Aktuálně: 2 223 inzerátů273 044 diskuzních příspěvků19 442 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 26.02.2026, 13:47:56 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 26.02.2026, 13:05:55

Dovolím si menší vsuvku.

Jo a s těmi vnoučaty ještě nestrašte. To má minimálně 5, raději 10 let čas🙂.

V tomto případě podle mě lepší dřív než později - čím dřív tím líp. Ono si užívat čas s vnoučaty v 55 nebo v 65 letech je rozdíl v síle. Já to vidím na své babičce. První vnouče měla v 42 letech (moje starší sestra), mně v 48 letech a já si pamatuji jak jsme jezdili o víkendech ve čtyřech (ještě s dědou) na kolech. Poslední vnouče měla kolem 62 let. Letos bude mít 75 let a sama mi říkala, že už to silou nezvládá se věnovat třeba 13 letýmu vnoučeti na pár dní a nedokáže si představit, že by ho měla “na krku” přes prázdniny ačkoliv by ráda s ním ty prázdniny strávila. Na kolo ho nevezme, neseděla na něm asi 10 let, fyzicky to už nezvládne a ještě se i bojí, protože ikdyž by “neškodně” spadla tak se z toho bude dostávat už těžce. Bohužel na to doplatila její teta - ještě po 80 jezdila na kole, aktivní babička, ale jednou se nějak lekla auta, spadla a už se těžce dostávala. V průběhu asi 3-4 let byla ležákem a umřela před pár lety a nedivím se, že babička to pokoušet nechce. V jejím věku si raději pojede svůj stereotyp než podnikat aktivity aby vnouče zaměstnala a užila si s ním nějaké aktivity jenže 13 letý vnouče se asi nebude bavit posedávat v pergole a luštit křížovky u kafíčka. Děda taky už do lesa nechodí a po většinu času si jen něco kutí v dílně, ale taky už nic náročného.

Já už dostávám otázky kdy bude pravnouče, ale spíše si myslím, že se ptají z pocitu, že by se ho chtěli aspoň toho prvního dožít.

Nevím jak k tomu má třeba Tom50 nebo Goro postoj, ale troufnu si tipnout, že to budou mít podobně jako třeba moje babička. Prostě lepší dříve než později už z principu toho prarodiče.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.02.2026, 10:35:23 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 26.02.2026, 10:28:03

schvalne jsem si ted vyhledala , co se deje s tim pripadem strileni kocek v pastich v Obore Brezka.

To bylo s tím myslivcem? Jak ho zachytili na tich kamerách, myslím, že na to tady bylo taky nějaké vlákno.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.02.2026, 10:19:33 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 26.02.2026, 09:54:08

Ochrana zvířat proti týrání v Česku primárně spadá pod Ministerstvo zemědělství České republiky (MZe) — nikoliv pod Ministerstvo životního prostředí České republiky (MŽP).

Nijak nerozporuji Vaše tvrzení, ale podle mě je to trojúhelník. Je to možné, že primárně to spadá pod MZe, ale MŽP do toho “kecá” taky. Třeba když mi chodí kontroly na DZVZP kde nejen mi kontrolují správnost chovu podle 451/2021, ale i kontrolují podle vyhlášky pro Ochranu zvířat proti týrání (fotodokumentace atd…) a v případě problému KVS to hlásí na MŽP. Mám mláďata od A. Squamigera, ale neměl jsem je povolené takže to hlásili MŽP nikoliv na MZe. Když jsem se bavil s p. Svobodou z KVS Plzeň tak se vždy zmiňoval o MŽP.

MŽP má jinou roli, řeší ochranu volně žijících druhů a biodiverzity např.: ohrožené druhy, ochranu stanovišť, CITES, zásahy do populací divokých živočichů.

Žádný CITESový, ohrožené,… druhy nemám a stejně vše KVS eskalovala na MŽP. Vím, že před několika lety došlo k nějakému přesunu kompetentnosti mezi MZe a MŽP, ale jestli vypořádání co se týče týrání zvířat pořád spadá stále pod kompetentnost MZe je možné a takové detaily nemám. Takže dohadovat se nebudu, ale nepřijde mi, že by MŽP bylo až tolik “mimo hru”.

Mimochodem Babiše nemám ráda, ale pokud něco takovýho zdvihá, tak je to stejný jako když to zdvihá Pospíšil. A ať to zdvihají oba dva, čím víc lidí na ně kouká, tím líp a společnost bude týrání brát jako méně a méně akceptovatelné.

