»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 04.07.2026, 20:25:43
I když za celý den neskutečně hladový, jsem to nevydržel a došel vyzkoušet vytáčení. A moje podezření se vyplnilo. Ovšem na jednom stanovišti - K to vytočit nejde, med má 15,2 % i méně a možná to není tuháč, ale je tak hustý a “suchý”, že nechce vyletět z buněk a při vyšších otáčkách odstředivá síla vtlačí plást do mříže koše. Neskutečně špatně se to odvíčovává ručně vidličkou, med je tak hustý a lepivý, že se víčko odtrhne s buňkou až do prostředka. Prostě to nejde, i to setřít z vidličky je potíž. Strojní ovdíčkování jsem nezkusil z jednoho důvodu. Už dřív se kázalo, že je lepší aby dílo s medem vystydlo, plásty jsou pak pevnější a med už zhoustnout asi víc ani nemůže. Uvidím zítra.
Ovšem med ze stan R je lepší, vytočit jde, i když v plástech něco zůstává, tam má hustotu 16,2 - 16,4 %.
Nijak se z toho nehroutím, naopak, med je med a roky píši o tom, jakým je pro mě tuháč vlastně požehnáním. Jestli se dožiji, uvidím za rok.
Totiž. Na letošek jsem vystrojil TL už v září. Proto, abych to nemusel zvedat zjara znovu a také, aby si sešly dolů do TL na jaře když do toho dorostou. Současně jsem zkusil části vč nedát vůbec vysoké SR, do medníků SR nedávám nikdy a tak jediné místo, kde mohly chovat trubce, byl TL. FUNGUJE TO!!!
No a co uvidím když se dožiju? Je možné, dokonale se samo nabízí si myslet, že letošního rekordu, životního, bylo dosaženo právě díky medu, který měly celou zimu pod sebou a mohly si tam chodit když chtěly nebo potřebovaly a byly živené hlavně medem, cukru dostaly vloni pod 20 kilo, někde také jen 11-14 kilo. To je to, co je nutné ověřit několik roků po sobě. Moc se mi to nezdá, spíš se bude jednat o výjimečný rok, jaký bývá jednou za život. Ale prostě je nutné to vědět. Pokud by N bedna medu pro dvě včelstva měla tento účinek ve větším množství medu v dalším roce (kolem mě lidi hořekují, že med nemají), byla by to doslova bomba a revoluce. Tady prosím kolegu Malinu, aby se na to změřil a zkusil to u části vč dole před zimou a ne jen nahoře jak to dělá on. Přece taky psal, že mívá velké výnosy a bude to tím medem!
Inu, dej krávě do držky, ona ti dá do dížky. Dížka = díže - dřevěná spešl nádoba na mléko (nejen) a je to myšleno krávu nakrmit, ne rozbít jí hubu.
https://encyklopedie.ckrumlov.cz/img.php?img=3152&LANG=cz
--------------------------
Co udělám hned. Odvíčkuju nevytočitelný med a holt se těžce nadřu, ale dám ho pod VN. To jsem vloni vyzkoušel s neodvíčkovaným tuháčem a funguje to dokonale - píšu tady o tom. Po odvíčkování by to mělo fungovat rychleji. Léčit nemusím = metoda Blaník - až do září (některá vč vůbec a nebo až před vánoci acetonaerosol Varidolem pro jistotu) a tak mají celý červenec a srpen na to, med zespoda přepracovat a uložit do medníků. Včelstva zatím neslábnou a plodu neubylo, naopak, rozplodovaly se víc, protože zmizely pylové desky. Vloni jsem ale předělaný med nevytáčel, o to méně jsem krmil cukrem.
ALE! :
Letos, jsem zkusil co vloni, jenže vloni jsem neoznačil inkriminované rámky. Protože nevytáčím jarní med já, ale rodina, tak jsem neměl jistotu, co udělají s tuháčem přidaným do prvních medníků. Letos jsem si tedy fixem důkladně označil rámky, které jsem strojně seříznul odvíčkovacím strojem a přišly do prvních medníků ke stěnám. Chtěl jsem vědět jistě, zda med - tuháč přepracují a zakomponují do jarního medu a nebo zase zavíčkují a nechají v rámcích. Tak med ve 100% případů přepracují a úplně zmizí, jen jarní med je tmavší, má lepší chuť a později tuhne. Co ale znovu zavíčkují nepřepracované je, když se to jen poškrábe vidličkou. Kde je víčko pryč dokonale, tu buňku vynesou a přeporacují, kde je víčko poškozené málo, tu buňku s tuháčem zase zavíčkují. Tudíž se to musí dokonale odvíčkovat a pak tuháč přepracují všechen a úplně. Toto se nedá nikde dočíst, tvrdím, že to jsou nové objevy a nebo o takových pracech já nemám tušení, podobně jako o Řeháčkových SR ve spodním NN pod VN.
Pokud se ukáže, že med ze stanoviště K není melecitozní tuháč, ale pouze moc vysušená medovice, vyplývá z toho, že je nutné vytáčet med v krátkých až velmi krátkých intervalech. Nakonce tady o tom píšu, že s emá vytáčet často po malých dávkách, ale sám jsem to nedodržel. Protože stáří a nevýkonnost. Ovšem mladý sice by výkonný byl dost, i sílu má, ale zase se musí věnovat rodině a tak má zase málo času - “to si nevybereš”. A největší umění bude najít hranici, počtu vč, o které se včelař dokáže postarat tak, aby k potížím nedocházelo a nebo co nejméně.