Aktuálně: 1 905 inzerátů282 282 diskuzních příspěvků20 137 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 22.03.2026, 09:42:41 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.03.2026, 18:30:24

Svůj despekt vůči mě vs vědci jste napsal takto:

vážim si každého kto pri včelách rozmýšľa a do tejto kategórie síce patríte, ale na piedestál “zbožňovaného” ste sa zatiaľ nedostali…

Vaše pohrdlivé sice jsem nepřehlédl. Ve vašem kydu je hned několik urážlivých sdělení. Zaprvé vy se domníváte, že mi jde o zbožnění. Za další SICE o včelách uvažuji a nastudoval jsem neuvěřitelné množství odborné (i té brakové) literatury o včelách a jako málokdo umím porovnat bludy a kvalitu, ovšem vy to připustíte jako že SÍCE.

Tak znova. Chci jasnou odpověď, co vám a vašemu včelaření daly vědecké ŠTÚDIE? Co konkrétně z vědeckých blábolů jste mohl ihned, ZADARMO  a s velkým profitem aplikovat vy nebo nějaký váš kamarád u včel? Co konkrétně vám dalo zjištění vědecky změřené teploty na dně jedné konkrétní buňky?

------------------------------

Abych vše uvedl na úplně přesnou míru jak u mě zjištění a doslova převratně revoluční věci vznikají. Konkrétně termoefekt vlastně omylem a nedorozuměním. Už jsem to tu psal, zopakuju, je to poučné.

Uvažoval jsem, že jestli má v medníku “vyschnout” med na požadovanou vlhkost, musí tam být vyšší teplota (ukázalo se, že je to trapně mylný předpoklad). Kor když Dr. Klíma připustitl, že očka = vlhký med. Tedy logika (moje) je, že když do medníku pouští očky včelař čerstvý a tudíž chladnější vzduch, pak tam včely neudrží vysokou teplotu, potřebnou pro dosoušení medu. A proto mám já včely zdravější, protože medníkový termoefekt, protože každá včela se do medníku dostane a je ošetřena vysokou teplotou podobně, jako se toho dosahuje v termoboxech nebo Linhartově soláru.

Zbývalo prokázat zda tato idea je správná a možná. Tom4 je odborníkem v slaboproud elektro a nabídl se, že pořídí měřidla, PC systém automatického zápisu v čase. Vše zrealizoval.

Jenže mi na tom něco nesedělo (vše komunikováno jen telefonem a maily) a po roce z Toma4 vylezlo, že vůbec neměřil teploty v medníkách, ale v plodištích, mezi plodem i mimo plod, vprostřed, nahoře plodu i pod ním. Což nebylo v zadání = meření v plodištích a mě to nezajímalo. Ale šokovalo mě, že skutečně, podle mého předpokladu (jenže jinde v úle) skutečně ke zvyšování teploty dochází, ale když v plodišti tak ne samočinně, jak jsem se domníval, že medník je nejvýš a tudíž je tam nejtepleji, když se jim to neodvětrá očky.

Celkem trapné že? Prostě můj předpoklad nevyšel a jak se později ukázalo, bylo dokonce blbé a neodborné to předpokládat samočinně v medníku.

Ale byl tu nový fakt! Včely skutečně teplotu zvyšují, v různě dlouhých intervalech a každé vč jindy - tak to není závislé na tlaku vzduchu, vlhkosti, ani denní době a i doba zvýšení teploty až na 41,5 trvala jednou několik hodin, jindy jen méně než hodinu. 

Další rok měřil jinou aparaturou Petr a tentkorát měřil jak v plodištích, tak ale i v mednících. Naměřil neuvěřitelné teploty, v mednících snad nikdy nebyla teplota ani plodu, spíš jen do 30-32, ale také jen 27-30. A med s vlhkostí do 17,5 %!!! Jen mimochodem Petr měřil i metan, který jsem v neodvětraných mednících předpokládal a nenašel ho tam ani ultracitlivými čidly, schopnými detekovat jednotlivé molekuly metanu.

ALE. 

Dobře, můj primární předpoklad byl nesprávný a dokonce hloupý a protože nemám ani tušení o fyzice, napadlo mě měřit, jen jsem sám neuměl to měření udělat. Měřil Tom4, měření potvrdil rok na to Petr, a ač sice nevyšel můj předpoklad, ukázalo se něco jiného. Že když včelám do práce nehází blb za úlem vidle očkama, sítama místo dna a jak se ukázalo nesmyslně velkým česnem, včelstvo se samočinně zbavuje roztoče VD a logicky i jiných parazitů včetně nosemy. VD a jiné “chcípavky” teplotu nad 41 nepřežijí (úplně stejně se člověk brání nemocím zvýšením tělesné teploty = horečkou). Kteří VD to přežijí, jsou nejspíš téměř neplodní (odhaduji hodně nad 90% a to je 3x víc než vědci), protože se ve SPRÁVNĚ VEDENÝCH včelstvech, tedy ve vč vedených systémem Blaník, nikdy VD nepřemnoží tak, aby pro vč představovali nějakou hrozbu či poškození.

A to je to, co se vám Goro snažím sdělit. Já i neúspěch ihned umím, ne Tom4 ani ne Petr, ALE JÁ to umím hned přetavit v nějaký osoh, v něco využitelného a obecně platného. Umím ihned ukázat všem, kdo nemá v hlavě jen piliny, že může hned a zadarmo chovat včely i bez “šetrného přístupu ke včelám” jako mají fanatičtí aktivisti a klidně se kvůli tomu vzdají medu a naopak ještě v sezoně dokrmují. Naopak, já nabízím všem téměř neléčit a současně mít maximum medu aniž by to působilo včelám jakoukoliv újmu. Není tedy potřeba jim nechávat VŠECHEN med a nebo většinu, jak tady prezentuje pan Malina.

Ukážu zhoubnost kyselin a jak lze dosáhnout lepšího výsledku nejen bez kyselin, ale úplně bez jakékoli chemie, pamatujete, že už několik  let asi třetinu vč neléčím nijak? A protože zisk za med chci, nehodlám riskovat vůbec neléčit. Stát mě odměnil za celoživotní práci tak mizerným důchodem, že prostě abych mohl důsstojně žít, nemůžu si dovolit riskovat. Kdo se válí v prachách, ten může být aktivista a nebrat včelám med.

A teď mi pane Gori jasně, abych to i já pochopil, sdělte, co jste vy mohl z vědeckých ŠTÚDIÍ aplikovat sám, hned a zadarmo s absolutním úspěchem u svých včelstev?

Je to marný, je to marný, marný. Vy děláte že neumíte pochopit, že vám je věda a štúdie  na dvě dvě věci, na ho.no a na nic. Bez lidí jako já,. Tom4 nebo Petr je vám věda skutečně k nepotřebě. Ale uctíváte vědce, mě ale rozhoně nikoliv. Jasně.

Tom50
Tom50 19.03.2026, 23:25:31 xxx.xxx.139.232

Očividně ubylo včel, zimní včely začaly odcházet předčasně. Přičítám to faktu, že díky mimořádně pěknému počasí včely víc pracují a tím odcházejí dříve kvůli upracovanosti. Tedy doufám, že je to jak se domnívám.

Včelstva staví, jíva je tu asi za polovinou a zdá se mi, že tu nikde nic jiného není, nosí jen jediný druh pylu. Fouká od S a tudíž je extrémní sucho a tudíž je nektaru málo. Přesto vč staví. Asi v polovině vč je M, někde už druhá, zatím asi nezakladené.

Ale tady popíšu co dělám a co je asi ne úplně známé, nebo běžné. 