Určitě souhlas.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.02.2026, 08:19:14 xxx.xxx.253.36

Repta-A-Repta 25.02.2026, 19:58:43

natož je děsivá představa, že do nezávislosti soudů zasahuje premiér v rámci mikromanagementu podle toho, co si přečetl v bulváru

U toho mě jen napadá otázka, reaguji na tu citaci / myšlenku toho komentáře - kdo jiný by do toho “mikromanagementu” měl zasahovat když ne vláda? Z logiky věci pokud by stížnost podávala nějaká neziskovka (ať je to jakákoliv s jakoukoliv ideologií) na verdikt soudu, že tresty jsou tak neadekvátní tak půjde za politiky kteří na to mají pravomoce. Princip je stejný jako v zaměstnání, pokud mám problém s nějakým kolegou, že jeho pracovní výstup není dostačující / nevyhovující tak jdu za jeho nadřízeným (třeba manažerem → politik) který by si měl udělat ve svém týmu pořádek. Nicméně tam zásah do “nezávislosti” soudů není, protože ani z článku není vidět, že by nějak přikazoval změnit rozhodnutí soudu. Jen, že se podá dovolání na přehodnocení verdiktu + budoucí změna zákona aby byl přísnější což mi přijde běžné a normální reakce. Jestli to dělá Babiš jen z PR je možné, ale na druhou stranu je minimálně dobré, že případ zviditelnil a zareagoval.

Sardullah 25.02.2026, 17:41:33

No nemyslím si, že by tohle trest změnilo, ale bylo by fajn, kdyby do toho šlápli i politici a dávali jasně najevo, že podmínka je neadekvátní trest.

Tak v článku je to napsaný, že rozhodnutí nebude pravděpodobně možnost změnit:

Pokud by Nejvyšší soud stížnosti pro porušení zákona vyhověl, jeho akademický výrok by už nemohl zpětně ovlivnit podmíněný trest uložený majiteli bullyho.

Tak týpeček může být vysmátý, ale pokud se to zpřísní tak jenom dobře.

Jen mě ještě napadá jestli by do toho neměli spíše zakomponovat ministerstvo životního prostředí (Macinku / Turka) pod který pokud se nemýlím spadá SVS a takový případy řeší a mají pravomoce dávat požadavky na změnu zákona a má to taky nemalou váhu.

trojAAAcko
trojAAAcko 25.02.2026, 07:52:29 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 24.02.2026, 19:05:19

Ještě že Ukrajinci a pár cizinců ( včetně našich českých padlých kluků, že AAA ) drží RF v šachu, jinak už bychom tu měli střely pravé, místo těch maket ( ještě že to ten opilec v Ústí odhalil ).

To si povídejte doma před zrcadlem.😂Třeba když to řeknete stokrát tak to bude pravda, vyzkoušejte. Jo a od kdy padlý vojáček drží Rusa v šachu?

Ještě řekněte, že obhajujete ty makety na takových veřejných místech. Nepsala jste náhodou něco ve stylu, že Vám vadí Ukrajinský nábor na území ČR? Nefungují ty makety jako zastrašování a podpora k tomu náboru?? 😂Ale proč ne, pojďme tady občany zfanatizovat aby jeli na UA, pojďme dělat propagandu jako v Rusku. V tu chvíli se budeme hodně lišit od Soudruha. 😀

Ve výsledku a jak bylo téma před tím, když umře průmysl v EU abychom ještě nebyli ve výsledku za toho Soudruha rádi… Ještě se zamyslete kolik let dohromady jsme za posledních třeba 700 let byli samostatným a suverénním státem? Většinu času jsme vždy byli dělníky pro někoho. A jestli ten scénář nastane, padne nám průmysl, bude nulová konkurence schopnost tak Soudruh se nebude muset moc snažit aby si tady něco zabral a kdo bude bojovat? Lidi tady mají rodiny, budou bez práce a budou bojovat proti Rusovi? V tu situaci nějaká národní hrdost a vlastenectví padne taky, protože každý bude rád za jakoukoliv příležitost aby mohl potom ty hladový krky doma nakrmit. Bohužel pro některé je to nepříjemný scénář, ale též reálný a historie se jen zopakuje jako vždy.

trojAAAcko
trojAAAcko 24.02.2026, 14:01:31 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.02.2026, 13:13:56

Stačí dvoufaktorové ověření, pokud bude v systému implementováno, že druhý vnější faktor se musí zadat v určitém časovém okně, a trochu se zesložití, aby to nebylo pět čísel, ale nějaké další pěkné heslo, které i kvanťák bude muset trochu poluštit, tak by to mohlo docela pěkně fungovat i do budoucna 🙂

Jenže ono je víc způsobů jak se přihlašovat a nejen v prostřednictví jak ho 99% lidí zná (např. aplikace v telefonu s dvoufaktorovém přihlašování). Třeba existuje API kde se to funguje trošku jinak a všechno funguje v “backendu”. Což je komunikace kterou nikdo nevidí. Dvoufaktorový ověření Vám v mnoha případech nemusí moc pomoct. 😀 Já už dokončuji svojí appku pro obchodování a prostě stačí zmáčknout jedno tlačítko a v backendu pošle přes API dotaz na získání informací - session tokeny, potom request na GET a dostanu veškeré data co potřebuji, zprocesuje se vše co chci a pak pošle REQUEST na nákup atd… Stačí uživatelské jméno a heslo, nějaké dvoufaktorové ověření už není potřeba.

