»
Odpověď na příspěvek uživatele
Tom50 z 19.12.2024, 22:16:58
Dovolím si připojit jen s mojí menší myšlenkou ačkoliv se netýká tématu vlákna který bylo zajímavé přestože jsem tolik tomu nerozuměl - třeba někdy ve volném čase dostuduji. 😃
“Já umím rozpoznávat dobré a zlé, slušné a neslušné, hezké a ohavné atd.”
Toto je velice subjektivní dle mého názoru. Jak můžete umět rozeznat co je dobré / zlé, slušné / neslušné,… Dám primitivní ukázku a třeba ohledně auta. Když budu tvrdit, že benzín z pumpy č.1 je skvělý a Vy budete říkat, že ne, že skvělá je č.2. Já bych měl názor na základě svých znalostí a zkušeností (například lepší chod motoru) a Vy také, ale Vám se osvědčilo palivo z pumpy č.2. Samozřejmě za předpokladu, že máme stejný auto se stejným motorem a vyzkoušeli jsme všechny možné pumpy co jsou. Kdo by měl pak tu pravdu? Kde je ten benzín dobrý a kde špatné?
Možná trošku špatný příklad, ale podle mě dostačující. Já měl rád matematiku, pravděpodobnosti, kombinatoriku apod… takže se nad tím snažím zamýšlet a vzít v úvahu všechny možnosti.
Buď mám pravdu já nebo Vy popřípadě oba dva anebo ani jeden z nás. Takže máme i tak 4 možnosti pravdy co je dobré. Když se trošičku vrátíme k té politice. Já to porovnávat nemůžu, protože před 89 vyrůstal teprve můj otec, ale často se vídám s moji babičkou a ona mi několikrát vyprávěla jaký to bylo, jak se žilo apod… tudíž nějakou představu mám. Její vyprávění shrnu jen takto “každá doba má něco”. Jak píšete “Ale stran mezilidských vztahů” - ano, trošku vytrženo z kontextu, ale chtěl jsem jen dodat, že toto je jedna z věcí která se shoduje se slovy mé babičky. Ano, dnes se to už vytratilo, ale také záleží v jaké komunitě lidí se chcete pohybovat a tu skupinu / komunitu si dnes najdete. Jak mi často říkává “můžeš věřit jen sám sobě a musíš vypořádat s každým problémem co ti tvoje doba přinese”. Teď převedu primitivní příklad s pumpou na politiku a mezigeneračním názorem. Takže se nám to trošku zkomplikuje a zamotá. Vy jste žil za komunismu a žijete i v dnešní době tudíž se Vám to dobře porovnává a v tohoto předpokladu by měl být Váš názor jednoznačně s větší váhou než ten můj, ale! Já nějaké předané znalosti / vzpomínky (nevím jak to správně nazvat - snad se chápeme) mám a osobně si myslím, že objektivně vím podrobněji co se děje v dnešní společnosti. Setkávám se lidmi v zaměstnání, firemních / osobních aktivitách, sleduji různé témata na sociálních sítích apod… V tu chvíli si dovolím tvrdit, že i můj názor (jakožto osoba nízkého věku) má srovnatelnou váhu jako ten Váš. V tu chvíli narážíme na zajímavý střet.
Abych to dal vše do souvislosti. Pokud Vy mi řeknete svůj názor a já Vám ten svůj který nebude podle Vašich představ. Budu ten zlý? Špatný? Nebo to budete Vy? Kde bude ta pravda? Jak tedy rozpoznáváte to dobré od zlého? Vy si budete myslet, že já jsem ten zlý a třeba to sáme si budu myslet já o Vás, ale jak to teda bude? Já teda nejsem upřímně ten typ člověka který si dovolil o sobě tvrdit, že něco umím, znám,… Nejen proto, že mi to nepřijde správně, ale hlavně potom nedostávám motivaci se v něčem zlepšovat, učit se. Samozřejmě tento příspěvěk není myšlen nijak negativně nebo ofenzivně. Jen si osobně si myslím, že kdybych si myslel, že to umím rozeznávat, potom bych se automaticky už nesnažil dojít a nedošel bych k tomu, proč si něco ta druhá osoba myslí a jak to myslí. Už bych jen odepisoval lidi a škatulkoval - což já rozhodně nemám rád. Tím jsem nechtěl nijak naznačit, že takový jste, ale snad se chápeme. 😉 Jen jsem chtěl napsat něco k zamyšlení a trocha filozofie občas neuškodí. 😃 Když vezmu citát “Pravda vítězí” - já se potom ptám “Jaká pravda?”.