Slabší vč dostala souše na zakladení, některé “drápáky” a tady vysvětlím, co to je, odb. lit. takový pojem nezná. Vymyslela to moje máma Lída.

Bohužel se často stane, že pozdní M vč sice postaví, ale zaklade jen jednou a jen na prostředku, často jsou rohy nedostavěné. Včely do této problémové souše dávají jen pyl a ten se v tom často zkazí, bílé a velmi tvrdé “špuntíky” včely nedokáží z buněk vyndat. Nezbývá než rámek vytavit. ALE. Je to investice do mezistěny vniveč. Hlavně jde o tu práci s tím. A tak máma odedávna dělala to, že za mrazivého chladna odrásala nožem nebo odvíčkovací vidličkou kolmo k plástu ten zkažený pyl až na mezistěnu. Trčí z toho cáry košilek z toho jediného zakladení, z panenských buněk skutečně zůstane jen mezistěna. Jenže včely staví na M z 70% z vosku z té mezistěny a přidají jen asi 30% vosku nového. Ovšem u drápáku už nemají z čeho brát a musí stavět a dát 100% vosku ze sebe. Toto se dávalo hlavně rojům, smetencům a podobně.

Já to ale dovedl k dokonalosti. Plásty odrásám rotačním ocelovým kartáčem, nafotím a přes Jirku pošlu jak stroj, tak jak vypadá rámek před odrásáním a co vznikne. A dovolil jsem si to dávat nejen rojům, ale do vč právě teď. Sice odrásané musí postavit, ale je to třeba jen třetina nebo dokonce i jen čtvrtina buněk. Tudíž je to pořád hlavně souše a když je mladá, vracím jí tak do oběhu a ušetřím vytavení, novou M, utažení drátků (raději nově zadrátkuji než to vypínat).

----------------------------

Někde jsem nedávno popisoval, že jako první rozšiřování, když ještě vč nemají nový vosk, dávám souše na zakladení. Jakmile se ale projeví stavební pud a začnou na SR stavět z VOSKU, troufnu si přidávat “recyklované” drápáky na stejné místo, jako M, tedy za poslední plod před SR. 

Dnes jsem tyto opravené, ne úplně postavené, vyčištěné drápáky, už s novým pylem (kde byly nepoškozené buňky) a novými zásobami - je jedno, zda je to nektar a nebo přepracované staré zásoby z komor - dával doprostřed hnízda JINÝCH  včelstev. Zítra to bude dostavěné a zakladené!

Právě jste dočetli fintu, kterou se nikde jinde nedozvíte. Doporučuji.

Konkrétně. Dnes jsem potřeboval přidat M, ale VN je plný a nebo je poslední místo - buchta u čelní stěny. Zatím takové vč (mám jich asi čtvrtinu) nepostavilo ani nevytáhlo M, nedostalo jí. Jiné, slabší, dostalo toto - přijmutý, očištěný a “navoněný” drápák do hnízda a původní vč na místo "mezi kozy", tedy mzi poslední plod a SR dostalo konečně letos první M. Druhá bude až se uvolní poslední pozice, kterou zatím zabírá buchta vepředu, ovšem vše se to posune dopředu a M pak půjde zase mezi kozy. Je dobré slabším dávat ten teplý opravený drápák i se včelami, které na něm jsou, ale pozor, už jsem na něm u jedněch načapal matku!!! Chystala se tam klást, co jiného by tam dělala?

--------------------

Čeho všeho se docílí takovýmto “hraním”:

V první řadě se do oběhu vrátí a nemusí se vyvařit problémové rámky, sice často mladé, ale s problémovým pylem, nebo oplesnivělými dolními rohy a podobně. Kdyby takový rámek ve vč zůstal, včely buňky okoušou (plísní se degradoval vosk a to včely vakoušou a vynesou) a postavily by znova. Při tom by velmi pracně vydobyly špunty ztuhlého pylu a nebo by je zavíčkovaly zapadlým víčkem v novém díle (B je častější). To se jim ušetří tím odrásáním a včelař odstraní hlavně problémový zkažerný pyl lépe, než by to dokázaly včely. Odrásání rámku je rychlejší než jej vytavit, očistit, zadrátkovat a vylepit novou M.

Slabší vč dostanou malou brigádu stavitelek, já se domnívám, že to jsou maldušky s aktivizovaným “chlebkváskem” a tudíž je zde tento efekt, odb. lit. dosud nepopsaný a nepojmenovaný. Ale vysoce funkční!

Stavitelky jsou ještě bezletné včely a tudíž v posíleném vč zůstanou. A tím je posíleno slabší vč a současně je “puštěno” žilou silákovi. Ten pak nebude “zlobit” v době rojení a nebo bude mít choutky menší. Až do konce května lze přidávat rámky se včelami do jiných včelstev aniž by se to porvalo a aniž by to mohlo vyvyolat rabovku.

Přidáním cizího teplého rámku s čerstvým pylem a zásobami došlo k výraznému podnícení, daleko většímu, než by bylo jarní podněcování nějakými těsty či jiným dokrmováním. Jarní dokrmování nepoužívá Blaník nikdy a těsty určitě ne a hlavně ne těsty s bílkovinnou náhražkou! Popsané podnícení je dvojité těmi cizími včelami a současně se přenesla záhadná substance (věda dosud nepopsala), jejíž efekt na včelstva jsem si já dovolil nazvat efektem chlebového kvásku. Je to svého druhu naočkování souborem pozitivních látek pro vyšší imunitu a odolnost. O chlebkvásku je tu vlákno, nějak upadlo v zapomění, ale já tvrdím, že úspěch metody Blaník, i stejnojmenného úlu, není vůbec v nějaklé mojí genialitě nebo moudrosti. Ale tvrdím, že z drtivé většiny je právě v tom efektu chllebového kvásku, kdy se ve včelstvech upevňuje přirozená odoslnot sdílenou substancí, kterou neumím definovat a vlastně ani pojmenovat. A zde je nutno podotknout, že jsem na to nepřišel já, ale prvotní informaci o tom, že se brigádou mladušek cosi přenáší do jiných včelstev, mám od známého včelaře MUDr. Marxe. Ovšem já to domyslel a popsal a hlavně uvedl do praxe v takové podobě, že to může udělat se svými včelstvy každý, relativně hned ( v prvním roce co se o tom kdo dozví) a opět, jako vše ode mě, ZADARMO.

----------------------

Vypsal jsem jen ty nejdůležitější efekty. Hlavně chci každého upozornit, že já nemám nějaké zvláštní, odolné vyšlechtěné včely, nějakou extra genetiku a už vůbec, že by to fungovalo jen na mojí zahradě a převozem se odolnost vytrácí jako u jednoho známého komika s titulem Ing., který se už stáhnul do propadliště. Tvrdím, že stejně odolné včely, jako mám já, může mít úplně každý. A ani to nebude trvat roky, za jedniný rok může mít každý hotovo.

-----------------------

A na tomto místě se pokusím zpochybnit stále opakovaný nelogický blud o tom - nedávno to tu Goro komusi schvaluje - že chovat jen z materiálu co mám a nemísit to s cizí krví odjinud. Tak prazáklad mého úspěchu je přímo podmíněný pravým opakem a sice ustavičným dokupováním čistokrevných inseminek. Protože už předkové věděli, že je nutné oživovat krev, tak tomu říkali. Ovšem někteří blouznivci tvrdí opak a pak se diví, že vitalita a odolnost jejich příbuzensky úzce zbastardizovaných včel klesá, až se dostává k vzrůstající úhynovosti. Inu, komu není rady, tomu není pomoci.