Když někdo hackne nějaký server s takovými daty (uživatelský jména, zašifrované hesla a nejlépe klíče jako je např. API key, ….) tak ho dvoufaktorové ověření trápit už nemusí (záleží na situaci). Záleží na struktuře, ale takový informace jsou po většinou poukládaný v SQL databázích a s tím se pracuje poměrně dobře. 😀 Ale co už, už jsou mezi námi u kterých není potřeba prolamovat hesla a ti zlí hackeři budou mít vždy co žrát a my, běžní smrtelníci bychom je zajímat nemuseli. 😀

https://krimi-plzen.cz/a/podovd/
No ještě uvidíme a ještě záleží jak s tím taky bude nakládat státní uskupení - USA, Čína, EU apod… to by pak problém mohl být na spoustu jiných místech, ne jen co se týče bankovnictví. Necháme se překvapit.

trojAAAcko
trojAAAcko 24.02.2026, 12:52:50 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.02.2026, 12:23:51

Já se toho chci a pravděpodobně dočkám, ale zároveň se toho děsím co se stane potom. Myslím tich kvantových počítačů a jejich rozvoj a plošná implementace. 

Zrovna roboti s kvantovými počítači a AI mě tolik neděsí, ale spíše bezpečnost bankovnictví a celkově celé infrastruktury. Nevím kdo a jak moc se třeba tady vyznáte třeba v šifrování / hashování hesel. Ono není bezdůvodné, proč je dobré mít 11+ ciferné heslo a nejlépe se speciálními znaky a žádné typické “QWERTZ” atd… Ti kteří se věnují prolamování hashů tak je několik metod. Jedna z nich (pokud si dobře vzpomínám) je “rainbow” která obsahuje různý kombinace hesel - takový slovník, můžou to být kombinace běžných slov + čísla typu 1234 atd… Každý heslo automat projede šifrováním a výsledný hash se porovná. Další metoda a kterou chci zvýraznit je “brute force” - tam se vytáhne celá ASCII tabulka → všechny písmena, čísla i speciální znaky (z hlavy si nepamatuji, cca 62 znaků?) a projíždí se celá kombinace dokud se nenajde to správné. Jenže problém začne být ten čas - když si člověk to propočítá variaci tak dostane astronomické číslo → ikdyby znaků bylo jen 10 tak 10 na desátou je dost velké a to se pak projeví v čase. Třeba silné heslo (12 cifer, číslo a speciální znak) se může prolamovat klidně i 2 tisíce let s dnešní technikou - tipuji, nepočítal jsem. Microsoft ve šifrování používá i spincount který celý proces zpomaluje (používá 100 000 spincount → musít projít šifrováním 100 tisickrát - každý pokus na heslo).

A teď co se stane když přijde na scénu kvantové počítače? Abych třeba já nezačal skladovat ty peníze pod polštářem nebo nezakopával na zahradě. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 24.02.2026, 12:08:26 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.02.2026, 14:46:39

Robotizace (aspoň v Číně) bude opravdu úplně někde jinde, souhlas. Co se týče ohledně “samoopravovací roboty”  - to myslíte jak? Že se třeba ten robot opraví sám nebo tam bude jiný který je opraví? AI ať se vylepšuje a píše si ten kód pro sebe sama, ale narazí na jeden problém a to je HW.  Ať už velikostí paměti, procesorů tak hlavně baterií / energie. Ačkoliv se AI v tomto ohledu oseká - tím, že se udělá “odbornost” tak ty požadavky na HW budou neskutečný.

Technologie se vyvijí, ale jejich velká implementace není tak optimistická. Jen jedna věc dokáže obrátit kartu natolik aby se to dalo přirovnat k “Během pár let to bude jak přechod z parních strojů na benzíňáky.” - jsou to kvantové počítače. Jestli jsem to správně pochopil tak tyto počítače fungují v trojrozměrném prostředí a výpočetní algoritmus funguje pomocí vektorů. Ve srovnání s dnešními počítači fungují jak všichni víme s dvourozměrném prostředí pomocí bináru (0 a 1). Jak technologicky bude náročné ty kvantové počítače zmenšit netuším a jak by to mohlo být rychlý, ale problém je momentálně někde jinde. Jde o chybovost - ten výpočetní algoritmus se pořád zdokonaluje (asi už cca 20 let) a nedávno Google přišel s novým algoritmem pomocí kterého se jim podařilo udělat nepřímou úměru (do teď to byla přímá úměra). Což znamená, že do teď při větší zátěži se chybovost zvyšovala, ale s algoritmem od Googlu se s vyšší zátěží naopak snižovala. Dle predikcí to bude trvat dobrých dalších 10 let než to bude použitelný.

Až se podaří narvat do tich robotů kvantové počítače s AI tak to bude nářez. Jenže jak to vidím spoustu let, pořád se něco objevuje a vylepšuje nového, ale do teď jsem to ještě neviděl v praxi. PLC - stará technologie, výrobní stroje 20+ let staré ty PLC už mají a možná jste slyšela o “chytrých” domácností které jsou poháněny právě pomocí PLC. Kdo dnes který si staví dům si dělá z toho chytrou domácnost? Jsou servery kde jde sledovat spotřeby, výrobu energie z FVE apod…, ale stejně si tam tahají kabely na 230V na klasický přepínače. Nebo u aut - už je to pár let jak psali jak vyvinuli suprové baterie s nevídanou kapacitou a do teď jsem to ještě neviděl ani v jednom EV. Technologie jedna věc, ale pak zavedení do praxe věc druhá a ta vždy bude trvat i v případě Číny.

trojAAAcko
trojAAAcko 23.02.2026, 12:18:19 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.02.2026, 10:31:17

Austrálie uhlí běžně vyváží, už dnes dokonce i do EU, dokonce i do ČR. Čínu má mnohem blíž.

