Aktuálně: 1 887 inzerátů281 749 diskuzních příspěvků20 118 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 23.12.2024, 14:27:02 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 23.12.2024, 14:15:46

Jj, to jsem si všimnul v Plzni. Autoškoly s Audi A7 v plný výbavě včetně takových asistentů. 

Je to smutný, ale právě v autoškole by to měl jen ten nejzákladnější základ. Vždyť i s B se smí jezdit třeba s károu a přitom autoškola to neřěší. Já po autoškole jezdil s dědovo Hyundai s károu se dřivím a jako měl jsem co dělat (taky je to malý a lehký autíčko). Auto se klidně z ničeho začne házet do stran a co potom dělat? Chápu, že třeba s károu za autem tolik lidí zas nejezdí, ale parkování se tam moc taky neřěšilo a přitom je to též základ.

trojAAAcko
trojAAAcko 23.12.2024, 14:20:46 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 23.12.2024, 11:52:24

relativně velkej kufr v kombíku

Co jsem koukal na fotky - nikdy jsem to neviděl na vlastní oči - tak na to jak to bylo malý autíčko tak kombík měl poměrově velký kufr. To se musí uznat. 👍

A každej vám to opravil, v Rumunsku, na dvorku 🙂)).

To jo, ale na druhou stranu. Co v tom autě taky bylo? 😃 Jednoduchá mechanika (téměř bez elektriky) a pokud vím tak měly ještě karburátor který byl asi nejsložitější věcí na tom. Dneska tam je tolik věcí sofistikovaných mechanismů. Kolikrát adaptivní systémy třeba časování motoru (BMW mělo Valvetronic), že to už není sranda se v tom vrtat doma v garáži. Já třeba mám v tom svým (ještě jsem to vlastně nepsal - mám BMW E90 LCi) dvě palivová čerpadla - nízkotlaké a vysokotlaké. To nízkotlaké mi čerpá palivo z nádrže k motoru (tlak asi 4 bary) a vysokotlaké mám u motoru který tlakuje na 150-200 barů což není vůbec málo. 😃 To stačí fakt málo a mám problém. Ještě přímý vstřik kdy každý vstřik komunikuje s řidící jednotkou o tom kolik paliva dala do válce a ta to pak různě reguluje. Dvě vačky v motoru s Vanosem. Čidla na vibrace, tisíc lambda sond. 😃😃 Když se mění vstřik tak se musí nakódovat v řídící jednotce jinak to nefunguje. Řidící jednotka má různý adaptační “program” který se musí vyresetovat po výměně jakýkoliv součástky (cívky, svíčky,…) a potom udělat asi hodinovou jízdu aby si to řídicí jednotka mohla všechno upravit a přenastavit. 😃 Jiný značky to mají jednodušší (třeba jako VW koncern - Škoda, VW, Audi, Seat) a Amerika (třeba Ford) to má extra jednoduchý i po mechanice pro řízení třeba. Jenže inženýři z Bavorska (Bayerische Motoren Werke) jsou úplný magoři. V jedné firmě co jsem dělal měla mateřskou firmu v Bavorsku a byl jsem tam na pracovní cestě. Nevím proč, ale inženýři z té oblasti jsou úplní autisti (myšleno v tom dobrém). 😃

Jedno v rodině teda máme, tuším je to Honda?

Nebude to spíš Hyundai? Nevím jestli Honda vyrábí elektroauta, ale taky nemám komplet přehled o všem takže nevím. 🤷 Jen jsem viděl Hyundai elektra. 

Jinak fotky jsou mého miláčka + co se musí rozebrat abych se dostal vůbec k motoru. 😃

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 23.12.2024, 13:00:51 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 23.12.2024, 12:22:30

Dobrý den,

“jak s ní bojovat a jak zabránit tomu, aby se vytvořila znovu?”

Jakou vodu jste používala pro rosení? Mně se vždy vytvořila když jsem používal obyčejnou a nijak neupravenou vodu z kohotkou. Po klasický (technický) destilovaný vodě to bylo v pohodě. Teď už do zavlažovačů dávám jen převařenou vodu v rychlovarný konvici a taky zatím v pohodě - během asi roku u Squamiger se jim nic neobjevilo. Nebavilo mě se tahat s kupovanou destilovanou vodou. Jeden pán od kterého jsem čas bral Lugubrise tak říkal, že pro nějaký druh (už si nepamatuji jaký) musí používat jen destilovanou vodu z lékarny jinak vždy nějaký problém. To ve Vašem případě mi přijde zbytečný a finančně nelogické. Pokud byste zkoušel(a?) tu destilovanou vodu tak bych počítal s tím, že vlhkost se nebude tolik držet. 