Tom50
Tom50 19.03.2026, 22:14:46 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 13.03.2026, 19:52:07

Moc jsem nepochopil co myslíte, prostě to nejlacinější co se prodává na česlní skla aut proti námraze. A dnes po několka dnech musím sdělit, že to smysl má a velký, na vč je to vidět, kde to dostaly. Položil jsem to na stropní igelity a u jedněch pod něj, žádný rozdíl. Je to skvělé. Děkuji vám pane kolego za tip.

-----------------

Naposledy jsem o svém jediném D-B psal 13 a to byl pátek. Včera jsem do nich vlezl. Holt jsem zestárnul a “oslepnul”, v popsaném stavebňáku je dnes nahoře asi jako dvě dlaně zavíčkované dělničiny a tudíž tam musela být 13 vajíčka, spíš už úplně malí červíci. Včera jsem si plodu nevšiml, trapné, řekl bych. Nečekal jsem je tam a tudíž nehledal a tudíž neviděl. Ve staré trubčině je asi jako dlaň zavíčkovaných trubců, ani to jsem neviděl. Ovšem dole staví jedno ze srdíček dělničích, neklamná známka, že chtějí stavět dělničinu a tedy potřebují rychle M. Jenže jsem jí neměl připravenou a tak náprava až dneska. Je dost blbé do nich lézt hned druhý den, stalo se. Zdá se mi, že jich za jediný den přibylo. Opět jsem od toho včelstva odcházel nadšený! Mrzí mě, že jsem si to nepořídil dřív. To včelstvo nějak jede rychleji než ostatní na stejném stanovišti a tudíž měli pravdu ti (jasně, jediné vč není průkazné), kdo tvrdili, že delší míra než 39 má hodně co do sebe.

Tom50
Tom50 19.03.2026, 18:20:46 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 19.03.2026, 18:16:52

Děkuji moc, jen to upřesním, má to den zpoždění, takto byla M povytažená v úterý, nikoli včera.

Tom50
Tom50 18.03.2026, 23:35:18 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 18.03.2026, 13:49:30

Tak uvažuje vám to skvěle! A k pěknému vč gratuluji, každý může vidět, že to jde! A to i v drsnějších podmínkách než mám já a Tom4. (Petr je o 60 m níž a o asi 3-5 dní napřed)

No a konkrétně k těm vašim, jak takovým říkávala moje máma Lída “koním”. Bohužel nepíšete kolik mají plodu z těch 9 rámků. A já toho využiju a vysvětlím to zešíř:

V první řadě je nutné umět poznat plod před vylíhnutím a čerstvě nebo nedávno zavíčkovaný. Nedávno to tu psal Goro a nikdo nijak nereagoval, škoda. Takže, když jsou víčka hodně tmavá, plod se bude líhnout velmi brzy. Někdy je na plodovém rámku vidět jak se líhnou včeličky a chodí, zatím malátně, po plástu splihlé, mokré, ještě světlounké mladušky, vypadají díky splihlému ochlupení malinké. Je vidět, jak se vykusují další mladušky, plod se právě líhne a ostatní tudíž do 1-2 dní bude venku.

Když je plod světlejší je asi v polovině a světlý těsně po zavíčkování. Ale pozor na prvně zakladenou M, ta má víčka velmi světlounká, ale to teď nehrozí. 

Dál. Je nutné si uvědomit, že až se včely vylíhnout, obsadí tu plochu, kde  se vylíhly + ještě dvě stejné plochy!!!!!! A pozor na to, že tohle je teorie, která to říká ve všech knihách nejasně a já to tedy sdělím polopatě, tedy kolik včel přibyde v úle po vylíhnutí plodu. Plást, kde se vylíhnou včely z plodu, není bez včel, je nahusto obsednutý. A tak po vylíhnutí nové včely obsadí na 3 rámcích stejnou plochu jako byl plod. Jestli by teoreticky byl plodplást úplně zaplodovaný, tak po vylíhnutí přibyde včel na další 3, slovy TŘI plásty stejně hustě obsednuté. Ve skutečnosti jen na dva další, ale to jedině, že by byl plodplást bez včel.

Tudíž je nutné umět odhadovat a brát v potaz datum - spíš stav přírody a předpověď, co hrozí nebo jaká je naděje na pěkno. Takže. Když máte z 9 rámků plod na 7, na vylíhnutí bude asi tak na ploše jednoho plně zaplodovaného plástu (určitě na několika  rámcích po kouskách), tak se během pár dní vylíhne včel na další 3 plásty! Znova. Plod je na 7 (tipuju) z 9 rámků. Co je na vylíhnutí je celkem tak za jeden rámek a tak během 2-3 dnů přibydou včely na 3 rámky. Vy ale máte v úle jen dvě pozice, buchta vpředu a u zadní "zdi" blinovka. Navíc ty rámky nejsou bez včel, ale nějak, ne úplně načerno, ale obsazené jsou. Ale denně ubývají včely, odcházejí zimní a tak obsazení těch dvou neplodových rámků nepočítejme, ty přirozeně odejdou (nebo se vejdou do TL). Tudíž za 2-3 dny je našvihnutě obsedlých všech 11 rámků, je to tak? ALE! Tady je obrovská výhoda TLumiče, kterou patrně málokdo dokázal ocenit a uvědomit si. Když v této fázi něco uděláme blbě, rozšíříme málo, nic se neděje, tu nerovnováhu z důvodu našeho nepřesného odhadu zTLumí TLumič a proto jsem ho tak nazval (taky proto). I kdyby se včel nalíhlo víc, nic se neděje, mají kam expandovat = dolů. Když by se prudce ochladilo a mají už v TL trubčí plod, opustí ho, zastydne a ony ho pak vyhází a udělají si nový trubčí plod. Ovšem včelstvu se vůbec nic nestalo, dělničí plod byl zabezpečený a vč obětovalo jen trubčí plod!!!!!!

A tady ještě jednu věc. Roky se řeší rojová nálada, já neměl roky ani jediný roj. Jenom díky TLumičům. Málo se ví, že když teď včelař zaviní “napnelizmus”, vyústí to o měsíc později NEVYHNUTELNĚ do vyrojení. Tak snadné to přátelé je. Jenže TLumič musí být NN a ne stejný VN jako plodiště. Tam by totiž mohly dát část dělplodu a to by pak vč těžce oslabilo. Také se jim bude vždy lépe vytápět jeden VN než dva.

A nyní musím Jirko vypíchnout vaše logicky brilantní myšlení!!

Já nevím jak s M u zadní stěny, přece to teprve “pokusuju”. Zatím jsem celý život měl u zadní stěny, a je jedno, zda tvořené blinovkou nebo stěnou VN, vždy SR a M šla vždy před něj. Ovšem když chci vyzkoušet, zda lze zjara vůbec nedávat vysoký SR a přinutit je, aby od začátku VŠECHNY trubce chovaly jen dole v TL, pak na vaši otázku odpovědět nemůžu jinak, než že nevím.

A je chytré a logické, že vzadu M u “zdi” asi nebude úplně košer. No a nyní, co nenapadlo ani mě, a to nekecám, je ta vaše brilantnost. Ano, před plod mezi přední krycák a první plod, to je to správné místo pro M!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nevím Jirko, zda včelaříte jako Roman na chalupě jen o víkendech, nebo zda k nim můžete denně. Podle toho se rozhodnete. Jestli to máte doma, zlikvidujte BP. Na posledním rámku = zadním kryycím na 99% není plod. Tak dejte M před něj za poslední plod. Za asi 2-3 dny vyhodíte přední buchtu a dáte M podle “Jirkovy finty”. Ovšem ten interval není dogma, prostě uvidíte za 3 dny jak povytáhly zadní M na předposlední pozici. Pokud na ní nesáhly, nebo nepatrně, ještě den dva vyčkejte.

