Vysvětlím, popíšu, mám to vyzkoušené. Jinde a v jiné souvislosti jsem vysvětloval, že mám zkušenost s NN systémem 39x15x11 a toto je druhý pokus o NN 37x18,5x11. Špatně fungovalo obojí.
Když jsem po uzdravení začal znovu včelařit, nesehnal jsem jiné včely než na míře Čehoslováku. Předělal jsem to na 39, ale zbylo mi asi 350 pěkných rámků míry 37x30, část z toho pěkné souše. Kvůli váze, že udělám plodiště ze dvou půlek, tedy dva NN na sobě a zvolil jsem výšku 18,5, protože to je jedna výška Langu, ale při délce 37. Rámky vysoké 30 jsem na cirkuli zmenšil na výšku 18,5, tedy pár souší, které mi zbyly a stejně jsem zkrátil i prázdné rámky a jen natloukl SL u nízkých. Vyrobil jsem nástavky tak, že byly pro 39 a na 37 byly vyvložkované. Snad je to jasné.
Idea byla, že plodiště bude ze dvou NN 37x18,5x11. Tak to byla hloupost, neosvědčilo se, pomalejší jarní rozvoj a pro mě je rozdíl, třeba když hledám matku a nebo rojové matečníky, jestli prohlídnu jeden nástavek s většími rámky nebo dva malé (matka skoro vždy prchne do toho spodního). Ale jak to převést?
A teď si to představujte. Vzal jsem rámky 37x18,5 a dal vzůru nohama do louček 39x24, ale bez SL. Horní loučka Čechoslováku tvořila spodní loučku a BL silné 8 nahradily 10 mm na každé straně co chyběly do 39 (ty 2 mm na každé straně se ztratily). Přečnívající ouška jsem zaříznul. Prostě původní rámek 37x18,5 byl najednou vzhůru nohama v rámku 39x24. Pod HL čtyřiadvacítky vznikl pruh, který dostavěly většinou dělničinou. Kde udělaly trubčinu, po vyříznutí to už pochopily a postavily dělničinu.
Největší obavu jsem měl jako vy pane Goro. Já to dělal se včelami, prostě jsem si to doma připravil a u včel jsem bral rámky jeden po druhém a sbíjel je do nových louček přímo na včelnici a to i se včelami, jen rámek s matkou jsem neblbnul. Že to akceptují, s plodem a zásobami, co tam měly, mi bylo jasné. Ovšem obava byla, že do toho, když to má opačný sklon, nebudou matky klást. Takže kladou do toho a je jim to úplně fuk!!!!!!
Proto vymýšlím obracení a Martin to zrealizoval, já ne. Obracení by mělo být “lékem” na to, že jsou nad plodem na vysokých rámcích věnce zásob a kvůli těmto věncům nechtějí do medníku. Současně zruší matečníky, nemůžou být vzhůru nohama. Ani to není můj nápad, kdysi, a hned se to zase zapomnělo, vznikl rotační úl, že se plodiště za 24 hodin otočilo o 360 stupňů. Nerojily se, ale kam medník? Prostě to byla kravina a už se o tom nikde nepíše.
Resume:
Včelám vůbec nevadí když je plást vzhůru nohama a med jim z toho nevytéká a ani čerstvá řídká sladina a plod v tom chovají bez potíží. Kdo si vzpomene, byla tu otázka, zda by stavěly M otočenou o 90, řešil to Javali. Ale nějak to vyšumělo do jakési pěny dní a nevím jak to bylo, myslím, že psal, že to některé akceptovaly, jiné ne. Bohužel se odmlčel. Pamatuju si, že dělal VS tak, že jim dal proužek o 90 pootočených, ten postavily pootočeně, ale pokračovaly už divokou dělničinou správně. Jestli dal celou M o 90 pootočenou nevím.