Aktuálně: 2 190 inzerátů287 444 diskuzních příspěvků20 536 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 13.07.2026, 16:33:19 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 13.07.2026, 16:08:15

vytrhávání z kontextu, což vy děláte imrvére

Jooo, vytrhávání z kontextu. To bych tady dokázal vyjmenovat ne jednoho člověka kdo v oblibě vytrhává kontext (Vy též) a byl by to velice dlouhý seznam.😉 Tady se mi to děje věčně, že z “kilometrové slohovky” (jak by napsal odborník na HDMI) vezme jednu větu která mám už samozřejmě jiný význam a odpoví maximálně dvěma větami. Jen já se z toho nehroutím a nemám potřebu si hrát na lepšočlověka který má dost načteno. Bůh ví taky čeho. 🙂

Já mnohdy aspoň zkopíruji celou pasáž / odstavec a jen zvýrazním tu část na kterou reaguji, ale citace je celá a nevytržená, ale to už by taky nehrálo do karet. 😀

Já reaguji primárně na věci o kterých vím, že mám přehled a hlavně mě irituje když někdo tvrdí A, poukáže na B, ale už si neuvědomuje a nezmíní už zbytek abecedy, viz výše.

Chápu, že máte potřebu se někde vyřádit, tak chodíte sem. Mě ale pro příště vynechte, buďte tak laskav.

Máte pravdu, dneska nám nefungovali firemní disky a výkresy mého auta jsem si nastudoval rychleji než jsem čekal tak jsem se trošku nudil. Normálně bych jen mávnul rukou jak to asi poslední měsíc dělám a šel raději zase pracovat. Příště Vás klidně vynechám pokud samozřejmě to nebude totální blbost jako jste napsala výše. Jen pro připomenutí:

Když už jsme u toho “kdyby”, tak kdyby Stalin nenechal vyvraždit většinu elity, Němce by zastavili na hranicích.

Dění druhé světové by to chtělo zopáknout a vemte to od nějakého 33-35 roku. Doporučím i přidat typy tanků, zbraně apod… aby se dala srovnávat i palebná síla.

trojAAAcko
trojAAAcko 13.07.2026, 13:41:04 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.07.2026, 13:01:51

A 20 let po tomto absolutním rozvratu čelilo Rusko(tedy už SSSR) dalšímu napadení.

Já bych jen podotknul, že během tich necelých 20ti let bylo Rusko schopno napadnout Finsko a před tím angažovat se v občanské válce ve Španělsku.

trojAAAcko
trojAAAcko 13.07.2026, 13:03:43 xxx.xxx.253.36

Já mám pro Ravena specialitku.
Jsem si vzpomněl na jeden problém který jsem chtěl napsat už před nějakou dobou.

Jde o odkazování na jiná vlákna. Nevím jestli se to děje i ostatním, ale mě se to stává občas.
Mám nastavený na zobrazení 100 příspěvků na stránku a když někdo pošle odkaz na jiné vlákno a na určitou stránku a používá zobrazení třeba 20 př. / stránka tak ta stránka pro moje zobrazení vlastně neexistuje a vyhodí mi to klasickou a známou chybu 404. 😀

Když vlákno bude mít tisíc příspěvků, tak já mám 10 stránek, ale jiný s 20 př. / stránka jich bude mít 50 což u mě se nezobrazí. V obráceném případě se jen zobrazí jiná stránka s jinými příspěvky (z logiky věci - nezkoušel jsem), ale netuším jestli do toho nehodí vidle třeba /#prispevekxxxxx v odkazu.

Nic akutnýho to není, ale upřímně. Nechtěl bych to upravovat. 😀Nevím jestli by třeba nešlo vyřešit nějakým přídavným scriptem který by v backendu dohledal podle /#prispevekxxxxx v nějakém SQL, zjistit pořadí ve vlákně a přelinkovat podle zobrazení které se dá (předpokládám) vytáhnout z cookies? 😀 Nevím jestli to takhle jde v nějakém php, webovky nedělám. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 13.07.2026, 12:21:19 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 13.07.2026, 11:38:53

a zrovna s vámi, který používáte argumentační fauly, se o tom bavit nebudu.

A kde je používám? Chtělo by to být konkrétní jinak to takto může tvrdit každý o každém. 😉

Když už jsme u toho “kdyby”, tak kdyby Stalin nenechal vyvraždit většinu elity, Němce by zastavili na hranicích.

Nezastavili by. Víte, ono nejen dnes (v přítomném čase), ale i v historii se dělo více věcí naráz a chce to brát ze široka i včetně toho, co bylo před tím klidně 10-15let. Neříkám, že to já umím, ale aspoň se snažím a snaha se při nejmenším cení. Čekal bych, že když někdo má načteno dost, že si to dá dohromady veškeré ty informace.

