Aktuálně: 1 847 inzerátů280 360 diskuzních příspěvků20 013 uživatelů

Příspěvky uživatele

lesakm

lesakm
lesakm 07.05.2026, 12:46:50 xxx.xxx.7.105
Sarah01:

Ono by to chtělo i uvést zdroj, takhle je to nicneříkající a jak píšu výš, tak ta čísla jsou i špatně opsaná nebo zkopírovaná, pravděpodobně ta dvacítka na konci je tam asi navíc (?). Co jsem našla data Českého statistického úřadu nebo info na stránkách Asociace soukromého zemědělství ČR, tak spousta chovatelů ovcí přešla na chov skotu nebo skončila s chovem hlavně kvůli ekonomické neefektivnosti a špatnému odbytu vlny.

Tak jen pro upřesnění  zdroj je statistika ČMSCH která vede centrální evidenci zvířat a vydává čísla hospodářství 🐑ML.

lesakm
lesakm 07.05.2026, 12:13:27 xxx.xxx.7.105
Zrzavci:

A je u těch čísel uveden důvod, proč se ty chovy ruší?

Tak kolem nás je to primárně vlk ono to ani tak není o tom že staří s chovem končí to bylo vždycky ale spíše o tom že nikdo nový už nezačíná protože si to s vlkem za plotem jednoduše “neriskne”🐑ML.

lesakm
lesakm 07.05.2026, 12:10:08 xxx.xxx.7.105
Sarah01:

Podle těch dat, co jsem našla, končí s chovem už chovatelé po čtyřicítce a mladí chovat nechtějí….můj odhad: změnil se způsob života, lidi si chtějí víc užívat, cestovat, prostě odpracovat si svých 8 hodin v klidu někde ve fabrice, mít své peníze jisté a zbytek času věnovat svým zálibám a relaxaci.

To asi taky, ale myslíte si že někdo nový bude začínat s chovem ovcí když mu za plotem běhají vlci ?

lesakm
lesakm 07.05.2026, 12:06:14 xxx.xxx.7.105
Sarah01:

Promiňte, ale těm číslům nějak nerozumím nebo možná špatně vidím….co je 36 29520? 

Promiňte špatně jsem to oddělil       jen pro informaci : Vývoj počtu chovatelů ovcí v ČR (2017–2025):   2017: 36 295    2018: 32 296    2019: 27 532    2020: 26 814    2021: 25 800 2022: 25 546    2023: 24 068    2024: 22 818    2025: 22 522   Takže mezi roky 2017 a 2025 pokles počtu chovatelů ovcí o cca 10000      tak teď už je to správně😉🐑ML.

lesakm
lesakm 06.05.2026, 23:35:44 xxx:xxx.ad30:8190
Ladd:

Holt je proti vlkům, tak tu vypouští fámy a poplašné zprávy (a ono se semínko ujme). 
Zrovna včera byla ve zprávách na ČT1 reportáž o šelmách v Beskydech. Uváděli, 12 rysů, 20 vlků, občas medvěd. A škody na hospodářských zvířatech se snižují, protože chovatelé začali brát jejich zabezpečení vážně.

Škody se snižují díky tomu že se ruší chovy a  ubývá chovatelů , kde nic není už není co poškodit.🐑ML.

lesakm
lesakm 06.05.2026, 23:29:16 xxx:xxx.ad30:8190
Zrzavci:

No a v tom se prostě budeme asi lišit. Já bych takhle zvíře nechovala, abych ho neměla na dosah, ale někde z ruky. Ani slepice jsem takhle na rozdíl od kolegyně, která je chovala na chatě a jela tam jednou  za… ( a pak se nestačila divit, že je má pomordovaný a nakonec to zabalila) , nechovala a že bych na té chalupě ale sakra podmínky měla. Leč neměla bych prostě ta zvířata pod kontrolou, nevěděla bych, co se s nimi děje. Já neříkám, že to děláte špatně. Je mi jasný, že ovce člověka nepotřebují a tak jako podobně, ale pro mě by to  zkrátka nebylo. I bez vlka. Takže i když by se bývalo pár oveček na chalupě taky šiklo, protože  “sekačka” , tak jsem je nikdy nepořídila, protože samota a mohl by si tam pro ně někdo chodit jak do sámošky, neviděla bych je, nevěděla, co se děje. Vlk tady prostě je a musí se s ním počítat, tedy zvířata zajistit. Vlk není zavlečený druh, byl tu vždy, patří do téhle části přírody, proč bychom ho měli zase vymlátit?

