Varaxi: Hele, ono to fakt chce nějakou rozumnou míru. Jak co se týče vlků, tak co se týče té ochrany domácích zvířat.
Ne každý má salaš, v malém chlívku ta zvířata moc welfare mít nebudou, navíc může být zabraný samicemi s mladými, prostě není to tak jednoduché. A na tu regulaci nutně dřív nebo později dojde.
Ale vystřílet vlky není řešení. Jsou tu potřeba, protože je evidentní, že myslivci na regulaci vysoké a černé nestačí.
Ono to s tím plotem taky není jednoduché, i kdyby byl z dotací proplacen celý nákup. Ne každý je schopen ho vůbec postavit. Chovají dost často staří lidé, z mladých chovatelů přibývají spíše ženy. A já je nechci podceňovat, určitě jsou takoví staroušci nebo dámy, které si s tím poradí s prstem v nose - ale třeba já nezatluču ani kolík, takže bych musela objednat minibagr s řidičem a hodinového manžela, na to se asi dotace vztahovat nebude… a třímetrový plot potřebuje povolení.
Ono je potřeba si uvědomit, že koza není pes, chov hospodářských zvířat musí dávat ekonomický smysl. Takže jo, vlci jsou přidaným problémem pro chovatele. Ovšem stále platí, že větší problémy leží jinde, pak taky, že s vlkem by hodně pomohla změna legislativy (pak by mohli stáda hlídat psi, což teď de facto nemůžou, protože nějaký šupák půjde přes pastvinu, pes mu natrhne gaťata a milý chovatel skončí před soudem), a nakonec opakuju, že vystřílet vlky není řešení.
No četl jsem tedy nějaké statistiky a vliv vlka na stavy zvěře je absolutně minimální v porovnání s tím kolik střelí myslivci jsou to promile takže tvrdit že pomáhají myslivcům je jen takový rozšířený mýtus, vždy je pro ně snadnější kořist hospodářské zvíře než to divoké a vlci nejsou hloupí jdou nejsnadnější cestou, nikdo je vystřílet nechce a ani to už není reálně možné, jen by se měli zařadit mezi normální lovnou zvěř .🐑ML.