Aktuálně: 2 283 inzerátů289 381 diskuzních příspěvků20 875 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 27.05.2026, 14:01:45 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 26.05.2026, 21:27:34

Moc vám nerozumím, hlavně to s velkým počtem nástavků.

Ale nad “přednáškou” pana Märse mi zůstal rozum stát kvůli jeho bludům a nesmyslům. On vlastně, podobně jako Sedláček, nějak zamrznul v českém včelařském středověku. Tímto videem, protože má daleko větší dosah jakékoli a jakkoli hloupé video než sebelepší text, tak tímto autor vrací českou včelařinu asi o 40  a víc let zpátky, jistě se najde hodně jeho nadšených obdivovatelů, charisma mu nechybí, navíc je to hezký chlap a umí se kultivovaně vyjadřovat. Vůbec ale nepochopil, kam se mezi dobou Dadanta, Blatta, Roota a daších mezitím posunul svět. Pan autor fantazíruje o práci celými nástavky, i když to tam tak jasně neřekne ani jednou, jen velmi kritizuje Dadantsystém slovy, že se v tom musí “harabt” po jedntlivých rámcích. Svatá prostoto!!! To je právě ta největší výhoda. Taky vůbec nezmiňuje zužování a nač tolik oddělků, nejméně 4 z každého včelstva? To pan autor asi upad!!

U některých llidí, pan Malina je důkazem a jeho předvčerejší fantazírování o vylákávání včel do medníku pomocí nízkého rámku zaplodovaného v plodišti, dělají lidi jako autor tohoto videa velmi špatnou službu, vracejí vývoj zpátky. Bohužel se najdou i “myslirtelé”, že to takovýmto autorům baští a věří.

Autor se netají v jiných videích, že má časté podzimní, zimní, ale i podletní úhyny a bere to jako normální. Tak já tvrdím, že normální by mělo být včelařit tak, aby úhyny nebyly nikdy. A komu se to ZATÍM nedaří, musí všemožně usilovat, aby mu vč nehynula a když se nezadaří, stydět se za to a hledat příčinu a odstranit jí. A ne to brát jako normální. Ti nejtupější pak říkají, že dělají selekci a šlechtí včelu na varroaodolnost. Nějak se jim to přes 40 let nedaří, řekl bych a tvrdím, že se to nepodaří nikdy.

No a dorazil mě tvrzením, jak nesmyslné je mít medník, že není přesně půlkou vysokého rámku. Stejně ohromená byla moje maminka v roce 1984, když jsem prvně použil jako medníky k úlům 39x24 NN 39x15. Až militantně a velmi bouřlivě protestovala a po pár letech uznala, že to byl chytrý tah. Akorát, že maminka byla ročník 1920, kdežto pan Märs je mladý chlap a měl by mít modernější názory. Sečtělý je dost a historii vývoje systému Dadant zná líp než já, klobouk dolů. On spíš umí líp hledat na inernetu, já to předpotopně nosím v hlavě. Přesto vůbec nepochopil prazákladní princip systému Dadant - třeba jeho desetirámková varianta je čistý paskvil, který neřeší nic a už vůbec panu Märsovi zůstal úplně utajený celý potenciál systému Dadant.

No a úplným vrcholem, to jsem se dokonce pousmál, je jeho bohorovné tvrzení o titěrných rámcích vysokých 12 cm. Já mám 11 a právě díky xxx jeho typu, kteří tuto hloupost tvrdili už před 40 lety, jsem si je, ke svojí škodě, nezavedl dřív. Já mám dokonce jen 39x11 a spolu s Tomem4 si je nemůžeme vynachválit, mají jen výhody a ani jedinou nevýhodu. Co má Tom4, protože si naběhl na Sedláčka, tak NN 39x17 a dnes hořce lituje, je to těžké, ničemné a včely to obsazují nerady, obecně platí, že čím nižší medník je, tím raději ho obsadí. BEZ PLODU!!!! Proboha pane Märsi, až půjdete okolo kalendáře, mrkněte jaké je století!!!!

Možná že jsem si to neměl pustit vůbec, nebo to vypnout když tvrdil, že nelze dát NN medník jen z mezistěn. Ukázal bych mu to.

Ale, on ukazuje idiotské pleckaté rámky. Proč idiotské? Třeba proto, že z vysokých nejde udělat tak snadno nízké. Já vyndám mezerníky a opatrně na cirkulárce odříznu polorámek o sílu SL menší, aby po jejím přibití byla požadovaná výška N rámku. Spodní část jde na vytavení, ale i z ní jde udělat polorámek. Přeříznutím vysokého rámku, třeba ruční pilkou a plást nožem přímo u včel na včelnici jde udělat z jediné souše dva polorámky a do medníku nemusí jít samé M. Mít v autě ůilku a lioučky by měla být samozřejmost, stejně jako hřebíčky, kladivo a kleště.

Naopak, M v prvním medníku uprostřed jsou pojistkou, aby matka nešla klást nahoru a já dlouhodobě řeším, že mi vč staví moc nízkého díla a to mi přebývá, že každý rok vyvářím velkou část panenských bezvadných rámků. nejde mi o to že staví a hloupí myslí, že stavba je na úkor medu. Mě vadí zbytečná práce s přířezy, vylepováním M a pak “recyklací”, přičemž medníkové panenské dílo, když neprojde TLumičem, vydrží v perfektním stavu roky.

Na druhou stranu, když mi bylo jako autorovi videa taky jsem ještě neuměl a nevěděl co dnes a tak má pan autor velkou šanci prozřít a pochopit to. On totiž něco dělá a myslí u toho a tím má šanci na to přijít. Ti, co jen bez myšlení přejímají něčí nápady a nepídí se po tom PROČ věci fungují  a jak, a hlavně JAK to zlepšit, ti šanci nemají ani kdyby žili 200 let.

Tom50
Tom50 26.05.2026, 14:43:57 xxx.xxx.139.237

Pro následující sdělení je asi nejvhodnější toto vlákno, postupný růst včelstva po zimě je u zjištěného stěžejní.

U části vč jsem vystrojil pro jaro TLumiče už kolem půlky září. Místo dělničáků k celkem 4 trubčím - jeden hotový uprostřed + 3 SR přišlo 5 - 6 polorámků s tuháčem z roku 2024. Toto mám vyzkoušené roky, jen nikdy nebylo k dispozici tolik rámků s medem nebo zásobami, aby jich vč mohla dosta tolik. Ale tím, že jsem měl medu tolik v na podzim vystrojených TL, nespotřebovaly všude věnce zásob nad plodem.

Ukázaly se dvě věci. Běžný raketový jarní rozvoj v Blaníku byl ještě dynamičtější a lepší díky tomu, že vč nestrádalo ani chvilkovým nedostakem zásob, kte kterému vždy dochází. Jenže toto pozitivum má i stinnou stránku jak píšu v předchozím odstavci. Nezmizely věnce zásob nad plodem a hrozila neochota obsadit medník. Reálně to hrozí, každý si to myslí, vysvětloval to tak i pan kolega Goro. 

Řešení.

Proto pan Malina teoretizuje, že by dělal kouzla s plodem v NN, aby vylákal včelstvo k obsazení medníku. Komentoval jsem jeho záměr negativně a zde dávám vysvětlení důvodu. Ovšem vysoce cením a chválím, že o tom pan kolega uvažuje a vymýšlí řešení.

