Já mám za to, že současné stavy vlků v CZ jsou tak tak. Pokud je naučíme se vyhýbat zvířatům v lidské péči, ať už jakýmikoli prostředky, tak jsme v rovnováze. Pokud je to naučíme, začnou se více soustředit na ty stavy divoké zvěře, a budou měnit teritoria podle volného území a dostupnosti volně žijící potravy, takže začnou regulovat zvěř tam, kde je to potřeba. Ale ten drobný detail, teda že naučit je se vyhýbat našim državám, ten je asi jádrem oříšku.
Současné stavy vlků jsou vzhledem k tomu že jsou dvojnásobné oproti ve Švédsku které je ale přitom 5,5 krát větší než ČR značně nadlimitní (a každoročně +30%) a dokud tu budou domácí zvířata tak se na žádnou divokou zvěř soustředit nebudou zatím vybíjejí jen muflony kteří před nimi neutíkají a už jich moc nezbývá až mufloni dojdou začne tu masakr domácích zvířat. Vlci tu po staletí nebyli a nikomu nechyběli jejich “práci” v pohodě zvládli myslivci , jenže škodná a nejsou to jen vlci má dnes z neznámého důvodu přednost předevšemi, zřejmě je cílem zlikvidovat tu všechny malochovy aby si lidi museli všechno jídlo kupovat už jen v obchodech.🐑ML.
Zdravím včelaře, máme doma slušnou zásobu medu. Známý je včelař a všechnu naši pomoc splácí takto 🙃Spotřebu máme slušnou, do čaje jako sladidla mizne hodně ale i tak máme sklenice 2-3 roky staré. A tak mě napadá jakou má vlastně med trvanlivost, než se zkazí? Děkuji předem, Ninuš.
Někde jsem četl že v řecku našli med starý 2000let takže vydrží asi dost dlouho .ML.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 10.11.2025, 12:16:08
Co to přinese do budoucna ? jenom problémy , ve Švédsku které je 5,5 krát větší než ČR vlky střílejí aby udržovali stav na cca 200 kusech, a u nás jich dnes máme cca 400 střílet se nesmí a každým rokem jich 30% přibude . 🤔ML.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 10.11.2025, 11:36:53
Vlk do přírody patří, ale tady už dávno žádná taková příroda vhodná pro vlky není , vždyť celá republika je v podstatě dnes takové jedno velké město. 🐑ML.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.10.2025, 09:01:48
Díky za zprávu, no já mám od dalšího veterináře opět další zvrzení že tiplíci napadají hlavně berany , tak nevím každý to asi vidí jinak a potom se v tom máme my laici vyznat 🙄 ML.🐑
Odpověď na příspěvek uživatele N z 10.10.2025, 23:19:24
O jaké dohodě s ruskem tu mluvíte o té která měla ukrajině garantovat hranice když odevzdala atomovky ? nebo o těch několika dalších z nichž rusko nedodrželo ani jednu jedinou ? vy snad věříte že rusko někdy něco dodrží ? Poláci nejlíp vědí co je rusko zač , rusko které v podstatě spolu s německem napadením polska rozpoutalo druhou světovou válku napadá své sousedy neustále a nedá se mu věřit nic v ničem, je to prostě říše zla která hodlá pohltit celou evropu vždyť sami tvrdí že jejich “říše” bude sahat až do Lisabonu , vy v ní chcete “žít” ? já tedy ne stačilo mi že mi zabili pradědu v první světový tátu ukradli v 45 ze dvorka i s kočárkem když tudy táhli v 68 po něm zase stříleli v Praze u rozhlasu a v 87 na silvestra nám s kamarády rusák mířil nataženým kalašnikovem do zad děkuji nechci …
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.10.2025, 19:18:13
Nevím jaké mají tiplíci preference k bodání možná mají berani na koulích nějakou tenčí kůži či co , “prodávám jak jsem nakoupil” vet tvrdí že většinou to chytnou berani, možná to je i tím že beran je nejchoulostivější zvíře ze stáda , je to asi stejný jako u lidí ženský taky vydrží daleko víc než my choulostiví chlapci.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.10.2025, 19:10:03
No asi ne podle pohlaví ale podle toho kde je pro něj jednodušší bodnout proto možná v tomhle případě budou mít výhodu kompletně osrstěná plemena která nemají nikde holá místa.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.10.2025, 18:57:04
Dobře a co si myslíte že pijete doma z vodovodu ? savo do vody přidávají v každé vodárně je k dezinfekci pitné vody přímo určené a navíc po cca půlhodině z vody vyprchá ovcím do přidávám léta do nádrže při tankování ze studny na užitkovou vodu úplně bez problémů, s pozdravem ML.
Dobrý den, já si postavil svůj solár takhle fungoval absolutně bez problému panel polykrystal 50W celé na 12V regulátor dobíjení za 300,- , bleskojistky, a baterie do UPS 12V/23Ah.
Kdo může pokutovat za nepřihlášení, nezaevidování ovce a kolik?
Děkuji
Dobrý den, pokuty dává plemenářská inspekce ale napoprvé vás doufám snad jen upozorní ať si to dáte do pořádku , pokuta je tuším do 50000Kč a můžou vám také nařídit utracení zvířete u kterého se neprokáže původ na vaše náklady.
To je trochu jinak. Já mám na pastvině za stodolou 3 kubíkovou nádrž, kde chytám dešťovku jako zásobárnu vody pro dobytek. A to co jsem vyfotil je v té zásobárně odkud to teče do napáječky.
To budou komáří larvy zkuste vodu dezinfikovat savem co se používá k dezinfekci pitné vody chce to ale dodržet dávkování.😇
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 04.10.2025, 12:21:06
Před rokem jsem prodal našeho plenenného berana pánovi do Rokytnice v O.h. , před 14ti dny mu ho a k tomu několik ovcí roztrhali vlci takže zbytek stáda zavřel do stodoly , nechá je všechny porazit a s ovcemi končí , takže asi tak…😕
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.10.2025, 14:00:50
Dobrý den, kousek od nás (přez kopec) pán měl asi před měsícem, ovci musel porazit zmodral ji a otekl jazyk a přestala kvůli tomu žrát, ostatní ovce ve stádě prý v poho, mluvil jsem o tom s panem vet. a říkal je to postihuje především berany , jestli je tiplíci štípou do koulí či co ???
Jednou jsem jim takhle vzal hnízdo v zemi křoviňákem při podsekávání ohrady v kraťasech koupil jsem jich asi 50-60 do lýtek najednou do hodiny jsem se celej osypal pupínkama svědilo to jako prase potom zimnice a bušení srdce zalez jsem do postele a klepal se zimou do druhýho dne vyrážka ráno zmizela ale lejtka jsem měl skoro měsíc jak pepek námořník. Vod tý doby Nemám rád vosy 😈ML. Do díry by možná stačil biolit a je klid.