Aktuálně: 2 704 inzerátů263 038 diskuzních příspěvků19 186 uživatelů

Příspěvky uživatele

drvodelkafialova

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.12.2023, 17:02:59 xxx.xxx.171.177

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-tele-u-silnice-na-nachodsku-prekvapilo-ridicku-oblekla-mu-reflexni-vestu-40454868#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest240_dop_cizich_clanku_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz 

I když to není pes, pobavilo mě to a zároveň obdivuju duchapřítomnost té paní 😀👍

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.12.2023, 16:04:12 xxx:xxx.f24:15de

Ona je zima a zima. Ale dobrá samice mi zvládla odchovat mladé i při  - 20.

Dnešní zimy, to jsou teploty, co dřív byly běžné v březnu. Prostě samici dejte víc podestýlky, tak 7-10 dní před porodem, někdo dává kotiště, já ne. Pokud je samice dobrá matka, postaví pěkné hnízdo a problémy nejsou. Osobně v zimě samici v době předpolkádaného porodu kontroluju, někdy zůstane mládě mimo hnízdo, tak se tam musí dát. Pokud je třeba prochladlé, normálně ho v rukou zahřeju a dám ho tam potom. Zimní vrh by taky měl být silnější, je lepší připustit víc samic najednou. Pokud má některá mladých málo, buď jí můžete přihodit nebo , když je třeba jen jedno nebo dvě, sebrat a dát k silnějšímu hnízdu. Na jaře by se třeba zvládla zahřát, v zimě ne. 

Králíkárnu nemusíte nějak temovat, ale nesmí do ní přímo foukat.

Jediné, co může být problém je voda. Normálně používám napaječku, ale tam, kde jsou v kotci mláďata, dám misku a minimálně 2xdenně dávám vlažnou vodu.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.12.2023, 09:24:31 xxx.xxx.171.177

Jéžiš, ty nebodavý včely mají ty plástve strašně ošklivý. Mě se vždycky moc líbí taková ta zlatá barva plástve a když to člověk odvíčkuje, je to nádhera. A tyhle chudinky šeredný, sice nebodaj, ale naše jsou hezčí.🙂

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.12.2023, 07:39:27 xxx.xxx.171.177

Jo, to je pravda. Tuhle ve zprávách dávali záběry ze sídliště doslova zamořeného potkany.  Běhaly tam v křoví, i na zahradě mateřské školy. Hnus. A bylo to rozhodně v Čechách, žádné ostrovy. Ještě že ty kočky máme.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.12.2023, 17:26:45 xxx:xxx.f24:15de

Za sebe bych se přimlouvala za zrušení možnosti přispívat zcela anonymně. Teď třeba probíhá diskuze na včelařském vlákně a je tak plná různých zcela anonymních příspěvků, že skoro přestává dávat smysl. Ať se přispívající klidně neregistrují, ale mohli by pokud je to možné, přispívat pod nějakou jednoduchou přezdívkou. Myslím tím, že by se jinak jejich příspěvek třeba nemohl zobrazit. Nejde mi o to vědět, jak se kdo jmenuje, ale když se v diskusi sejde víc anonymů, je to fakt nepříjemné. Díky.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.12.2023, 10:10:54 xxx.xxx.171.177

Já se na ty úly z lahve poctivě dívala. Tvůrce to myslí asi dobře, ale je tam několik věcí, co mě zarazily. Už je ten past. Mikroplasty považuju za mnohem větší riziko, než případná rezidua po léčení. Navíc může použít kyseliny.

V úle v zimě mohou včely být snadno oddělené od zásob a umřou hlady, v té lahvi se k zásobám dostanou v zimě jak?

Ano v průhledné láhvi včely můžeme pozorovat, ale to světlo se jim určitě nelíbí a stresuje  je.

Je tam víc věcí, co mě zarazily a tímhle směrem se určitě nepustím.

Co mě nejvíc dostalo, je tvrzení, že je přirozené že včelstvo vydrží dva roky, tomu nevěřím vůbec.

Ano, tenhle způsob je levný, ale nelíbil by se mi a nebyla bych ráda, kdyby to někdo okolo mých včel zkoušel.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.12.2023, 03:49:06 xxx:xxx.f24:15de

My už v létě úplně přestali připouštět. V létních měsících je na Mělnicku takové horko, že ti chudáci mají mají problém i dýchat, natož se starat o mladé. 

V zimě, pokud se  dá tomuhle zima říkat, odchovávají líp.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 17.12.2023, 10:19:20 xxx:xxx.f24:15de
Anonymní:

Nevíte jestli by stafordšírský bulteriér dva psi dokázali zakousnout a roztrhat ovci? U nás na vesnici dorána jendomu chovateli něco roztrhalo ovci, měl  ji u stavení ve výběhu ne mimo obec takže nic divokého to nebylo. Podezření padá na dva stafordy kteří často běhají navolno. Udělali by to? Ve vesnici už pokousali i dva lidi. Majitel je nezodpovědný.

