Za mě jsou top knížky od Rosemary Low + již zmíněný p. Veger + z těch novějších ještě kniha od manželů Vaidlových ( 550 otázek a odpovědí pro chovatele papoušků).
Osobně jsem nakoupila mnoho knih i z antivariátů, ale mnoho se jen opakovalo a byl to jen popis druhu. Víc nic moc.
Odpověď na příspěvek uživatele frodik3@centrum.cz z 09.02.2025, 19:19:02
Samozřejmě i tohle se děje - že nejsou nástupci. Otázkou je proč chovatelství mladé netáhne jako dřív? Za mě zrychlení doby, ztráta jistot, rostoucí náklady na chov (a k tomu i celkové životní náklady), atd. To vše samozřejmě zájem o chovatelství celkově snižují.
Co s tím jako jednotlivci můžeme dělat? Vést k tomu mladou generaci ať už vlastní nebo z okolí. Ukázat jim tu krásnou stránku chovatelství - plnou budku prospívajících mladých. Za mě chov člověka naučí pokoře, trpělivosti, atd. což není zas tak málo. 🙂
Myslíte že budka bez podestýlky odradí pár od hnízdění? Podle mě jen s těží, některé páry vyhazují podestýlku sami a pak sedí na holém dnu ale když vám to tak funguje tak nic proti.
Samozřejmě se to stát může. Nicméně absence podestýlky + “chudší” krmení je prostě do toku tak nežene.
PS: Podestýlku mi za již 22 let chovu papoušků vyhazovala jen 1 samice andulky. Všichni ostatní (od andulek po alexandry) mnou dodanou podestýlku ocenili. 🙂
Jak to děláte s budkami u Austrálie na zimu? Odendáváte je z klecí , ucpáváte díry nebo necháváte přístupné normálně? Jak zabránit aby nesedli už v únoru nebo březnu?
Menším druhům budky beru, velkým druhům (pap.horský, nádherný, dříve i další) nechávám ale bez podestýlky. Tu tam dávám až koncem března.
Hodně dělá i krmení. Osobně dávám klíčené zrní, atd. až cca od půlky března -) jdou do toku až konec března/ v průběhu dubna a běžně máme tak mladé v květnu, kdy už je teplo. 👍
Zdravím všechny,chci se zeptat zda máte stejné zkušenosti.
Minimální zájem o ptáky, ceny padají dolů a naopak krmivo stále zdražuje. Za posledních pár let, cena u některých druhů i o polovinu dolů. Brzo bude jen pár chovatelů
Chovám papoušky už 22 let (mnoho let jen andulky, před 9 lety díky manželovi přibyly i větší druhy) a je to vlastně pořád dokola.
Nějaký druh se stane oblíbeným -) přibude chovatelů -) trh se nasytí -) ceny padají, chovatelé se zbavují chovných párů za hubičku. Spousta z nich skončí ve výkupu. Zůstanou jen nadšenci, kteří chov dotují. A zase přijde do kurzu jiný druh a opět se opakuje…
Chovatelství lze dělat buď srdcem (a dotovat) nebo to brát jako kšeft, což znamená pořizování druhů, které teď “frčí” a jakmile se trh začne nasycovat, přejít na jiný druh. Znám i chovatele, kteří to mají půl na půl - tj. mají své srdcové druhy, které nikdy nebyly tak výdělečné a k tomu mají ty druhy, které jim na krmení vydělají. I to je cesta.
Já se přiznám, že my jsme zatím šli cestou druhů, které se nám líbí a jsme dost v mínusu. Bereme to jako koníček. A upřímně - kolik znáte koníčků, které člověk nedotuje? 😉
Ano, je to květen 2022 takže v květnu 2024 mu budou dva roky. Samice je vpohodě, jde mi o samce právě ty dva roky jestli je to dost nebo budu muset čekat až na další rok.
Je to individuální. Už může a ještě nemusí. To prostě uvidíte. ;)
U nás třeba 2 letí červenokřídlí měli mladé v budce, naopak horský ještě ve 4 letech nevěděl, co se po něm chce (pravda, byl původně u paní na mazlíka rmezi 2.-3.rokem v kleci, ale u nás byl skoro rok už se samicí než šel do toku).
Kakarici mohou být celoročně venku, ALE musí na to být zvyklí. Tj. teďka s nimi z bytu ven je nesmysl. To odnesou zdravotně. Nechte je doma v kleci do jara, pak dle počasí postupně zvykejte na venkovní teploty.
A nebo byl odebrán příliš mladý! Když si vybavím co dělají mláďata těsně před vylétnutím při kontrole budky, tak to přesně odpovídá vašemu popisu, hrabou v rohu budky v podestýlce jakoby se chtěli schovat.
A jak voliéra vypadá? Mají možnost nocovat v záletu nahoře? Naši větší papoušci nejradši spí nahoře na budkách v záletech. Menší druhy spí na větvích výše.