Jak dokládá moje vlákno o sběrném medníku, reálně to hrozí. Ovšem letos jsem to měl snad u všech 30 a dokonce i u části 24. Tak jsem sběrný medník udělal jen 1+1, tedy jednu třicítku a jednu 24 a zbytek nechal osudu. Výsledek ke dnešku?

Medníky přes věnce zásob neobsadila jen 2 ultramizerná vč, o kterých jsem jinde tento týden psal, že by bylo rozumnější taková nedochůdčata hned po zimě sířit a nebabrat se s nimi. Jedno z nich se navíc “za odměnu” vyrojilo aniž by obsadilo medník.

Takže pane Malino. Váš nápad nechte jako krajní řešení, spíš jim víc věřte a nebojte se neochoty obsazovat medník, obsadí ho, pouhé 2,5 cm není 4,7 cm, mohlo by to perfektně fungovat. Aby se nakonec neukázaly ty 2,5 cm jako výhoda proti světovému dogmatu výšky VN 30 cm! Vývpoj se nezastavil a je potřeba experimentovat pořád. Navíc když bych já šel do míry Superjumbo vysoké 32,5 (pohrávám si také s myšlenkou opět oživit Sedláčka 34,7), pak bych ale dole vynechával prostor, tedy bez mezistěny, řekněme 3-4 cm, aby si tam stavěly co potřebují, tedy TLumič na každém vysokém rámku. Možná by úplně stačily právě ty 2,5 cm.

To řešení TL na každém rámku má výhodu a velkou nevýhodu. Výhodou je, že se nikdy nemusí zvedat VN, ani jedinkrát v roce. Nevýhodou pak to, že dospod nelze dávat KK s cukrem, medem kvěťákem a nebo melecitozou = tuháčem. Protože vždy část úlů zůstane v režimu klasiky a žádný nebude mít dno přišroubované napevno, pomocí zvedáku a nebo někoho (mladý samosebou sám) by se VN dal pořád zvednout a podsadit KK s čímkoli.

U D-B udělám jen to, 12 velkých rámků je dost a dost, že u tohoto úlu nezruším vysoký trubčák. Bude jeden na konci plodiště + trubčina na po jaru ořezaných dolních rozích. Bude to na chov trubců bohatě stačit a současně bude dost prostoru pro plod dělničí. Na 10 rámcích Superjumbo by to mělo fungovat velmi ppodobně, jako na 12 rámcích D-B.

Tom50
Tom50 26.05.2026, 11:40:21 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 26.05.2026, 09:22:19

Pokud se ptáte mě tak 

1 - 

Netuším, myslím, že to nerozdýchá. Zaprášení pylem je taky něco jiného, asi jako byste vy byl obalený v mouce nebpo drti ze skelné vaty třeba, dřevo je z vláken a prach z něj se bude hodně podobat tomu sklu. Zmizela, asi někam zapadla nebo jí sebrala sýkorka nebo jiný opeřenec, třeba rehek, červenka - čermák a podobně. 

Tady je třeba ale vědět, co si lidi drtivě neuvědomují. Včela dýchá opačně než my. My máme hrudník splasklý a pomocí svalů ho nadýmáme a tím nasáváme do plic vzduch, výdech jde pak samočinně tím, jak se hrudník vrací samovolně do původní polohy. Včela to má opačně!!!! Ona má ve vzdušnicích mezi pláty (tegrity) zadečku trvale vzduch a musí ho násilím vyfouknout tím, že pomocí svalů tegrity po sobě teleskopicky kloužou a zadeček se nenadýmá, nýbrž se protahuje a zkracuje. Tím se zmenší objem, vydýchaný vzduch je z těla včely pryč. V tu chvíli včela tlak svalů povolí a zadeček samočinným návratem do původní polohy nasaje do vzdušnic nový vzduch. Navíc včela, pokud si to dobře pamatuji, nemůže zadržet dech, člověk ano. Z toho já dedukuji DOMNĚNKU, že včela si nasaje špatné věci do vzdušnic jen tím, že dýchá a nemůže se tomu vyhnout. Jistě tomu částečně, na větší zrnka prachu, funguje její celotělní ochlupení, podobně, jako jemné chloupky v našem nose, ale menší frakci, která projde “lesem” jejího ochlupení, prostě vdechne.

Na druhou stranu jsem četl, že se roj usadil v komíně, kde je neskutečně mnoho ultrajemných sazí a včely v tom umí žít. Otázka jak dlouho a jak se jim v tom daří.

2 - Ano, pošetilé pokusy se dělaly a nikam to přece nevede z jednoduchého důvodu. Nenapadlo by mě nikdy, že by včela medonosná byla šlechtěná na sběr medu, to si asi neumím představit. Ale co není šlechtění, nicméně je to prazákladní práce se včelstvem, je přemisťování rámků v plodišti. Rámky nestejně široké by tento úkon znemožňovaly a tudíž by se nedalo včelařit s tak zvaným rosběrným dílem. To má kromě funkce rosběrnosti také tu druhou a snad ještě důležitější funkci, že jde měnit pořadí rámků, rámky posilovat jiná včelstva, dělat oddělky z takových rámků, kde je určité stadium plodu, v jiných jen zásoby a jiné jsou třeba jen prázdné souše, a tak dále.

Oddělěk. Co to je? Základ nového včelstva, které má v plodišti 9 rámků zastaralý a překonaný Tachovák, přes nedostatečných 10 rámků Langstroth, přes optimálních 11 rámků české délky rámku až po 12 rámků míry D-B. Odd je obyčejně jediný rámek s plodem + včely sklepnuté z dalších dvou rámků, rámek se zásobami a trochou vody a SR. Jak odd postupně roste, postupně se mu přidávají rámky až ovládne celý prostor úlu. Jak by se toto dělalo s nestejně širokými rámky? Tvorba oddělku by byla nemožná tak, jak se to běžně, velmi levně a efektivně dělá.

Hlavně by to bylo zbytečné, včela se velmi snadno přizpůsobí. Co může udělat včelař je, přiblížit se přírodě a přirozenému česnu tak, že jej udělá v rohu a ne uprostřed jedné stěny. Třeba toto drtivé většině včelařů nejde vysvětlit. A tak dále. A vůbec těm duševním velikánům nevadí, že by včely samy od sebe tak nikdy nestavěly. Zrovna tak dělají očka, ale včela by se sama nikdy - roj - neusadila v dutině, která by měla víc otvorů než jeden. My jsme zvyklí na přirozený tvar dutiny ve strromech - kulatý půdorys, ale včely umí žít v hranaté skalní rozsedlině například, v hranaté dutině stropu, ve zdi a podobně a i v členitě dělených prostorech (můj pokus s děleným medníkem z letoška). Včely by se také nikdy neusadily v dutině beze dna, což je vlastně úl s plně zasítovaným dnem bez plného dna pod sítem. A tak dále.

Včely by se nikdy nezabydlely nikde, kde by byl paroprodyšný strop. Ovšem toto tak docela neplatí a tady dám svojí příhodu. Je potřeba vědět, že roj se usadí v dutině, kde pod strtopem je díra, většinou po vyhnilé větvi nebo od datla asi 15-50 cm a dolů může být kolmá dutina bez průvanu a světla i několik metrů.