To celkem snadno dokáže i menší pes než je staford, ve dvojici to není problém, Známý je myslivec a když mu utekl, doufám že napíšu správně border terier, roztrhal sousedům dvě kozy. Ve dvojici to už vubec není problém.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 17.12.2023, 07:38:28 xxx.xxx.171.177

Upřímně jsme se bavili, jak trávíme kdo zimu, my máme v práci v zimě dlouhý volno a já ukazovala nějaké fotky, co k nám lítá na krmítko. Kamarád mi pak poslal tuhle, jestli nevím, co to ke za ptáčka, že byl u něj na zahradě a nikdy takového neviděl.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 15.12.2023, 13:03:41 xxx:xxx.f24:15de

To první rojení, byla moje chyba, matka byla sice mladá, ale pozdě jsem je rozšířila. Roj, který jsem chytla byl aspoň podle mého opravdu silný. No, nic.  Usadila jsem je v úle, matka normálně začala klátst, možná stavěly míň než jsem čekala, ale to je prý u rojů se starší matkou normální. Tahle byla loňská.

Při kontrole, jak jsou na tom, jsem našla matku, ale i nové matečníky. Protože už byl celkem pokročilý čas, řekla jsem si že se z nějakého důvodu včelám matka nelíbí a chystají tichou výměnu. No a za pár dní jsem našla takový menší roj pověšený na skleníku.

Ty včely z kterých tenhle roj vylétl vypadají dobře, mají obrovskou matku, původně jsem ji chtěla vyměnit, ale byla tak velká, že mi jí bylo líto. Zatím na nich nevidím nic divného, ale jsem začátečník, tak třeba je, nevim.

Ten roj jsem tedy usadila, celkem vypadají dobře, jsou slabší, ale byly hodně pozdní, tak to přičítám tomu. Přijde mi že mají také novou matku. Jistá si tím nejsem, protože značené nejsou, ale ta původní měla trošku jinou barvu. 

Jo, když jsem dávala formidol, nejmíň trhaly papír, ostatní úly tu buničinu  začaly skoro hned vynášet, tyhle se do toho moc nepouštěly.

Jinak ta první matka byla Singer f1, z Dolu.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 15.12.2023, 09:58:45 xxx.xxx.124.143

Ježíš to taky doufám 😀.  To byl vlastně hlavní motiv je zkusit. Protože s těmi co mám doma jsem vlastně spokojená. Jsou hodné, tedy ty moje, to je pro mě hodně moc podstatné, protože sousedi atd. Krásně staví, nosí taky dobře. Ale nezvládám úplně rojení. Vím, vím, moje chyba, ale vyrojil se mi znovu roj, co jsem chytla a usadila. Holky vypadali dobře, pěkně se rozjely a najednou šup a koncem července bylý zas na stromě. 

Tak jsem si právě řekla, proč nezkusit ty buckfastky. Navíc je tu už stejně někdo měl, tak je to jedno.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 15.12.2023, 08:19:13 xxx:xxx.f24:15de

Jasně, mě se líbí ta kukadla na stopkách. A ochočit jde taky. 

Já třeba mezi šnekem a křečkem opravdu moc rozdíl nevidím.  Ten křeček k okolí zrovna láskou nehoří, rozhodně není na nějaké tahání a mazlení. Je to spíš takové to zvířátko na pozorování a vzhedem k velikosti té ubikace - akvárka, by byli dva hlemýždi spokojenější. 

Křeček kouše, smrdí a když uteče, než ho chytíte okouše na co přijde.

A navíc mi prokous prst.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 14.12.2023, 07:38:25 xxx:xxx.28ca:be0

Hele, ale zas šnek nekouše. Vzpomínám, jak jsem se v postpubertálním věku vrátila domů z nějakého mejdanu. Jak jsem byla taková, řekněme rozněžnělá a přátelská vůči celému světu, uviděla jsem akvárko, kde byl ubytovaný křeček mé mladší sestry. Koukal na mě a panáčkoval. Jak jsem měla takovou přátelskou náladu, nadchlo mě, jak se to něžné zvířátko dívá a radostně mě vítá. Tak jsem se rozhodla ho pohladit po hlavince. Ta mrcha mi prokousla prst až jí zuby scvakly. Jak jsem se lekla, mrskla jsem rukou a křeček se doslova rozplác o stěnu akvária a zůstal ležet. Já už si připravovala smuteční řeč na téma krátkého života křečků a váhala, jestli mrtvolku rychle nezcizit a ráno neprohodit za jiného ze zverimexu. Naštěstí se nebožtík po pár vteřinách probral.

Ale křečky dodneška moc ráda nemám. To by se vám se šnekem nestalo. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.12.2023, 10:26:14 xxx:xxx.82a5:15b6

Pokud tedy buckfastky chováte, podělíte se o zkušenosti z praxe? Hlavně co se týká porovnání s kraňkou. Díky🙂