Aktuálně: 1 852 inzerátů280 464 diskuzních příspěvků20 015 uživatelů

Příspěvky uživatele

Saga

Saga
Saga 04.01.2026, 11:11:16 xxx.xxx.245.41

Orionko, na tu finanční otázku věci nahlížíme doma úplně stejně, protože to je doslova vyhazování peněz do luftu, taky to nechápu. Já vím, že život je otázka priorit, a každý si vráží peníze do čeho chce, a je to každého věc, ale v tomhle případě mi smysl prostě uniaká a domníváme se, že právě zdražující se pyrotechnika měla velký vliv na to, že to u nás témeř ustalo, prostě rodiče raději dětem koupí něco jiného než tohle, a to je moc dobře, protože když je k tomu nebudou vést, tak to jednou samo vyšumí. Naše rodina neodpalovala nikdy nic, samozřejmě kvůli zvířatům, ale i proto, že tohle nám prostě připadalo, jak to říct… pod naší úroveň…a ještě za to vyhazovat peníze? Tss…

Saga
Saga 04.01.2026, 10:09:31 xxx.xxx.245.41

U nás v obci, kde je cca 90 čísel popisných se tento zákaz skutečně projevil v tom kladném slova smyslu. Máme hospodářská zvířata, která máme kam zavřít, přesto když srovnám dobu např. před 20ti lety a posledních cca 5 let zpět, plus první rok s oficiálním zákazem, ten rozdíl je přímo obrovský! Dříve se tu střílelo celý prosinec, prakticky až do druhého ledna, kdykoliv během dne i noci, nedalo se na to nijak připravit a zvířata prostě nemůžete mít zavřená někde imrvére, páč jen z téhle změny jim lehce hrabe, a když je to kolem nich jak na bojišti, no tak co dodat….Bordel tu dělali zejména mlaďoši a hl. lufťáci. Na Silvestra jsme prostě museli být ve střehu od cca oběda až do cca druhého ledna, neustále hlídat zvířata, bylo to nesmírně vyčerpávající, tže po tomhle extempóre jít do práce bylo strašný. Pak se to samovolně začalo měnit, z mlaďochů se stali rodiče a začali mít jiné priority, a tenčí rozpočet na takovéhle zhovadilosti, jako je pyrotechnika. Postupem času se v naší obci paradoxně v období Vánoc stalo několik neštěstí, nešťastných událostí, za které nikdo nemohl, lidé byli solidární a držel se smutek, tudíž se neodpalovalo skoro vůbec a pak tahle zábava prostě nějak vyprchala. Dorazil to covid a pak střelba na filosofické fakultě, od té doby je u nás klid. Letos to byl jeden z nejklidnějších Silvestrů, co pamatuju. Zvířata úplně v klidu, za celý prosinec ani rána, na silvestra do půlnoci, asi pět vzdálených ran, po půlnoci byl odkudsi slyšet ohňostroj, ale nevíme odkud, vypadalo to jako bouřka. Zvířata jsme zavírali 15 minut před půlnocí a pouštěli 30 minut po půlnoci, upřímně na nás koukali, cože to jako blbneme, ale že půlnoční svačnu si daj🙂. Tímto děkuji lidem, kteří jsou normální a takto respektovali nová nařízení, protože díky nim jsme se mohli normálně vyspat a naše zvířata vše zvládla úplně v pohodě. 

Doufám, že tahle plytká a nekultivovaná zábava ve stylu, kdo nepodpálí vlastní zahradu, není dost borec, jednou zanikne sama od sebe…a nebo se to zakáže úplně a fertig!

Saga
Saga 12.12.2025, 08:04:51 xxx.xxx.167.183

Zrzavci, ona má někde tajný čudlík, kterým se ovládá, ale já ho ještě nenašla…spíš mám pocit, že ona našla ten můj😄.

Jo a taky se musím pochlubit, včera jsem konzultovala s vet ten sarkoid, jen teda po fotkách a founu, ale je to na dobré cestě🙏! Už je tam finální takový měkký stroupek a ten až se vyloupne, tak doufám, že tam zas na mě nevykoukne nějaký překvápko, ale uvidím jen nudnou holou kůži🙏. Vet je spoko, tak snad už budeme mít chvíli klid!