Důvody proč by Rusové Němce nezastavili na hranicích jsou rozepsal nahoře - stručně: síla Německa, jejich efektivní taktika ofenzívy pomocí síly a sprintu (Rommel aplikoval ve Francii a v Africe například) a oslabené Rusko po Zimní válce s Finskem a přeorganizovaná armáda na Severu a východu nezní jako, že by Rusové měli šanci udělat na hranicích blokádu schopnou odolat takové Německé síly. A obsadit Polsko pro Rusko a Němce nebylo nic složitého a náročného.

Kromě toho, když už se dělá reforma armády, tak rozhodně ne tím stylem, že nechám důstojníky povraždit. Divím se vám, že takovej poměrně mladej člověk dokážete obhajovat tyto hnusné stalinistické metody.

Vraždění vlastních důstojník je holt otázka národní povahy a něco o tom vypovídá, to samozřejmě.

A prosím Vás, kde to obhajuji? Jak to čtu po sobě tak nevidím jediný náznak obhajoby. Jinak je zásadní rozdíl mezi “vysvětlením” a "obhajobou". Já si už nějak zvyknul, že lidi mají ve zvyku, že si něco zrychleně přečtou a pointu si vezmou první co je napadne a už si nedokáží to přečíst text podruhé aspoň pro ověření zda to pochopili tu pointu správně… Jen jsme se vrátili do bodu kdy někdo nerozezná rozdíl mezi “arogancí” a "ješitností".

trojAAAcko
trojAAAcko 13.07.2026, 10:11:44 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 13.07.2026, 09:37:11

Tak nejen supermarkety, ale to už je na jinou diskuzi.

Nicméně ano, management zásob a věci okolo si dělá každý obchod sám jenže dnes snad každá firma (a nemusí to být řetězec, ale i výrobní firma) má centrální sklad. Konkrétněji například Lidl má centrální sklad odkud to rozváží po nějaký části kde může být 5-10-20 obchodů. To způsobí, že jednotlivé obchody nezaberou tolik místa pro naskladňování (a více pro regály) a vlastně si to “objednávají” z centrály, ale ta centrála to musí nějak korigovat a plánovat dopředu (a to docela dost). Čím více do budoucnosti to naplánují tím to bude levnější - bude méně práce s naskladňováním, méně kamiónů apod…. Samozřejmě není produkt jako produkt a některé nemají takovou malou trvanlivost, ale to už je neskutečná kombinatorika s pravděpodobností. Na to sešit s tužkou opravdu nestačí.

Dám vlastní zkušenost z automotive (to jsem ještě dělal u stroje i na skladě). Velká firma (přes 3 tis zaměstnanců) a tam to už když to stavěli tak to naplánovali tak aby měli malé sklady a platí si logistickou firmu která má prostory na uskladnění + zastřešovala dodávky od subdodavatelů. Ty sklady byly asi přes půl města a bylo to naplánovaný tak, že jezdil kamión každou hodinu - o víkendech / svátcích myslím, že každý dvě hodiny. Nepamatuji si, že by někdy došel materiál. Na skladě jsme přes kanbany posílali objednávky. U supermarketech to je to sofistikovanější právě kvůli trvanlivosti produktu a “nestability” prodeje zapříčený třeba veřejnou akcí, ale časová reakce obchodu je hrozně malá ne-li automatická.

Abych se vrátil k původní pointě. 😀 Prostě s těmi aplikacemi a mapováním lidí se toto koriguje podstatně snáz. To mi prostě nikdo nevymluví. 😀 Vemte si, že Pražák pojede do Jihlavy kam jezdí každý rok a nakupuje jen v Kauflandu (ať se nám to změní 😀) a Kaufland má jeho historii nakupování a ví, že Pepík z Prahy si kupuje to samé ve stejném časovém úseku za posledních 5 let a Kaufland se na to připraví. Kaufland si nezkazí renome “prázdnými regály”, ale s vysokou pravděpodobností to prodají všechno a je minimum plýtvání. Přičtěte k tomu věk Pepíka z Prahy - třeba mu bude 40 let tak je pravděpodobné, že pojede znova, u 70ti letého Pepíka už to může být nepravděpodobné a prostě ho “vynechají”. S AI to musí jiná paráda, ale fakt nemám představu jestli by tam momentálně byla návratnost nebo ne a jaký čísla se tam točí.

trojAAAcko
trojAAAcko 13.07.2026, 09:23:16 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 13.07.2026, 08:09:58

nejdřív si zjistěte, jak to v Rusku skutečně bylo. Stalin čistkami vyvraždil většinu nejen elity Rudé armády. Nebýt toho, tak Němci neskončili skoro u Moskvy.

