Aktuálně: 1 887 inzerátů281 742 diskuzních příspěvků20 118 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 02.01.2025, 04:22:48 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Stelle z 29.12.2024, 11:31:16

Zkuste si ten můj původní příspěvek dohledat a pochopit tu myšlenku a to co jsem psal později. 😉 Třeba Vám to dojde.

trojAAAcko
trojAAAcko 30.12.2024, 08:57:57 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.12.2024, 08:37:36

Předávkovat lze a Vámi vložený úryvek Vám odpovídá jaký to má následky a to je “křivice” u zvířat kdy budou jednoduše řečeno “pokřivená” při nedostatku D či úmrtí jedince při předávkování. Fotky si můžete najít na internetu - nemusí to být nic hezkého.

Ze Slunce a UV(B) nedostane vitamín D. To je jen světlo / teplo které Vám napomáhá ke správnému vstřebání a podpora metabolismu aby fungoval tak jak měl. Vitamín D si získá z potravy popřípadě jako doplněk k jídlu.

trojAAAcko
trojAAAcko 28.12.2024, 14:19:24 xxx.xxx.21.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Stelle z 28.12.2024, 14:05:49

Já používám pomůcku tebe / tobě. Takhle nám to vysvětlovala učitelka na základce a nějak se toho držím. Jenže mi to pořád přijde jako hrozná věda. 😃

trojAAAcko
trojAAAcko 28.12.2024, 13:48:23 xxx:xxx.ff74:8b48

1. Překlep teda beru když se někdo přemáčkne třeba o písmenko vedle na klávesnici. Napsat místo “c” písmenka “ds” teda mi nepřijde jako překliknutí na klávesnici. Kdyby napsal “x” - což je hned vedle tak to by se to tak dalo pochopit.

2. To zamazání jsou jména které nejsou nijak podstatné, ale já to považuji aspoň za slušnost a mám to ve zvyku.

3. Napsání “nebude nejostřejší tužka v penále” nemusí hned znamenat, že je jedná hned o nějakýho bezgramotného “tupce”.

4. Já jsem v té konverzaci nefiguroval, ale jak jsem psal hned v prvním příspěvku. S tou dotyčnou osobou jsem už něco řešil a prostě úplně mi nepřišel úplně nejbystřejší a ještě napíše něco co na mě jako překlep nepůsobí. Jen mě to pobavilo. Přesný kontext taky úplně nehraje roli (jako například jaké čištení se myslí).

5. Jestli mám potřebu pořád někoho kritizovat? Možná ano a možná ne. To už je spíše asi věc názoru.

trojAAAcko
trojAAAcko 28.12.2024, 10:31:04 xxx.xxx.110.193

No lidi s obdařenou nemocí sarkasmu mají své osobní záležitosti, že ne vždy dokážou všechno pochopit na první dobrou, protože mají myšlenky na jiné koleji. Ne pokaždé najdou čas něco luštit a přijít na to co chtěl básník říci a je jednodušší se zeptat aby taky nedošlo k nedorozumění.

trojAAAcko
trojAAAcko 28.12.2024, 00:38:07 xxx.xxx.110.193

Děkuji Stelle za normální vysvětlení.

Jinak Megi. 

“dotyčnou osobou jsem párkrát něco diskutoval a nějak jsem tušil, že to nebude nejostřejší tužka v penále, ale tohle jsem opravdu nečekal”

Zrovna jsem to ještě psal, že jsem s tou osobou něco diskutoval a člověk hodně věcí netuší, ale dost si hraje na někoho co ví všechno nejlépe. Ani nepochopil obyčejný (a za mě hodně znatelný) sarkasmus který si bral osobně. Pak došlo i na urážky z jeho strany jako třeba nejmenovaní anonym přispěvovatelé v některých vláknech kteří už neví co tak začnou urážet. Kdybych to nenaznačil, že nepředcházela nějaká zkušenost tak bych chápal Vaši myšlenku, ale tomto případě už ne. 