Co se mi stalo. Koupil jsem v r 1983 maringotku, kterou postavili vesničtí mládenci na kšeft, nevčelaři, z materiálu jaký měli. Úly ležely na líhách z nesmyslných trámů, krokví 10 x 14, ale naležato. Tudíž mezi nimi bylo celkem málo placu. V maringotce do otevření okenic byla téměř tma, určitě žádný průvan.

Na volné pozici, kde nebylo včelstvo, jsem provizorně odložil prázdný VN s vytočenými plásty, přikrytý jen kusem vyřazeného mokrého froté prostěradla, tedy průdyšnou věc a pod nástavkem vlastně dolů pokračovala dutina. Mohly k tomu z venku zlodějky, já na to zapoměnl a odjel, česnová štěrbina přes celou maringotku nebyla nijak zadělaná. Pátračky to našly, možná po dokonalém vylízání zlodějkami - byly to plásty po vytáčení, to jsem ještě vytáčel vysoké zakladené plásty. Musely docela krkolomně, česnovou štěrbinou a podlézat okraj tenkostěnného celomedníku více méně v prostředku boční stěny VN a celkem daleko od díry ve stěně maringotky, víc než 25 cm. Česno měly tedy neúměrně veliké, ale dost lomeně nepřímé, ale jak by ho hlídaly nevím, neuhlídaly by ho. 

Podivnější bylo to froté. Sice téměř tma - kromě té česnové štěrbiny přes celou délku maringotky, ale co ta prodyšnost? Už tehdy jsem byl přesvědčený, že strop prodyšný být nesmí. Proto jsem pořád roj zakrýval tím froté, co s tím udělají. Po konzultaci s mámou, ta tvrdila, že to tak zapropolisují, že to bude neprodyšné. Přesně to se stalo. V zimě by tam zmrzly (jistěže ne).

Mám tu vlastnost, že každou svojí chybu nějak využiju k vyzkoušení nebo ověření něčeho. Avšak tak inteligentní (taky mě nikdo neplatil a neplatí) abych takový pokus vymyslel a zrealizoval, já nejsem. Ale když už se stane nějaká nezamýšlená situace, nebo chyba, většinou to využiju a udělám z toho nějaký pokus, aby se pořád naplňovala odvěká moudrost, že vše zlé je taky k něčemu dobré.

----------------------------

Včely se dají chovat v čemkoli, asi i v plechovém sudě, kameninové nebo betonové trubce atd. Na různých mírách a taky bez rámků s dílem divokým. Jediný rozdíl je efektivita, kolik práce a dalších nákladů : jednotce množství medu. Teď se moderně říká cena vs výkon. A já tvrdím, nevymyslel jsem to já ale jiní, že systém Dadant znamená na jednotku medu, tedy kilo medu nejmenší náklady a nejmenší potřebu práce. Jediné, co Dadant limituje, je fakt, že se v cizině v drtivé většině nevčelaří hobby systémem, kdy to dělají lidi s láskou a nemusí a tudíž o včelaření přemýšlejí. V průmyslovém chovu včel majitelé jsou vždy jen tupí kapitalisti, obyčejně včelám nerozumí a tu práci dělají zbyteční budižkničemové, kteří se nehodí k ničemu, nekvalifikovaní nádeníci. Stejná třída lidí, jací se dřív (i dnes) v USA uplatní jen u krav, tedy kraví chlapci = cowboyové. Dnešní západní včelařský dělník je vlastně beeboy. Tomu se nedá vysvětlit nic, nemá čím by to chápal a není nikdo, kdo by mu něco vysvětlil, majitel je úplně blbej, jeho kvalifikace je, že je bohatý. A tak je pro západní profesionály problém s obměnou vysokého díla v Dadantu a to i při dvanácti rámcích. Jen kvůli tomu, té obměně vyspokého díly a dokonce i jen jedenáctirámkové české klasiky jsem napsal článek, který je tady na CHZ o obměně díla v systému Dadant.

-------------------------

Příklad tuposti kapitalistů:

Na přednášce mladého člověka, který se dal najmout na N Zélandu na 4 roky jako včelařský nádeník, toto.

Nemění tam vůbec dílo, mají 100% jen Lang 1/1. Včely staré plásty vykusují a znovu staví. Ovšem nevykoušou dna buněk a tak plásty neúměrně tloustnou, až to nejde použít, ale to trvá mnoho let. Včely jsou z krátkých buněk maličké. Mládenec se majiteli pokoušel vysvětlit, že je třeba dávat mezistěny a že i rámky mohou být zdrojem nákaz (měli tam dřevěné). Prý nemá se zdravím včel problém a nač nákladně měnit dílo, když si včely poradí samy zadarmo? Uslyšel až na argument, že větščí včela má také větší volátko a tudíž logicky za stejný čas přinese víc medu. Nutno podotknout, že za 300 kg manukového medu tehdy, asi před 15 lety, byla dle tvrzení přednášejícího nová tehdejší Fabia. Vč tam za sezonu vyprodukuje kolem 100 kg medu, z toho manukového nejméně 30 kg. Jestli si to 15 let pamatuju přesně, tady si nejsem úplně jistý, popravdě mě moc výnosy v cizině nezajímají, protože tady jich nelze nikdy nijak dosáhnout.

Toho člověka znám od jeho dětství, ukázal nám diapozitivy i vzorky ledasčeho, věřím mu absolutně. Utvrdil mě v tom, že na Západě žijí včelařští idioti. Tam se já nemám co naučit, JÁ NE!!!!

Tom50
Tom50 25.05.2026, 21:49:55 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 25.05.2026, 20:06:34

Takže. Máte destirámkový Lang a vy se připravíte o plod na jednom rámku nesmyslem, který je zbytečný? My skuteční včelaři děláme psí kusy, aby plod v medníku nebyl, ale vy holt máte jiné postupy. Pro mě za mě, vymýšlíte kraviny, to je celé.

Vy jen teoretizujete, vidím, že o tom nemáte ánunk. Na druhou stranu je dobré si vše promyslet, je ale taky dobré, když mě někdo zkušený upozorní, že vymýšlím nesmysly, zamyslet se i nad opozicí. Tak to berte, ale jinak je to váš boj. Ve skutečnosti vám velmi fandím, jen abych měl čisté svědomí jsem vás varoval.

Já bych se snažil nevýhodu rámku vyššího o 2,5 cm využít, z nevýhody udělat výhodu. I na 10 rámcích míry 44,8 x 32,5 x 10 to dává 145 dm2 a tak by mohl, MOŽNÁ úplně odpadnout TL tak, jako se mi to ukazuje na 12 rámcích D-B. Pak by nad plodem i na rámku vyšším než 30 žádné zásoby být nemusely. Ovšem slíbil jsem a splním jinde a co nejdřív, že se věnců zásob nad plodem VN netřeba obávat, u většiny to dopadlo tak, že medníky obsadily stejně a jarní med přinesly také. Jen asi o pár % méně a holt ne špendlíkáč a z třešní. To se dá přežít.

Pořád je lepší něco vymýšlet a zkoušet, než neudělat vůbec nic! A proto vám fandím.

