Ovšem patrně jste přehlédl, že všechny ty obstrukce a komplikace nepřinesly jakýkoliv efekt, ani pozitivní ani negativní. Proto jsme to vyhodnotili jako marginální a tudíž zbytečné. Nakonec vlastně to říká Goro u divočiny na větvi.
Jakmile nebude česno dole v rovině dna, včely nebudou vynášet bordel a ten se bude hromadit na dně. Tam ho budou žrát zavíječi, kožojedi a další havěť a to nechcete.
Uvažovali jsme tu o horním česně, sklípku, stebníku a zimování v ohromné koncentraci CO2 až 10%. Připomínám, že normální je obsah 3 setiny %, dnes zmanipulovaná věda tvrdí, že obsah CO2 vzrostl na 0,042 - nějak si grýn dýl zdůvodnit musí - a tak fakt, že včely přezimují a ZDÁRNĚ v ovzduší s 10% CO2 je dodnes vlastně neobjasněná vlastnost včel.
Proč jsme se tím, tedy HČ a dalším zabývali? Přišel jsem s tím já, protože se v padesátkách psalo, že včely ve stebníku se samy zbaví roztočíka malého a já postuloval, že VD je také roztoč, i když v poměru k roztočíku malému asi jako slon k morčeti. Jenže se ukázalo, že VD už není hrozbou a tudíž jsou to všechno nesmyslné kejkle a zbytečné úvahy. Léčit proti VD není už VE SPRÁVNÉM ÚLE SE SPRÁVNOU METODOU potřeba a tudíž se lze plně soustředit na chov včel a ne na budování farmy na množení a chov VD. Léčím ze setrvačnosti nepatrně, aby se neřeklo, jen tvrdou chemií a jen když nejsem náhodou líný, nebo nemocný. Až když není dílo pro med v úle, tak je jedno čím léčím a netřeba dělat “organické” kraviny.
Podívejme se na věc jinak. Nestýkám, se s místními. Mám ale info, že hlavně Adamiti nemají letos na Podblanicku nic. Já mám životní rok. Místní lesník má Blaník a je na tom podobně jako já, to samé Tom4 a to samé Petr. I inženýr Pepa ve vsi, kde je Petr, konečně po 10 letech optimalizovaných hovadin podle Sedláčka, Märze a dalších, převedl 8 vč na Blaník a 6 vč ponechal podle internetu. U všech Blaníků má medu jako my, u ostaních nic. Petrův bratranec Pavel, má Blaník - chtěl včelařit a Petr mu dal Blaník jako podmínku, je letos (ve městě!!!) přes 50 kg průměru. JirkaP to tu píše jasně, snažil jsem se to nekomentovat. Já dokázal a předvedl, že Blaník funguje i s 39x24, když se včelstvo vede systémem Dadant, tedy kombinovaným systémem. Goro a třeba MUDr. Marx dokazují stejné výsledky (Marx mi ještě nevolal jak letos) se systémem, NN.
Já nemám co víc řešit. A doporučuji to samé každému. Blaník do nejmenšího detailu a pak se výsledek dostaví sám, tvrdím, že se nemůže nedostavit. Pokud se Blaník dodrží do nejmenšího detailu přesně. A kdo z mě nepochopitelných důvodů zaboha nechce kombinovanýý systém, pak si tu najděte Gorův popis jeho provozní metody s NN, což ale nemá s klasickým NN systémem nic společného, snad jen nízké nástavky. Je to vlastně Blaník, přišel na to Gpro sám beze mě (stejně tak Marx) a funguje jim to. Funguje to i panu Malinovi s NN. Takže je dokonce na výběr. Ovšem troufám si tvrdit, že jen s VN to prostě nepůjde dobře, tedy tak, saby byl med KAŽDÝ ROK V NADPRŮMĚRNÉM VÝNOSU nikdy.