Jinak s mojí češtinou je to pravda. Samozřejmě jsem z českého jazyka propadal a nesnášel jsem hodiny češtiny. V několika ohledech češtinu stále nesnáším. Já si svoje texty po sobě tak z 90% čtu a hodně chyb ještě vyfiltruji, ale ne všechno. Kdybych to nedělal tak to by byl teprve mazec. Nelogický a nečitelný texty by byla opravdu zábava ke čtení. Jenže aspoň ten základ jako slovo “poctivě” napíše správně i moje přítelkyně jakožto cizinka pro který je český jazyk cizí. Jsem se jí ještě ptal a schválně jsem to slovo vyslovil “pod-stivě”. Vyhláskovala mi to s “oct”. Když si někdo poplete mě/mně například tak kolikrát si toho ani nevšimnu a není to nijak výrazné. 

trojAAAcko
trojAAAcko 27.12.2024, 22:46:00 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 27.12.2024, 22:34:06

Váš příspěvek nějak nechápu. Potřebuji vysvětlení pro méně chápavé.

trojAAAcko
trojAAAcko 27.12.2024, 21:59:28 xxx.xxx.110.193

Na tom posledním komentáři mi něco nesedělo. Musel jsem si ho přečíst asi třikrát než mi to došlo. 😃 Jména jsou zamazaný, ale s tím dotyčnou osobou jsem párkrát něco diskutoval a nějak jsem tušil, že to nebude nejostřejší tužka v penále, ale tohle jsem opravdu nečekal. 😃

Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 27.12.2024, 17:24:28 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 27.12.2024, 09:08:37

Ohledně toho vysvětlení s rostlinou. Samozřejmě, že u wifi routeru je ta intenzita vysoká. Je to pár měsíců co jsem četl studii s výsledky kde testovali zda rostliny dokážou projevovat stres apod… zjistili, že v závislosti na nevhodných podmínkách (například nedostatek vody) se změní ultrazvuková frekvence. Přítomnost Vaší rostliny u routeru to mohlo i nemuselo vliv. Jenže jsou to nedostatečné informace. I taková pokojová rostlina potřebuje světlo a pokud router (jak předpokládám) nemáte asi u okna bytu / domu? Ze slova “uchřadla” nevím jak přesně vypadala a vlastně o jakou rostlinu se jednalo. Já zrovna nejsem botanik, ale na to mám přítelkyni a nějaké informace mám. Já třeba řešil plnospektrární LED pásky pro pěstování rostlin, protože jsem udělal nastavovací nástěnné poličky aby si tam polovička mohla něco pěstovat - na tu zeď nesvítí Slunce nijak výrazně a nedalo by se tam nic pěstovat. Objednal jsem pásek který jsem testoval na náročné rostlině (ne pokojová) s velkým požadavkem na světlo kterou jsem dal do tmavé místnosti a jediný světlo byly LED pásky. Přítelkyně řekla, že je hodně náročná a v případě nedostatku světla do týdne zežloutne. Po měsíci začala hnít (ne žloutnout) a bylo to kvůli nízké teplotě (cca 15 stupňů).

Takže nechci vyvracet Vaši myšlenku, že uchřadla kvůli přítomnosti routeru, ale je taky důležité si říct jaké byly případně další okolní vlivy (jaká rostlina, místo routeru,…). Takže z Vašeho popisu jsem jen schopen říct - mohlo, ale taky nemuselo mít vliv. 🤷

trojAAAcko
trojAAAcko 27.12.2024, 16:58:14 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 27.12.2024, 14:10:34

Rychlý tah na branku nemusí být nic špatného. Mně osobně štve vždycky jen ten pocit a ta situace, že se sedí třeba u stolu s “cizím” člověkem a prostě přijde to trapný ticho. Já třeba nejsem ten typ který by tvořil konverzaci, ale spíše jen poslouchám. 😃 Vymýšlet nějaké neutrální téma aby to ticho nebylo není taková sranda obzvlášť když se například mám bavit s přítelem mé sestry. Sestra je o 6 let starší a ten její je asi o dalších 5 let starší a má úplně jiný zájmy - vlastně úplně opačný. Aktivní sportovec kterému chov zvířat nijak nepřijde zajímavý a já anti-sportovec a milovník zvířat. 😃 Já teda dělal atletiku 9 let a mám mnoho úspěchů takže aspoň ohledně sportu se dokážu bavit, ale to téma mě nebaví. 😃 Když jsem měl seznamovat svojí slečnu tak jsem aspoň doma řekl stručně zájmy, odkud je apod…. a pak na sešlosti se když tak ptali a bavili se o tom tématu. Já si aspoň ušetřil ten stres a jen jsem poslouchal. Nechci za někoho mluvit a odpovídat takže jsem je nechal ať se baví mezi sebou. Párkrát jsem se setkal, že jsem se někoho ptal a odpovídala mi ta jeho / její polovička. 😃