Ale, velmi matně si vzpomínám, že jsem kdysi přidával v tuto dobu (ještě před vynálezem TLumiče) M právě mezi přední krycí a plod. Pak jsem na to šťastně na 30-40 let zapomněl. A ano, díky vám jsem si vybavil vzpomínku, funguje to a hlavně, my potřebujeme mladé dílo u předku a takto tam už je bez přendavání! (o jeden stres míň) Je to jako s igelitem a Tomem4. Dělal jsem to a neuměl z toho udělat zákonitost, nebo prostě to obsáhnout do provozní metody. Děkuju vám Jirko.

Ovšem třeba chcete méně stresu a taky tu máme Roamna, který ke včelám může jen každých asi 6 dní. Pak by se to risklo podle “profesionálního odhadu” buď přidat dvě M najednou - před a za plod a nebo, když by byly pochyby, tak holt jednu, asi raději dopředu a po týdnu dozadu. To jde o to, kolik plodu vidíme, že se vylíhne v nejbližších dnech podle výše uvedeného klíče.

A zbývá poslední možnost, která není až tak vzácná. Někdy v půlce jív je plod už i u blinovky. Pak musí zadní M ke “zdi”, tedy myslím. A tady to opět rozkošatím.

I když dáte zadní M ke zdi a ony se jí tam nevšimnou a nebo jen málo, ohřejí jí, navoní a tudíž když jí dáte jinému vč, bude nadšené a ihned se na ní vrhne a začne pracovat. Dáte jí ale dozadu mezi plod a SR - pokud je to vedené klasicky ještě s vysokým SR. už jsem i riosknul dát jí doprosřřed a nestalo se nic. Jednou kvůli jedné začátečnici jsem takové vč otevřel za 2-3 hodiny a matka už kladla do polovičních buněk. Ale pokud možno tuto partyzánštinu zatím neriskujte.

Nebo. Přední M si všimnou vždy a začnou na ní pracovat, povytáhnou jí a současně do ní začnou dávat pyl i sladinu a ani nečekají, až jsou buňky vytažené na správnou hloubku (stačí 15-20 buněk na jedné straně M). Když tuto M, i se včelami (bez matky! a nebo bez včel), nezakladenou, dáte doprostřed hnízda slabšího vč, do dvou hodin bude zakladená!!! No a do původních “koní” dáte na stejné místo studenou, novou M. 

Popsané je podněcování, daleko nejúčinnější - vynález mého již nežijícího bratra Jaroslava. Ovšem staré knihy toto neznají , ty za podněcování považují těsto a to je předpotopní nesmysl! A už jen podle těstíčkování se pozná, neomylně pozná vyspělost včelaře. Mě pak nepřekvapí, že takový i omezuje matky v kladení = OP. A až děsivé je, že z toho dělá vědu a moderní progres. Já nedal těsto od roku 1988. A to jsem dával jen kvůli léku proti Nosema apis. (byla to nebetyčná blbost, ale tvrdil to Dol a  Včelařství…)

Chlapi, je to jasné? Teď napište, popravdě, jestli jste to pochopili, nejen vy dva, všichni. A nebo se ptejte a zkusme na to společně přijít.

Tom50
Tom50 17.03.2026, 22:19:00 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 17.03.2026, 16:36:33

Nevím jak jiní, já úplně nevím. Zažil jsem to několikrát, jednou hodně. Na stříškách úlů bylo vidět včely, které kroutily zadečky a snažily se zbavit pastovitých hovínek, to, co ukazujete na fotkách. Máma mi říkala, že to je májovka a že je to z přemrzlého pylu. Jenže knihy o májovce říkaly něco jiného a přemrzlý pyl byl každý druhý rok a tohle nebylo. Proto přiznávám, že nevím. Ovšem včelám se nic nestalo, ani to nezpomalilo jarní rozvoj a nebo jsem to nezpozoroval. Je skvělé, že jste si toho všimnul a že jste to nafotil. Třeba to někomu pomůže.

Tom50
Tom50 17.03.2026, 10:18:34 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.03.2026, 08:11:55

Tak si po sobě čtěte svá vyjádření, ze kterých adorace a zbožňování doslova kape. 

Odpovězte na otázku, JASNOU otázku, když čtete vše o včelách, co se vám dostane před oči, tak mi povězte, co vám vědci kdy poradili? Co jste mohl pro zlepšení svého vlastního včelaření dosáhnout a dosáhl vy sám? O tom píšu, ne o vaší neschopnposti rozpoznat skutečného hybatele od parazitů, kteří za posledních 35 let ani u vás ani u nás nic nedokázali včelařům dát. U vás ale AI tvrdí, že jsou živi ze státního, tedy z daní a že necucají tak astronomické dotace a jiné prebendy jako tady a že neuchvátili monopol na léčiva a další.

Tak se zeptám znova, polopatě.

Když víte, co změřili a kde (na dně jednotlivých buněk) vědci, CO TO PŘINESLO VÁM KONKRÉTNĚ? Můžete nějak kvantifikovat nebo definovat výstup z vědecky přesného měření teplot v jednotlivých buňkách? U vás u vašich včelstev a u vč vašich přátel? Třeba jste měl díky tomu levnější cukr, nebo víc času, nebo byly nástavky lehčí nebo vám to zaplatilo zdvihák? A nebo jste ušetřil za léčiva a odpadla vám většina otravného léčení? K čemu je konkrétně vám, nebo nějakému kámošovi dobré to VĚDECKÉ měření a konstatování, že se snižuje rozmnožovací schopnost kleštíka o 10-30%? To je ode mě stejně hloupá otázka jako se ptát modliče co má z toho, že věří v Boha.

Na druhou stranu pohrdlivě píšete o mě. Co já dal lidem? Tak tu toho jen zlomek napíšu, ano?

Každý může hned přestat mít úhyny. Každý může ihned vyházet (zakrýt) síta, trvale zrušit očka, vyhodit tvrdou folii místo stropu a dát měkký igelit, nedovolit paroprodyšnost stropu. Každý může vyndat úly ze včelína a dát je na terén pod listnaté stromy do stínu. Každý může svá včelstva řádně krmit cukrem a nedávat jim nikdy nic syntetického a už vůbec těsta a už vůbec na jaře. Tohle všechno může udělat každý a hned. Zadarmo, nic ho to nestojí a kdo nemá čím, ani nemusí myslet, stačí jen do písmenka udělat co radím. A pak se výsledek dostaví sám a bude mu fungovat SAMOČINNĚ pořád, roky, bez hnutí prstem, bez MYŠELNÍ a bez toho, aby věděl JAK to funguje.

