Ale máme pastevecká plemena, která rozhodně nejsou tak zabijácká, jako SAO, a to zrovna třeba pyrenejce, čuvače (není jeden z těch Libosváreckých taky pyreneják?), není rotvajler původně taky pastevec? No a v místech, kde je pevná ohrada, nevidím důvod je neumístit. Tady na severu měl člověk pečlivě podle AOPK postavenou ohradu, vše schválené, vše zadotované (tj. dle regulí) a stejně mu to tam vlci vybílili, přemýšlím, kdyby měl u těch ovcí psy, jestli by se to taky stalo. Jasně že kangal není upe super pes tady k nám mezi horské resorty, ale však my máme přece psy vyšlechtěné geograficky daleko blíže hlídající historicky stáda ovcí.
Oni mají šarplanince .
Máte pravdu, třeba čuvači jsou super, strávila jsem s nimi dětství v Jizerských horách, vždycky jsem o prázdninách přijela a už mě v chalupě naši neviděli, byla jsem se psy. Oni tam s nimi pásli a fungovali i jako psi ovčácký, uměli zahnat krávy každý večer domů.My jsme se milovali ! Teda, já milovala i ty krávy. Nejlepší prázdniny na světě ! Mi to pak zůstalo.😊
Nebo i ten briard, co teď mám, by byl ke stádu dobrý pes. Je to povedená kombinace pasteveckých a ovčáckých genů , hlídá i proti nebezpečí ze vzduchu , je inteligentní, ovladatelný a žádný ořezávátko to teda není.
Hustá srst ho hodně chrání , má sílu i odhodlání. Akorát je rád nablízku člověku , jako úplně samostatnou hlídací jednotku si ho představit neumím .
Jejda, koukám, že debata hodně poskočila, co jsem byla v práci .
Tak vy na nás nezkoušejte ty blbosti se zákazem pasteveckých plemen. To, že vy je jako ochranu ovcí, tedy stád obecně, neuznáváte, je váš problém.
Balu, jako bývalá majitelka pastevů budu kopat do vlastních řad, ale také si myslím, že se u nás k ochraně stád nehodí.
Je tady moc lidí, třeba kavkazáci ve své původní povaze jsou hodně nebezpeční a ti mírnější by zase nic neubránili. Já jsem často bývala u stád v jejich původní domovině, teďka už jen jedu občas do Rumunska, chodí to tam úplně jinak, než v těch Libosvárech.
Psů musí být hodně, mají různě rozdělené role, jejich hlavní úloha je držet vlky( no i lidi) od stáda dál , mají dost široký perimetr.
I ti v Rumunsku, kteří jsou proti kavkazákům úplní ňunínci, by Vám určitě zabili psa kdybyste šla okolo, přijet tam musíte terénním autem a počkat, až pro Vás přijde ovčák, vybavením každého turisty musí být dlouhá bytelná hůl.
Když jdete pěšky, obvykle Vás psí hlídka zastaví třeba kilometr od stáda a musíte počkat, až se přiloudá ovčák. Dovolí vám ale vycouvat případně hooodně velkým obloukem stádo obejít. V podstatě je to tak, že jakmile v dálce vidíte psa, už dál nemůžete.
To, co dělají v těch Libosvárech ( píšu to dobře?) je opravdu jen taková mediální záležitost. Mě by to teda taky bavilo, ale nechat i když jen dva pastevecký psy jenom za elektrickým ohradníkem…, já bych nemohla v klidu spát..
Lajku nebo kareláka neznali, přišli jim jako podvraťáci . Třeba je na to dostanou.
Mně už ti myslivci přijdou na nic . Všude bordel, sposta divočáků, prokrmujou je hned u silnice, člověk se tam může v autě zabít, všechno rozrytý, chráněný kytky v p….i.
Lajka má něco na krku, možná je to GPS ( taky jsem teď Gučkovi pořídila, jak utekl za háravkou, nefunguje..), takže určitě utíkala častěji, jen tak to člověk nepořídí .
Nojo no, chudáci psi..
Znám majitele československý vlčandy, nechávají ji zvěř štvát běžně, prý je to její přirozenost..
Možná na sebe narazila dvě “ ega” a psi to odskákali .
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 12.02.2024, 19:55:14
Souhlasím s Vámi a přijde mi to logický .
Kavkazanda Vás chránila před pyrenejkou, na to bych vsadila boty .
Když jste byla v sebevědomém módu, nebylo potřeba Vás chránit, když jste byla nejistá a v úzkosti měla Vás na starosti .
Ta “energie” není nic ezoterického . Pes prostě vnímá postavení těla, tón hlasu, stresový pot..Kavkazové jsou na to hodně citlivý.. Měla jsem jednou s Bengošem velkej problém, když jsem kulhala kvůli podvrknutýmu kotníku, nikdo ke mně nesměl kromě dětí .
Viděla jsem video, byla na něm hromadná rvačka, sice ne kavkazů ale tuším SAO nebo kangalů, prostě nějakých asiatů, vypada fakt hrozivě.
Zapojilo se do ní hodně psů a řada mužů, kteří se je pokoušeli oddělit.
Pak se tam objevila taková asi osmdesátiletá malinká stařenka, zahartusila, jako by se zlobila na malý děti, a…, najednou byl absolutní klid.
Bylo to nádherný. Ta teda měla autoritu a určitě ji nezískala fyzickou silou, ti psi jí byli po ramena .
Celé prase? Proč? Když stačí krev a brániční pilíř. Opravdu mě to zajímá, jestli toho Aujeszkyho nechávají vyšetřit. Jako proč? Není nebezpečí přenosu na člověka. Na rozdíl od svalovce.
Já se ještě doptám, třeba mě chtěli jenom uklidnit, ale říkali to tak důvěryhodně…
Třeba chtějí vědět, jak si ve svojí honitbě stojí , nebo taky chtějí krmit svoje psy..
Naše briardě také nebude úplně malé, tak sedmdesát v kohoutku a okolo padesáti kilíček počítám mít bude. Zdá se mi, že je to teď na mě akorát, do kavkaza už bych nešla.
V sobotu jsem ho vzala poprvé do Prahy, byl tam zrovna malostranský masopustní průvod 🙈 a řeknu vám, měla jsem co dělat, vše naučené zapomněl a táhnul jako koza.
Dneska je 40 Kč málo, v práci máme dotovaný obědy a platíme skoro jednou tolik, podle mě ty to prostě mělo být 70-80 Kč, kdyby to dítě bylo doma, tak taky nedostane oběd za 40 Kč, ale za víc.
Tak to já pro čtyři lidi za sto šedesát korun uvařím.😊
Třeba včera.., pečený kuře, bramborová kaše plus okurkový salát. Vejdu se tam i s energiemi.