Dám Vám za pravdu v tom, že vývoz uhlí nemusí a s vyšší pravděpodobností takový problém nebude, ale za předpokladu dvou podmínek. 

1. EU si pojede pořád dál svůj GD a poptávka v uhlí v EU klesne a tu poptávku dorovná pak Čína.

2. Čína nebude zvyšovat tempo a poptávka se tím pádem nebude zvyšovat. Nic moc se toho nestane z pohledu Austrálie, ale se koukáme na tu Čínu tak určitě zpomalovat nebude.

Energie budou drahý v Evropě, jinde ne, prostě podle mě nikdy nebude evropský otrok levnější než čínský, indický nebo podobný robot.

Kde berete tu jistotu? Ono už USA se docela vzpamatovává a jestli rozjede taky produkci tak jako v Číně tak se uhlí bude prodražovat a z hlediska Austrálie si troufnu říct, že Austrálie raději to bude dodávat do USA než do Číny a to se pak snadno projeví.

Nechci se opakovat, ale jestli v EU ten průmysl padne a že asi jo, tak se snadno může stát, že evropský otrok bude levnější. Na průmyslu je závislé hodně odvětví ať už logistika, stavebnictví a to zas ovlivní další věci, to bude padat jako domino a mnozí budou rádi za práci jako zametání chodníku - jak naznačoval i N. Většinou tich situací má v rukou USA a jestliže tu produkci rozjedou tak se snadno můžeme stát a stejně se to vlastně děje, budeme montážní silou pro Ameriku. Pokud se USA na nás vykašle tak je to jasný.

Já neříkám, že bude evropský otrok levnější a spíše doufejme, že nebude. Jen upozorňuji, že je tady tak tenký led, že se to snadno stát může.

To že mají odstávky, to je mi jasný, ale to lidi taky, nemoc, dovolená.

To ano, ale to se nedá srovnávat. Pokud člověk onemocní (a je řádný) tak to dá vědět v čas a výroba se přizpůsobí. Produktivita se samozřejmě sníží, ale nepadne na nulu. V případě dovolených se o tom ví dopředu a snad v každém zaměstnání se řeší zastupitelnost / záskok aby výstup pořád byl a co nejlépe beze změny. Zatímco u robotů když kvůli poruše se jeden zastaví tak zastaví všichni a linka stojí. Když se operátorovi udělá blbě a odejde tak linka jede pořád dál - práce se rozdělí. Jinak se to dá dohnat lidmi z agentury (když vezmu trend v EU). Pokud by se linka zastavila z jiného důvodu (ne z poruchy robota) tak jaký je v tom rozdíl? Ty lidi buďto půjdou domů (v případě agenturních zadarmo) či je rozhází na jiné linky kde mimo jiné může chybět člověk kvůli nemoci. V případě robotů se zastaví (čekají), kvůli bezpečnosti to chce i proces vypnout aby se náhodou nerozjeli. Vypínat (kvůli šetření energie) je určitě nechcete, protože náběh linky by se prodloužil (kalibrace, příprava jednotlivých robotů, … - každý má svoje řídící jednotky a ovládání). Každý robot je napevno přidělaný v podlaze, třeba co jsme měli my, malý ramena od Kuky, byly přidělaný do podlahy přes 4 závitový tyče (myslím, že to byla nějaká M20) které byly zalitý v betonu a co potom ty větší. Takového robota určitě “nepošlete” vedle do linky vyrábět na rozdíl od člověka kterého zaškolíte a i bez plnění normy bude něco dělat.

No, bude to ještě zajímavé a připravil bych si na to velkou zásobu popcornu. 😀 Osobně si nemyslím, že se stanou ty nejhorší scénaře, ale pokud si Čína bude držet svůj sprint tak se jí to vrátí přes evropský otrokáře.

Ono Číňani si nestaví plně robotické továrny jen tak z rozmaru, a to na rozdíl od Evropy mají lidí dost a makají víc a za míň.