U mě nejvíc záleželo aby moje volba “prošla” přes mojí babičku no a toho jsem se u své současné polovičky hodně bál, protože znám babičku a nějak i svoji přítelkyni a věděl jsem, že tam bude jeden velký kámen úrazu. 😃 Naštěstí to dopadlo skvěle. 😃 Takže Vám to opravdu nezávidím, ale na druhou stranu je to podle mě super když jí přivede a seznámíte se s někým dalším. Třeba to bude super a zajímavé posezení včetně konverzace. 👍

trojAAAcko
trojAAAcko 26.12.2024, 23:26:29 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 26.12.2024, 22:27:20

Ještě abych se tomu vrátil. Též uzemnění ještě funguje k uzavření okruhu když by došlo k poruše třeba v domácnosti. Dále k dodržení potenciálu. Reálně tich důvodů je mnoho a každý stát to má taky trošku z jiných důvodů. Každopádně to nic nemění na tom, že to trafo uzemněné je. 

trojAAAcko
trojAAAcko 26.12.2024, 23:12:00 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 26.12.2024, 22:27:20

Tak tou energií se vytváří magnetické pole kterí se indukuje do sekundární části. Uzemňuje též hlavně kvůli oddělení a k ochraně. 

Takže máte pravdu a nějak jsem se upsal, že se převede veškerá energie do země

Přesnou efektivitu těchto transfomátor neznám - pokud by se jednalo třeba jen o 90% tak co zbylých 10%? Něco jde samozřejmě do tepla (zahřívání transformátoru) a něco Vám zmizí v zemi což určitě nejsou obyčejné mA. Mnoho rozvodných sítí pořád jsou na starých transformátorech kde ta efektivita tolik nebyla jako u tich dnešních.

Děkuji za opravu. 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 26.12.2024, 22:14:01 xxx.xxx.110.193

Vy dedukujete (nevyjasníte jak), že půda přišla o vodu a proto vychcípala nějaká žoužel. Mám za to, že je to složitější.

Samozřejmě, že je to složitější, ale rozhodně nemám čas na to vypisovat jeden příspěvek X dní textem který by klidně dal na jednu knihu abych podal veškeré myšlenky co, proč a jak i s veškerými výpočty, obrázkami aby to bylo pro každého pochopitelné a bylo to vysvětleno od A do Z proč si to tak myslím.

Jak zmiňujete ty zadržovače. Proč se vytratili? Vy zmiňejete mikrovlny a já teplo z vyrobené energie. Je jen otázka kde je pravda. Jestli jsem to správně pochopil, Vaše domněnka tvrdí, že mikrovlny jsou tou “neviditelnou” / “nehmatatelnou” věcí která ta zadržovače zlikvidovala. Moje domněnka tvrdí, že úhyn těchto zadržovačů způsobilo nedostatek vody / vlhkosti, kterou potřebují k životu, v půdě právě různým přehříváním půdy z elektrické energie. Zamýšlíme se nad jedním problémem, ale máme dvě cesty. Ta Vaše domněnka není zpochybitelná a ani jsem jí nechtěl nijak “shodit ze stolu”, ale jen jsem chtěl dodat jednu myšlenku která mi dává jen větší smysl.

