Aktuálně: 1 852 inzerátů280 463 diskuzních příspěvků20 015 uživatelů

Příspěvky uživatele

Saga

Saga
Saga 28.01.2026, 12:23:51 xxx.xxx.167.183

Zrzavci, tak to Vám přeju moc👍, já ač nepejskař věřím tomu, že právě se psem může vzniknout velmi silné pouto, psi jsou založeni jinak než koně a věřím tomu, že někteří by za páníčka dýchali! Zdravý kůň, mentálně i fyzicky, ve většině případů upřednostní stádo před člověkem, i když existují výjimky. Jsou méně věrní než psi a více svobodomyslní, což je přesně ten důvod, pro který je mám. Když zvolí mě před stádovým kolegou, je to pocta. I když uznávám, že v mých podmínkách to může být zkreslené, nejsou stádo, ale jen dvojice a na lidi jsou zvyklé od narození, považují nás za svoje stádo, i když nutno dodat, že moje drahá tříčtvrtka odmítá flekatou věc vodit byť jen do stáje, protože to zvíře ho má totálně na salámu a vždycky mu někam zdrhne, nebo se o to aspoň pokusí😂 a za mojí 70ti letou mámou, co má v háji kolena a sotva leze, jde jak na vařený nudli😄. My ho prostě do našeho holčičího gangu moc neberem, chlap se hodí, když je potřeba traktor, třeba…😄že jo…

Saga
Saga 28.01.2026, 11:22:09 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.01.2026, 10:31:37

I jen se derte😉! Já rozhdně ježedění ani sportovní, je-li děláno s citem ke zvířeti , neodsuzuji, naopak! Kdykoliv se ráda podívám na jiného člověka jak jezdí nebo i jinak pracuje s koňmi, abych si z toho něco vzala! Jako sport celkově (jakýkoliv) já nemusím, nikdy jsem nebyla soutěživý typ, a honba za výkonem a výsledky, jde tak celoživotně úplně mimo mě, ale nikdy by mě nenapadlo komukoliv do tohodle kecat.  Ale právě ten smysl u koní/zvířat všeobecně prostě u sebe vidím někde jinde, ježdění je fajn bonus, kterého využiju, když se mě a kobyle chce, no a když se nám nechce, tak se prostě nechce. Těší mě, že ty dvě zvednou hlavy, když pro ně jdu, že samy nastaví hlavu a strčí jí do ohlávky, a jdou tam, kam se řekne, bez ohledu na to, co se bude dít. 

Jako na ty pejskaře do smrti nezapomenu! Kobyla asi zachrápla, já jsem zavřela oči, přísahám Bohu, že jsem nespala, a najednou mi cizí pes olizuje nos, a řítí se k nám pán s paní s notně zděšeným výrazem😄. Já se strašně lekla, sjela s koně, kobyla se vzbudila, lekla a vstala, úplně všichni jsme měli naprost nechápavý výraz “cožeto”?😄Ale pak při ujištění, že nikdo neumírá, jsme si prima pokecali😀.

Saga
Saga 28.01.2026, 11:08:28 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 28.01.2026, 10:25:03

Hucul i skorojakohucul má mozek vytuněný úplně jinak, tže to se nedivím😀! Moje stará kobyla skorojakohucula tohle venku taky nedělala, samozřejmě v ohradě chrápala jak zákon káže, ale mě vždy jen nechala přijít, nebylo jí příjemné, abych se po ní válela, to raději vstala. Tinkera je k člověku velmi submisivní, jako jistěže má své chvilky, kdy se znaží urputně prosadit svojí myšlenku, která obvykle souvisí s plněním pupku🙄, ale její pokusy jsou dost často komické, a spíš je to prostě ten kůň, který lidem věří a následuje je. Jinými slovy, když já zvolím špatnou cestu, tak se v tom bahně utopíme obě, protože ona mi věří. Huculobeganka měla přesně opačný mód, když jsem chtěla jít někudy, kudy se jí to nezdálo, prostě zarostla do země, nasadila výraz “počkám až to tomu debilovi, co ho nesu na zádech taky dojde” a pak půjdem kudy řeknu já. Párkrát mi zachránila svým rozhodnutím život. To vím, že u tinkery nenajdu, tam jsem pro ní opora já, ale zase mi to vynahrazuje malá mini, tý to pálí, až se někdy nestačím divit😉!

