Ráda bych poděkovala Varaxi za velmi podnětné a praktické příspěvky! Nemám k tomu co více dodat, nenapsala bych to lépe. Krávu na mléko + tele na odchov jsme měli doma 40 let. Ano, jednu krávu s jedním teletem, které se v 18ti měsících prodalo. A kráva byla nějaký čas sama, někdy kratší, někdy delší. Praxe byla pokaždé stejná, přivezla se jalůvka, uvázala na řetěz ke žlabu, když dospěla, zootechnik jí připustil, otelila se, no a dál už to všichni známe. Jednu krávu jsme takhle měli 15-20 let. Když už nezvládla mít další tele, vyvedla se ven, na dobytčák a na jatka. Jinak nikdy chlév neopustila. K čemu by nám byly dvě krávy? Neuživili bychom je. Seno jsme sušili ručně (to děláme mmch pořád), na trávu ručně, prostě všechno ručně a dělat to jako dvojmo? Pfff…Kráva dávala mléko nám, praseti a sousedům. Bylo nás málo, co jsme měli krávu, ale nikdo neměl dvě. Stejně tak prase bylo jedno, později, když nebyla kráva, byla koza na mléko pro to prase a byla jedna. Pak býk na žír, jeden. Pak kůň, taky jeden (valach). Bylo to pro mě nezapomenutelné dětství, téměř nic z toho už nezbylo, jen vzpomínky. Pak jsem pracovala 3 roky na statku u soukromého zemědělce, jako ošetřovatelka a krmička pro 50 dojnic. Krásné roky, krávy vedle sebe na řetězu, starala jsem se o ně jak o vlastní. Jo, bylo jich tam sice 50, tedy “stádo”, ale telata se hned dávala pryč, krávy se krmily směsí a siláží. Neměly se špatně, ale ta jedna naše opečovávaná doma, se měla rozhodně líp! I když pro mnohé jsme vlastně všechna naše zvířata týrali a to po několik lidských generací…
Pro zadavatele, jestli sem nakoukne, jersey jsem měla na kravíně taky, ale jen jednu, majitelé jí nechtěli, protože oproti stračenám málo dojila a prodali ji právě takovému chovateli jako jsme byli kdysi my. Normál na samotku do chléva. Chlév máme zděný, cca metrová zeď, pravda, kráva tam nebyla úplně sama, bylo tam ještě prase, slepice a kachny (ty byly schované za takovou přepážkou, aby se krávě nemotaly pod nohama), tže úplně zima tam nebyla a že tenkrát byly zimy! Nikdy jsme tohle neřešili. Nyní tam mám dva koně malého vzrůstu (jen pár hodin odpoledne, ne na noc) a v zimě to tam velmi rychle zadýchají i za ty cca 3 hodiny, co je tam mám. Chlév má 40m2. Pokud bude trvale uvázaná, zadýchá si to tam, zimy bych se nebála.