S vámi mě baví svět. Opravdu. Vymyslel jste blbost, stejnou, co už dávno někdo před vámi a sice kolíček co čumí z horního okraje nástavku a v dolním druhého dírka. Po dvou a trefovat se na to plným těžkým nástavkem, to je jen teorie. Prostě je to kravina, stejně jako jakékoli zámky. Víte co je nejjednodušší? Obyčejný falc. Prostě horní okraj nástavku má jakési sajtny, vysoké třeba 15 mm a odsazené na všechny strany asi o 2-3 mm a je to (dřevo je “živá” a pracuje a tak musí být větší vůle). Jenže pak nějaký blb vymyslel, že prý aby v dešti do toho nezatékala bočně švihající voda, třeba při bouřce, že je ten falc vzhůru nohama, že ty sajtny má dolní okraj nástavku. Aby to nevyčnívalo přes obrys, je to všechno v rámci 20 mm tlusté stěny a tudíž tam falc vytváří na jednom dílu pouze 8 mm silný materiál. To je brzy oštípané a hlavně dolní falc prostě vadí všemu.
Úly po mých předcích měly horní falc. To proto, že měly strůpky z prkének tlustých 14 mm a tak proto falc byl hluboký 15. Fungovalo to dokonale. Mělo se kočovat a hrozilo, že se nástavky posunou když by neměly falc. Amerika nemá falce, kolíčky, nic. Na můj argument, že je nutné mít JISTOTU neposunutí a nerozjetí úlu v kočovném voze, mi pan Boháč odpověděl, že nic není potřeba a že to v USA mají vyzkoušeném, nenapsal ale, že to má vyzkioušené on v našich podmínkách. Nevěřil jsem, nezkusil jsem a patrně ani Boháč - sám byl včelař praktik nevalný a jen překládal a teoretizoval a tak nevěděl, že prostě včely za pár hodin tak dokonale zalepí spáry mezi nástavky + vlastní tření i hoblovaného dřeva je dpohromady tak velký odpor, že se nástavky neposunou. To by musela maringotka lehnout na bok, ale při náklonu při normální jízdě v terénu se prostě nástavky neposunou. Hádal jsem se s Boháčem a nakonec, už jsem se mu nemohl omluvit, umřel, jsem zjistil, že žádné falce, natož kolíčky nebo jiné zajištění není potřeba. Prostě to stačí zkusit. Já si o IQ Američanů nedělám iluze, ale tohle mají fakt vyzkoušené dokonale.
Ale je super, že o tom přemýšlíte, z vás nakonec včelař bude, vím to jistě.
---------------------
Mimochodem, Petr si kdysi naletěl na Lysoně 39x24 na 10 rámků a ty (polystyren) falce mají. Ale jsou nesmyslně lehké a tak mu úly takhle v lednu rozházel po zahradě vítr v zimní bouřce. Prostě úl zatížený 15 kg betonem nestačil. Zimoval ještě podle Adamistické fantasmagorie ve 3 nástavcích, kdy zásoby byly v horním a tak těžiště vysoko. Tehdy mu došlo, že se vyplatí poslouchat mě na slovo. Od té doby nemá problém. Zbavil se dokonce míry 24. Lysoně nevyhodil, když vykuchal mezidno (a větrací zhovadilost) tak je přesně 6 cm a tak to má spojené na oddělky 39x30 a oddělku 10 rámků stačí bohatě. Před zimou jde z toho včelstvo do pořádného úlu, tedy nezatepleného tenkostěnného.
------------------------
A tady druhá vsuvka. Psal tu JirkaP jak se mu osvědčuje sluneční úl a jak v něm včely jedou. Tak se možná ukáže, že tenkostěnáč 20 mm dřevo není nejlepší. Ale z dosavadně mě známého je 20 mm Sm nejlepší a včelám se v tom daří u mě nejlépe. Nejhorší je polystyren ve stěnách a ještě horší pouze stěna z PS nebo polyuretanu. Polystyren jedině do deklů.