Aktuálně: 1 847 inzerátů280 360 diskuzních příspěvků20 013 uživatelů

Příspěvky uživatele

lesakm

lesakm
lesakm 12.05.2026, 22:26:30 xxx:xxx.43d5:b9d9
megi-the-pes:

A kdo leze nahoru kvůli údržbě? Jakože v ČR,

a tady na horách, kde chcou větrníků nejvíc, vůbec nesněží a nemrzne, dnes

v Příkrém v poledne nesněžilo…

Helikoptéry, pochopitelně, létají na vzduch. Nulová uhlíková stopa…
Kolik stojí údržba, i když vynechám led? To se tu dělat nebude, to byla jen ta fotka slavná, ale co kdyby…

Větrník neumí vyrobit za 1 Kč nic. Ten hluk je rozhodně dražší.

Elektřinu nám jen zdraží, protože podobně jako s jinými “obnovitelnými” zdroji - povinná výkupní cena atp. 

Proč nechcou dělat EE z vody? A to tady máme i tradici, fabriky. 
Na Jizeře si moc baráků pak nepostaví, no. Chudáci. 

kampomaturitě zveřejnili tohle:
S emisními povolenkami / bez emisních povolenek: 
Uhlí: 2 000 – 4 000 Kč / 1 200 – 2 000 Kč
Zemní plyn: 1 800 – 3 200 Kč / 1 300 – 2 200 Kč
Jádro: 1 900 – 2 500 Kč / 1 900 – 2 500 Kč
Voda: 1 000 – 2 000 Kč / 1 000 – 2 000 Kč
Slunce (fotovoltaika): 900 – 1 800 Kč / 900 – 1 800 Kč
Vítr (na pevnině): 800 – 1 700 Kč / 800 – 1 700 Kč

Jádro pokrývá asi 35 % spotřeby země.

Já to řeknu. 
Sme malinká, extrémně zastavěná a zalidněná zem, hodně vlků ani větrníky se sem nevejde!

Dejte si je, příznivci, na zahradu, ale na svoji!

Ono to možná za pár let bude všechno úplně jinak, pokud se podaří plány s využitím geotermální energie budeme mít vystaráno na milióny let i bez větrníků a nebezpečného jádra, navíc půjdou asi využít i turbíny stávajících elektráren na uhlí. 🐑ML.

lesakm
lesakm 12.05.2026, 15:54:33 xxx:xxx.7d1f:6698
kometa:

že je spousta mnohem horších jedů, které se kumulují v potravním řetězci

Můžete být konkrétnější? Mě kromě DDT nic jiného nenapadá.

A co třeba takové glyfosáty - roundup se cáká na pole, chodníky, všude kolem ostošest a celkem to nikoho moc nezajímá a možná i další herbicidy  spálená pole chemií vídám každou chvíli🐑ML.

lesakm
lesakm 12.05.2026, 15:45:19 xxx:xxx.7d1f:6698
Sardullah:

Mě nejvíc štve, že neustále jsou protlačovány “ zelené” věci jako bezemisní a nej a tak nějak už se nezmiňují ty emise při výrobě, to že ta výroba počínaje těžbou není tak zelená a jak bude následně likvidováno, jak to zatíží životní prostředí a teda jak provozování třeba těch větrných parků bude mít vliv třeba na ty živočichy.

Dál mi vadí, jak je tlačeno, aby elektrická energie byla vyráběna zeleně… hlavně soláry a větrníky… stylem… postavme toho co nejvíc a vypněme elektrárny… super a když nebude foukat a bude málo svítit, tak jsme v zadeli. Ale přijde mi, že tohle EU tak nějak už neřeší.

Je fakt že větrníky by se měly stavět primárně u moře protože tam fouká stále, ale s těmi emisemi a odpadem, ty vznikají dnes pří výrobě čehokoli na co se podíváte tady jde hlavně o emise a odpady které vzniknou při provozu elektráren a ty u větrníků a FV provozem nevznikají navíc el. z nich je i levná Evropa taky moc žádné jiné vlastní energetické zdroje nemá a pokud chceme být nezávislí na Rusku arabech a dnes i US moc jiných možností nemáme.🐑ML.

lesakm
lesakm 12.05.2026, 15:22:40 xxx:xxx.7d1f:6698
kometa:

Co vám vadí na větrnících ?