To je jako to téma co bylo dříve. Slepice nebo vajíčko? Telekomuniace nebo zahřívání půdy uzemněnou energií? Jsou to jen dohady a já se nehodlám dohadovat, ale jen dodat další úhel pohledu do problematiky. Jinak rozvod energie už tu je docela dlouho a Vy zmiňujete, že před 100 lety půda udržela nějaké možství vody a dnes ne. Jenže pak se odrážíte od doby kdy se zaváděly mobily, GPS a tomu podobné vymoženosti. Pořád mi chybí předchozích asi 50 let. Vy jako (dovolím si Vás tak nazvat a bez urážky) anti-materialista se tu opíráte o nějaké měření před 100 lety (které nebylo nijak přesné a mnohdy zavádějící) a měření dnes kdy máme cejchované měřící zařízení, které dokážou měřit v slušných přesnotech. Ano měření, protože bez měření byste nebyl schopný zjistit, že jímavost půdy už není taková jaká byla. Pocitem a na základě pozorování jednoho či dvou jezírek ve Vašem lokálním místě nemůžete vyhodnotit globální jev, protože o 100km dál kam Vy asi běžně nechodíte pozorovat jiné jezírka může být úplně opačný stav. Nemyslíte si, že možná ten problém taky zkresluje i výsledky a způsob toho měření? V jiném vlákně i v SZ kde to neberu jako dohady, ale stále jen jako výměnu názoru jsme se bavili, že třeba já mám potřebu všechno měřit, počítat a podobně. Teď docela “zabíháte” do mého prostředí toho měření a materialismu kterému docela rozumím (zmiňoval v SZ jako nástroj k fungování v dnešním světě). Dám příklad, v jedné nejmenované skupině se řešila hmyzí potrava pro jeden druh. Já začal hledat a strávil jsem X hodin nad hledáním nutričních hodnot hmyzu a které je vlastně lepší. Více méně jsem zjistil co jsem potřeboval, ale přitom hledání jsem přišel i na jinou věc. Každá stránka měla jiné nutriční tabulky hmyzu a kolikrát to byly násobky než ty ostatní. Kvůli tomu jsem začal pátrat dál proč dochází k takovým odchylkám a existuje asi 3 způsoby odebírání vzorků pro nutriční hodnoty hmyzu kde už v tomto dochází k velkým odchylkám. 

Edit: Zbytek probereme v SZ. 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 26.12.2024, 21:21:02 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 26.12.2024, 20:52:05

Docela rád bych si přečetl tu její práci. Měl jsem před pár lety možnost číst několik “bakalářek” ala “výzkum” a úroveň u některých byla tak žalostná, že připomínaly jen poněkud delší slohové cvičení ve 3. ročníku gymnázia…

Co jsem tak slyšel tak by už měly být všechny tyto práce zveřejněný aby došlo k tomu, že titul byl oprávněný. Jinak máte pravdu, že některé vysokoškolské práce jsou žalostné a nedají se číst. Snad tyto odkazy budou lepší. Dělá mnoho rozhovorů jak pro televizi, pro podcasty a podobné. Možná kdybyste projevil zájem, možná by se o svojí práci podělila a dala by Vám kopii k přečtění. Na mě nepůsobí jako někdo kdo by se za to styděl nebo něco tajil. Párkrát jsem jí viděl i na ŽE takže je možnost si s ní pohovořit i osobně.

https://www.youtube.com/watch?v=7NWFPF_pMF0

https://www.youtube.com/watch?v=MZYrY-4g3bs

https://www.instagram.com/p/C6ZB8ypP0mX/

https://www.instagram.com/p/C6VEcX4P7-t/

https://www.instagram.com/reel/CR0w_dDH0F-/

https://www.instagram.com/reel/C477OaFMpZy/

A to je jen zlomek co se dá dohledat. Jak se říká - kdo hledá, najde. Samozřejmě chápu, že jedno video nemusí být úplně přesvědčující a nikoho o tom nechci nijak přesvědčovat. Její tvorba se mi osobně líbí a její půvabnost jako mladé slečny je jen bonus.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.12.2024, 20:51:50 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.12.2024, 19:50:56

Já nevím zda to dělají mobily a šmírovací družice, jasně jsem sdělil, že to Cílek ani jiní neříkají. Ale mikrovlnka doma je škodlivá, je odstíněná a předpokládá se, že s ní nikdo nepracuje například 8 hodin denně, ale že jí lidi užívají pouhé minuty a v náručí jí při tom nedrží. Tudíž, že to MOŽNÁ způsobují mikrovlny z radarů, družic, ale hlavně mobilů je jen moje doměnka, nenapsal jsem to jasně?

Já si jsem vědom, že je to Vaše domněnka, ale z mého hlediska jen ne úplně správná což jsem chtěl odůvodnit příspěvkem výše.