Saga
Saga 28.01.2026, 10:18:23 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 28.01.2026, 09:41:20

Moje malá Dáma by se zcela zjevně taky ráda proběhla, ale právě tak, o úraz nestojím a aktuálně nevím, kam bych to zvíře měla reálně dotáhnout, aby se tam ve zdraví vypohybovalo? A to předpověď pro náš kraj na zítra hlásí zase nějaký nablblý sněžení nebo co🤮?! Já vím je zima, nejsme v Karibiku, ale stejně, už mě to se*e. Jestli fakt napadne, co hlásejí, tak mám podezření, že moje drahá tříčtvrtka to prohrnovadlo reálně o někoho zlomí vzteky😄.

“Zial, decko ma aj sestru, nastastie ju prinesu len obcas.” Nene, a mám poprskanej monitor, už zase😄😄

Saga
Saga 28.01.2026, 10:11:46 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 28.01.2026, 09:40:25

Bassrock, jo, vidím s každým přibývajícím rokem, že mi to jde také pomaleji, ale na druhou stranu nutno dodat, že se zpomalením těla, se tak nějak uklidnila i mysl a tím se překvapivě zklidnila i mysl koní. Prostě fungujeme jinak, ne na výkon (jako v práci), zcela jistě je to dané i plemenem, tinkeři prostě jsou takoví lehce zabrždění, ale já mám prostě ráda ty situace, když na kobyle sedím, pomyslím si “tady je ale krásně, tady by to šlo”😄prostě moje mysl se zastaví a kůň zastaví taky, tak nějak bez toho abych něco udělala. Nebo, když s ní jdu pěšky, tak jí toleruji to, že se uprotřed nějakého lánu prostě svalí, něco požere v leže, pak vyvalí pupek a přivře si oko, cítí se v bezpečí a ví, že může. Spousta lidí by to brala jako bezbřehou nevychovanost, a to že si kůň dělá co chce, já to tak třeba vůbec nevidím…většinou mi totiž poslouží jako prima lehátko, na které se svalím já a odpočívám taky😄a pak nemáte děsit pejskaře, když vidí na poli dvě zdechliny🤣.

Hlavně ať je quacula fit, to do jara rozchodí👍!

Saga
Saga 28.01.2026, 08:33:23 xxx.xxx.167.183

A to já zase na jaře ouplně ožívám, mám do všeho chuť, netrpím žádnou jarní deprézí nebo únavou, prostě všechno mi začne fungovat tak nějak samo od sebe. Vždycky začínám s kobylama pěšourem, protože to sama po zimě prostě potřebuju, napřed jen krokovky, pak začínám běhat s nima, pak lonž a na konec do sedla. Takhle mě to děsně baví a dává mi to smysl, v létě přidávám koupačky a zvyšuju tempo a frekvenci toho, co jsem započla na jaře. S podzimem zase začínám pomalu ubírat, přesně směrem obráceně - míň jezdit, míň lonžovat, víc chodit a běhat, pak už jen chodit a tak v půli listopadu to definitvně balím a zahajuji zimní spánek. Jako, dokud byly takové ty zimy, kdy bylo v lednu 10°C na nulou, že se dalo běhat jen v tenké bundě, chodila jsem s koňma na prochajdy taky, protože mě to bavilo. Způsob zimy, jako je letos, mě nebaví a nevyhovuje, tže se o nic nepokouším…

P.S. když my jsme s kobylou takový salámistky, nám je všechno jedno, ono se to s takovýmhle přístupem moc daleko dotáhnout nedá😄my prostě reálně umřem někde na poli, do dáli se kochající, protože jsme udělaly ten jeden krok navíc🤣.

Saga
Saga 28.01.2026, 07:52:23 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 28.01.2026, 07:48:14

A tak je to v naprostém pořádku😉! Já Vám fandím! Třeba jednou nějaké zbytky energie sesbírám a budu jezdit i v zimě, ale jak se znám, upřímně si to nemyslím😊. Mě to bohatě stačí od jara do podzimu👍.