Zatím ano, ale co bude za 5-10 let obzvlášť pokud se karta obrátí? Taky určitě v mnoho věcech zpohodlní a hlavně nejeďme jen podle videí na netu s Čínany ve výrobě - jestli to vůbec bylo taky z Číny, hodně z nich taky bývá z Koree a kdo z ČR to pozná hned na první dobrou? Kolegovo (programátor) zkušenost ze školení čínských kolegů stála asi taky za to potom co vyprávěl, takový “terno” to taky nebylo a pak se jen potvrdilo i u nás na Engineeringu elektrokonstrukce, zlatí Němci s jejich náturou, že Čech nemůže být prostě lepší než oni. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 23.02.2026, 08:13:24 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 20.02.2026, 15:51:40

Číňanům může uhlí dodávat klidně třeba Austrálie, která ho pořád má tolik, že ho těží v povrchových dolech

Už vidím, jak si v Austrálii rozkopou celý kontinent aby mohli dodávat Číně uhlí. Většina plochy v Austrálii je buď chráněná nebo do ní prostě nezasahují, protože tam si na přírodě zakládají. Pokud se nemýlím tak Austrálie má zakotvené i v zákoně zákaz vývozu jakýkoliv zvířat (mám od kamaráda ze Zoo) - což je samozřejmě všude, ale zrovna Austrálie si to hodně hlídá a je prakticky nemožné z Austrálie něco dostat. Třeba dovézt si A. Ammodytes třeba z Černé Hory není takový problém. Austrálie je hodně háklivá na takové věci a je otázka jestli budou schopni v tomto tempu i stíhat dodávat.

Roboti budou vždycky levnější než lidi neb na rozdíl od lidí makají 24/7/365, na jednoho robota musíte zaplatit minimálně 3 lidi + jejich obsluhu jako je HR, mzdový, bezpečáky apod. takže reálně jeden robot maká za minimálně 5 lidí, i kdyby ti lidi makali za pakatel, budou vždycky dražší.

Jsou levnější (teď), ale v budoucnu nemusí být. Kdybyste si to co jsem psal pečlivě přečetla tak byste musela pochopit, že pokud si Čína udrží tempo nebo dokonce ještě zrychlí tak ti roboti budou dražší než člověk a člověk bude dřív levnější v Evropě než tam a to se pak projeví v odbytu jako vždy, protože i ti nejbohatší koukají cenu obzvlášť když jde o zvyšování životní úrovně apod…. kde se výdaje snadno roznásobí. Jak jsem též psal, zjistěte si jaký příkon takový roboti mají a jaká spotřeba bude jen na tom plně robotickém průmyslu. Výroba energie možná nebude až takový problém, to se ještě uvidí, ale co ta distribuce? Ta distribuce a dimenzování není jednoduchý vzoreček jako u obsahu kruhu obzvlášť když budou myslet na budoucnost a budou dělat rezervy. Enormně stoupne poptávka hliníku (distribuce aspoň v Evropě se dělá z AlFe lan - kombinace hliníku jako vodič a železa jako nosný), na provoz robotů potřebujete školený personál, který je dražší a kvůli plně automatizovaným halám bude takových lidí potřeba více. Vzhledem měnící se poptávce bude potřeba roboty upravovat na jinou výrobu a to není jen “pár kliknutí” na displayi. Ten člověk tam stejně musí být tak stejně budou bezpečáci, stejně tam bude HR apod… úspora lidí bude cca 50%, možná i 70%, ne 100% i u plně automatizovaný výroby plný jen výrobních robotů. Já jsem ty roboty nastavoval, programoval a ano, tyto úkony se dají zefektivnit s AI kterou v Číně mají rozšířenou a v rámci VPN na lokální síti firmy se AI může připojit a dle požadavků nastavit rychle a každýho robota, ale není záruka nastavení pro nastavení na poprvé a hlavně AI Vám údržbu stroje neudělá - výměna řemene / řetězů, opotřebení serv v ramenách, výměna nástavců kde může dojít k únavě materiálu atd… to jsem taky dělal na robotech Kuka, Toshiba, …. A jestliže jim to bude programovat / upravovat AI tak ta taky něco spotřebuje na energii, to tu bylo pořád v tomto vlákně jak AI která je v počátku ovlivnila cen energie, teď dokonce cen RAMek a celkově HW komponentů. To je taky potřeba započítat do nákladů. Tudíž Vám robot nikdy nebude dělat 24/7/365 z mnoha důvodů a ikdyby jste nechtěla mít v té hale mít ani jednoho člověka a mít jen pohotovost a vynecháte potřebné odstávky na preventivní údržby tak co v případě poruchy? Než Vám ten člověk dojede do té výroby, než to opraví apod… tak máte i klidně den odstávku a záleží na závažnosti poruchy a ne vždy to dokáže sám. Nevím jak Vy, ale já jsem už viděl jak robot urval nosné konstrukce linky a prostoj byl i týdenní (3 směny každý den na tom pracovali) než se linka opravila, zprovoznil robot - jsou nutné kalibrace, úprava programu apod…, ale chápu, že pro mnohé holt jsou občas takové věci jen o tom zmáčknout zelené tlačítko start a ono to funguje a co se děje v pozadí už nikoho nezajímá. Ještě jen dodám, že ti větší roboti jsou docela těžký včetně tich serv v ramennách a kolikrát to sám člověk ani nezvládne a v případě člověka na pohotovosti Vás pak vyjde ještě dráž než třeba obyčejný údržbář na směně. A v dnešní době konzumu a nesměřování k dlouhodobé trvanlivosti produktů si myslíte, že ten robot taky bude tak kvalitní a dokáže fungovat 365 dní v kuse?

trojAAAcko
trojAAAcko 20.02.2026, 12:17:27 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 20.02.2026, 11:23:58

U nás žádný továrny nebudou neb to převálcuje Čína se svýma robotama, na který bude mít ona energie dost.

