a jaké důsledky to přinese lidem, mimochodem graf kolik chovatelů každoročně skončí s chovem kvůli vlkům tam asi nemají že ? protože to tu jakoby nikoho nezajímá a rozbory trusu vlků chovatelé ovcí kteří jsou první “na ráně” opravdu nedělají .
Že před nimi neutíkají? Spíš, že jim neutečou, nejsou zřejmě v rovném terénu tak rychlí. V jednom španělském dokumentu uváděli, že v horských oblastech se po návratu vlků populace muflonů po počátečním propadu vzpamatovala. Začali se zdržovat na nepřístupnějších místech, mladé rodit na skalních římsách. Dokonce se prý v populaci prosadily muflonky s růžky, takže schopné ve strmém terénu mladé bránit. Dle mého, muflon tedy nepatří do rovin, ale do hor. Klidně i u nás i když je nepůvodní. Studie trusu vlků u nás uvádějí, že jejich hlavní kořistí jsou jeleni a prasata divoká a těch tu je dost, ti jsou přemnoženi. Takže tím soustředěním se na domácí zvířata. Ta jsou v současné době jejich kořistí v nizkých jednotkách procent (nezabezpečená zvířata!). Tam kde žije bobr, je jeho častou kořistí i on (již starší informaci mám, že v jižní části Černobylu se vlci soustředí hlavně na bobry). A to je dobrá zprava; hlavně pro ty, kteří jsou proti návratu bobra. I když spíš pro nás, kteří máme přírodu rádi nezištně. Ti co jsou proti bobrovi, by nejradši korigovali/vystříleli všechno. “ v pohodě zvládli myslivci.” Cha cha cha.
Muflon se vkům postaví jako že s nimi bude bojovat a to je jeho konec a u nás už skoro žádní nejsou zbývá jich jen pár a potom už nebudou žádní, místa nepřístupná pro vlky tu žádná nemáme ani skalní římsy byl jste nekdy v Orlických horách ??? A vy si myslíte že vlk bude riskovat nějaké zranění od divočáka když může skočit do ohrady pro domácí zvíře ? ne, nebude pokud se nezačnou konečně střílet tak během pár let tu už nikdo domácí zvířata chovat nebude to bude celý výsledek tohohle nesmyslného “experimentu” se zaváděním škodné.🐑ML.
Říkal jsem si, jaký vliv budou mít pole s fotovoltaikou na přírodu, na mysli jsem měl drobné živočichy. Ti zajíci by ale měli mít přistup ven, nemohou se tam množit do nekonečna. Liška nevadí, důležité je, aby je tam nestřílel člověk. Ty fv elektrárny, které jsem viděl, byly až k zemi oploceny klasickým pletivem 4x4, tuším, že i s betonovou podezdívkou. Pro zajíce dle mého tedy neosídlitelné. Navíc vysekaný anglický trávník, takže nic moc.
Zajíci i lišky plot bez problémů podlezou viděl jsem je jak to dělají, ploty elektráren podezdívku nemají jsou to jen sloupky zatlučené do země stejnětak stojany panelů až jednou doslouží stačí jeřáb a všechno to v pohodě vytahá .🐑ML.
Není pravda, že po staletí práci vlku v pohodě zvládali myslivci. Už za Marie Terezie dělala divoká zvěř takovu škodu, že nařidila její likvidaci, hlavně divokých prasat, ale i ostatní zvěře a chov v oborách. A asi měli šikovnější lovce než my těď, protože skutečně stav zvěře velmi klesl a traduje se, že divočáci žili jen v okrajových oblastech a to jen v malých počtech . U nás musí být povolána armáda a stejně nic nezatřelí, i když v 18. století asi neměli tolik lesů neměli kukuřici.
Akorát by mě zajímalo, kolik v té době bylo vlku a medvědů, v té době asi ještě vyhubení nebyli a evidentně nestíhali.
Když se tehdy za Marie Terezie přemnožili divočáci tak povolila všem majitelům pozemků stavět na ně pasti a problém byl vyřešen takřka okamžitě a žádné vlky k tomu nepotřebovali vlci byli a jsou škodná a trávu nikdy žrát nebudou. 🐑ML.
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.11.2025, 09:02:36
Tak med určitě stárne jako všechno a málokdo ho má takové zásoby aby mu vydržely na desítky let, ale už jsem měl i starší než 5-6let a byl pořád dobrý ale taky nejsem žádný chemik abych poznal nějaké chemické změny, možná je někde na netu k dispozici nějaká chemická studie jaké změny v něm časem probíhají.🐑ML.