---------------------

Já naopak tím, že jsem vůbec nedal víc jak polovině vysoký SR a tudíž měly jedinou možnost stavět divočinu a chovat trubce od předjaří jen v TLumiči, získal jsem o jeden rámek plodu víc. To se projevilo větším výnosem z jarní snůšky, je to viditelné ve srovnání s klasikou s vysokým SR. Ty jsem původně rušil až teď, před koncem května, nyní jsem je nvyházel už na konci dubna. Příští rok už nedám nikde vysoký SR. Já naopak chci víc plodu a ne omezovat matky. Omezování matek v kladení v jakékoli podobě je nesmyslný včelařský pravěk z doby nenažraných, kteří mysleli, že moc plodu = moc včel a ty moc spotřebují.

Není všemu konec, ještě roje mohou přijít, ale moje zkušenost je, že je rojové vzepětí už za zenitem s odkvětem řepky. Vždy to tak bylo. Ale když jsem před asi 7-10 dny dával druhé a třetí medníky, skoro vše se chtělo rojit, někde jsem to podchytil a vyřešil oddělky a podobně. U zbytku jsem je nechal s tím, že jestli přijde snůška, měl by převládnout sběrací pud nad rozmnožovacím, měly by samy zrušit začaté matečníky. Asi to tak dopadlo, denně čekám nějaký roj a rojení se zatím nekoná. Potíže byly jen se starými matkami, které jsem vloni zanedbal, nevychoval a nevyměnil.

Pořád se učím. Já ano.

Tom50
Tom50 25.05.2026, 16:01:10 xxx.xxx.139.237

Ptal jsem se AI - levná verze zadarmo, jak je to s NC. Ona naopak potřebuje teplo a tak je boj s ní zdánlivě nemožný. Ale robot tvrdí, že možný je, když by se zvyšovala teplota plodiště nad 35. To není překlep, skutečně robot psal 35 a já se na to ptal, zda se neseknul. Ne, už 36 je prý pro NC kritická a dlouhodobě to nepřežívá. A teplota plodu ve SPRÁVNÉM ÚLE je 36.

Ano, odpovědi AI mohou obsahovat chyby, verze neplacená tuplem. Ale je to pozoruhodné. Když se zruší očka, ještě jsme nevěděli o zmenšení česen, měřil Tom4 a rok na to Petr. Včelstva si sama v nepravidelném intervalu zvyšují teplotu plodiště až na 41,5 na několik desítek minut, ale i na několik hodin. Interval je den, dva a některé vč někdy i několik dní, neobjevili jsme v tom žádnou záíkonitost, zdá se, že se každé vč rozhoduje jindy, v jiném intervalu a na různou dobu. Popsal jsem to myslím v tématu samočinná termoléčba, nebo tak nějak. Já jsem z toho vydedukoval, NEOVĚŘENOU DOMNĚNKU, že tím se vč zbavují VD a ti roztoči, co tohle přežijí, jsou  ASI “impotentní” neboli mají sníženou plodnost. Tudíž žádné varroaodolné včely, to je nesmysl a tvrdím to od začátku. Každé včely, když včelař není tupec a dá si říct, se umí zbavovat VD na únosnou mez. Víc já nepotřebuji. Jenom nesmí být očka, nesmí být moc velké česno, nesmí být úly ve včelíně, ale na rostlém terénu - tedy žádná podlaha.Úly musí být pod stromy ve stínu a nesmí být paroprodyšné stropy, tudíž malé česno musí být jediným přívodem vzduchu do úlu. A to i v nejhorších letních hicech.

No a nyní se zdá, že kdo nemá očka, paroprodyšný strop a síto místo dna, nemá potíž s NC. Dnes píše jinde pan Malina, že ti, co mají síta místo dna a určitě mají očka (si myslím já), že mají potíže s vlhkostí medu.

---------------------------

Nechci zakládat vlákno o vytáčení a tak to dám sem. Ohlásila se mi rodina na pomoc s vytáčením na uplynulý víkend. Nebylo zcela zavíčkováno a měl jsem obavu, ale pomoc se neodmítá tak jsem to risknul (refraktometr v teple na včelnici s teplým medem ukazuje kraviny).

Výsledek? Asi čtvrtina medných rámků nebyla zavíčkovaná, skoro celé plásty a dokonce ani třeba ze čtvrtiny. Některé rámky neměly ani náznak víček na straně k zadní stěně. Tam byla vlhkost nejhorší 18,4 %. Ovšem co bylo zavíčkované úplně, nebo z 80-90% mělo vlhkost od 16 do 17,5 %. Podle mě je to jen a pouze malým česnem při samozřejmé absenci oček a jakéhokoli větrání úlů. 

Tvrdím, že kdo chce mít med s vlhkostí bez problémů, musí mít maximální česna 10 - max 15 cm2 a žádné jiné větrání úlu. Úl je nejlepší tenkostěnný Sm 20 mm a hlavně žádný polystyren!!!!! Kromě víka, kde mám 20 mm PS extrud. A to spíš kvůli slunci, kdyby na úl na hodinu, dvě, zasvítilo slunce. Není až tak snadné mít úly v celodenním úplném stínu.

Víc už nevím co bych mohl lidem dát. Vím ale jistě, že si drtivá většina nedá říct. Jejich boj. On to tu hlavně skoro nikdo nečte, ti jednodušší chtějí videa. Tak jo, každého boj sám za sebe.

Tom50
Tom50 25.05.2026, 15:33:52 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 25.05.2026, 13:36:23

To je správná cesta. Přidám pár postřehů a zkušeností. 

Výška 30 cm se osvědčila úplně u všech nástavkáčů po celém světě už před víc než 100 lety, to není můj vynález. Jiná kategorie jsou ležany. A zadováky snad už nikdo normální nemá.

Nepochopil jsem proč zavěšení nízkého mezi vysoké, kvůli plodu? Nepomůže to a je to strašně práce navíc.  Někde popíšu svojí letošní zkušenost, zatím dosud nezažitou (každý rok je, díky Bohu, jiný).

Pouze snížit rámek nepomůže, musel by se snížit i VN, vy patrně máte dva NN na sobě jako VN ne? I tak to jde, sníží se jeden ze dvojice. Já snižoval bedny pro výšku Sedláčka 34,7 tak, že jsem po vyndání šroubů z hotového VN opatrně odříznul na cirkuli prstenec kolem dokola. Ten prstenec pak někam ukliďte. Kdybyste to zase potřeboval vrátit, jen byste mezi vlepil něco asi 3,5 mm tlustého. Vždy se pane Malino, pokud mohu radit, snažte vše dělat tak, aby to bylo vratné. Ideální by bylo, kdyby to fungovalo s výškou superjumbo 325 mm. Jenže pouhých 10 rámků je málo. To bych já obešel podstavením NN ve funkci TLumiče.

Popravdě by mě délka L s bednou na 12 rámků lákala ještě víc než D-B na 12 rámků. Jenže mám co dělat s tím, co mám a co zkouším. Tudíž snad se dožiju k čemu dospějete vy, i když v jiných snůškových podmínkách.

A jedno moje zjištění a po letošku to už považuji za PROKÁZANÉ tvrzení. Po zmenšení česen úplně skončil problém s vlhkostí. Popíšu to podrobněji v jiném vláknu.