To rušení v plném proudu - co mám kolem sebe lidi s ovcema -ať už jich je jako máte Vy, nebo třeba patnáct, jako náš známý z jihu, nebo velké stádo, jako má soused na chalupě, nikdo zatím nic nerušil. Tedy soused redukoval, ale to čistě jen kvůli věku.

Tak jen pro informaci : Vývoj počtu chovatelů ovcí v ČR (2017–2025):2017: 36 29520  18: 32 29620  19: 27 53220  20: 26 81420  21: 25 80020  22: 25 54620  23: 24 06820  24: 22 81820  25: 22 522  Takže mezi roky 2017 a 2025 pokles počtu chovatelů ovcí o cca 10000 🐑ML.

lesakm
lesakm 06.05.2026, 23:24:01 xxx:xxx.ad30:8190
Zrzavci:

chovatelé bez živnosťáku tak jeda kulový.🐑ML.

No ale……… mně přijde normální, že chci-li si chovat zvířata čistě pro svou potřebu, je to čistě na mě, že si je musím zajistit. Víte kolik nás stál ten můj SA - neboli Slepičí Alcatraz? Počínaje pořádnou betonovou podezdívkou, trámy na konstrukci, pletivem, střešní krytinou nad částí výběhu, pořádným cihelným kurníkem s podezdívkou, életrickejma dvířkama…………. hodně, fakt “zbytečně” hodně. ale nebudu mít zbytečný obavy, když u slepic nebudu, budou si moc pobíhat, budou venku, ale - BUDOU ZAJIŠTĚNÝ. Jedno jestli slepice vs. liška, dravec shora, kuna, nebo ovce vs. vlk, nebo nenechavec.  Já bych prostě ani ty ovce nenechala nezajištěný proti šmejdovi, kterej mi ji ukradne.  

Jenže pokud je to “zajištění” několikrát dražší než celý chov jaký to potom celé má smysl ? Pokud chov hospodářského zvířete nepřináší chovateli kvůli vysokým nákladům žádný profit tak jednoduše ztrácí ten smysl a o tom to celé je, stát si musí vybrat jestli tu chce chovatele ovcí které udržují krajinu nebo vlky kteří trávu nežerou.

lesakm
lesakm 04.05.2026, 22:34:06 xxx:xxx.817e:3971
Zrzavci:

ono se to dost prodraží a tím pádem je to i neekologický.

to nahnání stáda do stodoly?

Nebo ten plot? 

asi jsem se ztratila

Jestli ta stodola - tak … to si myslím, že by to asi tehdy nedělali, zbytečně, když tady navíc vlci nebyli. Neekologický v jakým smyslu?

Jestli ten plot- když si na to může troufnout jedna osamocená ženská, kdy jí to navíc pomůže právě ta dotace ten plot zařídit, tak to asi neekonomický nebude, byla za ty dotace ráda. Tak jako tak oplocení mít musíte a za mě dneska i bez ohledu na vlka. Nechtěla bych, aby mi moje ovečky vzala nenechavá ruka. takže bych tam taky měla psa-psy a pak to pořádný oplocení potřebuju. Potřebuju ho i proto, aby mi - jako sousedovi na chalupě , ty ovce tím nedostatečným plotem nechodily na výlet (jako jsem mu už dvakrát odchytávala ovce na koleji)

edit - jestliže jsou peníze na dotace na určitý segment vyčleněny, tak pak proč by měly chybět?  To by se pak neměly brát třeba ani dotace na vytváření tůní, deregulaci toků a tak, ne?

Ale samozřejmě že se to prodraží (ostatně to je hlavní důvod rušení chovů ovcí)  nejdřív nějakou tu stodolu musíte mít a když to nemáte u baráku jako např. já musíte tam jezdit  a milióny které se vyplácejí za škody způsobené vlky by taky jistě šly použít na smysluplnější účely o dotacích na oplocení nemluvě, dotace ovšem dostanou jen ti kteří mají zemědělskou živnost chovatelé bez živnosťáku tak jeda kulový.🐑ML.

lesakm
lesakm 04.05.2026, 22:25:19 xxx:xxx.817e:3971
Varaxi:

Zrzavci píše o malochovu, tzn. pět ovcí v sadu u baráku. 

Vy píšete o stu ovcí někde daleko. 

To jsou dost odlišné podmínky a příspup chovatele bude nutně jiný. 