Píšete o selským rozumu, ale domyslel jste třeba toto. Zmiňejete mikroorganismy v půdě a její jímavost. Vyvrácení takové pravdivnosti by byla jen důkazem (dle mého pohledu) úplného blbce. Určitě i víte, že ty oragnismy drží tu vodu / vlhkost v půdě kvůli tomu, že jí potřebují. Pokud jí zbavíte vody / vlhkosti (jak jsem zmiňoval výše na energetice a zahřívání / vypařování vody z půdy) tak tich mikroorganismů zbavíte vody a začnou vymírat. Pokud tu vodu znova dodáte (po nějaké době) tak jí nemá kdo držet a znova zmizí a v tu chvíli je to už jen "začarovaný kruh". 

Samozřejmě když vynecháme jiné témata jako jsou chemie a další podobné.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.12.2024, 19:58:37 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.12.2024, 00:51:55

Na toto musím odpovědět - jinak mi to prostě nedá. Já slečnu Vedralovou nepovažuji za aktivistku, ale za někoho který (dle mě) rozumí zvířatům. Nejen, že to má potřebný obor vystudovaný, ale též to “mají v rodině”. Její otec je pokud si dobře vzpomínám paleontolog. Se slečnou Vedralovou jsem párkrát něco řešil - pracuje v záchranné stanici a já měl pár zachráněných kousků Agam Vousatých (Pogona Vitticeps) které jsem doma s přítelkyní dostal z toho nehoršího. Sama doma chová nejrůznější terarijní zvířata, ale i hlodavců či koně a dokonce má i klokana co jsem si všimnul. Na sociální sítích dává naučné videa / obrázky ohledně obyčejných zvířat (plazy, bezobratlí,….) kterých se lidi doma "bojí", protože mají “fobii”. Ať už by se jednalo o obyčejného Křižáka Obecného které lidi doma zabijí vlastně bezdůvodně. Ona nijak nechce nic zakazovat (jak mají “aktivisti” ve zvyku), ale chce šířit povědomí i o tich nejmenších a stejně důležitých organismů aby nedocházelo ke zbytečnému trápení či ke zničení kvůli hloupému zabíjení od obyčejných lidí kterým se ten pavouk prostě nelíbí. Několikrát jsem narazil na “fakta” které tvrdily, že člověk má vrozenou fóbii z hadů. Nedávno jsem, ale viděl video kde dělali menší test. Malé děti (asi tak do 5 let) byly v dětském koutu kam vědci nastrkali spoustu obyčejných Krajt Královských a rodiče se na to koukali. Jak to dopadlo? Rodiče tam byly zděšený pohledem na svoje děti kteří byly obklopeny Krajtami, ale děti si s Krajtami hrály, mazlily se apod…. Tím chtěli vyvrátit ten “fakt”, že lidi mají "vrozenou" fóbii z hadů. Podobnou situaci bych vypozoroval i na sobě. Když jsem byl malý kluk (kolem 6 let) tak můj otec choval Užovky (například Užovku Tenkoocasou) kdy jsem rád pomáhal s úklidem a tak obrovského hada jsem držel v ruce. Pamatuji si kdy můj otec dostával z okolních vesnic nechtěná koťata které lidi nebyli schopni třeba utopit v pytli v rybníku (běžná praxe) a radši to dali na zkrm (též běžná praxe). V tu dobu jsem si uvědomil, že je důležitý i potravní řetězec. Ačkoliv je mi pořád líto tich myšek pro hady tak stejně. V přírodě by museli žrát tak jako tak. Dnes jsem (troufnu si říct a nazvat sebe) teraristou zeměřeným na hady a jsem rád, že mám v chovu i jedovaté hady. Cesta k tomu byla neočekávána a zvláštní, ale jsem za ně rád. 

Poukazujete ohledně měst, že byly založeny za účelem pro žití lidí, ale i v tich městech se nedalo žít bez zvířat. Dovážet ve středověku třeba prasatat vesnic do města nebyla otázka hodiny, ale klidně dní a takové hospodářská zvířata byla chována ve městech. Ve městech se bez zvířat žít nedalo. Dnes je doba jiná a žít ve městech bez takových zvířat se dá, ale ten “lokální ekosystém” ještě není tak daleko abychom se mohli odizolovat od okolí a určitě Vy sám byste byl proti aby Vás někdo “uzavřel” do nějaké kopule. Podle mě je v pořádku nastavit v tich městech a dalších menších lokací takový systém aby se nenarušovali jednoduché a tisíceleté principy zvířat (ve videu zmíněné Jepice). 

trojAAAcko
trojAAAcko 26.12.2024, 19:02:51 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 25.12.2024, 22:11:02

To je téma na které si dovolím reagovat. Dle mého názoru máte hezkou myšlenku. Jenže podle mě stojíte u špatného hrobu, ale ve správném hřbiotvě! Proč si to myslím popíšu níže.