Kromě estetického hlediska problém s likvidací těch starých. Klasická nerudovská otázka - kam s ním?

Stejně jako elektrobaterie. O těch se taky diskrétně mlčí.

A co potom taková likvidace jaderné elektrárny která je dražší jež její postavení a jaderný odpad kterého tu máme už 3000tun a jehož záření se nedá ničím zastavit , neexistuje materiál který se časem neprozáří a co  potom … proti tomu je laminát jen legrace navíc větrník po započtení všech nákladů vyrobí 1kWh za 1Kč kdežto JE za 3Kč 🐑ML.

lesakm
lesakm 12.05.2026, 12:41:09 xxx:xxx.79cb:91e5
kometa:

tak mlčíci většina by před různými developerskými a jinými lobby ty časti zachovalé přírody nebránila.

V CHKO Blanský les se uvažuje o stavbě větrníků. Naštěstí jsou lidé, které to nenechává v klidu.

Co vám vadí na větrnících ? osobně bych měl raději za barákem větrníky než třebas úložiště jaderného odpadu se kterým dodnes vlastně nikdo neví co s ním  a bude se přitom muset skladovat a hlídat statisíce let než přestane být nebezpečný.🐑ML.

lesakm
lesakm 12.05.2026, 12:32:17 xxx:xxx.79cb:91e5
Buggyra:

OT: Prosím, bylo zmíněno, že některé ovce jsou chutnější, můžete mi prozradit, po kterých plemenech se mám koukat? Díky

Obecně všechna “masná plemena” svaz chovatelů ovcí a koz kdysi udělal na aukci v Litomyšli tajnou degustaci jehněčího, upekli od každého plemene kousek a dávali to anonymně ochutnávat lidem z davu aby to ohodnotili, celé pořadí už si nepamatuju ale ženám tenkrát nejvíc chutnalo plemeno Texel a mužům Oxford Down, u jehněčího a ovčího masa je cítit hlavně lůj takže je potřeba před vařením všechen z masa pořádně odstranit to dělá ve výsledku dost velký rozdíl, jinak chuť máme každý jinou je to taky o zvyku, ale máte to jako s dršťkovou jedni ji milují a druzí nenávidí…no “když ji miluješ není co řešit” 🐑ML. 

lesakm
lesakm 12.05.2026, 12:19:45 xxx:xxx.79cb:91e5
Varaxi:

Žiju na severní straně JM kraje. A chov se teda dost mění. Dřív (cca těch 30 let zpátky) mívali lidi hlavně prasata a králíky, k tomu slepice. Kolem r. 2005 se chovalo nejmíň snad úplně všeho, od té doby tu je zřetelný trend chovu koz, obnovují se slepice. A sem tam měkdo má ovečky na výpas zahrad a sadů. 

Krávu si pamatuju za celou dobu jednu, ta už není, prase tu teď snad ani nikdo nemá. Koně po letech tu má jeden pán čtyři. Králíky sem tam někdo, ale určitě ne v té míře, co bývali dřív. Husy a kachny tu má jedna rodina. 

Kozy tu před lety začal chovat jeden pán, měl (a stále má) syna, který nemohl pít kravské mléko. Asi o tom dokázal dost inspirativně mluvit, protože od té doby máme další čtyři chovatele. 

Vtipné je, že psů tu je tolik, kolik těch koz. 

Jo někde jsem četl že tu máme nejvíce psů na počet obyvatel na světě, u nás jich jsou taky “hejna”🐑ML.

lesakm
lesakm 12.05.2026, 12:15:41 xxx:xxx.79cb:91e5
Ladd:

Trubka musí být delší nez je šířka hráze. Pak ji bobři neucpou, nedojde jim, že jí voda uniká.  Je vidět, že víte velký kulový.

Tak samozřejmě taky nevím všechno, nejsem žádný děd vševěd, ale co se stane v případě až bude větší průtok a trubka to nepobere ? osobně bych nechtěl chodit spát s vědomím že mě může každou noc nějaká bouřka vytopit barák, a to bydlím u řeky a vytopený už jsem byl v r. 2000, potom nám tu postavili “prý protipovodňovou zeď ” za 186miliónů která je nižší než mám v baráku podlahu tak jsem dodnes nepochopil jak mě to jako “ochrání”před povodní …🤔ML.

lesakm
lesakm 12.05.2026, 12:06:44 xxx:xxx.79cb:91e5
Sarah01:

Já bych si jen dovolila poznamenat, že se neštítím přírodního materiálu, spíš naopak. Ale bohužel jako alergik - atopik výrobky z vlny nemůžu. A takových lidí je dnes víc.

