Aktuálně: 2 341 inzerátů269 698 diskuzních příspěvků19 342 uživatelů

Příspěvky uživatele

Ladd

Ladd
Ladd 07.03.2025, 19:48:54 xxx.xxx.7.220

Děkuji za vyjádření. 
To původní prokřížení s vlaškami mě napadlo, když jste psal o hřebenech a ušnicích slepic paní Švarcové. Pan Šlehofer uváděl, že získal izolovaný chov, možná, že v tom hejnu bylo uchované to, co vy jste v klubu odstraňovali. Ale samozřejmě nevím..  Můj původní dotaz byl na názor na inzerát na češky s úžasnou snáškou.

Ladd
Ladd 07.03.2025, 08:56:03 xxx.xxx.9.92
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Paclík z 04.03.2025, 22:39:59

Pane Harčaríku, co říkáte na barvu skořápek v odkazu příspěvku, na který reaguji? Pokud se pamatuji dobře, tak moje Češky měly skořápku smetanovou. Na fotografii mi některá vajíčka přijdou dost tmavá.  Ale mohlo se tedy jednat jen o linii od chovatele.. Objednával jsem si kuřátka v 86. roce od chovatele/lihně z Hradce Králové. Dále jsem je nemnožil, ale na dvoře dožily.

Ladd
Ladd 04.03.2025, 22:33:49 xxx:xxx.2f88:2131
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Paclík z 04.03.2025, 15:45:02

Omluva. Měl jsem napsat alely (píši, že se musím dovzdělat).  

Cituj z analýzy připojené panem Vašicou:  “……u 4 markerů došlo ke ztrátě alel a u 5 markerů se počet alel naopak zvýšil. “   
- takže se tedy objevily alely nové? Jak? A jaké znaky ovlivňují? Barvu skořápky? (ta prý u některých Češek zhnědla)

“Nicméně v součtu je tento počet rozdílný pouze o jednu alelu. Vyšší počet alel může znamenat „přilití“ jiné krve, ale jelikož se jedná pouze o jednu alelu, je tato hypotéza neprůkazná. “   
- Toto je špatně vyhodnoceno, nových alel je 5.

A co ovlivňovaly ty 4 alely, které se ztratily? 

V jednom příspěvku píšete, že přilití krve prosazoval pan Šlehofer. Zřejmě jste myslel pana Bukovského.

Ladd
Ladd 04.03.2025, 15:36:06 xxx:xxx.b829:ce1b

Díky za osvětlení. Roky 2022 a 2023 jsem na ifauně úplně vynechal.

Ladd
Ladd 04.03.2025, 15:04:25 xxx.xxx.17.62
kamilvasica:

Dobrý den, původní příspěvek, na který jste odpovídal je můj,  anonym mi tam padnul omylem.

Diskuze a celá anabáze od začátku má spoustu přesahů, nepřehledné množství linií. Nemá smysl a je to ztráta času. Je uměle vyprovokovaná a neslouží k dobru a progresu chovů.  Budu rád, když se někdy někde potkáme, ideálně osobně a pohovoříme nad šálkem a nápoje dle preference ;)

Diskusi jsem zakládal já. Rozhodně není umněle vyprovokovaná. Ptal jsem se na názor na inzerát pana Šlehofera. Jeho inzerovaný chov mi přišel až příliš skvělý oproti tomu, co se v diskusích psalo o češkách na fauně. A vida, pan MH výše potvrdil, že plán připařovat jiné plemeno v klubu byl- a ony se ty cizí geny v populaci našly. Zrovna tak pan Paclík výše psal “ lidé budou šulit” . To možná i vysvětlovalo  jím zmíněnou neochotu některých členů dávat kuřata ke společnému líhnutí. Možná tedy byly obavy, co za křížence by veřejně z vajec skákalo. 
Situaci ale laicky nevidím zcela ztracenou. V klubu bych z poulace vytřídil kmeny, které nesou geny cizích plemen, pak tu máme chov pana Harčaríka, a pana Šlehofera; to máme tři oddělené populace. To mi říká selský rozum, zbytek se dovzdělám a rád od příštího roku zapojím.

