Svůj despekt vůči mě vs vědci jste napsal takto:
vážim si každého kto pri včelách rozmýšľa a do tejto kategórie síce patríte, ale na piedestál “zbožňovaného” ste sa zatiaľ nedostali…
Vaše pohrdlivé sice jsem nepřehlédl. Ve vašem kydu je hned několik urážlivých sdělení. Zaprvé vy se domníváte, že mi jde o zbožnění. Za další SICE o včelách uvažuji a nastudoval jsem neuvěřitelné množství odborné (i té brakové) literatury o včelách a jako málokdo umím porovnat bludy a kvalitu, ovšem vy to připustíte jako že SÍCE.
Tak znova. Chci jasnou odpověď, co vám a vašemu včelaření daly vědecké ŠTÚDIE? Co konkrétně z vědeckých blábolů jste mohl ihned, ZADARMO a s velkým profitem aplikovat vy nebo nějaký váš kamarád u včel? Co konkrétně vám dalo zjištění vědecky změřené teploty na dně jedné konkrétní buňky?
------------------------------
Abych vše uvedl na úplně přesnou míru jak u mě zjištění a doslova převratně revoluční věci vznikají. Konkrétně termoefekt vlastně omylem a nedorozuměním. Už jsem to tu psal, zopakuju, je to poučné.
Uvažoval jsem, že jestli má v medníku “vyschnout” med na požadovanou vlhkost, musí tam být vyšší teplota (ukázalo se, že je to trapně mylný předpoklad). Kor když Dr. Klíma připustitl, že očka = vlhký med. Tedy logika (moje) je, že když do medníku pouští očky včelař čerstvý a tudíž chladnější vzduch, pak tam včely neudrží vysokou teplotu, potřebnou pro dosoušení medu. A proto mám já včely zdravější, protože medníkový termoefekt, protože každá včela se do medníku dostane a je ošetřena vysokou teplotou podobně, jako se toho dosahuje v termoboxech nebo Linhartově soláru.
Zbývalo prokázat zda tato idea je správná a možná. Tom4 je odborníkem v slaboproud elektro a nabídl se, že pořídí měřidla, PC systém automatického zápisu v čase. Vše zrealizoval.
Jenže mi na tom něco nesedělo (vše komunikováno jen telefonem a maily) a po roce z Toma4 vylezlo, že vůbec neměřil teploty v medníkách, ale v plodištích, mezi plodem i mimo plod, vprostřed, nahoře plodu i pod ním. Což nebylo v zadání = meření v plodištích a mě to nezajímalo. Ale šokovalo mě, že skutečně, podle mého předpokladu (jenže jinde v úle) skutečně ke zvyšování teploty dochází, ale když v plodišti tak ne samočinně, jak jsem se domníval, že medník je nejvýš a tudíž je tam nejtepleji, když se jim to neodvětrá očky.
Celkem trapné že? Prostě můj předpoklad nevyšel a jak se později ukázalo, bylo dokonce blbé a neodborné to předpokládat samočinně v medníku.
Ale byl tu nový fakt! Včely skutečně teplotu zvyšují, v různě dlouhých intervalech a každé vč jindy - tak to není závislé na tlaku vzduchu, vlhkosti, ani denní době a i doba zvýšení teploty až na 41,5 trvala jednou několik hodin, jindy jen méně než hodinu.
Další rok měřil jinou aparaturou Petr a tentkorát měřil jak v plodištích, tak ale i v mednících. Naměřil neuvěřitelné teploty, v mednících snad nikdy nebyla teplota ani plodu, spíš jen do 30-32, ale také jen 27-30. A med s vlhkostí do 17,5 %!!! Jen mimochodem Petr měřil i metan, který jsem v neodvětraných mednících předpokládal a nenašel ho tam ani ultracitlivými čidly, schopnými detekovat jednotlivé molekuly metanu.
ALE.
Dobře, můj primární předpoklad byl nesprávný a dokonce hloupý a protože nemám ani tušení o fyzice, napadlo mě měřit, jen jsem sám neuměl to měření udělat. Měřil Tom4, měření potvrdil rok na to Petr, a ač sice nevyšel můj předpoklad, ukázalo se něco jiného. Že když včelám do práce nehází blb za úlem vidle očkama, sítama místo dna a jak se ukázalo nesmyslně velkým česnem, včelstvo se samočinně zbavuje roztoče VD a logicky i jiných parazitů včetně nosemy. VD a jiné “chcípavky” teplotu nad 41 nepřežijí (úplně stejně se člověk brání nemocím zvýšením tělesné teploty = horečkou). Kteří VD to přežijí, jsou nejspíš téměř neplodní (odhaduji hodně nad 90% a to je 3x víc než vědci), protože se ve SPRÁVNĚ VEDENÝCH včelstvech, tedy ve vč vedených systémem Blaník, nikdy VD nepřemnoží tak, aby pro vč představovali nějakou hrozbu či poškození.
A to je to, co se vám Goro snažím sdělit. Já i neúspěch ihned umím, ne Tom4 ani ne Petr, ALE JÁ to umím hned přetavit v nějaký osoh, v něco využitelného a obecně platného. Umím ihned ukázat všem, kdo nemá v hlavě jen piliny, že může hned a zadarmo chovat včely i bez “šetrného přístupu ke včelám” jako mají fanatičtí aktivisti a klidně se kvůli tomu vzdají medu a naopak ještě v sezoně dokrmují. Naopak, já nabízím všem téměř neléčit a současně mít maximum medu aniž by to působilo včelám jakoukoliv újmu. Není tedy potřeba jim nechávat VŠECHEN med a nebo většinu, jak tady prezentuje pan Malina.
Ukážu zhoubnost kyselin a jak lze dosáhnout lepšího výsledku nejen bez kyselin, ale úplně bez jakékoli chemie, pamatujete, že už několik let asi třetinu vč neléčím nijak? A protože zisk za med chci, nehodlám riskovat vůbec neléčit. Stát mě odměnil za celoživotní práci tak mizerným důchodem, že prostě abych mohl důsstojně žít, nemůžu si dovolit riskovat. Kdo se válí v prachách, ten může být aktivista a nebrat včelám med.
A teď mi pane Gori jasně, abych to i já pochopil, sdělte, co jste vy mohl z vědeckých ŠTÚDIÍ aplikovat sám, hned a zadarmo s absolutním úspěchem u svých včelstev?
Je to marný, je to marný, marný. Vy děláte že neumíte pochopit, že vám je věda a štúdie na dvě dvě věci, na ho.no a na nic. Bez lidí jako já,. Tom4 nebo Petr je vám věda skutečně k nepotřebě. Ale uctíváte vědce, mě ale rozhoně nikoliv. Jasně.