“Jak se ji zbavit i ze skulinek stěny?”

Tich způsobů je několik (google by určitě poradil). Osobně používám tvrdou chemii (Savo), ale teď jsem si všimnul, že tam máte mech a jiný živý rostliny - v tomto případě bych to nedoporučoval pokud to tam necháte. Jinak jsou obyčejný dezinfekce (zoo shopy apod…), ale ty používám jen na ty průbězné čistění jako prevence a jednou za čas si udělám čas na nějaké terárko kde komplet všechno vyndám. Vnitřek terárka vyčistím Savem a pak párkrát přemyju vodou abych měl jistotu, že je to v pohodě. Veškerý větve a vyndaný dekorace čistím vařící vodou (ne všechno - záleží o co se jedná). 

Ještě podle fotek mi to přijde všechno stísněné a tudíž možná nedochází k dobré cirkulaci / výměně vzduchu (druhá fotka) a ještě tam máte misku s vodou odkud se ještě voda vypařuje ikdyž minimálně, ale i tak to stačí. Já bych možná zkusil ještě pořešit i tohle, protože pokud tam ten vzduch “stojí” tak se ta plíseň vytvoří velice snadno. Nechci říct aby to terárko bylo prázdné, ale nějak systematicky vymyslet.

Edit: Já mám misky pod přední větrací mřížkou. Mám to jednoduší na dolévání a ještě mi to odpařená voda “nestojí”.

trojAAAcko
trojAAAcko 23.12.2024, 10:20:46 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 23.12.2024, 00:26:10

Tři zaviněné nehody a papíry na čtyři roky k ledu.

Nechápu význam nebo čeho jste chtěl docílit, ale v pohodě. 😃 Nějak mi to nezapadá co by to mělo vyřešit.

Ono nevím jestli jste někdy seděl v těch Ladách či Škodovkách 120 a podobně,ale to je neuvěřitelné jaký jebz toho auta výhled.

V Ladě jsem seděl pákrát, ale spíše v přestavbě co si dělal (foto) a ve Š120 - tu měl ještě můj táta takže taky.

Já si málem koupil starýho Lancera (myslím, že to byl 1987) a to bylo svezeníčko, jenže malý Japonec pro 190cm člověka úplně není komfort. 😃 Když jsem si kupoval toho sedana co mám tak ten majitel má 2m a mě zajímalo, jestli i vzadu je místo. Tak jsem se zeptal jestli má sedačku nastavenou na sebe a jestli seděl někdy vzadu. Sedačku prý, že má na sebe, ale vzadu nikdy neseděl. Tak jsem si tam sednul já. Sedačka řidiče pro 2m člověka a já se svými 190cm jsem měl dost prostoru na nohy za řidičem. Takže malý starý autíčka pro mě moc nejsou. To už v tý Audi A3 jsem měl sedačku nejnížš co to šlo a pomalu jsem se opíral hlavou o stropnici. 😂 To mám přece jenom jen pouhých 190cm což zas tolik není.

Obrázek Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 23.12.2024, 09:52:38 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 23.12.2024, 08:00:07

Škodovka no. 😃 Já třeba mám prostiskluz který jsem si nechtěně vyzkoušel. 😃 V praze jsem chtěl naject na okruh a byla tam velice dlouhá zatáčka. Chvíli předtím i začalo pršet tak už i silnice byla mokrá. No a v tý zatáčce byla díra jenže na takovým blbým místě, že jsem věděl, že se jí neuhnu a tak jsem jen pustil nohu z plynu a smířil se s osudem. Auto poskočilo, zadek se trošku s klouznul, panelovka se rozsvítila jako vánoční stromeček, ale auto mi to ohlídalo. Skončil jsem několik centimetrů od svodidel. Takže ty asistenti (ABS, protiskluz,…) se občas hodí, ale ty bezpečností prvky v autě (zabrždění,…) je fakt hrozný. U “prototypů” se to dalo vypínat, jenže jak to bývá - bezpečnostní prvky se nesmí vypínat takže to už dneska je na tvrdo v autě a nikdo s tím nemůže nic dělat. 😃

trojAAAcko
trojAAAcko 23.12.2024, 00:00:17 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 22.12.2024, 23:47:07

O penezích se nemluvilo. Jen o tom, že už nové auto není lepší a bez starostí, ale záleží na úhlu pohledu. Dle mě je to lepší a bez starostí. (sranda samozřejmě)😀