A tu energii budou brát odkud? Ze solárů a větrníků těžko. Takže se zvýší poptávka surovin (uhlí, jádro, …) a to budou muset i dokupovat a kdo jim to bude prodávat? Evropa těžko s GD ideologií, Amerika nebude podporovat svého konkurenta, Jižní Amerika si svoje území nerozkope, v Africe tolik surovin tohoto typu nenajdete, zbytek Asie totéž + tam mají vztahy s Čínou taky všeljaké a zbývá Rusko, ale to si kope samo za sebe a s tím co se děje na UA tak si to budou nechávat pro sebe. Takže ty roboti budou dražší než pak evropští otroci a průmysl se udrží, protože když někdo něco kupuje tak kouká na cenu - ne kdo to vyrobil (jestli robot nebo člověk). Pokud člověk v Evropě bude levnější a tudíž i výroba tak i prodejní cena bude nižší a v Africe půjdou taky po ceně, to je vžitá vlastnost člověka.

ve spouste afrických zemí je blahobyt na vzestupu

To ano a nahoře jsem nějaké zmínil… jenže pořád jim to tolik nepokryje export a mnoho věcí už tam mají ať už se to týká nových telefonů, aut apod… takže Čína jen doplní.

uvědomte si ty rozměry, jenom samotná Nigérie, země fakt hodně na vzestupu, má polovinu obyvatel EU

Odkdy počet obyvatel určuje jaká bude velká poptávka? To určuje životní úroveň, potřeby lidí a hlavně i mentalita komunity. Větší byznys je a budou Arabské Emiráty. Pokud by záleželo jen na počtu obyvatel tak jaký je import do Indie a jiných jižních států v Asii? Jinak Indie se přiklání k Evropě než k Číně. Jinak v Africe je taky spoustu sporů, občanských válek apod… a kdyby byla Afrika na tom tak dobře a celkově na vzestupu tak nelegální migrace v Evropě je nula a kdo těm bohatým bude vydělávat? Kdo bude mít o ty produkty zájem?

trojAAAcko
trojAAAcko 20.02.2026, 11:04:14 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 20.02.2026, 10:26:10

Čína ví co dělá

Já netvrdím, že neví co dělá, ale tohle nebude fungovat do nekonečna. Pokud odrovná ekonomicky jiné lokality tak nebude odbyt a jejich lokální trh pak ty výdaje neutáhne.

už teď je pro ně velký trh Jižní Amerika

A Jižní Amerika? Dokud si tam nevykácí půlku kontinentu a nezklidní si kriminalitu na severu jako je třeba Honduras, na jihu zase není skoro nic i včetně cestovního ruchu tak jim Jižní Amerika moc nepomůže, při nejmenším ne na dlouho a s rychlostí Číny to nebude tak dlouho trvat. Jižní Amerika se živí pěstováním a chovem a to by se muselo ponížit a už vidím tak si tam nějaký farmář zmenší farmu a koupí si čínský EV nebo Brazílie si dává ultrarychlý autonomní vlak přes prales či třeba mezi Riem a Joao Paulo kde mimochodem je taky hodně chráněných oblastí a Newyorská neziskovka (myslím, že jmenuje Panther) mnoho těchto pozemků od Brazílie vykupuje aby je zaplotili a uzavřeli před lidmi. Už vidím jak taková neziskovka to bude podpoří. Třeba si koupí pár solárních panelů aby se neřeklo poblíž Ria.

jejich odbytištěm stane Afrika

To je velice dobrá poznámka, ale tam si taky nemyslím, že to bude něco extra. V první řadě je Afrika momentálně velkým odbytem pro Evropu a pokud se k tomu přidá Čína tak se stane co v Evropě. Trh se opět přehltí a v Africe bude odbyt kde? Maroko, Egypt, možná Kenya a Jihoafrická republika a pár dalších, ale střed Afriky bude mrtvý i tak. Si támhle bastlí starý rachotiny z 80. let - hlavně, že to jde např. auto nastartovat a stačí to, ani svítit to nemusí. Takové lokace se nebude zajímat o chytrý telefon s AI nebo EV. Kde můžou hodně uspět a bude to dlouho vynášet (a už dnes je to realitou) je Arabský Poloostrov resp. Arabský Emiráty a mají tam snadnější dopravu než my z Evropy.

Po Evropě pak neštěkne ani pes, protože díky robotům už ani o tu levnou pracovní sílu nebude zájem.