Ladd
Ladd 03.03.2025, 21:32:02 xxx:xxx.fcd7:63c5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 03.03.2025, 21:15:01

A teď mě ještě napadlo. Důvod, žemi  v jednotlivých letech nekvokaly totožné slepice musí být ten, že ta, která kvokala každý rok a každý rok byla nasazena, neměla šanci se rozmnožit. A předpokládám, že pokud hodpodyně měla možnost nasadit již osvědčenou kvočnu, zvolila ji.  Moje babička taky takovou měla.

Ladd
Ladd 03.03.2025, 21:15:01 xxx:xxx.fcd7:63c5
»
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 03.03.2025, 19:24:36

Češky jsem choval. Do prvních asi 3 let věku z 10 zakvokaly každý rok tak dvě (ne ve všech případech totožné, jako ty v předchozím roce). Odkvokal jsem je hned jak zasedly, první nebo druhý den, kdy zůstaly na noc na hnízdě. Nestihly se tedy rozsedět a vyhubnout a po pár dnech, se dle chování a vzhledu, vrátily do snášky. Takovéto chování bych toleroval. (Chronickou kvokalku, která kvoká několikrát do roka bych ale z chovu vyřadil). 
 Nízké procento takovýchto slepic v původních chovech se dá vysvětlit jednoduše. Hospodyně pod ně nasazovaly vejce slepic snášejících, ne těch, které v době jarního nasazování kvokaly. A pokud bylo kvočen více, než bylo potřeba, skončily v polévce.  
V době líhní a časného jarního nasazování se ale kvokavost může lehce rozšířit na větší procento populace. 
Toť zkušenost a názor zatím nechovatele.

Ladd
Ladd 03.03.2025, 20:39:39 xxx:xxx.fcd7:63c5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Paclík z 03.03.2025, 19:48:33

Děkuji za vaše příspěvky. Jsou pro mne, jako laika, daleka přínosnější, než očerňování anonymů - A věřte, že pravě výpady těchto anonymů byly důvodem, proč jsem se zeptal, dle mého pohledu, na nestranných místech. 
Jediný nesouhlas je s vaší úvahou, zda by češkám prospělo, kdyby se jejich chov komercializoval. -Dokud se, před nástupem hybridek, vlašky chovaly v komerčních chovech na vejce, snášely také lépe než dnes ( dle diskuse na bývalé fauně). 
A ještě. Ty slepice, jejihž fotky ukazala paní Markéta jsou nádherný. A jestli i dobře snášejí..

Ladd
Ladd 03.03.2025, 15:14:21 xxx:xxx.fcd7:63c5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.03.2025, 20:01:37

Mě to přijde takto přirozené, než když se vejce pohyby líhnoucího se mláděte kolíbá a otáčí na rovné hladké podložce. Pod kvočnou je také ostatními vajíčky a podestýlkou hnízdního dolíčku lehce zafixované. 

Ladd
Ladd 03.03.2025, 11:31:13 xxx:xxx.fcd7:63c5

Ve svém prvním příspěvku p. Šlehofer uvedl, s kým z oficiálních míst o stavu čzk jednal. Když se tedy v reakci na jeho příspěvek ozval anonym a p. Klatovský alias Klatovák (čerstvě zaregistrovaný, takže také anonym), tak jsem na jeden z kontaktů zavolal. Byla mi potvrzena pravdivost toho, co pan Šlehofer píše a doporučeno, vzít si slepice od něj. Mimo jiné mi jako důvod poškození peří u drůbeže bylo potvrzeno (to co musí být každému jasné), že pokud je prováděna kontrola užitkovosti jednotlivých slepic a do chovu se zapojuje co nejvíce kohoutů, musí se tedy uzavírat na omezeném prostoru. K anonymovi 8752:d104 - “kontrola užitkovosti není oficiálně ustanovena.” Mohu se zeptat proč ne u původně užitkového plemene? Závěrem. Na ČSCH je zde mnoho negativních reakcí. Konkrétně na Klub chovatelů českých slepic jsem negativní reakce zaznamená na původní fauně od pana Harčaríka. Už jenom jím zavedený způsob rotace plemeníků mi přišel naprosto ideální. Již tedy jeho odejití ze klubu mi zavánělo čímsi.. Závěrem doporučuji knihu od J Flegra “Evoluční tání aneb o původu rodů”. - A nebo se s ním, jako odborníkem na genetiku, rovnou spojit. Jeho teorie by mohla vysvětlit výskyt nových genů v populaci češek (pokud se tedy nebude jednat o jasně identifikovatelné geny jiných plemen). Děkuji paní Markétě za příspěvek L Vidner. Češkám zdar.