Kdo si potřebuje umýt ruce aby nedostal žloutenku, vůbec nepotřebuje vědět která molekula louhu v mýdle zabila kterého mikroba. Dokonce nemusí ani tušit nic o tom, že nějací mikrobi existují, prostě si umyje a ruce a když to udělá, důsledně a přesně jak má, na 99% žloutenku, ale ani jinou nemoc nedostane. Co víc by chtěl? Mýdlo a pár základních hygienických zásad bude fungovat i debilovi z pralesa, který nikdy neviděl mýdlo a o hygieně ani neslyšel. O tom je moje práce. Ale váš respekt, jak píšete, si nezasloužím, z vědců byste se po..al blahem a obdivem. Kvůli vám jsem založil už před dvěma lety vlákno o některých vědeckých studiích, eufemistické náznaky jste nepochopil, tak vám to teď říkám jasně a bez příkras. Obdivujete neobdivuhodné, ale hloupoě se domníváte, že mě jde o zbožňování.

ale na piedestál “zbožňovaného” ste sa zatiaľ nedostali… 

Tom50
Tom50 16.03.2026, 22:19:15 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.03.2026, 17:27:31

Z mého popudu měřil Tom4 teploty a rok na to nevěřící Petr měření opakoval u něj. Oba naměřili stejné údaje. Nepochopili jsme žádný mechanizmus, každé vč to dělalo jindy a na různě dlouhou dobu. Termoboxy snad vyvíjejí teplotu 42 a nevím na jak dlouho, nesmysly mě nezajímají, copak někdo normální bude přendavat včelstva do nějakých vyhřívaných beden a pak je zase vracet do úlů?!!!! Pro mě je důležité, že včely si “zatopí” samy a jak to dělají, kde víc a kde méně, je mi celkem jedno. Petr s údivem zjistil ve stejné chvíli v mednících teplotu o víc než 10 nižší a taky jen 28.

Ale pane Goro. To je pořád dokola. Ano, vědečtí prostituti sice asi naměřili přímo v buňkách nějaké teploty (neměl jsem tušení a dozvídám se to až teď od vás). A co jako? Co z toho vyvodili a jakou metodiku ničení kleštíka a případně i virů vymysleli, navrhli, vyzkoušeli a dali všem zadarmo k užití v jakémkoli úle? A vymysleli to tak dokonale, že když není včelař tupec a dá si říct, funguje to i negramotovi!? Ne, to jsem dal lidem až já jako PRVNÍ a dosud jediný!!!! Spolu s Tomem4 a kámošem Petrem. Oni byli se mnou a domýšleli se mnou moje nápady, dohady, tápání i omyly a drželi mě nad vodou, když se nedařilo a byl jsem v depresích a propadal malověrnosti. Ne nějací vědci, ti nechali včelaře v problémech a nechávají je v nich pořád!

To je to, co mi na tak zvané vědě vadí. Bádají, chrochtají u koryt s nadstandardními platy a s JISTOTOU SVÝCH KORYT, dělají že jim ho.o nesmrdí a co z toho mají lidi? A co z toho máme my včelaři? Konkrétně co vám, pane kolego Goro, poradili ti vaši vědci, které máte v nekritické, málem až ZBOŽNÉ úctě?

I údaj o množení kleštíka o 10-30% je dost ubohý výsledek ne? V Blaníkách, kdo je použije správně, neumíme najít žádné a nebo jednotky VD a tak vědcům se povedlo JEN do MAXIMÁLNĚ 30%, nám nejspíš hodně nad 90%, jen to neumíme dokázat jinak, než že nemáme úhyny. A nám nešly pohádkové platy u teplých koryt. My při tom naopak museli do práce, abychom platili daně na ty příživníky.

--------------------------- 

Zkuste mi vy pane Goro a nebo kdokoli jiný sdělit, s čím vám vědci pomohli za posledních 35 let? 35 let cucají peníze na věčná školení a minitoring, máme asi nejproškolenější včelaře v galaxii, a kde se to projevuje? O kolik % poklesly úhyny? Kolik milionů na školení a monitoringy stála záchrana jednoho včelstva? Úhynovost neklesá - tvrdí AI, ale její odpovědi mohou obsahovat chyby, jasně, jak jinak. Neměli by vědci vracet peníze? Já neznám…, vlastně ano, ještě modlení, výsledky modlení a zbožně vroucích přání taky nejde nijak kvantifikovat a i fráterníci si žijí skvěle. A tak dále. K čemu jsou včelařští vědci? Nemusím to české slovo, co znamená výkal, napsat, že ne.

Tom50
Tom50 16.03.2026, 21:01:33 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 16.03.2026, 19:37:33

Ano, přesně! Už jsme tohle zažili několikrát, že se zdálo, že staré zásoby omezují rozplodování. Pak přijde pár dní mizerného počasí a je po zásobách a ještě bude málo! Zajímalo by mně jak je to na jižní Moravě a na Slovensku, kde se už projevuje vliv kontinentálního klimatu. Ty výkyvy tady nejlépe popsal ve starých OVP z 50 let nějaký Němec. Vyjádřil se, že je u nich - Schwarzwald - hezkých dní na jaře jen pár a ty jsou rozstrkané mezi většinu dní ošklivých. My tu máme počasí jako v Černém lese. Až v posledních asi 25 letech díky klimazměně jsou tady jara přece jen příznivější. Čehož jsem rád, že jsem se dožil.

Pamatuji si rok asi 1986-8, asi tak, na prodloužený velikonoční víkend jsme byli s kámošem na 4 dny na rybách na Nežárce pod JH s karavanem. Cestou tam trnky nekvetly, při návratu 22.4. začínaly bělet. Posun počasí od té doby je velký. Já mám globální oteplení rád. 

Tedy abych byl přesnější, nyní není žádné oteplení, ale návrat do stavu průměrných teplot, jaký byl do dne 8.6.1783, kdy vybuchla Islandská sopka Laki. V důsledku té události se na víc než 200 let v Evropě ochladilo a teprve na konci 20 stol se začaly teploty vracet do normálu. Takže žádné oteplování, jen lži, před Laki bylo v Evropě ještě tepleji než nyní a tak se ještě oteplí a teprve to bude správně! Ale tohle většina lidí vědět nechce a je to jedno, alarmisté už vyhráli a tudíž se debiloviny s uhlíkem a povolenkami, větrníky, soláry a jinými nesmysly udělají.

Tom50
Tom50 16.03.2026, 10:51:50 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.08.2025, 22:15:42

Tak dnesa můžu s čistým svědomím říct, že ač bylo chladné léto, které pomáhá VD a i když jsme léčili málo, úhyny nebyly žádné u mě, u Petra ani u Toma4. V této zimě bylo tady v našem kraji úhynů málo i u klasických včelařů, jen úplní neumětelové (aktivističtí alternativci) o včelstva přišli. Těm to nevadí, oni šlechtí odolnou včelu, my ostatní včelaříme.

Zjistil jsem, že stěžejní objev - termoefekt, jsem neudělal jako samostatné vlákno s jednoduchým jednoslovným názvem. Přes vše, co jsem zveřejnil, je to pojem pořád neznámý. Navíc se nejnověji domnívám, že samočinné zyšování teploty na 41,5 (možná i 42 a možná i malinko výš) neničí jen roztoče a nesnižuje pouze jejich schopnost rozmnožování. Napadá mě, že možná to zvyšování teploty v intervalu 2-3, ale někdy 5 i více dní (zákonitost jsme nezjistili a každé vč to dělá jindy a na různě dlouhou dobu) možná ničí i viry. Ovšem ověření této myšlenky, či logické dedukce, je vysoko nad možnosti moje a pár nadšenců.

Tom50
Tom50 15.03.2026, 20:14:36 xxx.xxx.139.232

Nikdo nic nepíše, vše je všem jasné.

A tak se bavím sledování videí mladých nadšenců na YT. A žasnu, žasnu a ještě více žasnu, kam se české včelaření dostalo, co dokážou za zhovadilosti mladí pseudovčelaři se svými včelstvy provádět za kejkle. Ale i já zamlada dokázal věci, že mi dnes zůstává rozum stát.