Jinak jsem pochopil jsem jak jste to myslel. 😀 Já bych řekl, že bez asistentů umím nějak jezdit. 😀 Firemní Scala mě vždycky dokaže vytočit s tím jak to automaticky zabrzdí třeba při "hektičtější" situaci - jednou auto přede mnou odbočovalo tak jsem chtěl udělat oblouček a object ho. Tak Scala mi zabrzdila, protože si myslela, že najedu do toho auta. Jsem se úplně leknul co se děle.😀 Mám rád když mi auto nepípá, nešahá mi do řízení, do pedálů apod… prostě rád si ovládám auto sám. 😀 Teď mám třeba už parkovací senzory takže to je docela komfortní a ujednoduší mi to hodně to parkování takže na druhou stranu proč ne. 

trojAAAcko
trojAAAcko 22.12.2024, 23:40:38 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 22.12.2024, 23:33:56

Dávno je pryč doba, kdy nové znamenalo lepší a bez starostí.🙂

To je takové zavádějící. Tak dneska nové je lepší, protože vylepšujou asistenty, výbavu apod… Bez starostí je to taky, protože dneska si většinu věcí už neuděláš jen tak doma takže si ušetříš starost ohledně oprav doma a prostě to dáš do servisu. Jednoduché a bez starostí. 

😀 😀 😀 😀 😀 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 22.12.2024, 19:44:18 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 22.12.2024, 17:26:08

To je hezký, ale druho výroba do Peugetu a do BMW je velký rozdíl. BMW má spoustu elektroniky a druhovýroba ti bude vyhazovat chybu v jednotce a životnost je mizerná. Výhodnější je si koupit origo za x násobek než druho výroba. 

trojAAAcko
trojAAAcko 22.12.2024, 17:18:33 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 22.12.2024, 17:03:13

Mnoho nadšenců si dáva dohromady staré “Meďáky” a “BMW”, protože to byla ještě auta.🙂 U nových by je to auto doslova sežralo servisem.

No to jo, ale zas sehnat náhradní díly na ty “starý” poctivý auta už se taky blbě shání díly a do toho chceš taky originál. Poptávka se ti zvýší na málo dílu a co se stane? Zvýší se ti cena. Takže buď shánět nedostatkový díly který se zdraží a nebo si platit drahý servis ti vyjde pomalu na stejno. S tím, že u starých aut se bojíš abys prošel emisemi + eko daně apod… Takže nevím jestli je to výhra. 😃

trojAAAcko
trojAAAcko 22.12.2024, 16:13:52 xxx.xxx.110.193

Teď jsem měl čas si to pročíst a nedá mi to abych se též nevyjádřil. 😃

Ohledně hlučnosti aut - když pominu takový ty třílitrové osmiválce tak klasický motor nemusí být tolik slyšet. Velký procento hluku dělá tření pneumatik o silnici. Zkuste poslouchat auta když napadne jen 1cm sněhu. Je to sakra znát. Táta má třeba ve Volvu (1998) 2,5l pěticálec který se dával do starých Transportérů a tam tem motor je zřetelně slyšet docela daleko. Já mám obyčejný dvoulitr čtyřválec s přímým vstřikem. Motorový prostor včetně samotného motoru odhlučněn. I interiér je odhlučněn velice dobře a pomalu neslyším třeba nastartování auta. I venku volnoběh není moc slyšet. 

Smrad auta je taky trošku individuální a záleží taky jak se o to člověk stará a preventivně kontroluje stav oleje (jestli nemizí) apod… Starý auta (třeba do r.v. 2000) fakt smrdí, ale dneska už jsou filtry, katalyzátory a další vychytávky, že pokud je všechno kontrolováno a průběžně se o to člověk stará tak to tolik není cítit jestli vůbec. 

Komfort záleží na mnoho aspoktech. Když se jedná o elektroauto tak to neznamená, že to bude komfortní (ve smyslu, že nebojí záda apod…). To co mám (2l, čtyřválec, 125kW, sedan / limuzína, 2009) tak na tu dobu to bylo snad v plný palbě (asistenty, hlasové ovládaní, vestavěná navigace, protiskluz,…) a do roku 2022 to měla nějaká firma v Německu. Zachovalý interiér, extra pohodlný, že se pomalu hledám důvody ject autem, protože je to fakt pohodlný a krásně se v tom jede. 