Na to platí stejné pravidlo jako s Evropou - U nás se to obrátí, díky zelené ideologii se pravděpodobně zdraží energie a kdo bude platit energii pro napájení robotů který nejsou jen v pár Wattech?. Zkuste si zjistit kolik takový robot (třeba dokonce ty velký v automobilkách) spotřebuje energie, vynásobte to třeba 50 (počet na výrobní linku), krát 24 a 365 a to pak zase vynásobte cenou energií. Když to pak udělá celý průmysl v rámci pár let tak něco tu energii musí vyrábět což bude stát peníze, protože nabídka / poptávka a stoupne cena na jejich trhu. Pak najednou lidi nebudou mít práci a začnou dělat za míň. Dojdou snadno do bodu kdy ten dělník bude opět levnější než robot obzvlášť když pojedou v rychlém tempu tak jako teď. Jsou dvě možnosti - buď zpomalí a implementace bude průběžná a pak se nestane to co píšu. Nebo neuberou na tempu a pak se to stane. Jak je jedno přísloví “pýcha předchází pád” a hlavně jak jsem psal jednu hodně důležitou věc - “ještě záleží jak se k tomu bude stavět USA - ta to může hodně ovlivnit.” kterou zatím nebereme moc v úvahu. Další věc je mentální rozpoložení každého státu která taky hraje v roli. Čínu začne spíše hodně dotovat cestovní ruch když tak zmodernizovali, ale to jim taky všechno nezaplatí.

trojAAAcko
trojAAAcko 20.02.2026, 10:03:06 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 20.02.2026, 09:27:56

Pokud se budeme bavit o úrovni tak dávno předtím to bylo Japonsko a Čína jí teprve dohnala. Ano rychle, ale v tomto ohledu se teprve dorovnala.

Vlaky u nás by mohly být taky na úrovni, ale nejdřív se podívejte na mapu kolejí v ČR (či v EU) a v Číně. Ta hustota je znát a to se pak odrazí v náročnosti (jak pracovní tak finanční) na inovaci. Pak co ta pracovní síla apod…? Nepředstavujme si to jako Hurvínek válku.

U nás letecká doprava tolik nevládne oproti té vlakové a autobusové. Evropa je poměrně malé území. Jinak vlaková doprava je tady zakotvená už poměrně dost dlouho a hlavně jinak stavěná než v Číně a to nemluvím o jiných rozteči kolejí mezi jednotlivými státy což celý proces komplikuje a když máte velkou vytíženost vlakové dopravy tak dělat výluky není pohodlné. A ty smajlíci “musíme to opravit” mi lezou na nervy už.

Jinak Siemens je ve spojení se Škoda transportation a dělají momentálně zajímavé projekty ať už se to týká autonomního vlaku a implementace “chytré” dopravy. Už dělali nedávno nějaké testy v MB pokud se nemýlím s Pendolínem. Dokonce Siemens v Plzni nabírá ve velkém SW vývojáře pro tento koncept a plat prý velice slušný. I na takovýho elektroprojektanta bych měl zálusk tam poslat CV. 😀

Já bych možná byl asi raději za současný stav v ČR než za to co mají “úžasného” v Číně. Než tady mít supr čupr něco nejmodernějšího a pak Vám klidně najednou vypadne elektrika v Praze, sejmou se nějaký vlaky na nádraží či ty suprové AI kamery díky kterým Vás během chvíle dostanou - před pár dny jsem viděl video, že chlápek se domluvil s Čínskou Policií, že to otestují. Na svobodě dlouho nebyl. Známe to všichni, že u nás se implementace takových moderních věcí nedaří na první dobrou.

Takže shrnutí - vývoj u nás je taky, ale implementace pomalejší a ve výsledku možná buďme za to i rádi. Jinak ne po celé Číně je to takhle na úrovni a ještě jim to pár let zabere to dotáhnout. 

trojAAAcko
trojAAAcko 20.02.2026, 08:15:52 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 20.02.2026, 06:01:22

Ne, že bych Evropě fandil, ta půjde pořád dolů, ale když jsem si přečetl první odstavec 

V Čchung-čchingu sjede z linky nové auto každou minutu. Nejde o sci-fi, ale o nástup plné automatizace, kde většinu práce přebírají roboti. Čína tím nezrychluje jen samotnou výrobu, ale staví evropský průmysl před existenční hrozbu.” 

tak první věc co mě napadla hláška “stařičké” ze známého filmu (upravím) “A čínani nebudou mít co žrát.”. 😀 Produkce je fajn, export bude, ale co potom až se trh zase přehltí? Porodnost nejen u nás klesá a kdo to za 10-20 let bude kupovat? Ikdyž by Evropské automobilky padly tak výpočetně se trh stejně přehltí tímto způsobem. 

Důchodci nebudou mít peníze když na důchody bude vydělávat méně lidí - poměr co je dnes se otočí a ještě to budou ti klasičtí “veteráni” odkojeni na Feldách a pak na 1.9tdi ovcích a ti se jich jen tak nevzdají. Mladí si spíše koupí něco z bazoše tipuju něco jako jsou dneska třeba E46, jedničkový Fábky s HTP, Golfy / Pola, apod…

No uvidíme, ale do budoucna můžou trošku narazit. Ekonomicky se nezhroutí, ale můžou mít nemalý problém. U nás se to obrátí, díky zelené ideologii se pravděpodobně zdraží energie a kdo bude platit energii pro napájení robotů který nejsou jen v pár Wattech? Lidská pracovní síla bude možná i levnější a díky třeba pádu automobilek lidi budou dělat cokoliv za menší peníze (vlastně jak psal a upozorňoval N) a stane se to, že Čína přebere postavení EU a EU se stane novou “Čínou”. 😀 To je ještě ve hvězdách a ještě záleží jak se k tomu bude stavět USA - ta to může hodně ovlivnit.

trojAAAcko
trojAAAcko 19.02.2026, 09:12:45 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.02.2026, 13:40:53

Tudíž o nahatých úlech nemůže nic vědět, on může znát jen to, co už někdo napsal na iternet, tedy do sítě. No a protože nahatý úl je můj originální název, Tom4 je introvert a píše velmi sporadicky, od AI bych se tudíž o nahatém úlu mohl dozvědět jen to, co jsme o něm napsali já, Tom4 a někdo ho nějak znínil a to jen tady na CHZ.