Saga
Saga 11.12.2025, 14:05:09 xxx.xxx.167.183

Zadavatelko, Vy jste amazonka👍! Z tohodle by mě reálně švihlo i v létě a v zimě by mě vodvezli rovnou😄. Máte svatou trpělivost a zřejmě i ostatní ustájení, což nejspíš ustajovatele ukolébalo k tomu, to zas tak ňák moc nehrotit a vono to nějak pude…Jako chápu, že pro koně OK, ale i tak, když si vzpomenu, co za “bebíčka” jsem v posledních dvou letech řešila u koní já, tak jsem byla vždycky tak šťastná, že mám to zázemí jaké mám…i na pitomý odčervení a očkování, který mám ve velmi populárních měsících jako je listopad, leden a březen, jsem ráda, že i na takovýhle blbosti mám manipulační prostor, kde mi neprší za límec a nepotřebuji čelovku.

Saga
Saga 11.12.2025, 13:31:17 xxx.xxx.167.183

Pro zadavatelku - jízdárna či kruhovka mi nesmírně chybí právě v době, kdy se česká příroda změní na amazonský prales a fakt se nemáte kam vrtnout, protože pšenice/kukuřice/brambory/kůrovcové polomy/louky na seno a já nevím, co ještě. Paradoxně teď je to v poho, protože je všude holo, akorát zase prd vidíte v té tmě. Tohle jsou přesně ty dvě věci, které chybí u mě a které nikdy nebudu mít. 

Pastevka jsou skvělá věc a jednoznačně jim fandím, ale sama jsem začínala na zelené louce, a bez ničeho, a myslela jsem si, jak jsem děsně super, akorát že vůbec…Jenže to bylo před 20ti lety, kdy něco jako zátěžové gumové rohože prostě nebylo, nebo se to děsně blbě shánělo…Upřímně tohle dneska považuji za naprostou samozřejmost a je poměrně snadné je sehnat. Já mám stáje trochu jinde než výběh, ale do stáje, když zaparkujete na asfaltové silnici, tak přejdete přes dvůr se zámkovou dlažbou a jste ve stáji, tže v pantoflích i teď. K výběhu vede přímo asfaltka, tže po trávě jsou to tak 3 metry? Exponovaná místa mám vysypaná štěrkem, ten už je teď zadupaný v hlíně a není vidět, ale funkci plni pořád. Kolem přístřešku všude položené zátěžové gumy a uvnitř kvůli kopytům podlana z ½ z fošen z 2/2 piliny + zátěžové gumy. Nestelu, nikdy a ničím, není důvod, pro případ marodky/úrazu mám boxy doma a zásobu slámy na půdě. 

Váš ustajovatel mi připomíná tak trochu mě v mých začátcích, kdy jsem taky všechno doháněla dřinou a tahala tuny hnoje z nastlaného přístřešku ven, už nikdy by mě nikdo nedonutil tohle dělat. A vůbec se Vám nedivím, že takhle laborujete! Víte kolikrát jsme s mužem předělávali výběh a přístřešek, upgradovali co to šlo, abychom po zimě zjistili, že naše řešení bylo zcela nefunkčí? Kdybych teď muži řekla, že budeme zase něco předělávat, reálně si dojde k sousedovi pro flintu, střelí mě jako škodnou a hodí do studně😄!

Kolem nás moc pastevek není, máme tu spíš sportovní stáje, měli jsme tu kdysi i sportovní stáj zcela bez výběhů, ale to už je nějaký čas zpátky, teď se to hodně zlepšilo a letos v létě tu otevřeli jedno nové pastevko asi 15km od nás, hned bylo plno, protože systém je hodně podobný tomu mému, koně sice žijí volně s přístřešky, ale pro případ kalamity jsou i boxy a samozřejmě kruhovka a jízdárna. Cenu neznám, vím to jen od kováře. Ono takové rozlehlé pastevko je vždycky fajn přesně do té doby než se něco po*ere. Zubařka, co mi jezdí, mi o jednom takovém podobném tomu Vašemu vyprávěla. Přijela na zubařinu, vlastně ani nedojela, protože její Škodovka se prostě dál nedostala, tže dostala kolečko, na který si měla naložit cajky, lano k rozvěráku házeli přes větev stromu, který si napřed museli najít a jeli na pochybnou centrálu z marketu, která uprostřed akce exitovala. Asi Vám nemusím říkat, že tam byla poprvé a naposledy…😏

