»
Odpověď na příspěvek uživatele
Tom50 z 25.12.2024, 22:11:02
To je téma na které si dovolím reagovat. Dle mého názoru máte hezkou myšlenku. Jenže podle mě stojíte u špatného hrobu, ale ve správném hřbiotvě! Proč si to myslím popíšu níže.
Na začátek, kdo neví tak pracuji v elektro oboru. Ne zrovna jako telekomunikační technik, ale nějaký základní principy fungování musím znát abych mohl dělat správně svoji práci. Nazačátek zkusím popsat jednoduše a snad pochopitelně jak takové komunikační kanály vlastně fungují a proč to podle mě bude mít vliv jen minimální a zanedbatelné účinky.
Taková komunikace (GPS, WIFI,…) funguje napřímo a hlavně vzduchem. Tudíž se zemí to nepřijde nijak do styku. To bychom museli žít v podzemí aby to vliv mělo jenže nežijeme. Aby to prošlo do větších hloubek země tak bychom potřebovali vyšší výkony jenže kdo by to pak platil? Asi nikdo by za to nechtěl dostat fakturu za elektřinu. Proto třeba i radary v obcích sotva fungují a když už tak na posledních 20 metrů - 1. je to dostačující 2. spotřebuje méně energie - má zanedbatelný vliv. Dost často se v případě neaktivity se samovolně “vypnou” - režim spánku aby se zas něco málo ušetřilo. Takže bezdrátová komunikace za mě jde mimo. Dále máme drátovou komunikaci (třeba kabelovka, optika,…) která zní příznivěji pro tuto myšlenku. Jenže tam bych toho “zakopaného psa” též nehledal. Taková komunikace je docela složitá vymoženost která je velice citlivá a tím myslím na rušení z okolí. Proto se pro komunikace používá “stíněné” kabely které se uzemňují. Toto stínění má oddělit přenosovaná data od vlivů z okolí. Takže i taková optika či kabelovka (tažená v zemi) nemá vliv. Toto rušení které se uzemňuje pochází vlastně ze země a vlastně s jedná o uzavřený okruh.
Jak jsem zmiňoval výše - správný hřbitov, ale špatný hrob. Tím chci narazit na energetiku a silnoproudé vedení. Kolik taková elektrárna vyrobí energie si dokáže každý vygooglit. Vzoreček pro výpočet výkonu si každé taky každý najde. Je to vynásobení proudu ("I") a napětí ("V"). Elektrárna má napětí kolem 6,3kV takže hodnota proudu je hodně vysoká. Jen pro porovnání - v domácnosti pracujeme se zásuvkami s 16A a kdo to už vyzkoušel tak 16A je docela rána. Tabulková citelná hodnota u proměrného člověka se pohybuje (jak si matně pamatuji) kolem 25mA a chrániče se dávají na 30mA. Za veškerou “bolest” elektrikou můžou proudy a ne napětí! Napětí jako takové není cítit a nevyzařuje teplo. Já sám jsem si šáhnul už i na milión voltů a pořád žiju, protože proudy byly minimální díky obrovskému odporu. Rozvodné sítě mají 400 tisíc voltů (jen některé a spadá to pod kategorii ZVN - “zvlášt vysoké napětí”). Proudy “bolí” a vytváří teplo, ale jak se to děje, že v elektrárně je 6,3kV → v rozvodně je klidně i 400kV, ale doma máme 400V či 230V? Jsou to transformátory které všichni snad znají. Je to přeměna poměru napětí ku proudu. Zvýším napětí a snížím proudy aby v rozvodné síti nedocházelo k přehřátí AlFe - lan (Al - hliník + Fe - železné jádro - nosné jádro). Jeden z důvodů proč se zvyšuje napětí aby se snížil proud je kvůli zatížitelnosti AlFe-lan a aby nedocházelo tolik k teplotní roztažnosti vodičů, protože by docházelo k neřešitelnému problému se stožáry. Proč o tom mluvím? Chtěl jsem to nějak stručně vysvětlit ten princip a chtěl jsem poukázat na jednu věc a to jsou transformátory. V rozvodné síti jsou po určitých vzdálenostech k úbytkům napětí (takový elektrický “nešvar”) a proto se tam dávají transformátory. Jenže tyto trafa se uzemňují! Nechci se rozepisovat ohledně principu transformátorů - v případě zájmu popíšu. Abych se vrátil k tomu uzemnění traf. Důvod užití uzemnění je zase jiný příběh. Jinak veškerá energie z primární části transformátoru se převede do země včetně i tak vysokých proudů. Tím chci poukázat, že vlastně si zemi jako takovou “ohříváme” energií kterou si potřebujeme vytvářet abychom v moderním světě mohli fungovat. Pokud zemi ohříváme tak by dávalo smysl proč voda se tolik nedrží v půdě - prostě si jí vypařujeme. To by i vysvětlovalo proč v takových oblastech (jak jste zmiňoval Amazonii apod…) se to tolik neděje. Další je to, že třeba taková Amazonie je oblast kde je i vysoká vlhkost a pokud máme vysokou vlhkost ve vzduchu tak se tolik voda nemůže vypařovat z půdy. Ta energie kterou dáváme do země jsou vlastně buď pozitivně nebo negativně nabité ionty které můžou se rozpohybovat i ionty široko daleko. Pokud se něco pohybuje tak ze zkušeností z praktického života nám napovídá, že dochází k nechtěnému jevu - teplo.
Takže si dovolím s Vámi nesouhlasit jen z části. Měl jste hezkou a zajímavou myšlenkou s “mikrovlny”, ale z mého pohledu jakožto elektrikáře a elektropojektanta kde se pohybuji často s touto problematikou a principy tak si nemyslím, že by za to mohly “mikrovlny”, ale energie kterou užíváme a vlastně už “potřebujeme” k životu.
Když se nad tím zamyslíme, tak to vysvětluje mnoho Vašich pohledů kdy to začlo. Před nějakými 30-40 lety tolik spotřebičů nebylo (ještě moje mamka myla moje pleny ručně) + ne každý na to měl + nebyla taková populace. Dnes je pomalu každá domácnost elektrifikována (máme myčky, pračky, bojlery a mnoho dalšího) + populace obrovsky vzrostla (pro toto období se užívá výraz “boom” → proto lidi narozený v tomto období se nazývají obecně “boomeři”) + a ještě se díky elektromobilitě vytváří například nabíječky elektroaut apod… a proto se staví další nové elektrárny. Produkujeme obrovské množství energie (pořád roste) která vlastně skončí v zemi která se zahřívá a voda se logicky vypařuje, protože v EU nemáme moc velkou relativní vlhkost vzduchu.
Svůj text jsem si po sobě výjimečně nečetl tak snad jsem se vyvaroval větších a hrubších gramatických chyb. Doufám, že to aspoň dává smysl pokud jste laik co se týče elektriky a nejen pro Vás Tome, ale i pro ostatní. Omlouvám se pokud laici nejste a už jste tomu před tím rozuměl(i) - myšleno například principu transformátorů. Pokud by Vás či kohokoliv jiného zajímalo více tak se stačí jen zeptat a rád zodpovím (nechci všechny principy rozepisovat, vysvětlovat apod…) na otázky které jsou v mých možnostech. Upřímně pro Vás Tome - to co jsem napsal výše mi dává větší smysl (jakožto elektrikáře) než to co píšete Vy ohledně telekomunikačních principů - samozřejmě bez urážky a beru to jako výměnu názorů. Jinak jste poukázal na hezkou problematiku a dle mého pohledu jste se vlastně skoro trefil.