Na začátek, kdo neví tak pracuji v elektro oboru. Ne zrovna jako telekomunikační technik, ale nějaký základní principy fungování musím znát abych mohl dělat správně svoji práci. Nazačátek zkusím popsat jednoduše a snad pochopitelně jak takové komunikační kanály vlastně fungují a proč to podle mě bude mít vliv jen minimální a zanedbatelné účinky.

Taková komunikace (GPS, WIFI,…) funguje napřímo a hlavně vzduchem. Tudíž se zemí to nepřijde nijak do styku. To bychom museli žít v podzemí aby to vliv mělo jenže nežijeme. Aby to prošlo do větších hloubek země tak bychom potřebovali vyšší výkony jenže kdo by to pak platil? Asi nikdo by za to nechtěl dostat fakturu za elektřinu. Proto třeba i radary v obcích sotva fungují a když už tak na posledních 20 metrů - 1. je to dostačující 2. spotřebuje méně energie - má zanedbatelný vliv. Dost často se v případě neaktivity se samovolně “vypnou” - režim spánku aby se zas něco málo ušetřilo. Takže bezdrátová komunikace za mě jde mimo. Dále máme drátovou komunikaci (třeba kabelovka, optika,…) která zní příznivěji pro tuto myšlenku. Jenže tam bych toho “zakopaného psa” též nehledal. Taková komunikace je docela složitá vymoženost která je velice citlivá a tím myslím na rušení z okolí. Proto se pro komunikace používá “stíněné” kabely které se uzemňují. Toto stínění má oddělit přenosovaná data od vlivů z okolí. Takže i taková optika či kabelovka (tažená v zemi) nemá vliv. Toto rušení které se uzemňuje pochází vlastně ze země a vlastně s jedná o uzavřený okruh.

Jak jsem zmiňoval výše - správný hřbitov, ale špatný hrob. Tím chci narazit na energetiku a silnoproudé vedení. Kolik taková elektrárna vyrobí energie si dokáže každý vygooglit. Vzoreček pro výpočet výkonu si každé taky každý najde. Je to vynásobení proudu ("I") a napětí ("V"). Elektrárna má napětí kolem 6,3kV takže hodnota proudu je hodně vysoká. Jen pro porovnání - v domácnosti pracujeme se zásuvkami s 16A a kdo to už vyzkoušel tak 16A je docela rána. Tabulková citelná hodnota u proměrného člověka se pohybuje (jak si matně pamatuji) kolem 25mA a chrániče se dávají na 30mA. Za veškerou “bolest” elektrikou můžou proudy a ne napětí! Napětí jako takové není cítit a nevyzařuje teplo. Já sám jsem si šáhnul už i na milión voltů a pořád žiju, protože proudy byly minimální díky obrovskému odporu. Rozvodné sítě mají 400 tisíc voltů (jen některé a spadá to pod kategorii ZVN - “zvlášt vysoké napětí”). Proudy “bolí” a vytváří teplo, ale jak se to děje, že v elektrárně je 6,3kV → v rozvodně je klidně i 400kV, ale doma máme 400V či 230V? Jsou to transformátory které všichni snad znají. Je to přeměna poměru napětí ku proudu. Zvýším napětí a snížím proudy aby v rozvodné síti nedocházelo k přehřátí AlFe - lan (Al - hliník + Fe - železné jádro - nosné jádro). Jeden z důvodů proč se zvyšuje napětí aby se snížil proud je kvůli zatížitelnosti AlFe-lan a aby nedocházelo tolik k teplotní roztažnosti vodičů, protože by docházelo k neřešitelnému problému se stožáry. Proč o tom mluvím? Chtěl jsem to nějak stručně vysvětlit ten princip a chtěl jsem poukázat na jednu věc a to jsou transformátory. V rozvodné síti jsou po určitých vzdálenostech k úbytkům napětí (takový elektrický “nešvar”) a proto se tam dávají transformátory. Jenže tyto trafa se uzemňují! Nechci se rozepisovat ohledně principu transformátorů - v případě zájmu popíšu. Abych se vrátil k tomu uzemnění traf. Důvod užití uzemnění je zase jiný příběh. Jinak veškerá energie z primární části transformátoru se převede do země včetně i tak vysokých proudů. Tím chci poukázat, že vlastně si zemi jako takovou “ohříváme” energií kterou si potřebujeme vytvářet abychom v moderním světě mohli fungovat. Pokud zemi ohříváme tak by dávalo smysl proč voda se tolik nedrží v půdě - prostě si jí vypařujeme. To by i vysvětlovalo proč v takových oblastech (jak jste zmiňoval Amazonii apod…) se to tolik neděje. Další je to, že třeba taková Amazonie je oblast kde je i vysoká vlhkost a pokud máme vysokou vlhkost ve vzduchu tak se tolik voda nemůže vypařovat z půdy. Ta energie kterou dáváme do země jsou vlastně buď pozitivně nebo negativně nabité ionty které můžou se rozpohybovat i ionty široko daleko. Pokud se něco pohybuje tak ze zkušeností z praktického života nám napovídá, že dochází k nechtěnému jevu - teplo. 