Saga
Saga 28.01.2026, 07:45:19 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 28.01.2026, 05:47:16

Tsss😄 můj první kůň doma byl valach, křženec SHP x WPB X Shagya😄. A bylo to strašný😄, mě to s ním prostě vůbec nebavilo, připdala jsem si s ním jak s debilem, chudák se teď musí v hrobě vobracet😄. Ožila jsem až s příchodem kobyly, ktrerá prostě na rozdíl od něj, byla úplně normální, čitelná, se škálou stejných nálad, jako mám já sama😄, tže toho malýho kokotka, co byl dutej jako bambus, jsem odstavila na druhou kolej. Jasně, pak když odešel za duhový most, bylo mi to líto, za ty roky ho člověk měl rád, i když to byl “jenom valach”, ale pak už jsem aspoň věděla, že valacha už nikdy žádného. Tže to vlastně bylo dobrý, protože kdybych si to nevyzkoušela hned na začátku, kdo ví, jak by to bylo dál…😀

Saga
Saga 28.01.2026, 07:37:14 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.01.2026, 21:07:56

Jo, přesně takhle žili moji předci. Naivně jsem si vždycky myslela, že jejich styl života budu následovat. A taky jsem se o to velmi vydatně snažila řadu let. Leč bohužel se mi nikdy nepodařilo na vlastní triko zprovoznit svou zemědělskou produkci tak, abych se uživila. Tže smůla. Spoustu let jsem to dávala i s prací na plný úvazek, ale každá cesta má někde svůj počátek a svůj konec. Mě holt takhle cesta skončila. 

Upřímně si myslím, že v našich středoevropských zeměpisných šířkách jsme prostě jako lidstvo takhle nastaveni - přes sezonu makat a v zimě odpočívat, jenže tohle už v době, kdy se jede jenom na výkon, nikoho nezajímá. Já tenhle cyklus na sobě cítím i v zaměstnání, prostě v zimě mám potřebu zvolnit, víc odpočívat a spát, jenže to nejde, protože ten výkon, že jo…🙄🤮Tže při představě, že bych si měla honit triko ještě u koní, což je můj koníček a aktivita, kterou jsem si dobrovolně nechala, tak to leda tak nas…Vůbec mi nevadí, pokud k tomu někdo má podmínky a energii, že jezdí třeba víc než kdy jindy, nikomu to nezávidím, všem to přeju, každý dle svého, já do tohodle ranku nepatřím. Koně mám jako kamarády a obávám se, že celkově při všech aktivitách, které s nimi denně dělám, tak s nimi strávím třikrát tak víc času, než kdokoliv, kdo si jde 3-4x týdně jenom zajezdit, protože jinak má o koně perfektně postaráno. Právě o ten čas s nimi strávený mi vždycky šlo. Ježdění je pro mě v poslední době až úplně na konci.

Saga
Saga 27.01.2026, 14:40:23 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.01.2026, 14:03:25

Vůbec se nedivím, já v zimě prostě jedu jenom na autopilota. Dělám jen to, co je nezbytně nutné k přežití koní a mě. Jinak na to hážu bobek velký jak Nevada. Na vymýšlení aktivit mám v práci šéfa, tže abych doma ze sebe dělala stejnýho aktivního vola, no tak to děkuju pěkně😄! Na nedostatak práce ještě žádný kůň nechcíp, jako vidím, že se ty dvě nudí, všechny stromy jsou stažený z kůry a za okus keřů by se nemusel stydět kdejaký bobr, ale já si kvůli tomu nohu za krk nedám😄. Můj odpočinek je přednější než jejich pohybové aktivity! Mám to štěstí, že jsou obě moc hodné, hlavně ta velká, taky proto jsem chtěla coba že jo, energií šetří, tže má víc než za tři coby, ale přesto mi neleze po zádech, má pořád dekórum, a taky pupek, a to než se rozhýbe, to je lepši se na to rovnou vyprdnout😄. Pro nas*ání mám tu malou, že jo, ta mě občas nutí k nechtěnému pohybu, ale co bych pro ta korálková ošiška neudělala, že, jo? Na starý kolena i popoběhnu😄.