Ohledně tich energií je to komplikovaný. Někde jsem četl, že kdyby se zastavěla nějaká část v poušti (myslím, že zmiňovali Saharu) tak by se dalo napájet celý svět. Jenže jsem se věnoval energetice a vytváří to víc problému než řešení - dimenzování po elektrotechnické části, politické a geologické problémy apod… Jinak třeba Temelín vyprodukuje spoustu energie, jenže nevyužitá energie prostě “zmizí” a zmizí jí kolikrát dost. Regulace tvorby energie v jaderné elektrárny není nic snadného. Když přijdou lidi z ranní směny domů a zapnou si televizi a do toho konvici aby si udělali kafe / čaj / … tak doma to udělá třeba jen 1kW, ale když to udělá tisíc lidí v ten samý moment tak je to obrovský nárazový odběr a proto se využívají přečerpávající (vodní) elektrárny kdy k večeru pomáhají s dodávkou energie a v noci když lidi spí tak to přečerpají zpět. Jinak jaderná elektrárna má nejvyšší efektivitu (kolem 40%) a přestože se jedná vlastně o neobnovitelný zdroj energie tak před několika lety zastupitelé green deelu v USA uvažovali o udělený výjimky pro tento typ energie, protože to spotřeba Uranu je poměrově hrozně malý. Takový Uran má životnost několik let a odpad se dá snadno a bezpečně uskladnit a už se nachází i nové využití pro tento radiaktivní odpad.

Psal jsem vlastně jen o jaderné elektrárně takže tahle problematika je hodně široká a komplexní co se týče různých kombinací apod... 😃

trojAAAcko
trojAAAcko 22.12.2024, 11:59:48 xxx:xxx.ee0b:a636
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 19.12.2024, 11:04:53

Tak táta mi napsal, že ta postava nahoře by mohla být Bůhví. 

Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 22.12.2024, 09:01:03 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 21.12.2024, 22:13:08

Jinak co se automatů týče, tak já bych řekla, že není automat jako automat…manžel měl VW pasata v automatu, pak carnivala v automatu a tomu jsem nepřišla na chuť…ale mám starou kia sorento v automatu a tu zbožňuju, u ní mi ten automat vyhovuje.

Tich typů automatických převodovek je hned několik. 😃 Ty se pak můžou ještě řadit na nějaké další podružné automaty kdy třeba řiídící jednotka se od Vás učí a pak se přizpůsobuje Vašemu stylu ježdění a tak dále. 

https://www.kaps.cz/sluzby/prevodovky/typy-prevodovek

trojAAAcko
trojAAAcko 21.12.2024, 18:19:43 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 21.12.2024, 18:12:58

S těmi ochrany z Německa nevím teda. 😃 Jinak i domovní rozvaděč? To mi už nedává smysl. U elektroměru a HDO by mi to smysl trochu dávalo (jsou tam jejich zařízení), ale domovní už ne. Ikdyž neplatí se dodavateli poplatek i za jističe z domovního rozvaděče? Já měl posledně na faktuře asi jenom hlavní jištění a ne podružné, ale všechno si fakt nepamatuji. 😃

trojAAAcko
trojAAAcko 21.12.2024, 18:02:47 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 21.12.2024, 17:51:26

Jo, kolegové se o tom bavili. Pravda to je, ale neznám úplně podrobnosti. Co jsem to nějak pochopil tak se má jednat jen o elektroměrový rozvaděč a HDO (kolikrát je to ten samý rozvaděč), že smí prodrátovat jen dodatavel nebo jeho najmutá firma. Jakýkoliv rozvaděč potom už může jakýkoliv elektrikář pokud jsem to správně pochopil. A ty normy už lezou krkem. 😃 To už je norma na všechno například jak mají být značený zařízení v rozvaděči, co má být na návlečkách pro vodiče apod….

trojAAAcko
trojAAAcko 21.12.2024, 17:49:54 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi z 21.12.2024, 17:37:29

Elektrikář nebo elektroprojektant, není to jedno? Ty zásuvky nejen, že kreslím v ePlanu, ale taky zapojuji všude možně.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.12.2024, 17:34:14 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 21.12.2024, 17:11:42