Saga
Saga 11.12.2025, 08:40:57 xxx.xxx.167.183

Pokladní na nádraží😄 nene 😄, to se řééknéé todlecto😄!

Saga
Saga 10.12.2025, 17:38:01 xxx.xxx.245.41

Bobčo, to jsem jí ulízla já 😊 oni cobové jsou rousnatí a hřívnatí, do očí jim není vidět a ona je má tak hodné, ráda se do nich dívám. Ta malá je prostě čertice, prostě minisatan😀

Saga
Saga 10.12.2025, 17:34:04 xxx.xxx.245.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 10.12.2025, 12:47:12

Totéž říkala i vetka, že u nás už není co kde sebrat. Jsme na minimu, za které už nelze jít, a jedinou a poslední součástí je pohyb. Na to se teď nezmůžu, aktuálně jsem sama ráda, že chodím a dolezu, kam mám. Ale to samozřejmě není na furt a zima teprve začala, tže v tomhle nejsem takový pesimista. A taky nás čeká fyzioterapeutka, to také hodně napoví 👍. 

Saga
Saga 10.12.2025, 17:27:59 xxx.xxx.245.41

Podívejte se do těch očí - ta velká je bezpochyby převtělené dobro. Ta malá? Co dodat? To je prostě satanistka a už jí to nikdy nikdo neodpáře 😄. Já vím, že ona ví, co si myslím…😄  

Obrázek Obrázek
Saga
Saga 10.12.2025, 13:48:48 xxx.xxx.167.183

Píši Vám jako ne-matka o čtyři roky starší než jste Vy, tak záleží na Vás, jestli to budete chtít číst. Ale nabídla bych Vám ještě jeden pohled člověka, který má téměř dvacet let koně doma, a díky tomu byl často žádán o možnost ustájení, kterou jsem vždy z mnoha důvodů odmítla, ale vím, co se lidem u mě líbilo, a co jim chybělo. 

Ustájení které popisujete, že aktuálně máte, a cenu, kterou jste uvedla, no tak to je tedy pro mě slušný bizár, Váš ustajovatel byl se měl hanbou propadnout! Vím, že každý nějak začínal, včetně mě, a ty začátky nebyly úplně slavné, ale předpokládám, že Váš ustajovatel nepodniká od včerejška a kapánek zaspal dobu. Věřím, že koně můžou být spokojení a takto prosperovat, ale oni si za sebe neplatí, platíte Vy. Zázemí pro koně je stejně důležité jako zázemí pro lidi. Ke mě jezdí mé kamarádky nekoňařky s dětmi ke koním nejen proto, že jsme kamarádky, a že děti chtějí pohladit koníčka, ale i proto jak to u nás vypadá, vědí, že všude projdou v teniskách, i dnes, protože nemáme bahno ani ve výběhu, ani před stájí. Vše potřebné je zpevněno, mám jen takový počet koní, který plochu nevyplení a nerozbahní, tže když ode mě odjedou, nemusí se i s ratolestmi celé svléknout do pračky. Když je fujtajblové počasí, mám kamenné boxy uvnitř domu, prakticky za zdí od ložnice, tže nějaké blbosti a pohlazení a podání mrkve lze zrealizovat i tady. Což si mmch velebí i veterináři, chiro a kováři, kteří ke mě jezdí prostě rádi (jejich slova), protože mám využitelné podmínky za jakéhokoliv počasí, tekoucí teplou i studenou vodu, elektřinu, naprosté sucho a stáj perfektně osvětlenou ke všem potřebným úkonům. V případě potřeby káva i čaj na místě, WC tedy v domě, venku žádné nemáme. Přiznám se, že už jsem si na tenhle komfort prostě zvykla a nejspíš bych nebyla schopná fungovat bez el. energie, vody, WC a teplého místa na převlečení (pro mě doma, pro cizí teplá kotelna nebo vytápěná garáž). Koně mají k dispozici 2000m2 stále + 3000m2 červenec -říjen. Není to ideální výměra, ale kobyláky tam seberete denně a pořádek udržujeme průběžně, je tam čisto a dá se to. Nemáme kruhovku ani jízdárnu, vše se tedy dělá venku, což je problém v období červen - srpen, kdy je všude všechno na střídačku zarostlé a prakticky máte jeden vyjížďkový okruh a čekáte než někdo něco poseče. Před cca pěti lety mi za toto lidé nabízeli 5000/měs a mě to připadalo děsně moc, měla jsem pocit, že nemám co nabídnout…

