tom4:Poměrně zajímavý článek na téma syntetické krmivo a Dol.Z některých informací je člověku přinejměnším slabo a není to z krmiva
https://www.apivital.cz/akce/reakce-clanek-rizika-pouzivani-tekutych-krmiv-publikovany-mesicniku-vcelarstvi-c-6-2014-vuvc
Tak jsem si dal tu práci a pročetl (nerad) vše na co bylo v textu průběžně odkazováno. Celá záležitost je dnes právě 10 let stará a tak se s odstupem dá zohlednit i to, zda český včelař masově přešel na vychvalované krmivo. Nepřešel, i když se hodně lidí nachytat dalo. A čas vždy úplně nejlépe osvědčí pravdivost nějakých tvrzení.
Rozeberu to. Predešlu ale, že žijeme v době nekonečného poukazování a varování před dezinformacemi, aniž by bylo jasně vysvětleno, co vlastně ta dezinformace je. Nejhorší a nejzákeřnější je ta dezinformace, kde se řekne SKORO celá pravda, ale stěžejní věc se zamlčí. A tak si to každý rozmyslete sami. A aby neměl majitel pocit, že musí zbohatnout na žalobě mojí osoby, nejmenuji ho a nejmenuji ani jeho produkt, všude uvádím slovo Šmakuláda.
Takže. Autor Šmakulády několikrát zdůrazní první půlku pravdy, zamlčí ale tu druhou. Včely opravdu na zpracování cukru řepného spotřebují 23% energie uložené v tomto cukru na jeho přepracování. Druhá půlka ale uvedená není, kolik % energetické hodnoty Šmakulády padne na zpracování Šmakulády včelami. Uvedeno to není, troufám si tvrdit, že záměrně a v tom spočívá ta dezinformace. Pak prostší včelař na tu fintu skočí a nic netuší a uvěří, že včely pomocí Šmakulády nějak ušetří svoje opotřebení a energii krmiva a přitom dezinformátor nelhal, jen toho řekl jen půl. Kdyby byl majitel značky seriozní, uvedl by jasně i tento údaj. Nevím to, ale podle mě to bude z logiky věci také 23%.
Majitel Šmakulády odkazuje jen na dva Ukrajinské zdroje a nic víc. Pro mě KRAJNĚ nevěrohodné!
Další a velkou dezinformací je, že se v přírodě dvojcukr sacharoza nevyskytuje a že je pro včely neznámý. Skutečnost je taková, že drtivě drtivá většina nektarů je z víc než 90% právě ze sacharozy. Výjimku tvoří jen akát a slunečnice, částečně i jetel, snad i pohanka a svazenka a v těchto nektarech je skutečně převis fruktozy a díky ní med z těchto rostlin nekrystalizuje a nebo později. Ovšem doporučuji si podrobně nastudovat zhoubnost fruktozy pro lidský organizmus, pokud k jedné molekule F není jedna molekula Glukozy. Tady jen doplním obecně neznámý fakt, že drtivá většina výrobců potravin sladí produkty fruktozou, protože je výrobně lacinější, její zhoubné dopady na lidi jsou chytřejším lidem známy. Na potravinách hledejte zkratku HFS - High Fructose Syrup a radím dobře, nejezte a nepijte nic, v čem ty sračky jsou!
Úsměvné je tvrzení, že díky převaze fruktozy ve Šmakuloádě zásoby nezkrystalizují a tudíž jedině ony jsou vhodné pro přežití zimy včelstvem a dokonce pro jeho zdárný jarní rozvoj. To je lež a mě je jedno, zda vědomá nebo z nevzdělanosti. Základní otázka by pak byla, jak mohly včely zdárně přežít miliony let bez nekrystalizující Šmakulády?
Tvrzení, že chtěl činovník Dolu úplatky či spoluúčast patří do podpásovek a Dol by se měl soudit a nemůže prohrát! Titěra je lepší persona a takovou levou on nemá zapotřebí a ani by to nebyl jeho styl. Naopak, je tu mafie a užiteční idioti, co v tom vědomně nejedou, snažící se zničit Svaz. To je celé.
--------------------------
Mohl bych v hodnocení canců majitele Šmakulády pokračovat. Soudnému čtěnáři by mělo úplně stačit co uvádím.
A neodpustím si dodat trapnoúsměvnost odvolávání majitele Šmakulády na celý Svět, jak se vývoj nezastavil a jak bychom se neměli opozdit. Tito nemyslí celý svět, oni ve své zaprděné malosti myslí (jako pravodoláskoví Havloidi) lezení do prdele Bruselu a Západní Evropě. Už jsou s tím trapní a únavní. Já se vyhrabal z řiti Sovětsko-Ruské a do té Západní dobrovolně nevlezu!