Ladd
Ladd 27.02.2025, 13:42:27 xxx:xxx.d1ab:405b
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 19.02.2025, 18:27:12

Včera zase u krmítka peří z hrdličky. Dneska ani živáčka, krom asi dvou sýkorek.

Ladd
Ladd 26.02.2025, 11:17:14 xxx:xxx.dbd6:2d79
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 26.02.2025, 11:12:47

No právě. Pro sýkorky postupně dozrávají. Máme je na okrasu + vedlejší účinek - přikrmení sýkorek. 

Ladd
Ladd 26.02.2025, 09:39:05 xxx:xxx.dbd6:2d79
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 26.02.2025, 09:25:27

Ty slunečnice na poli budou finání hybridy. My si kupujeme semínka slunečnice v květinářství. Je z ní pak takovej celou sezonu kvetoucí rozvětvenej “strom”. Ale je spousta kultivarů, jiný zase naopak drobnější. Ze semínek z krmítka taky rostou, ale to není ono, je to rozhozený, každá rostlina jiná. 
Kukuřici jsme jen tak “ pro srandu” taky měli. Okrasnou z květinářství i z palic produkční. Vždy vyrostla.

Ladd
Ladd 26.02.2025, 08:44:39 xxx:xxx.dbd6:2d79
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 26.02.2025, 08:13:35

V těch velkochovech si to nedokážu představit. Představte si, že denně vynášíte stovky uhynulých slepic, (v chovech na podestýlce hnijící kusy zašlapané do podestýlky. A jak ty uhynulé kusy budete likvidovat? Takhle se to zlikviduje najednou. Navíc toto jsou finální nosnice v produkčních chovech, které se dále již nemnoží. Přežití odolných jedinců by se muselo praktikovat v chovech šlechtitelských u jejich prarodičů. 
Když tady nahazuji cestu přírodního výběru, myslím tím na čistokrevná plemena u malochovatelů. (Osobně počítám s hejnkem čzk. Myslím, že pokud by je nedejbože chřipka postihla, tak je bezhlavě nevybiju. Ale to dle situace, zatím píši “myslím”).

Ladd
Ladd 26.02.2025, 07:47:34 xxx:xxx.dbd6:2d79
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 26.02.2025, 07:24:20

Možná, že toho kohouta ta antibiotika dorazila, pokud to byla “pouze” zlomenina.
Stále si myslím, že kvůli zlomenině křídla je zbytečné drůbež zabíjet. Zlomenina se hojí 3 - 4 týdny. Musí se to ale zafixovat, ne aby se křídlo vahou peří neustále plandalo a motalo se zvířeti  pod nohy. To se pak špatně hojí a každý pohyb bolí. To je pak fakt lepší zvíře utratit.

Ladd
Ladd 25.02.2025, 16:33:31 xxx:xxx.dbd6:2d79
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 25.02.2025, 16:03:25

Předpokládám, že v chovu proběhne ta chřipka více méně najednou a po prodělání chřipky nejste trvalý bacilonosič.

Ladd
Ladd 25.02.2025, 15:07:53 xxx:xxx.dbd6:2d79
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vet z 25.02.2025, 09:08:13

Odkaz od veta mě nepřesvědčil v tom, že by malochovy čistokrevných plemen neměly být ušetťeny vybíjeni hlava nehlava. V odkazu se jasně píše, že někteří divocí ptáci (nespecifikují se pouze vrubozubí) jsou bezpříznakoví. A tomuto vývoji se kompletním vybíjením zamezuje. Pokud onemocní a vidím, že je špatná, zabiju ji a spálím. Pokud je fit a nebo jen lehce zasažená, nechám ji žít. 
Velkochovy jasně, - logistika.

Ladd
Ladd 24.02.2025, 12:39:42 xxx.xxx.12.208

Píšete správně, něco ho vyrušilo, proto jen užral a nechal ji tam. Buď ji něčemu zkrmte, nebo ji odneste někam na pole, tam se o ni něco postará.