Aktuálně: 2 694 inzerátů263 198 diskuzních příspěvků19 190 uživatelů

Příspěvky uživatele

drvodelkafialova

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2024, 10:21:57 xxx:xxx.f24:15de

věřím, že roli hraje celá řada faktorů. Jeden každý by sám o sobě včely nezabil, ale tím že se kumulují, je situace jiná. 

Pro mě to znamená, že to co můžu jako chovatel ovlivnit je mnohem důležitější než dřív. Dřív, v době kdy krajina byla zdravější, mohlo projít lecos a na včely to fatální vliv nemělo, dnes se objevuje tolik nových věcí a o některých ani nevíme, že pouze maximální pečlivost a akurátnost může včelám pomoci. Chyby už se neodpouští.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2024, 11:16:54 xxx:xxx.e792:f116

🙂 tenhle igelit nemají jen v lidlu, v penny taky, odtamtad ho mám já.

Mám jich zásobu, používám je na všechno možný, jsou šikovný a zadarmo.

Nechce se mi dávat 60korun za kus igelitu. To ostatní mě nenapadlo.😉

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2024, 11:13:51 xxx:xxx.e792:f116

Ty liány stojí cca tři stovky. Jak rychle porostou? Pokud se vykope větší jáma, aspoň 50x50, ale čím víc tím líp a naplní směsí kompostu+zem z té jámy a hrst hnojiva, třeba cererit, dokáže to akebie zarůst do dvou let. Révě to bude trvat o trošku dýl, ale podle mě je hezčí. 

Zálivka jednou týdně, větší dávkou vody, je ideál.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2024, 09:12:56 xxx:xxx.e792:f116

Na takhle velkou plochu stačí jedna, maximálně dvě, pokud se o rostlinu postaráte do dvou let, to zaroste.

Ještě byste mohl použít akébii, ale zvažte, jak masivní pergolu máte, taky by ji v dalších letech mohla rozlámat, je dost bujná.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2024, 09:10:18 xxx:xxx.e792:f116

Já bych tam vsadila révu Amurskou. Je to botanický druh, je absolutně odolná plísním a všem možným fujtajblům, má velké listy , které se na podzim nádherně vybarví a květy i když nenápdné, krásně voní a lákají včely.

Navíc není tak bujná, aby vám pergolu strhla.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2024, 06:35:36 xxx:xxx.e792:f116

Tak co měl, já jí teď suším, tak tam snad nebudou brouci. Musím to zaklepat, ale zatím vše žije. Loni jsem byla víc v klidu, to už nakvétali meruňky touhle dobou😕, samozřejmě pak vše zmrzlo, ale včely létaly jak vzteklý. U jednoho úlu jsem radši přidala plást zásob, měla jsem špatný pocit, měli bylo míň. Ale jsou na dvou nástavcích a zhora jsem je viděla, tak to snad bude v pohodě. Vypadaly klidně. Možná mají ten hrozen prostě spíš navysoko, než naširoko.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.01.2024, 18:04:00 xxx:xxx.2e5a:8d27

I kdybych teoreticky vyřezala všechen trubčí plod, nedělám to, ale kdyby, nenalétnou tam trubci odjinud?

Loni jsem si všimla neuvěřitelného množství trubců, co se snažili vloudit do jednoho z úlů. Na druhou stranu, třeba je zrovna vyhnali a chudáci bezdomovci, ještě nepochopili, co se děje🙂

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.01.2024, 07:31:00 xxx:xxx.2e5a:8d27

Tohle uvádění zdrojů je těžké, protože všichni se vzájemně inspirují nebo opisují, podle toho, čemu, kdo dá přednost🙂.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.01.2024, 20:14:31 xxx.xxx.171.177

🙂 co kdybych tam vlepila trubičku? On to stejně nakonec udělá můj milovaný muž, ale jak ho znám napřed se musí pobavit mojí nešikovností 😜

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.01.2024, 16:20:30 xxx:xxx.ab64:c1ac

Kde je prosím ten průlez, aby se včely dostaly k zásobám, já ho tam nevidím.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.01.2024, 18:07:22 xxx:xxx.f24:15de

Také dobrý den. Můj názor je, že včely se ze zimou vyrovnají dobře, pokud se jim do toho nikdo neplete a na podzim je pořádně nakrmíte. Pro mě je třeba krmení včel tím obdobím,které považuji za velmi kritické. Pokud třeba při manipulaci se sirupem nejste opatrný, klidně vyvoláte takové rabování, že nemusíte mít co zimovat. A to je něco, co ovlivní podle mě ze sta procent včelař, ne počasí, ani varoáza, ale špatná technika krmení a neopatrnost - lajdáctví.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 16.01.2024, 19:48:38 xxx.xxx.171.177

Já loni přidávala matky, podle pana Sedláčka a k mému překvapení, super. Jestli se něco nepovede je to moje vina, ale přidání matek ná vymyšlený dobře.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 16.01.2024, 15:29:26 xxx:xxx.f24:15de
lupus4:

tak jsem měl zkraje dojem - zahradnice, včelařka …sympatická  a rozumná ženská, no už ho nemám 😢

No vidíte Lupusi,  v tom mám oproti vám velkou výhodu. Mě jste vy nikdy sympatický nebyl a o tom že bych někdy trpěla iluzí, že jste rozumný, to snad ani raději nebudu komentovat.🥱

drvodelkafialova
drvodelkafialova 16.01.2024, 12:37:55 xxx.xxx.171.177

Souhlasím se zabezpečením a mám ho, slepice se byly jen na chvíli proběhnout, k útoku došlo ve dne, ne v noci. Jestli se mi podařčí ji chytit, má to prostě spočítaný. Všude má haldy myší, stejně si vyčíhala okamžik, kdy psi neměli přístup na část zahrady. Kdyby zaútočil dravý pták, prosím to budu tolerovat, rozežranou mrchu ne.