Odpověď na příspěvek uživatele Jan z 17.07.2023, 15:36:29
Za mě jsou dvě možnosti
a) oddělit pár, ať odchová a spojit je až poté
b) nechat spolu za cenu toho, že z nynější snůšky nic nebude
Já osobně než je rozdělovat defakto už do klece (protože rozdělit voliéru 2x1,5x2m už máte 2 spíš 2 větší klece), bych je nechala spolu a prostě buď z těch vajec něco bude nebo ne.
Jak je stará? Kolik mladých v první hnízdě měla? Čím krmíte? Se samcem hamonizuje - normálně ji krmil? Nějaké změny kolem voliér v poslední době?
Je tam moc info, které nevíme…ale menší druhy zasedají běžně 2x do roka bez pauzy (často snesou i vejce ještě k poslednímu mláděti v budce), takže v tom bych problém neviděla.
Za mě bych ji budku zavřela. Vemte si, že ponese + sedne, to máte cca už konec srpna, kdy by se případná mláďata líhla. Mladé oddělit ve 3 měsících -) to už máte konec listopadu. A v dubnu by šla do toku znovu… to by bylo na hraně už u dospělé samice, natožpak u roční.
Tak ono jste si sám odpověděl - buď to dělám jako koníček a dotuji to nebo množím druhy, které zrovna letí (střídám to dle to, co zrovna “frčí”) a cpu to případně i do výkupů, atd. a vydělám na tom.
Já chovám andulky 20 let, s manželem chováme větší papoušky 7.rokem a žádný rok si ještě nevydělali ani na krmení. Vím to 100"%, máme ŽL a vedu účetnictví.
Chov pouze v páru. Samci jsou agresivní. Ideální je voliéry 3-4 metry dlouhá, jsou to letci (ideál 3-4x 2x2m). Naše zimy zvládají v pohodě, jen je třeba mít zálet (stačí dřevěný), kam se schovají před větrem a deštěm/sněhem.
U nás letos zatím 2x korela, 1x andulka, 2x horský /mladý pár už mládě měl, ale přišel o něj, teď sedí znovu/, 3x latam vlaštovčí.
Ještě máme mladé u nádherných a vousáčů, ale nechci to zakřiknout. :) A sedí ještě rosela penant. Pestrá to asi zastudila?
takže nakonec máme 2 vousáče, akorát před 3 dny vylétli z budky. 💪 u penantů 5 mladých - bohužel postupně přestali krmit, tak mám nejstarší už měsíc doma a dokrmuji. foto před 14 dny, kdy akorát obrůstalo.
dnes jsem na burze koupil dva samce korely chocholaté, s tím , že ve voliéře mám jeden pár chovný a dvě další samice. Ale jak jsem nové samce pustil do voliéry, po chvíli mi samice, která už je v chovném páru a nese vajíčka, začala napadat samce, kterého jsem koupil.
Nevíte někdo, čím by to mohlo být ?
Děkuji za rady.
Takže:
a) Doporučuji dodržovat karanténu, zvlášť pokud nakupuji na burze (a nevidím tak prostředí, odkud papoušek pochází).
b) Docela se divím, že vám dosud fungoval pár + 2 samice navíc. To v 99% dělá zle samo o sobě.
c) Za mě oddělit ty 2 samice + 2 nové samce jinam. Na podzim je můžete zase spojit do hejna, pokud máte dostatečně velkou voliéru.
My tedy odchováváme v hejnu několik let a funguje to.
Dobrý den, mám dotaz na zkušenější chovatele, kteří už dokrmovali. Máme mladý pár penantů, postupně během týdne hynula mláďata. Nevydržela jsem to a nejstarší mládě (14 dní staré) jsem jim včera odebrala. Opět poloprázdné vole, samice ho ani už nezahřívala. Zatím krmím směsí vařené vajíčko, vařená mrkev, piškoty a ovesné vločky. Mládě se mi krásně hlásí o krmení. Můj dotaz zní - kdy začít přidávat další složky krmení? Četla jsem o drcené slunečnici, červené řepě, dětských přesnídávkách, apod. ? Jaké máte zkušenosti?
A jaké zkušenosti s papoušky do teď máte? Pokud nulové, určitě začnete s menším druhem. Ty druhy, které píšete, už jsou jiný level. To není papoušek pro začátečníka.
PS: Třeba kakadu molucký je dost vzácný a cena je tam kolem 100 tisíc, co jsem tak viděla naposledy. To samé ara zelenokřídlý, tam se cena pohybuje kolem 50 tisíc. A máte tam povahově fakt odlišné druhy...
Sehnat se dá. Několikrát jsme koupili pár denní kuřata a měli vždy několik kohoutů. Horší je, že většina odcházela postupně na nohy - prostě se neunesli. Nechávali jsme je kolem 8 týdnů a od těch cca 6 týdnů to začalo... Za mě bych jako otce volila spíš třeba australku, apod. těžké plemeno slepic.