Horsano, když mi malou Dámu vážili na klinice, měla 118 kg, v červnu, ve své ehm šlankovní kondici. Teď bych jí tipovala tak na 130? Má šílený kožich, ten jí hodně opticky přidává, ale i tak, po letošní náloži žaludů mě nepřekvapí nic😏. Velkou nemám kde zvážit, vetka, co mi jí seduje jí tipuje cca 400 kg. Na zubní kartě mám u velké napsanou výživovou kondici 8 u IC a 7 u mini, na desetibodové stupnici.
Dále je potřeba vzít v potaz, že cca 7 měsíců v roce krmím domácím, ručně sušeným senem a každý den přisíkáme čerstvou trávu. Tohle je fakt jiný level než ty kupovaný sra*ky. Všichni veti, co tu letos byli, a že jich bylo víc, než mi bylo libo, to seno + otavy viděli. Všichni mi položili stejnou otázku - a mícháte jim to aspoň se slámou? Tohle seno je tak kvalitní, že se vám po něm můžou schvátit. Samozřejmě, že jim to míchám, nejsem včerejší. Ten kupovaný hnus ve velkých balících krmím jen v období listopad - cca duben a to mi právě vždycky do jara trochu zhubnou, což považuji za žádoucí a je na tom krásně vidět ta kvalita domácí vs. kupované.
Dále u nás nelze seno zašlapat ani nijak jinak znehodnotit. Krmelce mají v přístřešku, kde je kombinace podlahy fošny + gumové zátěžové rohože. Tže i když seno z krmelců vyhodí, což s oblibou dělají😏, skončí na gumě, kterou denně do čista zametám a sežerou to z ní. V přístřešku nenastýlám, tže WC si z něj nedělají, mají venku v opačném rohu pilinové WC, kam s oblibou chodí. Jsou čistotné.
Mají pěkně louplé zadky do srdíčka, tukové hřebeny zatím ještě ne, tam bych byla nerada, aby to došlo. Kohoutek? Co to je?😄A bimbací pupek😄. Vypadají takhle každou zimu, letos se mi to zdá díky té náloži žaludů horší.