Anonymní:Loupeživé včely jsou většinou takové , které nejsou dostatečně nakrmené. Horší je že napadají slabá nebo uhynulá včelstva a tím si většinou zanesou do úlu různé nemoci.
Toto je absolutní nesmysl, tedy první polovina anonymova tvrzení. Naopak, nejvíc loupí nejlépe zásobená včelstva, která mají všeho nadbytek a díky tomu mají skvělou kondici. Spousta hlupáků bere včely jako králíky nebo dobytek, ten krade až když nedostane dost do žlabu (většina lidí jakbysmet). Naopak, slídivost je nejdůležitější a NEJLEPŠÍ vlastnost včely medonosné. Kdyby neslídila, nenašla by zdroje snůšky a včela nerozlišuje snůšku z rostlin a nebo z vykrádání slabého včelstva tak jako tak určeného k zániku.
Anonyma omlouvá jen to, že stejnou zhovadilost jsem četl i ve Včelařství od nějakého inženýra. Žasnu, že to prošlo redakční radou a už jen to jasně svědčí o odborné úrovni toho časopisu.
--------------------
Jestli je nejaké vč vylupované - mnohem horší je tichá loupež - něco s ním není v pořádku. Já neznám vylupování oddělků z jediného plodového plástu, každý rok vyzimuju několik mikrovčelstvíček na 3-4 rámcích, říkám jim “náhradní matky”. Proč mi je silná vč nikdy nevylupují? Letos jsem krmil pouze česnem, skrz medníky vč cukr nebrala. Jeden kolega mi řekl, že kdyby dal krmení česnem, nastane u něj nezvládnutelná loupež. A to moje krmítka nejsou krmítka, ale původně napaječky na vodu a tudíž mokvají kolem dokola a když obsah nevezme vč do rána, dokud v krmítku něco je, je zvenčí obalené - ta spára, věncem včel. Možná i cizích, nevím, neřeším, nezajímá mě to. Kde je o včelstva správně postaráno a nijak nikde nedělá včelař nějakou chybu, taky včelař nedělá kraviny, třeba že dává včelám vylízat kýble od krmení, nemůže nastat problém! Stačí někde rozlít trochu krmení a nespláchnout to IHNED vodou a je na problém zaděláno a naopak, pak problém nemůže nenastat. Rabovka je vždy vina včelaře, ne včel!
--------------------------
Martine.
Ano, včely se někdy takhle pozdě rozplodují, většinou mladá matka z podzima nebo konce léta. Když je budete pozorovat, nejspíš někde našly kvetoucí hořčici nebo jiný vydatný zdroj - uvidíte pyl. Neřešte to, nedávno se tu psalo, že na Amitraz (Varidol) rezistence nevzniká a nebo až při dlouhotrvajích, doslova koňských dávkách, jak to často dělají soudruzi na Západě, když jim trávení včel kyselinami selže. Jste začátečník, ale garantuju vám, že proti Západním včelařům jste včelařským vzděláním kandidát věd!!! Nic neřešte a vše dopadne skvěle, věřte mi. Ano, v “manuálu” sice píšu, že vč musí být bez plodu, ale to berte jako obecné tvrzení s tím, že nikdy nic není stoprocentní. V normálním životě a práci a tudíž ani ve včelařině ideální svět a ideální podmínky neexistují.
Jen je hlídejte aby nebyly zamořené reinvazí, možná někde vykrádají skomírající včelstva někoho, kdo je zanedbal, nebo umřel, nebo těžce onemocněl. I to se přece může stát.
Martine, ještě vám (i ostatním) něco prozradím. Ideální a dokonalý je jen Bůh a ani to není úplná pravda. Bůh musí být vševědoucí, musí vědět vše co bylo, co se právě děje a dokonce i to, co teprve nastane. Tolik teorie. Jenže ve Starém zákoně se dočítám, že Bůh instaloval do Ráje Adama a nevěděl předem, že mu bude smutno a bude tam bloumat jak vejr od ničeho k ničemu. Bůh to nevěděl. Tak mu udělal ze žebra kámošku (stvořil je k obrazu svému?!?!?! Jo?) Všechno směli, jen z jednoho stromu ovoce nesměli a Bůh to zase nevěděl předem. Pak, když spáchali hřích a schovali se do roští a Bůh přišel na kontrolu, ptá se jako xxxx kde jako že jsou? On nevěděl, On, Vševědoucí, nevěděl PŘEDEM, jak to celé dopadne a nevěděl, že se schovali v roští a kde právě jsou? Pak tomu dá Bůh korunu v podobě velmi duchaplné otázky proč mají kolem beder ty fíkové listy…
Prostě ani Bůh není ABSOLUTNÍ. Totiž, jsem ateista, ale díky tomu, že i On něco nevěděl a mýlil se, asi proto ho mám rád.