Tak alergiky chápu, ale znám i spoustu lidí kteří se jen nesmyslně štítí zvířat a všeho s nimi spojeného 🐑ML.

lesakm
lesakm 10.05.2026, 00:04:52 xxx:xxx.c4dd:6c09
N:

Možná by pomohlo, aby se na nějaký čas stali také chovateli třeba ovcí. Je to jen otázka tolerance, chápání potřeb druhých a respektu. Ovce nechovám a nejsem s tím nijak ani spjatý, ale je mi jasné, že už jen obava a nutná opatření spojená s výskytem šelem v oblasti kde člověk chová ovce jsou nepříjemná, pracná, drahá a ne stoprocentní. Starosti které nemusely být..

Já bych každýho ochránce vlků strčil na chviličku v zologický do výběhu s vlčí smečkou, třebas by to taky něčemu pomohlo, njn kdo se nepoučí z historie bude nucen si ji prožít znovu asi to tak bude bohužel ti co jsou “poučení”  o tom nerozhodují takže si tím projdou nakonec taky. 🐑ML. 

lesakm
lesakm 09.05.2026, 23:23:40 xxx:xxx.c4dd:6c09
Sarah01:

A kdo určuje, co je škodná a co ne? Znám to jenom jako myslivecký termín a v podstatě mně připadá, že jsou to všechna zvířata, která nějak škodí tomu, aby měl člověk užitek.

Tak nějak to bude, ale škodná to je jen v blízkosti lidí, když ta zvířata jsou v opravdové divočině třebas v Kanadě tak tam lidem asi neškodí a škodnou je ani nenazývají, když ale budete mít bobry ve městě a vytopí vám dům tak to je pro mě už  škodná což mimochodem právě u nás jeden řeší, ochranáři přijeli aby mu poradili ať prý bobrům do hráze zadělá trubku aby voda už nestoupala, jako by snad ani nevěděli že trubku bobři do rána ihned ucpou… njn 🐑ML.

lesakm
lesakm 09.05.2026, 23:05:59 xxx:xxx.c4dd:6c09
kometa:

malochovy jednoduše zaniknou,

Za mě začaly zanikat ještě před vlky - myslím tím dobu 30 let zpátky.

Ovce - viz výše - už dlouho není zájem o vlnu ani o maso. Kozy - ty ještě jakž takž jsou - mléko a kozí sýry. Ale i tak jich moc není, protože staří chovatelé vymřeli. Vidím kolem sebe. Týká se i krav. Doby, kdy jsem si chodila k malochovatelům pro kravské nebo kozí mléko s bandaskou, jsou nenávratně pryč.

No teda nevím kde žijete, ale před 30ti lety u nás byl naprostý ovčí BOOM spoustě lidí tehdy vrátili pozemky a ovce chtěl každý druhý, když si jen vzpomenu na ty aukce plemenných beranů kde se tenkrát šroubovaly ceny na 20000 i víc, kdeže ty doby jsou, mléčné kravky tu dnes tedy taky vymizely protože nikdo nechce dojit, ale minulý týden jsem byl vedle ve vesnici dělat u jedněch mladých perspektivních chovatelů a pořídili si ke koníkům jerseyku kravičku tak příští rok po telátku zase budu mít kam jezdit s tou bandaskou pro mlíčko, vlna je dnes bohužel odpad lidi spí dnes raději pod kusem “ropy” a přírodního materiálu se štítí (nepochopím), ovčí a jehněčí maso ale frčí alespoň tady moc dobře jen ho už bohužel nemám možnost kde víc vyprodukovat.🐑ML.

lesakm
lesakm 09.05.2026, 22:48:37 xxx:xxx.c4dd:6c09
N:

Dnes je asi moderní přidělávat starosti lidem co ještě něco dělají.🙂 Máš ovce? Tu máš vlka a ještě ho budeme chránit.😀 Tvl ještě štěstí že vymřeli dinosauři.😀 Taky tu totiž byli původní a určitě by se dnes našli “tajtrdlíci” co by je rádi navrátil do přírody.😀 

No možná by se tu nakonec nějaký ten dinosauřík který by funěl lidem ve třetím patře paneláku  do okna hodil k tomu aby se lidem rosvítilo a konečně si uvědomili že šelmy do města nepatří .😏ML.

lesakm
lesakm 09.05.2026, 22:40:38 xxx:xxx.c4dd:6c09
drvodelkafialova:

Z mladého skopového je vynikající tatarák, zkuste je nalákat na něj. Měla jsem známého ze Sýrie a ten tvrdil, že tatarák vznikl u nich a dělal se masa mladých ovcí a koz, ne z hovězího. Nevím jestli je to pravda, ale je výborný.

