Díky za info o ruském léčivu a o Slovenské verzi jsem neměl tušení. Jenže pochybnost zůstává, jednou to v tom našli… (a nebo lhali aby poškodili Rusáky?) Jak mě jednou (kdyby jednou!) zklamali, a to myslím ve všem a ne jen ve včelařině, jsem pak velice nedůvěřivý. Nezbavím se toho už a popravdě, vlastně ani nechci. Celý život pochybuju o posvátných pravdách a o pravdách mocných to platí tisícinásobně!
Co se týče přešlechtěnosti, velký souhlas. Ona je ale nějak možná přešlechtěná i Sklenárka. Kdybyste Goro o tom nezačal, ani bych nemukal, ale vypustím džina z lahve. Prostě mám za to, a nebo ještě jinak. Jak jsem psal, že mám některá vč ve skvělé síle a některá “koně”, prostě ty nejlepší jsou zrzavé a nebo s velkým sklonem k zrzavosti. Je možné, že by byla BF pok.rvená méně než Svazem a chovatelskou mafií protěžovaná Kraňka? Ale mám silné i šedé včely, jen je jich méně a z celkového počtu mám zrzek jen asi čtvrtinu a kdyby nebyl rozdíl, bylo by silných koňů taky jen čtvrtina zrzavých ne? Nevím jak to je a u tak malého počtu vč se nedá nic rozumného usuzovat.
Tom4
Málo komunikujeme telefonem, nechci vás obtěžovat. Tak si věci vyříkejme tady, když jste začal.
Jen idiot nemění názory, protože svět se nezastavil, a jeho vývoj se nezastavil a nezastavil se ani vývoj včelích chcípavek. Patrně jste přehlédl ještě na VF, že jsem sice proti kyselinám, ale s dovětkem, že dokud je jiná, lepší a pro včely šetrnější metodika a prostředky, je nutné kyseliny nepoužívat. Ale že když to bude nutné, že děkuju “kyselinářům” za to, že budu i já vědět, jak na to, že i pro mě prošlapali pomyslnou cestičku.
Tudíž. Jestli se ukáže, že bude nutné likvidovat VD třeba už na konci června, jak jinak to udělat? A úplnou pravdu? Já moc na nějakou rezistenci nevěřím, hlavně na ní nevěřím u amitrazu - Varidol. Aby vznikla, nešlo by o jednorázovou “chybu”, ale soustavné a ROKY TRVAJÍCÍ varidolování s plodem. Přece víme, že i Dol doporučuje druhou fumigaci po té první, za nejméně 10-14 dní. A to proto, že kupodivu vědátoři vědí, že drtivě drtivá většina včelařů všechna včelstva nimrat nebude aby věděli jistě, zda tam plod je nebo není. Kdyby to bylo s rezistencí tak, jak se straší, přece by byli rezistentní už ti VD, co byli pod víčky a dostali jen malou “ránu” při první fumigaci s plodem. Ale tak to není!!!!!
I já tvrdím, že vč musí být při fumigaci bez plodu, začátečník nemající zkušenosti a vědomosti dlouholetého praktika musí dodržet tuto zásadu. Ale kdo ze zkušených to tak poctivě kontroluje? Já rozhodně ne! A proč ne? Pro dřívější superbuzeraci, za kterou se nikdo neomluvil a neodškonil, jak píšu někde včera. Museli jsme totiž vyřezávat plod, dát ho na úl, pak přišel důvěrník a zkontroloval si, zda jsou v plástech v tom včelstvu skutečně díry a zda je vyřezaný všechen plod. No a NEPOMOHLO TO, ničemu a tak je to kravina a čirá buzerace - jediné co je omlouvá je fakt, že se nevědělo a teprve se tvořily metody likvidace VD. V té době ale prostituti netušili, že je to VD, ale bojovali s úplně jiným roztočem. Těmto idiotům já mám věřit? Ve chvíli, kdy se zjistilo, že předešlé ptákoviny jsou nesmysly, se mělo přestat s těmi nesmysly. A to se nestalo.
Já od té doby včelstva nekontroluju, tedy už asi 25 let, protože mám vlastní rozum a včelařské vzdělání vyšší, než drtivá většina funkcionářů. Taky mám kritické myšlení a umím poznat blbosti.