P.S. jsem ráda, že nastrojovat jak vánoční stromek je nemusím, ještě řešit deky, tak mě vodvezou😄

P.S. 2 Kobyly jsou diagnoza, neléčitelná, valach už mi nesmí přes práh nikdy, to jsou tak nudný patroni bez špetky kreativity😄

Saga
Saga 27.01.2026, 13:52:10 xxx.xxx.167.183

“Já nemedituju, každý den z práce pálím rovnou k hérečkám” 😄

Taky mi chybí jakýkoliv meditační prostor😄, přilítnu domu jak sepranej hadr, udělám rychlý redress a mažu pro soudružky, které už tam čumí jak dvě surikaty a vyhlíží služku, která je dá na separé a něco do držky😄. Zvlášť malá Dáma se těší na svůj soukromý budoár, až si od té s fleky chvíli orazí, …komedie stará😄.

Buggyro, jak můžete stavět ohrady? U nás zapíchnete do země leda špendlík😲?

Saga
Saga 27.01.2026, 13:31:04 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.01.2026, 13:03:01

Jako, já musím za sebe i svoje koně říct, že mráz, a to jakýkoliv, v našich zeměpisných podmínkách, nám nevadí, protože, když jenom mrzne, a svítí sluníčko třeba, a jinak se nic jinýho neděje, tak se prostě opravdu nic neděje! Ano voda zamrzá, ale měla jsem zbytek roku na to, abych jako majitelka zařídila, aby to bylo snesitelný, což jsem udělala, mám vyvedený kohout na zahradu a zabezpečený tak, aby vydržel do -20°C. Což vydrží, tže vodu tahám ze stejného místa, jako v létě. Seno v seníku, nandám a jdu (pokud se v tom nepřehrabuju zrovna jako kokot). Odkutat bobky od země holt chce železnou lopatu a občas mužské ruce. Prostě, všechno tak nějak funguje normálně, jen u toho musím být víc oblečená. Ale neustálé změny typu - fouká, prší, sněží, sněžoprší a fouká, mrzne, fouká, padaj houna s háčkama…😠tak tohle mě úplně ničí!

Saga
Saga 27.01.2026, 08:12:32 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 27.01.2026, 07:58:36

Cóóó? No ale fujtajbl todlecto🤮! Já jsem šťastná, že je ten výběh bez ledu, dokud bude nad nulou a bude něco padat shůry, tak to zase hned odteče, ale hlavně aby to nepřimrzlo. Tohle období je fakt děsně frustrující😠. A přitom listopad a prosinec jsme tu tak nějak dávaly celkem dobře, ale co se přehoupl nový rok, tak to s tím počasím stojí za pendrek😠.

Saga
Saga 27.01.2026, 07:13:23 xxx.xxx.167.183

Tak holky poslušně hlásím, že včera odpo po příchodu do výběhu jsem zjistila, že ta bílá sra*ka je konečně fuč, a soudružky obě zaparkované na svých obvyklých místech, kam dobře dva týdny nemohly😉. Jako všude tečou galony vody a tvoří se taková ta svrchní vrstva blátíčka, protože zem je na pendrek promrzlá, tak se to logicky nevsakuje, ale teče po povrchu dopryč. Ale hlavně, že už nemrzne a teče to někam do p*dele🙏. Kéž už by to takhle zůstalo, nebo ať si klidně mrzne, to mě netankuje, ale ať už pro Boha nepadá nic z nebe🙄. Já vím, ještě celý únor, poslední měsíc hnusu, ten bývá nejhorší, tedy pro mě, mám pocit, že už je jako vidět na konec a každý rok mám pocit, že se toho nedočkám🙄!

Buggyro, jak jste na tom? Co nadprdelí?

Saga
Saga 23.01.2026, 11:27:04 xxx.xxx.167.183

Sardullah, Vy jste to v pár větách vystihla úplně dokonale! Prakticky jste popsala můj život, jak jsem ho donedávna žila - s kárkou do lesa a přivézt domů cokoliv, šišky, větve i větvičky. O loukách a paloučcích nemluvě, naše rodina (dokud byli její členové živi a zdrávi) se tu starala o široké i daleké okolí, sekli jsme prakticky všechna malá zapomenutá místa, meze, štráfy mezi poli, všechno ručně, jediný stroj, který jsme měli, byl traktor s károu, aby se to odvezlo a pak bubnová sekačka, časem přibyl křoviňák. Měli jsme doma prasata, krávu, koně a malá zvířata, která ani nepočítám (slepice, králíky, morčata, kočky, kachny,…..). Okolí bylo díky téhle nekonečné práci krásné a udržované.