A ještě blepší je ze svíčkové ze starší ovce. 😇ML.

lesakm
lesakm 09.05.2026, 22:38:04 xxx:xxx.c4dd:6c09
Janae:

Slovensko je v tomto jiný svět, v ČR je tradice na Valašsku, Šumava a pak jen okrajově. Kamarád má ovce na Šumavě  a mezi místními o skopové zájem není, většina jde do zahraničí, ani tam není o skopové zájem. 

Já jsem ze středu republiky, tady ovce prostě nejsou a asi nikdy nebyly tradiční chov. Tady se chovaly kozy. Po revoluci se ovce rozšířily i tady, ale nakonec zbyla jen hrstka, která chová ovce jen pro svojí rodinu. V mém okolí zbyl donedávna jeden věší chov ovcí, ale i ten se rušil, protože ovce jsou neprodejné a z hovězího jsou daleko větší zisky.

V mém okolí je několik výrobců kozího sýra, ale nikdo nevyrábí noc z ovčího mléka.

U nás lidem skopové nechutná, i když jednou do roka děláme velkou grilovací akci pro 100 a více lidí, tak se stěží sní jedno jehně (počítáme s tím a máme ještě prase).

Zas teda máme výhodu, že vlk se tu vyskytne tak jeden do roka a to jen proběhne. O tom se mluví pomalu celý rok a pak proběhne další. Ale nedělám si iluze, vlk se rozšíří po celé ČR a nebude to tak dlouho trvat, pak na ovce kašlem i my.

Co máte za plemeno že lidem nechutná ? u ovcí jsou totiž obrovské rozdíly v “jedlosti” jednotlivých plemen např. takové romanovky nemůžu jíst ani já, u nás bych jehněčího prodal víc než jsem momentálně schopen vyprodukovat protože už na to nemám pozemky, než mi žena zdrhla zpět do Austrálie tak jsme mívali i 50jehňat a vždycky se všechno nějak prodalo a co zbylo šlo do mrazáku, když se někdy grilovalo jehně tak nejenže lidi spucli maso ale odnesli si i ,všechny kosti, chápu že spousta lidí má proti jehněčímu  předsudky ale to je většinou tím že si někde zkazili chuť a nebo ho ani nikdy neochutnali protože jim to někdo “poradil”  naopak prase na grilu bylo u nás zklamání, bohužel vlci tu běhají všude kolem tak po prvním útoku taky skončím akorát nevím co potom budeme dělat se vší tou trávou.🐑ML.

lesakm
lesakm 08.05.2026, 22:36:53 xxx:xxx.881e:d583
Varaxi:

Není. Pokud bydlíte v blízkosti, tak ne.

Pokud nebydlíte blízko ovcí, musíte si to zařídit jinak. Požádat souseda, mít ohradu zajištěnou, pasteveckého psa u stádečka… Prostě jinak. 

Nebo nemáte podmínky pro chov. 

No ono by se to dalo ale taky otočit a říci to takhle : dokud tu nebyli vlci měl tu “podmínky pro chov v pohodě v podstatě každý” . 🐑ML.

lesakm
lesakm 08.05.2026, 22:33:12 xxx:xxx.881e:d583
Daja:

Aha, no jen taktická poznámka, proč by se to nemohlo dělat jak za naších předků a to tak, že každé jaro vyšel bača s pomocníky sehnal stádo od všech v dědině a hybaj do kopců. Na podzim dorazil a povracel ovce komu co patří. Tohle si pamatují já. Jak se vypořádávali peněžně a zbožím nevím, ale takhle to šlo a bylo k užitku. Majitel mohl klidně do práce. Byli u toho i psy, salaše, pomocníci, prostě to šlo a teď to nejde? 