Po letošku přestávám mít obavy s neochotou nosit med do medníku přes vysoké věnce zásob na vysokém rámku 30 cm. Nosí a nedělá jim to potíže, pokud zesílely. Kde stagnují, nebo jsou geneticky pomalejší (tak nebo tak pro mě důvod likvidace - výměny matky), tam ano, tam se do medníků zrovna nehrnuly, ale už tam jsou. Ovšem bylo třeba jim pouštět žilou třeba přendavání 1-2 ráímků, klidně bez plodu zamedovaných, aby se uvolnil plac na kladení - tehdy šla jedna i 2 M do hnízda, samosebou ne vedle sebe. 

Ale to už by bylo zase moc dlouhé, už je i tak, protože vše vždy souvisí s více věcmi a každý zásah vyvolá několik reakcí včelstva.

Tom50
Tom50 24.05.2026, 18:26:27 xxx.xxx.139.237

Rozkvétá krušina olšová - velmi vydatný zdroj snůšky, jen krušiny není dost. Rozkvétá šípek, zdroj skvělého pylu z nestříkaných ploch, nektar snad nemá. Také začíná janovec, ten má jen pyl, ale včely na něm vidět velmi zřídka a jen některé roky. Na polích začíná kvést červený jetel, inkarnát  místní jezevci nesejí, Bůh ví proč, třeba sem ještě moderní trendy neporonikly. Inu kdo dělá polní hnojniště přesně na místě leteckého neštěstí, na metr přesně na tom místě, kam dopadlo letadlo, u něj je jasné, že mu dáno z Hůry nebylo. Na druhou stranu na zemědělce kandidáti věd nešli nikdy a všechny nás živí, ať jsou jací jsou. Taky by mě zajímalo kde sejí místní zemědělci nějaké povinné nektarodárné pásy. To jsem v okruhu 4 km od mého bydliště ani nezahlédl! Spíš ve větším okruhu, o tom se jen kecá - EU vymýšlí zhovadilosti, usnáší se, nařizuje a vydírá dotacemi a skutek utek.

Ovšem dneska v parku ve Zruči nad Sázavou jsem viděl ulepené listí na bucích a na spodku listů podivný bělošedý hmyz velikosti kmínu, jenže mnohem tenčího než je kmín. Podivného hmyzu vzezření plísně byly statisíce, ne-li miliony. Snad to mělo křídla, na procházku si brýle na čtení obyčejně neberu. Včely ale na stromě nebyly, to ale v hicu kolem 15 hod není divné, divné by naopak bylo, kdyby tam včely v tom počasí byly. Ovšem snažil jsem se ulepené listy olíznout a sladkost jsem neobjevil, tak netuším, co to bylo.

Teď před 18 hod byla u mě pěkná snůška, nezdržují se pylem. Co nosí nemám tušení.

Tom50
Tom50 23.05.2026, 20:51:31 xxx.xxx.139.237

Sice je hloh za polovinou, spíš za ⅔, ale ještě má poupata a tak ještě něco málo dá. Řepka už je odkvetlá, ovšem barborka kvete a hlavně, “moje” řepka je plná violky a tu včely obírají zodpovědně. 

Dnes rozkvetly maliny. Začíná tak zvaná hlavní snůška. Ještě v půl deváté se vracely těžké včely, vč větrají a kolem úlů to voní. Je skvělé, že mezi snůškami vůbec nebyla bezsnůšková mezera. Dnes se většina včel nezdržovala pylem. Taky dobře, některá plodiska jsou pylem ubitá.

Tom50
Tom50 22.05.2026, 23:43:29 xxx.xxx.139.237

Poslední Včelařství ukazuje katastrofální jev nynějších českých včelařů. Prasata a vrazi, ničící včely po stovkách. Jinak to nazvat a popsat neumím. Plné huby přírody a ekoochranářství a skutek?

Mám, až na nepatrné výjimky, úplně čisté HL jak v plodišti, tak v mednících. JirkoviP jsem posílal včera aktuální fotky jak to má mít opravdový včelař a ne tupé prase.

Ty výjimky? První, co po rozebrání nástavků udělám, je odstranění všech nesmyslů, do nejmenšího kousíčku, co nastavěly na HL a když vidím, že je to větší, postavím medník na kant a odstraním to i ze spodku SL. Nemyslím, že je to moc práce navíc, mohl bych místo 30 vč chovat 31? Nebo proč tomu nevěnovat péči? Přece nejsem na závodech, ale dělám včelařinu, že mě baví. Někdo má plnou hubu lásky ke včelám a nechává můstky? Inu, komu není s Hůry dáno, v apatyce nekoupí. A pro mladé - apatyka je lékárna.

Mimochodem, co ukazuje Včelařství hned u několika autorů v jediném čísle, je následek tvrdé průhledné stropní folie. Napadlo mě si jí koupit a zaříznout jí přesna na velikost vnitřku nástavku, aby dolehla všude na očištěné HL rámků. Igelit bohužel nelehne všude a asi teplem se zvlní a včely to pak zalepují. Co nejdřív tento dnešní nápad zrealizuju, jestli má náš prodejce v krámě tu stropní folii a jestli folie zůstane rovná a přilehne po celé ploše na rámky. Dám sem vědět, mrzí mě, že mě to napadlo až dneska. Odehnat z HL rámků včely do poslední, tak, aby se žádná nepřimáčkla umím a tudíž to může umět každý.

Tom50
Tom50 22.05.2026, 11:42:24 xxx.xxx.139.237

U mě proběhl další pokus s nevytočitelným melecitozním cementem. Pořád mám od roku 2024 docela dost nízkých rámků s medem, které jiní pracně namáčejí, vytáčejí a vylévají do hnoje. To opakují 3x aby dostali z plástů všechen tuháč. Neuvěřitelná stupidita, kterou bych já nikdy neudělal!

Vloni jsem dost tohoto medu vrátil do včel při pouštění do medníku, ale pak jsem ty rámky nenašel. Tak jsem si je letos označil. Nožem jsem seříznul víčka - u tuháče to jde velmi snadno a rychle. Rámky jsem dal do nových medníků ke stěnám, kde nehrozí zakladení. To, že by dostaly do medníku med by mohlo vyprovokovat zakladení vyjídaných rámků a proto vždy max 2 rámky s tuháčem a proto jen ke stěnám, většinou na nástavek přišel jen jeden.

Včera jsem nafotil jak vypadá rámek teď, když začíná medobraní, je úplně suchý a dokonale čistý, nepoškozený. Med určitě včely nehodily do hnoje, jako “chytří” včelaři, spotřebovaly ho. Nebo ho přepracovaný namíchaly do nového medu? Nevím, nemyslím si. Protože s tím pokusuji už roky mám za to, že ten med spotřebují a naopak nově přinesený ukládají ve větší míře - nemusí část nového sníst pro svojí výživu. Tuto doměnku ale neumím ověřit a hlavně mi to žíly nerve. Med se nevyhodí, ale vč ho nějak využije, rámek i plást je jako nový, absolutně čistý, připravený na naplnění novým medem.

Další moje domněnka je, že právě tento tuháč, jak v TLumičích před jarem, tak i v mednících má za následek rekordní vzepětí včelstev. Zhruba polovině jsem tyto rámky s tuháčem nedal a ta vč dnes viditelně zaostávají.