Navrtaný kabely je vždycky sranda (teda jak pro koho). 😃 Jednou mi volal kamarád, že mu povedlo provrtat tří fázový kabel. Stane se no, ale přitom i v normách je to vlastně nadefinovaný kudy mají být vedeny kabely a třeba i v jaký výšce - obzvlášť v kuchyni kde kabely nesmí jít asi pod 60cm od země, protože instalatéři zas mají normu to vést myslím v nějakých 40-50cm výšce (teď z hlavy si to nepamatuji). Kdyby došlo k poruše na trubce a bylo by to obráceně tak voda logicky by ve zdi tekla dolů na kabely a byl by problém. Přítelkyně jednou chtěla zrcadlo na přepínačem tak jsem jí vysvětlil, že tam to dát fakt nemůžu. 😃 S těmi chrániči je to složitější. Ono třeba na domech / bytech je to jednoduchý - norma udává (asi už 7-8 let), že už vše musí být za chráničem takže i světelný obvody. Kdybychom se bavili o zásuvkách v rozvaděčích třeba pro průmysl - ty chráněný být nemusí, protože norma definuje, že chráněný musí být volně přístupný zařízení, zásuvky apod… laikům. Tudíž v domě / bytě je to všechno. Ve výrobě, průmyslová výroba a tak dále už spíše záleží na mnoho aspektech. Když dělám projektovou dokumentaci (pracuji momentálně jako elektroprojektant - před tím jsem byl HW konstruktér pro průmyslové automatizační stroje) tak standartně servisní zásuvka v rozvaděči je jen přes jistič. Pokud je požadavek od zákazníka na zásuvku mimo rozvaděč (třeba pro vysavač na úklid) tak se musí dávat chránič - my spíše dáváme kombinovaný chránič což je jistič a chránič v jednom. Je to jednodušší na prodrátování v rozvaděči než to drátovat z jističe do chrániče a pak do svorek + zabere to víc místa. 

trojAAAcko
trojAAAcko 21.12.2024, 17:00:54 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 21.12.2024, 16:51:35

Dokonce může dojít k řerušení nuly a to už se obvod v rozvodu uzemní přes tebe. Ne vše je za chráničem.

Prosím Vás, tohle mi trošku vysvětlete. Já jako elektrikář tu první větu nějak nechápu. 

trojAAAcko
trojAAAcko 21.12.2024, 15:13:56 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 21.12.2024, 14:41:01

Mně osobně ty automaty nesedí. Jako do města je to dobrý, ale já prostě musím mít tu ruku na páce i tak.😃 Když bych měl jít do automatu tak to musí mít padla pod volantem jinak to nechci. Ty starší automaty hlavně nejsou dobrý v tom řazení, že se to nedá vytočit když je to potřeba. Ty novější už jsou v tomhle lepší, protože je to kolikrát ovládaný řídící jednotkou (a ty nejnovější kolikrát jsou “adaptivní”) a přeřadí třeba později když je sešlápnutý pedál. Já rád si řadím podle sebe a vytočím motor do potřebných otáček jak potřebuji. Jednou jsem jel firemně do Maďarska s novější Scalou (asi 2019) v automatu s pádly a docela to šlo. Hlavně nechci učit přítelkyni na automat, protože když by musela ject třeba s mým autem (které si budu držet v manuálu) tak to nedá. Radši ať se naučí manuál a případný automat už nebude problém. Na ty delší trasy je to už jedno jestli se jedná o automat či manuál, hlavní rozdíl je cítit ve měste kde se každých 100 metrů zastavuje na semaforu.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.12.2024, 13:57:02 xxx.xxx.110.193

PS: Samozřejmě si za to trošku můžu sám, když dávám nic netušícímu člověku do ruky zadokolku za 150 tisíc. 🤭 Moje sestra se nabídla, že jí to když tak naučí na Oktávce která je před smrtí (už má asi 450t km). Sama mi řkla “to když zboří tak se nic neděje, stejně půjde brzy na likvidaci”.😃

trojAAAcko
trojAAAcko 21.12.2024, 13:48:54 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 21.12.2024, 13:27:05

To jsem ještě přítelkyni nutil aby se naučila řídit, protože potřebuji občas i toho taxikáře co mě odveze z oslavy když ona nepije. 😃 Pak když umřela Audina (tu co mám v garáži) tak jsme byli měsíc bez auta než jsem koupil jiný. Když jsme táhli ten nákup jen kilometr v rukách tak já jí to říkal - “představ si, že bych nemohl řídit, auto zaparkovaný a ty bys to musela to odtáhnout sama, protože bych měl zlomenou nohu”. To už změnila názor rychle, jenže ona je z toho tak vystresovaná, že mi v novým autě se vším mlátí a silou dává rychlosti, že to trhá srdce. Naštěstí aspoň sešlapuje spojku a nedává to tam na tvrdo přes zuby. 😃 Jenže já vůl (teda Beran) si teď koupil zadokolku a posledně mi najížděla na kruháč a já jí říkám “zpomal a podřaď si” a ona nezpomalila a na mokrý silnici to strhla na kruháči se zadokolkou. Problém je, že v tu chvíli jsem nemohl zatáhnout ruční brzdu, ale naštěstí nikdo tam nejel a auto se nezklouzlo (když tam mám i protiskluzový systém, který už mám otestovaný), ale mně se zastavilo srdce. 😂 Tak stane se no. Já jsem velice klidný člověk, ale v ten moment jsem to už nedal a zvýšil hlas a vulgárně jsem se jí zeptal zda si dělá srandu. 😂