Vy u vás možná zajíce nestřílíte. Jinde ale ano. A kolik jich v té zemědělské krajině může být. Asi všude nic moc. A bažanti to samé. Zde v Česku vznikají drobné rezervace, udržované extenzivní pastvou velkých kopytníků (zubr, pratur, exmoorský pony). Dvě jsou i nedaleko nás. Z vlastní zkušenosti vím, že drobná zvěř zde jen vzkvétá. Všechny druhy, na které si vzpomenete a pěvci, hmyz… Dle fotopastí se zde množí šakali, jsou zde lišky, kuny, jezevci. Eliminovat predátory tedy netřeba. Nutný je jen ohleduplný vztah lidí k přírodě. A ano, zemědělci, to je kapitola sama o sobě. A myslivci. Nepřesvědčil jste mě, použil jste výraz “škodná”.
Nejlepší rezervace pro zajíce jsou FV elektrárny u nás jedna je a je to hotový “zaječí ráj” přez plot na ně nikdo nemůže a panely je navíc chrání před dravými ptáky, zajíci se to tam jen hemží. 🐑ML.
Já mám za to, že současné stavy vlků v CZ jsou tak tak. Pokud je naučíme se vyhýbat zvířatům v lidské péči, ať už jakýmikoli prostředky, tak jsme v rovnováze. Pokud je to naučíme, začnou se více soustředit na ty stavy divoké zvěře, a budou měnit teritoria podle volného území a dostupnosti volně žijící potravy, takže začnou regulovat zvěř tam, kde je to potřeba. Ale ten drobný detail, teda že naučit je se vyhýbat našim državám, ten je asi jádrem oříšku.
Současné stavy vlků jsou vzhledem k tomu že jsou dvojnásobné oproti ve Švédsku které je ale přitom 5,5 krát větší než ČR značně nadlimitní (a každoročně +30%) a dokud tu budou domácí zvířata tak se na žádnou divokou zvěř soustředit nebudou zatím vybíjejí jen muflony kteří před nimi neutíkají a už jich moc nezbývá až mufloni dojdou začne tu masakr domácích zvířat. Vlci tu po staletí nebyli a nikomu nechyběli jejich “práci” v pohodě zvládli myslivci , jenže škodná a nejsou to jen vlci má dnes z neznámého důvodu přednost předevšemi, zřejmě je cílem zlikvidovat tu všechny malochovy aby si lidi museli všechno jídlo kupovat už jen v obchodech.🐑ML.
Zdravím včelaře, máme doma slušnou zásobu medu. Známý je včelař a všechnu naši pomoc splácí takto 🙃Spotřebu máme slušnou, do čaje jako sladidla mizne hodně ale i tak máme sklenice 2-3 roky staré. A tak mě napadá jakou má vlastně med trvanlivost, než se zkazí? Děkuji předem, Ninuš.
Někde jsem četl že v řecku našli med starý 2000let takže vydrží asi dost dlouho .ML.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 10.11.2025, 12:16:08
Co to přinese do budoucna ? jenom problémy , ve Švédsku které je 5,5 krát větší než ČR vlky střílejí aby udržovali stav na cca 200 kusech, a u nás jich dnes máme cca 400 střílet se nesmí a každým rokem jich 30% přibude . 🤔ML.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 10.11.2025, 11:36:53
Vlk do přírody patří, ale tady už dávno žádná taková příroda vhodná pro vlky není , vždyť celá republika je v podstatě dnes takové jedno velké město. 🐑ML.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.10.2025, 09:01:48
Díky za zprávu, no já mám od dalšího veterináře opět další zvrzení že tiplíci napadají hlavně berany , tak nevím každý to asi vidí jinak a potom se v tom máme my laici vyznat 🙄 ML.🐑
Odpověď na příspěvek uživatele N z 10.10.2025, 23:19:24
O jaké dohodě s ruskem tu mluvíte o té která měla ukrajině garantovat hranice když odevzdala atomovky ? nebo o těch několika dalších z nichž rusko nedodrželo ani jednu jedinou ? vy snad věříte že rusko někdy něco dodrží ? Poláci nejlíp vědí co je rusko zač , rusko které v podstatě spolu s německem napadením polska rozpoutalo druhou světovou válku napadá své sousedy neustále a nedá se mu věřit nic v ničem, je to prostě říše zla která hodlá pohltit celou evropu vždyť sami tvrdí že jejich “říše” bude sahat až do Lisabonu , vy v ní chcete “žít” ? já tedy ne stačilo mi že mi zabili pradědu v první světový tátu ukradli v 45 ze dvorka i s kočárkem když tudy táhli v 68 po něm zase stříleli v Praze u rozhlasu a v 87 na silvestra nám s kamarády rusák mířil nataženým kalašnikovem do zad děkuji nechci …