Moje absolutně nejlepší vč není kupodivu třicítka, ale 39x24x11 s jediným VN 39x24x11 pro plod (možná má dělplod i v TL, to nevím). Včera toto vč dostalo čtvrtý medník 15 k medníkům 2x 15 + 1x 11. Úl nemá mřížku a asi proto žádná rojová nálada a toto vč je líné dělat i “cvičné” misky. Neuvěřitelný soulad v v rovnoměrném poměru všch stadií plodu. Od této matky je nutné chovat!

Tom50
Tom50 22.05.2026, 11:06:14 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 22.05.2026, 09:18:07

Není snadné odpovědět.

Míra je daná a jak se někdo rozhodne špatně, nemá možnost už nic měnit, jen velmi pracně předělat úly na jinou míru. Prostě to je nemožné a kdo se nějak rozhodne, a je to blbě, trpí pak do konce včelaření a nebo to předělá a zase pak už nemá šanci. Prostě rámková míra nejde měnit jako košile.

Systém Dadant, tedy systém vysokého plodiště + libovolný počet nízkých medníků je absolutní a dosud nepřekonané optimum. NN systém byl americký úkrok do slepé uličky (Dr. Farrar před ww2), který samy USA opustily brzy po ww2. Ovšem tady se díky Boháčovi, Ptáčkovi a Čermákovi vykopalo Američany dávno “pohřbené dítě” a oživil se NN systém.

Podobný otrok úlu je někdo, kdo, Bůh ví proč, patrrně z nedostatku IQ, lpí na jediné míře jak pro plod tak pro med. Těch je drtivě drtivá většina a ti dobří lidé netuší, že se dodnes řídí nevzdělaně neodbornou doktrinou československých komunistů, kteří, aby zlevnili výrobu, tvrdě propagovali jednu míru v jednom úle. Jako ti blbí soudruzi chtěli poručit větru i dešti, chtěli včele vnutit jednu míru. Ddélka je v Česku daná Adamcem a tak jim výška - také Adamcova - přišla akorát mezi Američany už opuštěným NN systémem a vysokou mírou D-B. To je dost podivné, když v SSSR měli jken jedinou výšku rámku a to je 30 a v některých částech doplněnou jedinou N mírou medníku D-B a to je výška rámku 14,4 cm.

Dále je nepravda zarytých demokratistů, nevím jak nazvat nemyslící kované tupce typou zarytých komunistů, kteří přebírali nekriticky vše se SSSR, že je Lang nejrozšířenější úl planety. Je to lež, používají ho jen USA, Kanada, Austrálie a N Zéland. Jinak je to Dadant-Blatt a v celém bývalém SSSR Mnogokorpusnyj, což je ale jen sověty přejmenovaný Dadant-Blatt. Tento úl D-B používá celý Balkán, It, Fr, Sp, GB, Skandinávie, část Německa, Pobaltí. To je největší rozšíření a ne jen sféra Langstrothu. Úl D-B s názvem Mnogokorpusnyj funguje za polárním kruhem ale i v subtropech přes celý mírný pás, co víc by kdo chtěl?

Ale měl byste začít včelařit, jako vy se o obor nezajímá ani 90% českých včelařů a vy v hlavě piliny rozhodně nemáte. Nakonec stejně včelařit budete, není nic lepšího! A jen budete litovat, že jste nezačal dřív. Já začal v dětství a vidím, že rozhodně nestihnu vyzkoušet všechno, co by bylo zajímavé a skvělé.

----------------

A abych vám vysvětlil záhadu u mě. Já mám obě míry, jak 24 tak i 30, obojí má délku 39 a tak je úl při čtvercovém půdoryse na 11 rámků. Originál D-B je při čtverci na 12 rámků a to dokonale stačí k tomu, aby odpadl TL. Ovšem, ukazuje se, že jedenáctirámková třicítka s TL vysokým 15 je nepřekonatelná a tak je D-B jen kompromisem pro starce, neschopné zvedat vysoký nástavek.

K tomu jsem vyzkoušel míru Čechoslovák 37x30x10, také mojí vlastní pamíru 37x18,5x11, míru Sedláčkovu 39x34,7x11 - to je největší nesmysl a po 6 letech jsem to zrušil, je to totiž nad výšku 30 cm, která se na celé planetě ukázala jako optimální pro včelu medonosnou. Také jsem vyzkouzšel NN systém, ovšem jen s NN výšky 15 (naštěstí jsem nepřešel na Langstroth). Nově jsem si zavedl (a Tom4 to má o rok dřív podle mě) míru ultranízkou jako doplněk k vysokým a sice 39x11x11. To je neznámá míra, na medník ÚPLNĚ NEJLEPŠÍ, ale tak strašný atyp to není, 3 na sobě s VM dávají zase Sedláčkovu výšku 34,7. Nechtěl jsem “obohatit” už tak rozličný český galimatyáš o další nelogickou míru. 

Úplně nejhorší byl u mě NN systém s rotací nástavků, pracnější pitomost neznám, nejméně medu nejvíc rojů, včelám to zjevně nevyhovuje. Stejný nesmysl byl můj experiment NN 37x18,5x11. 

Jak k míře vysoké 30, tak i 24, používám na med NN vysoké 15 a nově 11, vyzkoušel jsem 17 a není to dobré, je to výrazně těžší a častěji klade matka v medníku = čím vyšší rámek v medníku, tím větší riziko kladení v medníku. Opravdu úplně nejlepší je NN 39x11x11, ale v medníku se dává místo 11 rámků jen 10 s většími roztečemi. Stejně medu při odvíčkování jen 10 rámků místo 11 rámků a taky kvůli odvíčkovacímu stroji, který umí seříznout jen to, co je nad šířku louček. Vytáčíme pouze panenské dílo, na mém “ořezávátku” nejde odvíčkovat plást s košilkami.

Vysoké rámky nevytáčéme nikdy, jen kvůli demonstraci kontrastu a jen pro rodinu a přátele jsem vytočil pár plástů s košilkami (a výkaly plodu) a fotky a vysvětlení jsou tady na CHZ v sekci články (nearanžované a jen z mobilu, nebyly plánované pro článek a tak je tam vidět jak to u nás doopravdy vypadá). Med z pouze panenského díla má jinou chuť.

---------------------

Snad jsem vám to stručně vysvělil dostatečně.

Tom50
Tom50 21.05.2026, 22:01:23 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 21.05.2026, 16:34:47

Ano, není to pravda když jde o TV. Ovšem tu zjara kdykoliv dokážou změnit na vyrojení. 

Ale dělejte si každý co chcete a jak umíte, váš boj. Já jen odpovídal více méně obecně tazatelce, vzácné anomálie neřeším. Můj “vztah” k jarním TV jsem dávno prezentoval.

----------------

Právě včera jsem zjistil u jednoho vč podivnou rojovou náladu, už byly pryč. Měly 5 zavíčkovaných matečníků a asi 4-5 ještě otevřených. Zlikvidoval jsem to a nechal jeden. Ale pak jsem si všiml pohybu v jednom vylomeném matečníku. Byla tam matka těsně před vylíhnutím + další dvě, škoda jich. Netuším jaký jsem vybral a ponechal, ostatní byly mladší, zjištěno dodatečnou pitvou. A tak pouštět moudra může kdo chce jaká chce, já vím své. Typicky co tvrdím výš. Původní TV změnily na normální vyrojení.