Takže si dovolím s Vámi nesouhlasit jen z části. Měl jste hezkou a zajímavou myšlenkou s “mikrovlny”, ale z mého pohledu jakožto elektrikáře a elektropojektanta kde se pohybuji často s touto problematikou a principy tak si nemyslím, že by za to mohly “mikrovlny”, ale energie kterou užíváme a vlastně už “potřebujeme” k životu.

Když se nad tím zamyslíme, tak to vysvětluje mnoho Vašich pohledů kdy to začlo. Před nějakými 30-40 lety tolik spotřebičů nebylo (ještě moje mamka myla moje pleny ručně) + ne každý na to měl + nebyla taková populace. Dnes je pomalu každá domácnost elektrifikována (máme myčky, pračky, bojlery a mnoho dalšího) + populace obrovsky vzrostla (pro toto období se užívá výraz “boom” → proto lidi narozený v tomto období se nazývají obecně “boomeři”) + a ještě se díky elektromobilitě vytváří například nabíječky elektroaut apod… a proto se staví další nové elektrárny. Produkujeme obrovské množství energie (pořád roste) která vlastně skončí v zemi která se zahřívá a voda se logicky vypařuje, protože v EU nemáme moc velkou relativní vlhkost vzduchu. 

Svůj text jsem si po sobě výjimečně nečetl tak snad jsem se vyvaroval větších a hrubších gramatických chyb. Doufám, že to aspoň dává smysl pokud jste laik co se týče elektriky a nejen pro Vás Tome, ale i pro ostatní. Omlouvám se pokud laici nejste a už jste tomu před tím rozuměl(i) - myšleno například principu transformátorů. Pokud by Vás či kohokoliv jiného zajímalo více tak se stačí jen zeptat a rád zodpovím (nechci všechny principy rozepisovat, vysvětlovat apod…) na otázky které jsou v mých možnostech. Upřímně pro Vás Tome - to co jsem napsal výše mi dává větší smysl (jakožto elektrikáře) než to co píšete Vy ohledně telekomunikačních principů - samozřejmě bez urážky a beru to jako výměnu názorů. Jinak jste poukázal na hezkou problematiku a dle mého pohledu jste se vlastně skoro trefil. 

trojAAAcko
trojAAAcko 25.12.2024, 22:46:05 xxx.xxx.110.193

Já si dovolím sdílet toto video. Jedná se o podcast o světle a tento díl má za hosta Annu Vedralovou. O ní se dá mnoho vyhledat na internetu takže kdo chce tak si pogooglí. Jinak jí sleduji už dlouhou dobu a co se týče zvířat tak jí věřím.

https://www.youtube.com/watch?v=VeWfL7X8tg8

trojAAAcko
trojAAAcko 25.12.2024, 16:41:59 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.12.2024, 07:51:13

Já bych to vyhodnotil jako šíření poplašné zprávy z nedbalosti. Takže to budete muset vydržet týden bez mého palečku na jakýkoliv příspěvek. Nedá se nic dělat. 

Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 23.12.2024, 15:32:55 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 23.12.2024, 15:25:45

😃😃 Proto sliby nedavám jen tak. 😃