Představte si že kupodivu nyní taky mám 5 ovcí, s beranem tedy 6, a nemám je u baráku ale až za městem a opravdu bych je nechtěl jezdit dvakrát denně zavírat a pouštět to je raději zruším než abych je takhle “mučil” a tak to udělají i všichni ostatní, ostatně rušení chovů díky vlkům už je v plném prouduů,  nikdo tu nebude chovat hospodářská zvířata když náklady na jejich zabezpečení budou vyšší než profit, je to celkem jednoduchá matematika. 🐑ML.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 22:39:52 xxx.xxx.156.59
rapotačka:

z FB

“Co nevynaložíme dnes, se nám zítra může vymstít” ( agent, nyní v žoldu zbrojařů)

Ptám se: Pro zdravotnictví to neplatí?!

Jenže bez obrany nebude žádné zdravotnictví …ML.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 22:37:09 xxx.xxx.156.59
Zrzavci:

No byla řeč o malochovatelích, tedy pár kusů. Když jsem byla malá, jezdila jsem na farmu, tam se ovce na noc vždy zavíraly, a neměli jich jen třeba deset, bylo to celkem stádečko, ale vždy se na noc zahnalo do stodoly. Tak to asi tehdy šlo a dneska to nejde? 

Nevím, možná to je i tím globálním oteplováním jako kluk si nepamatuji tak teplá léta jaká jsou nyní,  i ty zimy se každým rokem zkracují a zkracují  i jen za posledních 20let je to markantní rozdíl. Každopádně si nedokážu představit jezdit každý den dvakrát na pastvinu nahánět,  zavírat a pouštět ovce když to člověk nemá u baráku a na větší ploše ani neví kde ty potvůrky zrovna jsou. 🐑ML.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 01:23:10 xxx:xxx.32da:b846
Mašek:

Dobrý den, jaký je postup přihlášení 3 koz. Budeme brzy kupovat kozlíka a 2 kozy. Vše mladé po odstavu. Původní majitel je bude mít určitě také přihlášené. Jaké jsou pak termíny na odhlášení a opětovné moje přihlášení.

Registraci  má na starosti ČMSCH tam vám vydají čísko hospodářství na které dudete zvířata přihlašovat a odhlašovat hlášení by mělo být zasláno tuším do 7mi dnů a na obou hlášeních (od prodávaícího i kupujícího) musí být stejné datum přesunu jinak vám je nepřehlásí, ale vzhledem k datu dotazu asi tohle všechno možná už víte 🐑ML.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 01:08:03 xxx:xxx.32da:b846
Varaxi:

Hele, ono to fakt chce nějakou rozumnou míru. Jak co se týče vlků, tak co se týče té ochrany domácích zvířat. 

Ne každý má salaš, v malém chlívku ta zvířata moc welfare mít nebudou, navíc může být zabraný samicemi s mladými, prostě není to tak jednoduché. A na tu regulaci nutně dřív nebo později dojde. 

Ale vystřílet vlky není řešení. Jsou tu potřeba, protože je evidentní, že myslivci na regulaci vysoké a černé nestačí. 

Ono to s tím plotem taky není jednoduché, i kdyby byl z dotací proplacen celý nákup. Ne každý je schopen ho vůbec postavit. Chovají dost často staří lidé, z mladých chovatelů přibývají spíše ženy. A já je nechci podceňovat, určitě jsou takoví staroušci nebo dámy, které si s tím poradí s prstem v nose - ale třeba já nezatluču ani kolík, takže bych musela objednat minibagr s řidičem a hodinového manžela, na to se asi dotace vztahovat nebude… a třímetrový plot potřebuje povolení. 

Ono je potřeba si uvědomit, že koza není pes, chov hospodářských zvířat musí dávat ekonomický smysl. Takže jo, vlci jsou přidaným problémem pro chovatele. Ovšem stále platí, že větší problémy leží jinde, pak taky, že s vlkem by hodně pomohla změna legislativy (pak by mohli stáda hlídat psi, což teď de facto nemůžou, protože nějaký šupák půjde přes pastvinu, pes mu natrhne gaťata a milý chovatel skončí před soudem), a nakonec opakuju, že vystřílet vlky není řešení. 

