děkuji.
Dobrý den, mám otázku na chovatele hus. Je pravda že páření probíhá jen a pouze na vodní ploše? Třeba v lavoru s vodou a bez vody jsou vejce nezapojimána?
Dobrý den, mám otázku na chovatele hus. Je pravda že páření probíhá jen a pouze na vodní ploše? Třeba v lavoru s vodou a bez vody jsou vejce nezapojimána?
Zdravím. Ne, páření rozhodně neprobíhá pouze a jedině na vodní ploše. Je však silně preferováno, i ve vodním prostředí bývá úspěšnější. Rozdíl nebývá zásadní u lehkých plemen; avšak čím větší a těžší plemeno, tím klesají jeho šance při pojímání na souši.
děkuji.
Jaký používáte bazének, aby se v něm mohly husy i pářit? Jaká hloubka? Bude stačit plastová dětská mušle co se prodává jako pískoviště?
Mušle bude možná stačit,podle toho,jaké husy máte.. menším,českým husám to bude stačit,pro větší bych koupila “bazének” větší…já mám pomořanky, bazének 1X1m…existují pěkné bazénky,kalfasy, kulaté , na 275 litrů vody..přemýšlím,že ho koupím..u každého bazénku se musí vyřešit zvýšený přístup a výstup (cihly) z vody…
Mám landeske husy. Koupaliště by mělo rozměr 80*80 a hloubka 30.
Anonymní:Mám landeske husy. Koupaliště by mělo rozměr 80*80 a hloubka 30.
..tak stačit by to mohlo,lepší než nic 😄..landeske husy se klidně pojímají i u kýblu s vodou😀,ale bazének je lepší...👍
…a zase to má výhodu,že se dá lehce vylít a vyčistit, narozdíl od velkých..landeské husy jsou krásné,také jsem je chovala ..a máte už připravenou líheň?…husy snesou spoustu vajec, musí se sbírat a dát do líhně..zasednou až na poslední..
Ano mám líheň a už se těším až ji naplním. Houser má teď 8 měsíců, doufám že bude na jaře pojímat? Jeho chování se hodně změnilo, byl to mazel a teď hodně štípě a syčí, buď dospěl nebo chrání svoje husky. A jakou máte zkušenost s líhnutím, rosíte vejce ještě rozprašovačem před líhnutím? A tvrdost skořápky není problém?
Husy lihnu v líhni BIOS O9 Sedlčany..nejlepší na husy…podle vlhkoměru udržují vlhkost…tvrdost vajec nikdy nebyla problém, koncem líhnutí vejce zvýším vlhkost podle předpisu a občas i pokropim..ale s rozumem..aby se housata “neutopila”…
Děkuji, líheň mám jinou ale snad bude dobrá, měla by být kvalitní. Už ji testuju nanečisto. Co si myslíte o 8 měsíčním houserovi bude pojímat?
..tak ..až se husy budou chystat snášet vejce, tak o ně houser začne mít zájem..nevím,jak máte staré husičky, jestli starší a dobře krmené, tak můžou snášet tak v únoru 😀..myslím,že to s houserem bude dobré..👍..já mám nového housera květnového…tak uvidíme 😀
Zdravím. Nejčerstvější data k takto starému houserovi mám teď od známého, jemuž jsem vybíral a skládal chovný pár (letošáci) husy české. Houser je líhnutý 10. 4. 2024. Cca před měsícem (konec listopadu) u něj prý začala pohlavní aktivita a páření. Pohlavní vyzrání bylo v tomto případě neplánovaně urychleno sdílením příbytku se slepicemi, jimž bylo uměle přisvěcováno. Před Vánocemi holka začala i snášet, a v tento okamžik je zatím na 6. vejci. Oplozenost se uvidí zanedlouho, ale předpokládám, že bude v pořádku.
Já jsem z chladnějšího koutu ČR, a husám nepřisvěcuju = běžně u mě tok započíná až koncem února. Ale mluvím zde o čistokrevných husách českých, u kterých samci vyspívají pohlavně rychleji, nežli u těžkých plemen.
Tak opět píšu jsem to já co jsem se ptal na pohlavní dospělost 8 měsíčního housera a dnes už vím že jste měli pravdu. Ráno jsem byl v šoku aspoň pro mě to byl šok. Husy se mi pařili. Takto brzy jsem to nečekal. Pařili se u mísy s vodou, husa prvně housera štípala a tahala za peří jako by byla ona houser a chtěla se pářit ale pak si lehla na zem a houser na ni vylezl. Je to poprvé co jsem to viděl a tak mě překvapilo že to bylo rychlý. Cca 5 vteřin a bylo po všem, pižmovkam to trvá o dost déle je to tak správně nebo šlo o nepovedený pokus? Hned jak houser slezl se napřímil a zakejhal. Už se vám také páří? Přijde mi to brzy, za jak dlouho potom mohou snášet vejce? Děkuji.
To mě těší,že jste se ozval a ještě s tak dobrou zprávou😂.. tedy,je to dost brzy na páření a snášení vajec,ale to počasí je asi “motivuje”k dřívější snášce..tak gratuluji,houser je OK👍😀…nevím, jak brzy budou vejce,když ho husa nechtěla přijmout a štípala ho..🤔…normálně si husa sedne před housera sama...ale uvidíte..hlavně hlídejte hnízdo,kdyby snesla vejce, aby nezmrzlo..ale první asi nebude oplodněné …označila bych ho na podkladek.. ..držím palce 😀…
..a je to rychlé,také máte mladého housera 😀..a narozdíl s pižmovkami, to mám vždycky o tu kačenku strach, že jí kačer ublíží…neni pod tim kačerem pomalu vidět 🤔.. mívám ke kačerovi 3-5, jednou i 7 kačenek!!..oplozenost výborná..letos budou jen 3…už se bojím,že začnou snášet…
No Gustav už se taky začíná snažit, tak jsem zvědavá, kdy budou první vejce.😀
ančovička:To mě těší,že jste se ozval a ještě s tak dobrou zprávou😂.. tedy,je to dost brzy na páření a snášení vajec,ale to počasí je asi “motivuje”k dřívější snášce..tak gratuluji,houser je OK👍😀…nevím, jak brzy budou vejce,když ho husa nechtěla přijmout a štípala ho..🤔…normálně si husa sedne před housera sama...ale uvidíte..hlavně hlídejte hnízdo,kdyby snesla vejce, aby nezmrzlo..ale první asi nebude oplodněné …označila bych ho na podkladek.. ..držím palce 😀…
Ne to bylo jinak, ta husa se chtěla právě pářit. Spíš housera dotlačila k páření, začala na něho lézt a štípala ho do peří aby na sebe upozornila a pak si před ním sedla. Jen ještě problém, jak to řešíte s jezírkem když mrzne a voda zamrzá, měníte vodu každý den aby se mohli na vodě pářit nebo ne?
Jo takhle 😀!!!...tak to bude brzy snášet..s tou vodou si nedělejte velké starosti, tato plastová jezírka plná vody,by ve větších mrazech také mohla prasknout..já ho zatím plníme,ještě velké mrazy nejsou…ale když mrzne,jen všechno praští, tak vody méně..stačí jim to..husy se úspěšně páří i u kýblu s vodou,když je nejhůř…
A nesou vám husy do hnízda nebo to snáší někde po zahradě?