A ještě jedna praktická - neznám Vás, nevím, jakou máte kondici a co vydržíte, ale teda za sebe musím říct, že bez toho, abych “něco” provedla, mi šla kondice tak nějak samovolně po čtyřicítce rapidně dolů. Měla jsem pocit, že to snad bylo ze dne na den. Už nevydržím, to co dřív, regenerace je delší, únava je delší, všechno dělám tak nějak pomaleji a jo, častokrát se mi prostě nechce. Pře touhle magickou věkovou hranicí bylo všechno jinak. Měla jsem pocit, že unesu všechnu tíhu světa, ale síly nějak záhadně došly…kam šly, to mi neřekly. Netvrdím, že tohle bude Váš případ! Mám kolegyni, která si aktuálně dala k 41 narozkám třetí dítě a je úplně redy, ale jak sama říká, ona byla stvořena proto, aby byla mámou, děti jsou její koníček, náplň života, všechno, Do práce nemusí, živí jí manžel a je úplně v poho. Ale to je jiná liga, prostě.

On se ten věk nezdá, ale je to znát, tak zvažujte svoje pohodlí i vůči tomuto, je to důležité, i když Vám to třeba teď přijde, jakože plácám nesmysly, že máte sil dost. Myslete na sebe, protože spokojená Vy=spokojené mimi=spokojený kůň!

Saga
Saga 10.12.2025, 11:27:39 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.12.2025, 10:43:22

Ono já to budu mít od příští sezóny vlastně hodně podobné jak Vy, protože záklaďák není nijak velký, jsou tam celoročně, tže tam vyraší akorát tak jedno velký kulový a těch cca 3000m2 co mám jako letní výběh prostě napřed poseču, tzn, že to bude muset napřed narůst, že jo, no a sena se dělají u nás tak koncem června, tže počítáno ode dneška se koně na tenhle plácek dalších 6 měsíců prostě nedostanou, pak je tam sice vypustím, na to posečené a usušené nic, ale v rámci zachování porostu tam budou chodit jen do konce října a to na pouhých 8h denně a to pouze přes den od 8:00 do 16:00, tže v létě kdy tam praží, tam stejně nevydrží, je to jižní svah bez stínu, tže počet hodin/den na zaplnění panděr se znatelně smrskne. Jediný problém u mě holt navždy zůstane ta dubová alej, s tímhle jako nájemce pozemku neudělám prostě zhola nic, tže podzimní kynutí bude odvislé od úrody žaludů a ořechů. Holt nic neni nikdy ideální, co naděláme…

Saga
Saga 10.12.2025, 09:49:08 xxx.xxx.167.183

Ad krmná sláma - je to boží věc! Ale musí se s tím opatrně, taky dávám, malá to tedy nežere, ale velká by sežrala i plechovky s pilinama, tže má aspoň doplněný pupek prázdnými kaloriemi a šmitec.

