- Příspěvek #166601
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, že se tu teď hodně řeší odčervení, ráda bych se zeptala, zda tu má někdo zkušenost s používáním křemeliny jako doplňkem stravy, který údajně napomáhá snížit výskyt parazitů. Nejedná se mi o nahrazení klasických odčervovacích past, ale spíše o podpůrný prostředek k nim.
Příklad - loni jsem koupila dvě klisny (každá odjinud, u mě se setkaly), obě měly být odčervené před příjezdem k nám. U té, tenkrát pětileté, nebyl problém, u dvouleté mi bylo řečeno, ať odčervím tak dva měsíce po příjezdu, že začervená bude. No sakra, že byla. Po podání Pyrantelu z ní vypadaly hnusy, že se mi z toho navalovalo. Po odčervení jsme počkaly a na pokyn vetky udělali OPG/EPG, který vyšel dle očekávání zvlášť u mladé děsně, konkrétně Strogylida EPG = 1 100, u starší “pouze” 100. Samozřejmě jsem je vždy brala obě naráz, i když na tom byla starší lépe, ale bydlela s mladší, tak to jinak nešlo. Tže následovala pětidenní kůra práškového Helmigalu, ta zabrala. Poté kopro, kdy starší vyšla negativní a mladší měla EPG = 50. Pak na zimu podání Moxidectinu bez Ivermectinu. Kopro už se nedělala. Letos odčervení jen 2x bez kopro, na jaře Pyrantel, na zimu opět Moxidectin bez Ivermectinu. Asi před dvěma měsíci jsem dostala doporučení od jiné koňačky právě na tu křemelinu, ať přidávám po odčervení do žrádla aspoň měsíc, klidně i déle, že to napomáhá zničit to, co pasta nezvládla a udržovat zdravá střeva. Vzhledem k tomu, že mimo jiné chovám i slepice, kde se křemelina doporučuje proti čmelíkům, tak jsem to koupila s tím, že když to nevyužívají koně, nasypu to na slepice a do kurníku, když to bude potřeba. Trvanlivost to má dlouhou, stálo to pár korun, tže tohle neřeším. Jen by mě zajímalo, jestli to opravdu k něčemu je, nebo je to jenom kec. A ještě bych měla dodat, že koňský výběh, včetně stájí denně sbírám do čista za jakéhokoliv počasí. Od loňského roku se výživový stav obou kobyl hodně zlepšil, na zimu šly v blahobytné kondici a v trusu nic není (viditelné), proto jsem kopro letos nedělala. Je ta křemelina tedy k něčemu? Díky moc!