Loni jsem musela veškerou činnost ukončit, už to nešlo dál, tže mám jen 1 a ¼  koně😄 a slovy 3 slepice (byly 4, ale jedna to loni v zimě zabalila a našli jsme jí pod hřadem studenou). Seno musím kupovat, abych tady na něj mohla v zimě nadávat, co je to za shit🙄, o tom jak to vypadá na místech, o která jsme se postupně přestali starat, protože prostě nejsou ruce, psát nemusím, vystihla jste to dokonale! No, co víc dodat? Dřív jsem byla bio a eko, jedli jsme, co jsme si vypěstovali a vychovali, stejně tak naše zvířata měla vše domácí. Teď chodím pravidelně do Kaufu a do masny, topíme kotlem na biomasu, máme dva záhonky a trávíme život v práci vyděláváním love, abych aspoň tu 1 a ¼ koně mohla mít. Svět funguje prostě nějak nakřivo, tedy aspoň ten můj…

Saga
Saga 23.01.2026, 10:50:52 xxx.xxx.167.183

Zrzavci, vy jste ale normální dřevomorky😄😄, anebo spíš poslední mohykáni😄?

Tohle už dnes dělá málokdo! Jeden z našich sousedů ještě taky dělá doma dřevo, ale je to spíš odpad než dřevo, jakože pálí třeba staré oplocenky plné hřebíků, sněhové zábrany plné hřebíků, stará okna i s klikama a do toho občas pohodí jakože normální smrček, ale to jen tak aby se neřeklo😏.

Saga
Saga 23.01.2026, 10:46:10 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Cirila z 23.01.2026, 10:36:13

Ono tohle je mmch i odpověď na to, proč lesy u nás vypadají, tak jak vypadají. Dřív tu lidé topili hlavně dřevem, a když se tu nějaký strom poroučel zemi, tak se o něj lidi reálně porvali. Mluvím o době, kdy bylo všechno všech, ale tohle už je dávno pryč. Lesy byly vyčištěný, já jsem třeba chodila jako malá do lesa na šišky a klacky na zátop. Kdo by tohle dneska dělal? A Vaší mamče se vůbec nedivím, jako žena moc jiných možností stejně nemá, tže chápu, že si to kupuje!

Saga
Saga 23.01.2026, 10:33:18 xxx.xxx.167.183

Huculy absolutně zbožňuju a upřímně mě mrzí, že když jsem před XY lety sháněla nové koňoparťačky, nesehnala jsem. Ano, měla jsem dosti kritické požadavky, ze kterých jsem odmítla slevit, ale i tak…Já zase hlasuji za variantu began x hucul🥰, ta moje kobyla byla prostě mašina, záda jako lavice, jízda výhradně bez sedla, perfektně uměla číst terén a dost zásadně diskutovala o tom, kudy tudy😄, dokonalý huculí mozek s obrovským tělem, co uvezlo i mého chlapa jako malinu😄! Žila na trošce na sena, hubou posekala kde co, a nikdy se neschvátila, byla jak kontejner na bioodpad, doteď to nechápu. Pro mě nejlepší trekový kůň na světě. Až do vysokého věku zdravá, veterinářem skoro nepoznaná. Až poslední cca 3 roky před smrtí se jí začlo hatit zdraví, do té doby nic!

Saga
Saga 23.01.2026, 10:25:41 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.01.2026, 09:56:49

Hlásím se jako první odběratel😄. My máme čistě dřevěného popela (tedy ale z dřevěných pelet, tak nevím, jestli se to počítá) asi tak jeden čajový hrneček (250ml) za měsíc😄 a jo, už jsme ho tam vysypali! Sousedi kolem nás mají tepelka, mrak lidí tu topí elektřinou a ti co používají dřevo (tedy, co vím), tak ho mají jen na zátop, a pak se na to nasype, ehm, co dům dal, a na to hnědý uhlí nebo brikety. Úplně mě vlastně nenapadá, kdo z mého okolí topí jenom čistým dřevem…mám obavy, že nspíš nikdo…