Já jsem to nemyslel na doptání ohledně “nahátých” úlů, ale tich principů s vodou v izolaci a postupné vysychání které údajně by mohlo způsobit zpomalení rojení. 

Ale on (AI) jasně popisuje a uvádí u jedné té studie právě to o přirozených vlhkostních a tepelných podmínkách v dutině stromu, přehlédl jste to?

Je možné, že jsem to přehlédnul, ale nejsem si vědom, že by to bylo napsáno v tom příspěvku na který jsem reagoval. Nicméně si to přečtu ještě jednou.

Jen jste na omylu v tom, že tam vědci včelstva chovají, já to pochopil tak, že jen hlídají a sledují PŘIROZENĚ usazené zalétlé roje.

Je to možné, že jsem si to špatně zapamatoval a následně špatně interpretoval. Nicméně i oni by mohli mít data co se týče vlhkosti, teplot i kolik vody ten strom dokáže nasáknout - to je podle mě taky důležitý parametr obzvlášť když by šlo o porovnání s “nahatými úly”. U tich “naháčů” jste psal pokud vím domněnku, že izolace musí nasávat vodu která se postupně odpařuje, ale ta izolace podle mě musí být taky v nějakém poměru. Kdyby toho bylo až moc a došlo by k “přesycený” tak by to taky nemuselo úplně uschnout během roka a vidím v tom riziko tvorby plísně což by asi nebylo nejlepší. Pokud by se nevytvořila plíseň tak by to dřevo shnilo, ne?

Když tak přemýšlím tak porovnávat asi stejně nedává smysl, protože dutina stromu s vodou pracuje (jestliže se bavíme o živém stromu) zatímco seskládaný úl ze dřeva “jen nasákne” a nic víc. V tom je podle mě zásadní rozdíl.

trojAAAcko
trojAAAcko 19.02.2026, 07:58:52 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 19.02.2026, 07:29:32

A ještě teda co se týká odškodnění, oni nějaké vyplácejí?

Ano.

Tak ale přece důležitější je třeba rodné číslo a ne nějaký překlep v textu nebo jménu, to se přece může stát.

Sedět musí všechno, ne jen rodné číslo a jak jsem psal - odvolání zamítli. A ano, rodné čísla normálně mají taky, ale je tam trošičku jiný systém pokud se nemýlím. Systém myslím jako, že nemají třeba u žen +50 pro měsíc jako to máme my, ale teď si přesně nepamatuji v čem jsou konkrétně ty rozdíly.

trojAAAcko
trojAAAcko 18.02.2026, 20:13:29 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 18.02.2026, 19:25:31

To je složitější a byl tam překlep v překladu - to vím určitě. Celkově administrativa cizinců (resp. UA) na území ČR je celý zamotaný a na dlouhé vyprávění. 😀Kdo by to pak četl, že jo. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 18.02.2026, 20:06:53 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.02.2026, 19:56:05

Co zase nechat smazat? Já jsem nic nemazal ani nenahlašoval. 🤣

Ale jednoznačné závěry Vám jdou skvěle. Já osobně bych to i nechal, nicméně je to jen Vaše vizitka a čeho ať si přebere každý po svém. 🤣

trojAAAcko
trojAAAcko 18.02.2026, 16:19:18 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 18.02.2026, 16:11:13

Nechápu souvislost.

Tak si to přečtě znova… Česká maminka přijde ve válce o syna který tam vůbec nemusel jezdit. Pak dcera přijde o otce který tam padnul a díky chybě v administrativě za kterou tolik nemohla jí všechno zamítli včetně odvolání. 

Když bychom se měli bavit o té sentimentu / soladiritě tak proč by mi mělo být víc líto české maminky než té Ukrajinky? Proč hned se navážet do státu (ať je jakýkoliv - politickým psotavením), že je špatný, protože odmítá vyhovět / pomoc? S tou holčinou to není jediný případ…

Od koho měla dostat “korunu”.

Od Ukrajiny… Jenže velvyslanectví v ČR se jí na to taky vykašlalo. 

Ona tady pracuje a nedostává výplatu ?

Pracuje a dostává výplatu a nevím, že by brala dávky. Takže technicky vzato stejný morální status jako té české maminky. Předpokladám, že ta maminka taky pracuje a má výplatu.

trojAAAcko
trojAAAcko 18.02.2026, 16:02:01 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.02.2026, 15:58:41

Kup si Braníka v PETce a buď dobrej. 🤣Hlavně toho dvoulitrového ve slevě, chutná totiž lépe. 😂