A tady musím zpětně dát za pravdu Gorovi (Petrovi a dalším), že chcípáky, kde zjevně něco není dobře, je třeba vysířit. Zjara jsem tu psal o pracném piplání a zachraňování spojováním mizerně vyzimovaných chudáků, spousta práce a odmněnily se mi jak popisuju. Ne, jarní TV je vždy skok do tmy.

ALE! Ve stejnou dobu - začátek března bezmatečný chudák dostal plod odněkud, ale narazily si jen 3 nouzáky a bylo vidět, že mizerně živené. OK, dostaly posilu z přebujelých v podobě rámku s vybíhajícími mladuškami, + včely z rámku s otevřeným plodem od dalšího vč + výměnu zásob za víc a cizích, stačil k tomu jeden rámek. Vychovaly si matku, oplodnila se a včera dostaly druhý medník, 15 kilo jarního medu je jistých a snůška je. Takže ze dvou zachraňovaných ultralazarů jeden frčí, druhý ne (ale žije). Ale ještě může tu bedýnku dát, máme před sebou ještě 6 týdnů naděje!

A ještě se vracím, na stanovišti R se povedla jarní TV - nechal jsme k ní dojít, risknul jsme to když jsme načapal zavíčkované matečníky a matka chodila po plástě a kladle zpola hrboplod. Před týdnem už kladla na 3 rámcích a je to vypasená, doslova obrovská nádherná matka. Na stejném stan čekám další dvě TV, ale moc jim nevěřím. Nějak to dopadne, když nejde o život jde o xxx.

Tom50
Tom50 21.05.2026, 21:41:49 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele Medved z 21.05.2026, 17:20:51

Děkuji, nezkusím. Prostě cokoliv vyššího než 30 cm nefunguje spolehlivě každý rok, letos je i 30 cm moc. Včelám se to líbí, mě ne, já nechovám včely aby bylo krásně jim, chci aby bylo krásně mě.

Myslím, že jsem už někde letos psal, že myšlenku na tlumič na každém rámku opouštím, není to potřeba.

Letos je výrazně lepší míra 24 než 30, ta je letos moc vysoká a nechtějí tak nadšeně do  medníku a raději se chtějí rojit, než aby obsadily a hlavně zamedovaly medníky, nacpaly si to nad plod na rámky vysoké 30 cm. Když se ukazuje - a už se tu o tom psalo, viz vlákno sběrný medník - že je některý rok moc i 30 cm, nač jít ještě výš?

Moje letos nejlepší vč je na 24, dnes dostalo čtvrtý medník, v těch třech je odhadem asi 40-45 kg medu a nemají ani “cvičné” misky.

Je to hodně stanovištěm. Mám tři, u baráku jsem dlouho otálel (ke své škodě). Nejhorší je K, pak skvělé je R a u baráku ještě lepší. K je od baráku 800 m na sever a R 1.700 m na jih na druhé straně zlatého kopce. Nemám co bych řešil. Sice ještě šilhám po čtvrtém i pátém (pěkných míst pro včely, kde by bylo zajímavé to zkusit je hodně), ale když jdu kolem občanky a všimnu si data mojí výroby, je jasné, že si musím nechat zajít chutě.

Tom50
Tom50 20.05.2026, 12:24:50 xxx.xxx.139.237

Je neskutečná snůška, včely téměř opustily dokvétající řepku - když řepka končí, dává nejvíc, ale dnes za poledne na metru bídně jedna včela, spíš jedna na několika metrech. Ovšem hloh na slunci drnčí včelami, silně “voní” na 15 metrů, ovšem hlohy ve stínu bez včel a nevoní. Ale pár hlohů, ještě ke všemu ne všechny (je jich tu málo) by nestačilo na tak silnou snůšku a já netuším, z čeho tak pěkná snůška je. Obvyklé smrky jsou bez včel a malina nezačala.

Včera kvůli bouřce přidání třetích a čtvrtých medníků odpadlo a dosud nikde roj nevisí. Ale nejspíš to přijde.

Tom50
Tom50 20.05.2026, 10:32:20 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.05.2026, 08:57:14

Je několik možností. Roj letí v den, kdy zavíčkují první rojový matečník. Když je špatné počasí, čekají, mají asi 7 dní na vyrojení do chvíle vylíhnutí první matky. Bývaly doby, že skutečně denně pršelo mnoho dní a tak vyletí i když se i jen na 10 minut vyčasí. Tak to je první věc.

Někdy ještě před vyrojením vč vysílá pátračky najít nové doupě. V drtivé většině se ale vyrojí, usednou na strom nebo něco jiného a teprve vysílají pátračky. Když nic nenajdou, sedí na stromě i několik dní, taky tam začnou stavět plásty a přestanou hledat nový příbytek, tím jsou odsouzené zaniknout, někdy vydrží na stromě do zimy. 

Většinou ale pátračky vhodnou dutinu najdou, oznámí možnosti, někdy objeví více dutin a nikdo neví jak a kdo se v roji rozhoduje. Nakonec se roj zvedne a odletí na předem vybrané a rozhodnuté místo. Matka, jak klade, je dobře živená, velká a těžká. Proto roj daleko neletí a usedá poblíž. V roji na větvi matka “zhubne” - neklade a tak jí méně krmí a pak, po dni nebo dvou dnech už matka dokáže uletět delší vzdálenost a proto to mezipřistání na stromě.

V novém doupěti kompletně uklidí ze stěn a stropu pavučiny a nečistoty, plísně a měkké shnilé práchnivé dřevo až na tvrdou hnilobu nebo zdravé dřevo a pak postaví plásty. Matka je zaklade a za 21 dní od položení prvního vajíčka se líhnou včely dělnice. Mezitím uaž začaly odcházet, hynout, prací opotřebhené staré včely. Protože nejsou všechny stejně staré a nepracovaly stejně intenzivně - včeůly mají určitou hierarchii a dokonalou dělbu práce, odcházejí postupně a tak je kontinuálně včelí obsádka do asi 2 měsíců vyměněná. Kromě matky.

----------------

Je podivné, že “váš” roj stále roste. 

Roje obyčejně nejsou agresivní, nebojte se jich, mají svoje starosti. Tedy pokud to jsou ušlechtilé mírné včely. Jenže někteří tupci tolerují i ostré včely a pak nevím, zatím jsem měl štěstí ve svém okolí hlupáka, co šetří peníze za nákup ušlechtilých matek, nemít. S každou generací matek se včela vrací ke své původní agresivní formě, v divoké přírodě by mírná včela neměla, bez péče člověka, žádnou šanci přežít. Tady si dovolím osobní domněnku, že “divoká” (takové na našem území už dávno nežijí) včela by se ubránila jak VD, tak i následným virům a bakteriálním nemocem. Úhyny si zaviní včelař vždy sám nesprávným ošetřováním a nesprávným úlem. Moje včely jsou mírné a přesto v nich VD téměř nemám a na virozy a jiné nemoci mi nikdy nehynou. Ale vysvětlit to tak zvaným včelařům se mi jeví jako zcela nemožné.

Tom50
Tom50 19.05.2026, 10:07:30 xxx.xxx.139.237

Mimo téma tuháče, i když mi něco říká, že je našlápnuto, slibné časné jaro a pak mrazy byly v roce 2024 také.

Rojení 2026. 