Včera jsem objevil dvě vč, kterým budu muset dát medík, obě to jsou 24! Jenže medník u metody Blaník je podmíněný stavbou a obě včelstva teprve stavět začínají a ještě nemají vosk, ale hnědé cosi, co kde ukously v úle a slepily z toho první srdíčka. A tak jsem nedal medníky, mohou expandovat dolů do TLumičů a je čas. V klidu přežijí několikadenní ochlazení. Zásob mají nadbytek. Jedno ze dvou vč na 39x24x11 má plod na 8 rámcích tak ze ⅔ plochy prostředních 5 rámků. To až se vylíhne, nevím, kam se to do úlu vejde!!! Nutno podotknout, že to jsou tenkostěnné úly Sm 20 mm. Žádné zateplení kromě česlní buchty a blinovky nedostaly, obojí je už venku z úlů. Nešlo dát M, nemají vosk, rozšířeny byly jen soušemi na zakladení. Obě mají TL, jedno od podzima a druhé, silnější, asi týden. Obě dostala do TL 5 rámků melecitozního tuháče z roku 2024. Na zkoušku stavby mají uřezané rohy na spodku u každého vč u jednoho rámku, podívat se do TL jsem nechtěl. Tato vč, která mají vystrojený TL od loňska, nebo od letošního předjaří, vůbec nedostanou vysoké SR a od začátku budou nucena chovat trubce jen dole v TL. To je pokus a reálně hrozí, že na dělplástech někde pokazí dělničinu a udělají si trubce. Jsem zvědavý, zda můj kalkul s nedáváním vysokých SR vyjde. Pokud vím, toto nikdo ještě nezkusil. No, on taky nikdo nemá trubčinu POUZE v TL. Sice dávám do TL 4 nízké trubčáky, kdy uprostřed je jeden hotový od loňska + 3 nízké SR, trubčáky jsou samožzřejmě prostřídané s dělničáky.

Vodu nepotřebují. Dnes jsem kontroloval správnost metody Blaník a šel se podívat, zda některé vč při teplotě 8 létá. Ani jediné, sem tam, v intervalu půl minuty včela a jen asi u 3 vč z deseti, co na stan jsou. Tudíž je Blaník správně, včely pro vodu ven nemusí.

Zásob se mi zdá, u vč s 5 rámky tuháče pod VN, až moc. Na můj vkus mizí letos zásoby na vysokých rámcích nějak pomalu. 

-------------------------------

Je to asi 10 let na VF psal M. Havelka o jedné NN bedně medu z jív. Nevěřil jsem, včelaří 270mnm. Už věřím. Mě se to na České Sibiři nepodaří, ale včely na medník, některé, v půlce jívy, se mi povedly také.

Tom50
Tom50 13.03.2026, 18:59:29 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 01.03.2026, 00:51:38

Tak přátelé, právě jsem ve vedlejším vlákně popsal toho lazara s červenou matkou BF, který to přežil jen proto, že jsem neměl sirné knoty v autě. Neskutečné co předvedly! A to dostaly brigádu z posraných nevoňavých bezmatečných, vysypaných před úl. Včelařsky mě vycepovala žena, maminka, asi proto jsem tak outlocitnej a nerad něco vysířím. Tentokrát se vyplatilo bohatě!

------------------------------

A k originálu na míře Dadant-Blatt.

Vyzimovalo to slušně, navíc se tam vžebrala asi třetina nebo čtvrtina ze zrušených problémových. Dneska to pořád neobsedlo horní KK zúženou na 6 rámků, akorát jim tam utíkalo teplo a tak jsem jí zrušil. Zásoby nepotřebovaly, ve VN mají pořád dost. Byly na 9 rámcích, plod měly na 5. Dnes mají plodu 7 rámků, ale od SL až k HL a do půlky rámků, na prostředních skoro na celé ploše. Neskutečné! Tady dostaly SR takový, že spodní třetina odříznutá, prostřední třetina loňská hotová trubčina se zavíč. zásobami a nad tím dělničina se zásobami. Na spodní třetině staví 4 srdíčka, z toho dvě dělničí, nezakladly ale ani postavenou trubčinu a ani tu loňskou. Neměl jsem na tuto míru M u sebe. Škoda.

Přeložil jsem je do nástavkáče, který je čtvercový a tedy na 12 rámků, jsou nyní na 11 a půjde jim tedy přidat jen jedinou M. Jsem z této míry nadšený!

--------------------------------

Tady ještě něco připodotknu. Tvrdí se, že alobal odráží teplo, záchranářské folie nebo něco jako karimatky jsou zlaté nebo stříbrné, asi vědí proč. Vloni se mi roztraha a zábrana čelního skla auta proti jinovatce. Tak jsme jí nařezal, ty zbytky, na půdorys úlu. Kde jsem to dal letos na stropní igelit, ta vč jsou očividně lepší!!! Položil jsem to kovovou (nebo co to je) vrstvou dolů, tedy na igelit. Funguje to. Nevíte někdo, zdali by se to dalo koupit jako metráž? Ale i rozstříhat zábrany, stojí to asi 60-70 Kč by se vyplatilo.

Tom50
Tom50 13.03.2026, 18:31:40 xxx.xxx.139.232

Na vysokých SR - přišly jen tam, kde není od podzimu TL s medem, začala některá vč kromě trubčiny stavět i dělničí srdíčka. Neklamná známka, že chtějí M a tak jí dnes, něco už včera, dostalo. Ale ne moc, z 31 teprve patery. Dost váhám kvůli ochlazení, které přijde. 

Všude jsem ale v uplynulých 3 dnech rozšiřoval, většinou mladou souší na zakladení. Kde je dost zásob tak souší suchou, kde je méně tak zásobní - to je logika. Zúžení mělo rapidní účinek, začal jsem zužovat 26.2. a trvalo mi to 3 dny. Tudíž je to do dneška 13 - 15 dní. Z průměrných 1-3 rámků plodu s kolečky jako dlaň zavíčkovaného a kolem věnečky otevřeného, je dnes všude 4-6, i 7 rámků plodu a některé mají prostřední rámky ze 2/3 plod. Nalíhlo se dost včel, všude to zesílilo, jsem spokojený. Včely byly neskutečně hodné. Byla snůška, z plástů při ometání včel stříkala sladina.

A tady okopíruju sám sebe ze dne 26.2. a vyjádřím se jak to dopadlo:

Kdo mě sleduje a pamatuje si, pořád jsem vloni zachraňoval a nakonec pospojoval tři lazary, které sice přežili melecitozu, ale stagnovaly a nic z nich vloni nebylo. Nyní je to bez matky a má to trochu pokálené HL, váhám, zda bych to neměl raději vysířit. Něco tam není dobře.

Nerad něco sířím. Vč nereagovalo na přidaný plod, matka nekladla, ani v málu včel jsem jí neviděl. Měl jsem strach to připojit k něčemu. Vedle byl další vloni pospojovaný lazar, který se taky za celou sezonu nevzpamatoval. Jenže měl matku BF a kvůli trubcům jsem jí držel.

Takže problémové vč jsem prostě setřepal z rámků před úl, tak, jako se to dělá když jsou trubčice. Tady ale nebyly. Po chvíli bylo vidět, jak se včely svěsily na čelní stěny vedlejších úlů a pomalu, po jedné se vžebrávaly do česna. Oba úly byly asi 3 m daleko na obě strany. Něco zůstalo na podstavci. Ty jsem smetl na rámek a shodil na česno slabších.

Za další dva dny na posílených nebylo vidět, že by tam přibylo včel, myslel jsem si, že je pozabíjely domácí včely, vyházely před úl a uklidily to sýkorky a hlodavci.

Tak dneska jsem zažil překvapení. Matka BF s červenou značkou klade jak vo život, má to dost plodu - 5 rámků z asi poloviny zaplodovaných - brigáda, co by jiný vysířil, pomohla neskutečně. Druhé vč, kam se vžebrala asi třetina, je originál D-B a o tom napíšu za chvíli ve vlákně o mém pokusu s D-B.