No četl jsem tedy nějaké statistiky a vliv vlka na stavy zvěře je absolutně minimální v porovnání s tím kolik střelí myslivci jsou to promile takže tvrdit že pomáhají myslivcům je jen takový rozšířený mýtus, vždy je pro ně snadnější kořist hospodářské zvíře než to divoké a vlci nejsou hloupí jdou nejsnadnější cestou, nikdo je vystřílet nechce a ani to už není reálně možné, jen by se měli zařadit mezi normální lovnou zvěř .🐑ML.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 00:48:23 xxx:xxx.32da:b846
Zrzavci:

No, jsem zvědavá, co se ohledně toho plotu dozvím od toho, kdo ho momentálně staví a to podle pravidel dotací, myslím, že ty tři metry bude nějaký přehnaný - ani ne tak požadavek, jako UL.  

Zas - jsem-li malochovatel, tak asi nemám problém stádo dát na noc do bezpečí?

No ony se ty ovce v létě když je vedro pasou v noci takže je těžko můžete na noc někam zavírat, chápu že takové věci lidé kteří je nechovají ani neví   🐑ML.

lesakm
lesakm 30.04.2026, 00:39:07 xxx:xxx.32da:b846
N:

Tak hodinu dějepisu máme za sebou a k čemu nám to je v blízké budoucnosti? K ničemu. Vůbec ničemu. Karty a síly jsou rozdány zcela jiným způsobem, války se nevyhlašují a všichni z minulosti nesou vždy nějakou část viny na utrpení někoho jiného. Čili v této diskuzi se fakt nedozví nikdo nic relevantního o budoucnosti. A ta je nejdůležitější. Já ale ze svého pohledu vás vůbec nějak nechápu. Stěžujete si na  dnešní Ruso skrze rok 1968 a přitom vlastně tehdy k vám přijela většina Ukrajiny, kterou dnes zase mnozí vzíváte jak já nevím co? 😀 To je stejné jako si vyčítat protektorát dnešnímu Německu.😀 Přitom dnes vám Rusko ublížilo nějak? Hlavně nezačínejte zase s Ukrajinou a vpádem Ruska. Víte o tom úplný prd a o důvodech teprve nic.😀 Jen papouškujete co vám nakukali a na to nejsem už fakt zvědavý a ani tomu nevěřím.🙂 Čili bych jen chtěl vědět co tedy to Rusko udělalo vám? Prosím vás žádné dědečky a babičky, jasný? Protože jiné dědečky a bybičky zase Němci.😀 Teď, nyní v posledních letech..

To že vrah vraždí  sousedy a ne právě vás nic nemění na tom že je to stále vrah, a kdo se nepoučí z historie tak si ji bude muset bohužel zopakovat tak to chodí už věky 🐑ML.

lesakm
lesakm 28.04.2026, 12:29:08 xxx:xxx.ae9:69c5
Zrzavci:

Můžu se jako neználek zeptat jak je to s těmi třímetrovými nařízenými ploty? To je nějaké nařízení?

Ptám se, proto, že moje velmi dobrá kamarádka má dlouholetou kamarádku, jenž nyní dostala na základě řádné žádosti dotace na instalaci plotů a  nic takového dělat nemusí. Já se ještě o víkendu zeptám na podrobnosti, ale přijde mi ta třímetrová výška , trochu divně???

Pokud vím tak třímetrové ploty doporučovali ochránci vlků stavět chovatelům ovcí, pletivo s malými oky a ještě 0,5m zakopané do země aby ho prý nepodhrabali, pro malochovatele to znamená finanční likvidaci, to nikdo nezaplatí, každý raději ukončí chov. 🐑ML.

lesakm
lesakm 28.04.2026, 12:23:42 xxx:xxx.ae9:69c5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 28.04.2026, 10:19:03

Tak vlci tu už běžně běhají po vesnicích, až budou běhat i po městech bude už asi na nějakou regulaci pozdě, a v tý době už tu ale nikdo chovat ovce nebudeme protože to jednoduše nebude možné. Ale rozdíl proti Švédsku vidím v úplně jiném přístupu, tam se stát alespoň nějakým způsobem snaží chránit chovatele a u nás je to úplně naopak a to je špatně, vlky už tu nikdo nevyhubí ale měl by být stanoven jejich nějaký únosný konečný stav a ne že se to začne řešit až když  jsou přemnožení .🐑ML.

lesakm
lesakm 28.04.2026, 12:09:24 xxx:xxx.ae9:69c5
Anonymní:

To co tvrdíte je západní propaganda napsaná vítězem války a s realitou ná nic společného. Stačí chtít vědět a klikat.

https://x.com/i/status/2048641230406394226

Tak si zajeďte do Polska oni vám to tam vysvětlí, a možná že i “ručně” . 🐑ML.