Nechci zakládat další vlákno. Po několikaleté idylce, kdy jsem neměl jediný roj a téměř nulovou rojovou náladu, se zdá být letos opak. Včera jsem kvůli předlouhé přípravě na přidávání třetích a čtvrtých medníků otevřel jen 3 vč a ve všech třech rojová nálada, matečníky těsně před zavíčkováním, dneska by letěly. Očekávám podobné choutky u dalších nejméně 15 ze 30 mých vč. Oddělky už nemám do čeho dávat - tolik, kolik by jich bylo potřeba kvůli rojení nadělat. Plných mám už 8 a posledních 5 plemenáčů volných. Navíc nechci tolik oddělků. A tak komu se u mě nelíbí, ať si letí třeba do řiti, nemám šanci to zvládat. 

Do toho je nutné začít vytáčet, je velmi silná snůška. Loňská redukce počtu vč o ⅓  se ukázala jako v mém věku nedostatečná. Řepka začíná zelenat, hloh je za půlkou a o klenu nemám tušení. Mám dojem, jak psal před pár dny pan Goro, že je nějaká medovice. Podcenil jsem silnou snůšku v těch nedávných zimách, nevěřil jsem smyslům, byla přece zima a snůška být neměla. Včera začala enormní snůška když teploměr ukrytý v podstavci pod úly ukazoval 10, na větru a v jen částečném stínu 14. A trvala po celý den.

Toto počasí, žádný hic do max 18-20, vlhko, málo sluncesvitu a bezvětrné dusno je pro snůšku v květnu přímo čítankové. Tím spíš, když v minulých dnech sice nepatrně, ale přece jen trochu zapršelo.

Tom50
Tom50 18.05.2026, 14:48:05 xxx.xxx.139.232

Už tři dny je silná snůška kolem 3,5 kila nektaru a dnes to bude asi víc. Jdu přidávat třetí a čtvrté medníky.

Je nutné začít vytáčet, což je pro mě nejhorší práce u včel. Nechápu, jak někdo může vytáčení pokládat za nejradostnější část včelařova roku. Já mám morbidní myšlenky!

Tom50
Tom50 16.05.2026, 22:31:25 xxx.xxx.139.232

Protože mě nikdo nechválíte a protože jsem udělal letos několik stěžejních objevů s dalekosáhlými důsledky, nikoho přede mnou to nenapadlo, tak se tady a teď pochválím sám stručným výčtem toho nejdůležitějšího.

Medník lze půlit na dva pětirámkové, včelám to nevadí a zanášejí medník stejně, jako by byl nepřerušený. Toto je použitelné i u skalních zastánců jediné míry v úle, tedy ověřeno na 39x24. Není důvod si myslet, že by to u převěšování plodu a míry medníku 39x30 nemělo fungovat stejně, jako na 39x24. Toto je konečně účinné a funkční řešení typu úlu “SENIOR”.

Černý ohavný spodek starého plástu (někdy oplesnivělý nebo se zkaženým pylem) jde odříznout a nahradit pruhem mezistěny. Zachrání se zásoby, které jsou v relativně ještě slušném díle horní půlky plástu a černý spodek jde snadno nahradit mezistěnou. Vč to přijímá ochotně, bleskurychle to postaví a zaploduje. Ušetřilo se sbití přířezu, mezerníky, většina drátkování. Za mě super, jediné, co mě na tom mrzí, že jsem to nevymyslel o 30-40 let dřív.

M lze “opřít” o SL a nevyboulí se, když je přerušená. Mezeru, asi 5-8 mm nezastaví trubčinou, ale přechodovými buňkami. Když je všech 11 rámků dostavěných až ke SL, dává to na plodiště neuvěřitelných více než 7 a půl dm2! O to víc plodu může na omezené míře být.

Včelstvo vůbec nemusí mít žádný stavební rámek ve VN = plodišti a má pod předjaří jedinou možnost stavby trubčiny i chovu trubců pouze v TLumiči. Tím je k dispozici ve stěžejní části roku o jeden rámek dělplodu víc.

Včelstvu stačí po celý rok jediné česno ve spodní části = dno, velikosti  max 20 cm2 jako jediný vchod do úlu a jediný přívod vzduchu do úlu. Důsledek je, kromě jiného, absolutní absence “vlhkého” medu.

Použité přířezy po vyvaření celých rámků lze revitalizovat odrásáním rotačním ocelovým kartáčem. 

Dokonale funguje tzv “drápák”, starší souše, kde je pomocí rotačního ocelkartáče odstraněna část špatného, často oplesnivelého díla spodku plástů, díla se zkaženým pylem a jinými vadami. Včelstvo drápák přijímá v časném jaru ochotně, často raději než mezistěnu. Drápák vlastně napodobuje přirozenou obměnu díla včelstvem, kdy včely okusují staré buňky a staví nové. Odrásáním větší části starých buněk včelám velmi usnadníme práci. Skutečně usnadníme a ne jako hloupou představou dát jim invert v domnění, že nemusí invertovat. Mnozí, hlavně začátečníci žehrají na nedostaek souší. Právě hlavně pro ně jsem vymyslel výše popsané postupy, jak vrátit do oběhu rámky, které jsou už na vyvaření a prodloužit jim životnost. Samosebou je možná a a je dokonce vynikající kombinace - horní půlka drápák a spodní půlka M. Kreativitě se meze nekladou.

--------------------------

Doufám, že by to mohlo stačit. S vymýšlením a zkoušením nových postupů a vychytávek zdaleka nekončím, právě běží ověřování dalších, krajně nestandardních řešení a nápadů. 

Tom50
Tom50 16.05.2026, 12:00:51 xxx.xxx.139.232

Objevil jsem barborku. Vůbec jsem tu rostlinu neznal jménem ani druhem, měl jsem jí za ohnici. Málokdy na ní vidět včely. Včera jí obíraly stejně nadšeně jako řepku, tak 5-8 včel na m2. Kvete žlutě, prašníky má žluté, ale pyl khaki šedodivný, nehezký. Dělají z něj obří ploché rousky.

Tady u nás je  na okrajích polí běžná, na skládkách a ve škarpách, náspech, na jalových zapomenutých pozemcích, všude tam je celkem hojná, někde ale chybí úplně. Někdy si jí včely vůbec nevšímají, včera jí obíraly zodpovědně.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Barborka_obecn%C3%A1

V poli řepky, kde bylo včera také víc než 5 včel na metr, je těsně u země pořád violka, kvete už od března a kvete pořád. Kupodivu i jí pořád včely obírají, berou z ní jakoby mastně mokrý (lesklé rousky) pyl barvy slonové kosti.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Violka_roln%C3%AD

Takovéto plevele a samovolně divoce rostoucí rostliny mají pro včely význam, všeho musí být hodně. Pro příklad, hektar řepky dává 80-120 kilo medu, hektar louky, kde je nejméně třetina jetelovin (ty jezevci ničí, znehodnocují seno), dává max 10 kg medu na hektar a kde jeteloviny chybí, nedává louka nic. A tak “zlepšování včelí pastvy” je celkem pošetilá činnost, vysloveně neefektivní, ovšem s obrovským významem pro lidskou psychiku. Pro pocit, že jsme udělali něco, co je pozitivní a včelám a hmyzu nemůže ublížit a může jedině pomoci. Ovšem skutečný význam pro včely a jiný hmyz by to mohlo mít jedině kdyby to dělal ve vsi každý… A to se nikdy nestane.