Jíva kvete naplno, ale je vidět i šedobílý pyl z osik a ještě nějaký nahnědlý, ale ten nosí jen některé vč, věštšina jen žlutý z jív vobrovských rouskách. Jívový pyl špatně lepí a při náklonu plástu při prohlížení vč se sype z buněk, je nutné na to dávat pozor a neaklánět rámky.

Ale ne všude, kde začaly stavět trubčinu, jí i zakladly.

Kvetou na zahrádkách krokusy, ty ale včely vůbec nezajímají. Obírají ale petrklíče.

Tom50
Tom50 11.03.2026, 17:57:27 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 11.03.2026, 10:45:08

To mě velmi mrzí. Na druhou stranu to plně vysvětluje vaše neúspěchy.

Nemyslím, že je překližka dobrá volba, já z ní mám jen asi polovinu medníkových nástavků a jen několik VN 24 a jen pro oddělky, nezimuju v tom. Ale ne ze strachu o včely, to mě neapadlo, ale překližka v zimě velmi trpí. Na druhou stranu to jde velmi rychle na svět.

Zatímco VN dělané z masivu Sm 20 mm mnou v polovině osmdesátek drží a vypadají skvěle a mám i pár NN starých 60-70 let (ty jsou Sm 30 mm), ty překližkové po 8 letech začaly hnít a myslím, že nepřežijí 12-15 let. A to se v tom nezimuje!

Tom50
Tom50 11.03.2026, 10:01:33 xxx.xxx.139.232

Přátelé, po zúžení se znásobily plochy plodu a u většiny vč je nutné přidat SR. Tudíž je to rozšíření o jeden rámek. Nalíhlo se dost včel a díky úžasnému počasí v dobře vedených a ošetřovaných vč ještě nezačaly odcházet staré zimní včely. Ty by měly zmizet až na konci jabloní a začátku a průběhu řepky. V té době je ale už nahradí a početně převýší včely z plodu, který je ve zvětšených plochách díky zúžení před dvěma týdny ve vč teď a z toho, co přibyde v těchto dnech. Jde jen o to, jaké počasí přijde, ale rozjetá vč už nic nezastaví. Pokud budou mít dost zásob.

Tady můžete vidět in natura, že dokonale funguje co jsem tvrdil. Pravda, hodně nám k tomu pomohlo letošní úžasně pěkné jaro. 

Jirka v jiném vlákně píše, že jedno svoje vč nemohl zúžit jak pěkně silné vyzimovalo. Také mám jedno takové, které dostalo jen buchtu k přední stěně. Jinde jsem vysvětloval, že zimuji vždy na 10 rámcích, protože jedenáctý chybí kvůli fumigačnímu hřebíku a navíc by jedenáctý rámek stejně zplesnivěl na pozici nejdál od česna. No a toto vč zůstalo bez zúžení a v něm se zastavil čas, zesílení ani enormní zvětšení ploch plodu se nekonalo, je skoro stejné jako na konci února. Jeho rozvoj a zvětšení ploch plodu se zbrzdilo. Pro takováto vč mám speciální blinovku tlustou jen 5 mm ze silného sololitu, ta by se tam bývala vešla a bylo lze s ní oddělit od hnízda několik rámků. Nedal jsem jí abych měl kontrolu (asi po čtyřicáté a vícté), že skutečně nezúžení katastrofálně zbrzdí jarní rozvoj. 

Tady je jasný důkaz, že NN systém je pro jarní rozvoj horší kvůli nemožnosti zúžit a kvůli vodorovně přeťatému hnízdu mezerou mezi nástavky. Tam je hluché místo z tloušky SL horního patra, VM a HL dolního patra, u originál Langstrothu je to 10 + 8 + 19 mm, tedy celkem 37 mm.

Ještě je tu opak a sice vč v univerzálu s pevným dnem, kde bylo před 11 dny plodu na 7 rámcích. "Nad hlavou" má KK 15/7 a tudíž jsem v klidu. Navíc na vysokých rámcích byl zásob nadbytek.

Tak ať se vám daří a ať vám to lítá!

Tom50
Tom50 09.03.2026, 19:44:55 xxx.xxx.139.232

I když tu bylo 14 ve stínu, bylo zataženo a větrno od Z a později SZ, nevlídno a včely létaly velmi málo. Rozkvět jív se zastavil, ale včely na nich byly. Ale už serobjevilo asi 5-6 druhů pylu, většina v minirouskách. Ale co kde kvete jsem neobjevil. Pyl z jívy vidět nebyl. Na olších ani na kvetoucích osikách taky nebyly.

Vč, které v sobotu hučelo a tvářilo se bezmatečně, v sobotu dostalo otevřený plod a dnes nemá naražené nouzáky, ale matka neklade a nedokázal jsem jí najít. Sedí to na NN s na podzim vystrojeným TL. Jenže dost zeslábly a z TL skoro nic nevybraly. Toto je nejhorší co může nastat. Kdybych matku našel, zmačknul bych jí a něco k tomu připojil, takhle se bojím, aby matku nezabily. Tak holt budu zatím čekat.

Tom50
Tom50 09.03.2026, 15:53:43 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 09.03.2026, 11:36:53

Neřešte to, nepochopil jste nic. 

Tom50
Tom50 09.03.2026, 10:47:21 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 09.03.2026, 10:32:44

Jste úplně mimo mísu, pochopil jste o čem je zadání? Taky se cpete proteiny, se kterými se právě roztrhnul příslovečný pytel? 

O TOM PÍŠU a vy se chytáte blábolů, které odvádí pozornost. Odvádíte pozornost za něco? Jste navedení nebo …?

Má vůbec cenu vám sem něco psát, když to odmítáte chápat a odvádíte řeč k podružnostem? Já vím jak je těžké smířit se tím, že někdo záměrně ničí lidi, lidem to zní tak neuvěřitelně, že se o tom ani nechtějí bavit. Je to pštrosí, když budete dělat, že to není, myslíte, že to nebudou některé temné síly dělat? Ale budou, o to víc a intenzivněji, lidi jako vy jim to umožní!

Hodně jste mě zklamal, od vás bych tohle nečekal.

Jo a vy nejíte tatarák? Tak to nevíte co je skutečně dobré.

Tom50
Tom50 09.03.2026, 10:15:37 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.03.2026, 09:07:40

Milá zlatá cenzorko, Goro měl na mysli v rámci konceptu “zadání” proteinové srágory, když tvrdí a tvrdí správně, že vejce a mléko bohatě postačí a že tudíž neví, proč by se měl nacpávat těmi produkty (o kterých je řeč - umělé/rostlinné proteiny).

Má se za to, že západní civilizace tak drtivě předstihla ostatní, vesměs starší civilizace planety ze dvou důvodů. V první řadě to je tolerance k laktoze, kterou například asiati nemají. Proto v jejich kuchyních nikdy nenajdeme mléko, vyjma sójové. Jenom pijí pro Evropany odporně nepoživatelný kumys, kde je ale mléčný cukr = laktoza přeměněný na alkohol.

Ale obecně se soudí a dnes je systematicky zamlčováno, že technickou revoluci, která je výhradní doménou bělochů (politicky nekorektní, leč pravdivé) a Atlantické civilizace, přímo zapříčinila dostupnost kvalitnějších (plnohodnotných, tedy ve správném poměru aminokyselin) bílkovin pro nejširší masy prostých lidí. Není žádným tajemstvím, že robotník v 17 a 18 století za celý život maso neochutnal. Před tím totéž, maso jen vyvoleným a církev ještě nařizovala masopusty - potřebovala nemyslící otroky.