Dnes to nejde protože chovatelů je v obcích  málo a chov ovcí v malém je když si spočítáte všechny náklady dnes v podstatě taková “charita”i bez vlků,  psi jsou neúnosně drazí i jejich “provoz” a taky je musí někdo hlídat aby někomu neublížili, tohle je dnes nereálné, celá tahle habaďůra s ochranou veškeré škodné je jednoduše špatná a nejde zdaleka jen o vlky, podívejte se jak to dopadlo s kormorány, vydrami, bobry, havrany, atd. v takhle urbanizované a hustě osídlené krajině jednoduše není pro takové množství škodné místo, jestli tu má být musí se striktně regulovat stanovit konečný cílový počet  a nenechávat takto nesmyslně volně přemnožit , ale ty cílové počty měly být už dávno stanoveny ihned na začátku.🐑ML.

lesakm
lesakm 08.05.2026, 22:08:19 xxx:xxx.881e:d583
Horsana:

To pastieri a polovnici robia dodnes.

Tiez zabijaju vlcata, ak najdu brloh, tak, ako to vzdy robili a robit budu.

Dnes, s fotopascami a dronmi no problem.

Zas si to tu nemalujme, ze nie a ze sa u nas nelovi vlk, aj medvede mimo vynimky, len ja som za 10 rokov videla takto 3 zastrelene vlky a z v podstate upytliaceneho medveda ex jedol gulas.

Aj sa z neho patricne zosral.

V cirkevnych, ci vojenskych lesoch sa deju veci, ktore sa nikdy nedostanu von.

Tak, ako sa nepoluje s nocnym videnim, termom, nevnadi sa v intravilane, a tak dalej a tak dalej.

No to možná dělají pastýři na Slovensku, tady by vás za to zavřeli, víte systém našich malochovů tu mohl vzniknout jen díky tomu že tu žádní vlci nebyli protože je předci vyhubili, a pokud se sem vrátí (respektive vrací) tak naopak ty malochovy jednoduše zaniknou, stát si musí vybrat co tu chce mít jestli škodnou nebo chovatele ovcí, zatím to vypadá že chovatelé jsou “na odpis” a možná v tom je nakonec i skrytý záměr celé této “akce návrat šelem" kde nevědomky “ochránci škodné” kteří ovce viděli tak leda z rychlíku dělají “užitečné idioty” Agrobaronům a korporátu aby se zlikvidovali všichni malí chovatelé a oni se potom dostali k jejich pozemkům, a abychom si  místo našeho samozásobení masem museli už všichni konečně kupovat jen ty jejich “kuřata z koncentráku” kdo ví …🐑ML.

lesakm
lesakm 07.05.2026, 20:50:55 xxx:xxx.3825:c307
Horsana:

Ja by som sa chcela opytat, ze ako kurna u nas a v Polsku prezilo ovciarstvo a salasnictvo tolkie starocia bez trojmetrovych plotov v horach a na holiach, s bacom a par honelnikmi.

Toto jedno keby mi niekto vysvetlil, by som bola velmi rada.

Lebo je to len a len o pouzivani normalneho tozumu a tvrdej drine.

Chces chovat ovce? 

Nuz, zatvaraj ich na noc a pas s pastierom a so psami.

Nezabezpecis toto, nuz smola velika.

Pohodlnost a elektricke oplotky zial storocne tradicie stavaju na hlavu.

Jak tu ovčáci přežili v historii ? Jednoduše, vzali do rukou pušky a vlků se prostě zbavili přitom tak dobře že tu po několik minulých století vůbec nebyli a byl klid, absolutně nemůžete srovnávat chovy ovcí na Slovensku a tady u nás,tady je valná většina chovů do 50-100ks takový chov si na žádné psy ani pastýře nikdy nevydělá většina chovatelů tu také proto normálně chodí kvůli živobytí do práce a pro tyhle naše malochovy jednoduše vlk=likvidace, na slovensku kde jsou většinou obrovská stáda ale i také daleko větší pastviny se nemusí bát že tam psi někoho zabijí protože si můžou dovolit i toho pastýře který ovce a psy hlídá to tady bohužel nejde , srovnávat chovy ovcí v ČR a na Slovensku je prostě jako míchání hrušek s jabkama nikdo se tu z vlků nehroutí jen ty naše chovy se díky nim likvidují nikdo z nás totiž nemíní chovat “krmení pro vlky” to je celý. 🐑ML.