Saga
Saga 10.12.2025, 09:46:19 xxx.xxx.167.183

Buggyro, pokud si chcete být jistá, tak určitě nějakou váhu kupte.  V mini množství se tohle provozovat dá. Já už bych se bez toho neobešla, protože váha je váha a metr je metr. Tohle se prostě nijak očůrat nedá, to je prostá matematika. A v zimě je to vážně jednoduché, protože prostě sežerou, jen co jim donesu. V sezoně je to horší, protože mají co uždibovat, tak mi do toho hází vidle, ale po letošním schvácení jsem předělala systém, tže prostě jelita s trávou ala plná huba v podstatě skončila. Místo kam je na léto pouštíme napřed celé posečeme, usušíme a teprve pak na to půjdou tyhle dvě, tže na šťavnatou zelenou travičku se můžou dívat třeba přes pásku k sousedům…S tlusťochama je to prostě složitý a musela jsem si to v hlavě dost přenastavit, ale pokud se společně s nima chci dožít důchodu ve zdraví(svého a zároveň i jejich) nejde to jinak!

Saga
Saga 10.12.2025, 09:34:44 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 10.12.2025, 09:18:38

Tak tohle ale naprosto přesně sedí! 😄Přiznejte se, že Vy jste jela okolo a viděla jste TO na vlastní oči!! Ta podoba, ta podoba😊!

Saga
Saga 10.12.2025, 09:15:05 xxx.xxx.167.183

Pro Zrzavce - Vaše ztvárnění je ale ouplně mimo, neboť jste namalovala velmi vyhublé jedince😄😄😄. My hlasujeme za kroupavá jelita s nožičkama😄!

Saga
Saga 10.12.2025, 09:12:35 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.12.2025, 07:12:12

Však já se taky dopuji všemi dostupnými vitamíny  v koňských dávkách! Před tím jsem brala “jen” lidské dávky a to byla asi zásadní chyba😄! Tak do půlky listopadu se vždycky tak nějak držím, ale po letošním šíleném roku už mi tělo jelo jen na výpary a tak to tradičně před Vánoci zařízlo…Těch posledních 8 pracovních dní, které mi zbývají do spásné dovolené, tak ty jsou prostě k nepřežití! Počítám každou milisekundu, co musím ještě odkroutit, abych se pak mohla konečně zhroutit😄.

My jsme spolu s vet malou zvážily na přenosné váze, velkou změřily a spočítaly váhu od metru, tže nám záchovka vyšla na 13kg sena pro obě na 24 hodin. Mají to rozdělené do třech denních dávek, ráno a večer venku, kdy se o to musí poprat, tže fleky holt vítězí🙄, odpolko jsou doma na separé, tže tu prostřední dávku mají v klídečku každá sama pro sebe. Ještě dostávají spočítáné jádro, které překvapivě obsahuje jen - granulované seno, konopné otruby, ostropestřec a sušenou mrkev, množtvím menším než malém jen proto, aby šel zamíchat vit min, vit C a kurkuma s pepřem a olejem. Žlaby jsou vyblejskaný jak od mistra Propra😄. Jeden velký kulatý balík mě vydržel přesně na den a hodinu (jako fakt si nedělám pérdel) rovných 5 týdnů. Měli jsme tu asi 30 cm sněhu a mráz -15°C přes noc asi 5 dnů po sobě. To si obezitky musely zapnout topeníčko  HAHA. Hm, jenže teď je zase 10°C nad nulou, což mě sejří, hubnutí se zpomalilo, ale tak, zima teprve začala. Taky bych ráda na jaře viděla aspoň jedno žebro😄, akorát nevím, jestli se na něj nebudu muset jít podívat do masny na pult…

Saga
Saga 09.12.2025, 20:46:25 xxx.xxx.245.41
Horsana:

Nadhera ❤️

Aj u nas bolo take zvlastne cervenkaste nebo a svetlo neopisatelnej farby.

Akurat skrabu sa uz aj hucule a hoci mi priviezli paradnu otavu, Neha driemala pri bude a vyzerala ako v poslednom tazeni a zvysok zazeral na listicku a na mna, ze som neservirovala treti chod.