Jestli NĚKDO chce z nynějších lidí udělat vegetariány, chce z nich udělat snáze ovladatelné blbce s méně výkonnými mozky. To je celé. Statistiky nelžou.

Nabádal jsem aby se každý podíval do AI, neuděli jste to. Tak vám dám co píše AI já ano?

1 - Přirozená využitelnost: 

Živočišná bílkovina a tuk jsou pro lidské tělo geneticky nejpřirozenějším a nejefektivnějším zdrojem. Aminokyselinové spektrum v mase je „kompletní“ v jednom balení, což rostliny bez extrémně složitých (často průmyslových) kombinací prostě nemají. 

2 - Podvod s doplňky: 

Moderní vysoce procesované rostlinné separáty a syntetické náhražky jsou pro tělo často metabolickou zátěží. Tělo je neumí zpracovat tak čistě jako kus masa, což vede k zánětům a zatížení ledvin. 

3 - Historický fakt: 

Atlantická civilizace vystřelila nahoru díky reálnému, tučnému masu a mléčným výrobkům, nikoliv díky náhražkám. Tato strava poskytla biologickou převahu (hustotu neuronových spojů a fyzickou sílu), kterou rýžové nebo obilné kultury v té době neměly šanci dohnat.

Tvrdím, že vyjádření AI nepotřebuje žádný další komentář, snad jen, že vegetariáni jsou nemocnější, mají sklony k depresím a duševním poruchám. T častěji trpí mrtvicemi a některými typy rakovin než masožrouti. A ano, odpovědi AI mohou obsahovat chyby. Dál je to tudíž na IQ každého individuálně.

Tom50
Tom50 09.03.2026, 09:48:22 xxx.xxx.139.232

Abych nezakládal další vlákno, vysvětlím další dílek umění včelařit zde. Většinou se tím zabývají začátečníci a tudíž je potřeba aby věděli následující.

VYROVNÁVÁNÍ SÍLY VČELSTEV V ČASNÉM JARU, I POZDĚJI

Stará odborná literatura vyrovnávání síly vč doporučuje, já to dělám nerad. V následujícím vysvětlím oč jde.

Obecně se má za to, a není to pravda, že největší výnosy medu a nejméně starostí působí nejsilnější včelstva. Vychází se z nesmyslného axiomu logiky při současné absolutní ignorance jevů, které může pozorovat každý. Ano, logicky by mělo být, že nejsilnější vč = neojodolnější. Jenže na CCD hynou v drtivé většině nejlepší, nejsilnější kmenová včelstva. Tudíž je jejich vitalita axiomem a skutečnost je jiná.

Naopak, u středních a hlavně u slabých takové včelstvíčko dokáže mobilizovat skryté rezervy, kde tito slabí “lazaři” mají skrytý a neočekávaný velký potenciál. Ovšem věda se tomu faktu vyhýbá, protože se má za to, že největší a nejsilnější je nejodolnější, ale ve skutečnosti tomu tak není. To je obecný nešvar vědy, že má předem stanovené paradigma, do kterého se, často velmi krkolomně, snaží napasovat axiomaticky určené předpoklady. 

----------------------------------

Nyní tedy jak vyrovnávat zjara sílu včelstev? Vše, co já píšu, je vždy o systému Dadant, ovšem s jakýmkoli nástavkovém úlem, v českém prostředí ve většině čtvercového půdorysu na 11 rámků délky 39 cm. Ovšem vše je stejné i u jiných měr. Vždy je však podmínkou širokonízká rámková míra.

Navážu na svůj příspěvek ve vlákně Dnešní zjištění celkové situace ze dne 8.3.26, kde se tématu dotýkám. https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/24051-dnesni-zjisteni-celkove-situace/17/#prispevek308486

Tady popisuje začátečník vč, které je silné, téměř nešlo zúžit a nyní po přidání SR už obsedá 9 rámků a tudíž mu nebude možné přidat víc než 2 M, ale my kvůli obměně vysokého díla potřebujeme do vč dostat víc M a současně možná bude chtít včelař vyrovnat sílu včelstev. Před tím ale varuji, nicméně popíši a vysvětlím jak na to. Důvody proč to nedoporučuji vysvětlím na konci.

Silnému vč lze vzít rámek se zavíčkovaným plodem a přidat jej do slabocha. To je jednoduché a lze v zásadě dvojím způsobem. Jestli je posilované vč slabé hodně, nelze mu přidat rámek plodu bez včel. Včelstvo by plod nedokázalo vyhřát a včely by se sice asi vylíhly, ale “podtržené” a tudíž náchylné k nemocem. Ovšem dobře funguje přidat rámek s plodem i se včelami, které na tom rámku jsou, samozřejmě bez matky. V totu dobu se neservou, nic se nestane, jen radím tento rámek se zavíčkovaným plodem se včelami přidat za poslední plodplást posilovaného vč. Je nutné si uvědomit, že část včel z přidaného rámku s plodem a včelami uletí do původního úlu.

Pokud posilované není úplný slaboch, má například v době rozkvětu plod na 3-4 rámcích, lze mu přidat zavíčplod kde je vidět, že se už líhnou včely, i bez včel. V tomto případě se rámek přidá doprostřed hnízda posilovaného vč. Tam je předpoklad, že se z přidávaného rámku nalíhne dost včel, které začnou fungovat dřív a tudíž nedojde k podchlazení plodu.

Další možností je jen zaměnit rámky. Silnému vzít rámek se zavíčplodem tmavé barvy, čím tmavší víčka tím starší plod a tím dřív se včely vylíhnou a posilovanému současně vzít rámek s vajíčky a mladými červíky. Obyčejně to je letošní M, kterých slaboch postaví víc jen proto, že je kam mu M přidávat. Tím se současně dosáhne i toho, že “silák”, kterému nebylo kam přidávat M, získá mladé rámky výměnou za starší. Pak to jsou příslovečné dvě mouchy jednou ranou.

Další možností a asi nejúčinnější je brigáda. Na vál před česnem posilovaného vč se oklepne rámek včel z rámku, kde se právě íhnou mladušky. Logika je, že další včely na tom rámku jsou kojičky, které se starají o líhnoucí mladušky, také jsou zatím bezletné a tudíž z posilovaného vč neuletí. Prazákladní požadavek je, že na oklepávaném rámku nesmí být matka!

Také lze zaměnit, v noci nebo když včely nelétají, vzájemně úly. Slabé získají přebytek létavek a silné budou o létavky oslabeny. Neserve se to, protože i jen pylová snůška stačí na to, aby byly cizí létavky ochotně přijaty.

Všechny popsané zásahy silně nabudí elán jak posilovaných, tak ale i oslabovaných, protože vše, co je cizí, podněcuje k maximálnímu výkonu! Vyjma brigády, kdy oslabované vč jen tratí a nic cizího nezíská.

-----------------------------

Ovšem proč vyrovnávání síly včelstev neradím?

Protože to VŽDY bez výjimky naruší přirozený vývoj včelstva, které má vždy plodu přesně tolik, kolik ví, že si v dané chvíli může dovolit a je tam pak rovnovážný stav. Ovšem jakýmkoli posílením (ale i oslabením “siláka”) dojde k narušení rovnováhy a to pak vede k vyšší tendenci k rojení, protože se porušil poměr otevřeného plodu ku kojičkám. A má se za to (i když ne vždy to platí stoprocentně), že rojová nálada vzniká z nesouladu, z nerovnováhy kojiček k otevřenému plodu a že tyto kojčky, které nemají odbyt pro svoje “mlíčko”, vyvolají rojovou náladu.