Takze o spokojnosti sa neda hovorit 🙄

Děkuji! Však já si teďka ta krátká odpoledne užívám co to jde! Mě snad i to sbírání kobyláků začne bavit 😄! Celý den jsem zavřená v práci-v budově s okny na sever a koukám z okna na asfalt🙄, tže tohle byl dneska úplně balzám na nervy! Holky jsou teď moc hodné, s vetkou jsme sestavily krmný plán, aby se přes zimu z kroupových jelit staly do jara dietní párky😄 a vypadá to zatím tak, že malá mini mírně plaskne a velké se zastavilo kynutí. Už jen tohle je pokrok, doma jsme teď byli skorem měsíc nemocní jakousi prskavkou plus mě vzaly záda a tahám nohu jak Pejrak, tže nějaké pohybové aktivity s jitrnicemi šly do kopru a v tom kopru nejspíš chvíli zůstanou.Tze mají spočítanou záchovnou dávku a čus bus autobus. 

Ale! Úplně se to bojím vyřknout nahlas, ale vítězíme nad sarkoidem, držte nám palce! Mini je jak z divokých vajec, jak jí slezl otok a udělal se už asi třetí strup, viditelně ožila, jak jí nic nebolí ❤️! Tak sna už to bude dobré! 

Saga
Saga 09.12.2025, 16:53:26 xxx.xxx.245.41

Poslouchám chroupání sena a ze dveří stáje se kochám tímhle nebem. Je tu ticho a klida dvě spokojené jitrničky😇

Obrázek
Saga
Saga 21.10.2025, 09:01:01 xxx.xxx.167.183

Ono to chce trochu cit, ale dá se to naučit, já už to zvládám i přes ty šílený zvonáče (rousy😄), co má cobka, je to pro mě prostě takový indikátor, že se něco děje a mám být v pozoru.

Ono je právě matoucí, že když se nic neděje, tak člověk (skoro)nic nenahmatá😄, tak pak to může vyvolat dojem, “že se to nedá najít”😊!

Saga
Saga 21.10.2025, 08:11:18 xxx.xxx.167.183

Buggyro a to jste mi připomněla s tím kulháním, jsem to sem chtěla napsat už před třemi týdny a pak na to zapomněla. Měla jsem tu kováře, je teď velmi vytížený a nemohla jsem ho sem dostat, tak se to protáhlo na 10 týdnů, což by nebylo upe poprvé, ale přes sezonu, kdy je zelený, rohovina nám víc roste, se to snažím dodržovat jakože přesně. No nepovedlo se. Přijel, vystrouhal, jakože fakt hodně velký úbytek rohoviny. Byl tu večer, druhý den nic, kobyle OK. Na další den byl mráz, asi -7°C a odpo už flekatá na kamenech kulhala a nechtěla jít. Na žádnou trávu (ehm trávu?to je ta zelenkavá věc, co kouká půl cenťáku nad hlínu?) jí nikdo nepustil. Tže jsem si říkala, že prostě nemůže být přichvácená, z čeho jako, když jsou na seně? Nicméně jsem nahmatala prstní tep, ale jen na LP, což mi bylo podezřelé a byl jiný, než na jaře, kdy se přichvátila. Dala jsem pytlík. Vet jsem měla stejně objednanou na malou Dámu, tak když pak přijela, dozvěděla jsem se že: přichvácená není🙏! Vždy jsem měla naučeno, že když nahmatám prstní tepnu, která mi jakoby střílí do prstů, mám problém…A ono to není úplně tak. Je a není. Bylo mi řečeno, že prstní tep neznamená vždy jen schvácení, ale i jakýkoliv jiný diskomort v kopytě. Tady to bylo radikální vystrouhání + si kobyla mohla blbě na něco ostřejšího šlápnout a udělat si hematom, který není okem vidět a pak na tvrdém hrbolatém povrchu to bolí. Už se mi samozřejmě stalo, že po některém vystrouhání, které bylo takhle po delší době mi kobyle hůř chodily, ale ten tep jsem nenahmatala nikdy na žádné, tak to mě právě zarazilo, proč teď jo. Pak jsem jí dala ještě jeden pytlík a ten jsem jí rozpustila do 4 dnů, aby to mělo pomalý dojezd a od té doby vše OK. Kopyta má hodně plochá, jako měla moje stará beganka, prostě chlaďasi no. Tak jsem se zase o něčem poučila a chtěla jsem to sem dát, kdyby to mohlo někomu také pomoci.