To spíše Vy si to zjistěte. Právě díky těm “čistkám” v řadách Rudé armády se Rusko ubránilo Německu, protože po Zimní válce (která byla před napadením Ruska Německem) s Finskem kdy Rusko nedokázalo zabrat to Stalin pročistil ve svých řadách a došlo k velké reformě v armádě jako je změna strategií, úprava hodností apod... V zimní válce totiž Rusko aplikovalo zastaralé strategie a už nepočítalo s novými technologiemi (např. tanky / letadla které za první světový ještě nebyly moc běžné). To, že nebyla reforma úplně dotáhnutá do konce jako je například “bezhlavé” nabíhání na nepřátelé a střílení “zrádců” je věc druhá, i časová. Rus prostě musel posunout linii nebo padnout za matičku Rus, nejlépe obojí.

A nezapomínejte, že Němci se dokázali dostat skoro až k Moskvě taky díky tomu, že v tu dobu bylo Německo vlastně na vrcholu, na západní frontě toho moc nebylo co na práci - jen blokace Británie. Mělo neskutečnou sílu a s kombinací rychlou ofenzívou Rusko nebylo schopný zastavit postup obzvlášť když bylo ještě vysílený po Zimní válce.

Proto v době bojů v Stalingradě a zablokování Leningradu byla vyhlášená největší mobilizace v historii Ruska a kompletní nasazení. Kdyby se Rommel dokázal protlačit spodem přes Egypt kolem Turecka a nahoru včas tak Rusko pravděpodobně padnulo. Jenže Rommel v Africe měl spoustu své práce a teď nevím jestli se do Egypta vůbec dostal, ale to už je detail. 🙂

Toto téma tu bylo rozebraný asi měsíc zpátky když se tady hovořilo o Zimní válce a kooperace mezi Finskem a Německem.

ten byl paranoidní ze strachu o sebe.

To ano, ale hlavně až po válce.

trojAAAcko
trojAAAcko 13.07.2026, 08:56:44 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.07.2026, 07:28:19

Samozřejmě, že tehdy to šlo jen tužkou a sešitem jenže dnes by to bylo neuhlídatelný a jeden sešit a tužky by Vám dnes vydrželo na den. Vysvětlím tak jak jsem to myslel.

V dnešní době kde kdo má auto a prostě se cestuje, ne jako před lety kdy ne každý měl auto a chodilo se nakupovat převážně jen do jednoho obchodu - “navzájem se znali”. Těmi daty se snadno “odmažou” ti co tam nárazově nakoupili (otázka jedné minuty) a zaměří se primárně na ty co tam nakupují pravidelně. Teď si představte, že by to nebylo a sepisoval to člověk do sešitu. Dneska množství těch produktů je obrovské - každé se musí brát zvlášť, XY dodavatelů, XY dopravců, ne jako před 20 lety kdy byly tři typy bonbónů, pár dodavatelů a dopravců a konec. Dnes by to bylo extrémně obtížné řídit sešitem.

Je pravda, že k tomu “není pořád” potřeba AI, takový výstupy se dají udělat efektivně už zajetými programy (např. MS Access), ale pořádají se různé akce a to se už blbě předpovídá. Na to když by se zapla AI která zjistí veškeré akce v okolí (festivaly, přehlídky, letní tábory, …) a zahrne do modelace tak to může být ještě přesnější. Hlavně člověk by nebyl schopen to komplet uhlídat a hlavně vyhledat. Dále aby to AI správně zahrnula do modelace, musela by nějakou dobu ject “na prázdno” - nechat jít paralelně a pak porovnávat výstupy + porovnávat to i historicky, ale jak jste výše psala - “nemůžete tu starou rovnou odstřihnout, tuplem když ta nová technologie je prozatím neodzkoušená” tak to chápete.

Jenže reálně ta práce kolem je neskutečně moc a ty investice do lidí a IT podpory aby se to jen spustilo - to taky nějakou kačku stojí. To je možná primární věc kterou odrazuje mnoho firem pro implementaci.

Bohužel jak psal N - žere a netahá, respektivě tahá, ale je to nenažraná věc a prostě pochybuji, že dnes by se v takovém odvětví zaplatila v nějakém rozumném horizontu.

Upřímně nevím a nemám tušení kolik by AI reálně (po průměrném nastavení a spuštění) byla schopna ušetřit / vydělat právě v řetězcích, neznám kolik se v pozadí točí peněz apod… jen vím jak to funguje datově a jak se data zpracovávají. 😀 Minulý týden už na meetingu PM (Project management) manažer měl harmonogram vytvořený od AI (MS Copilot) a tich chyb co to udělalo jen na obyčejným meeting minutes mě pobavilo, project managera taky. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 10.07.2026, 15:52:20 xxx.xxx.253.36

Ohledně tich aplikací pro nakupování apod…

Ať je v pozadí jakýkoliv “svinstvo”, mapování lidí, údaje apod… tak vidím v tom jednu výhodu - takovou šlechetnou útěchu.

Pomocí dat jako kde ten člověk nakupuje, co nakupuje a porovná se to proti zásob dané pobočky řetězce tak se dá snáze (a podle mě i přesně) plánovat doplňování skladů a i objednávky od dodavatelů (výrobců potravin).

Na to se dají vytvořit snadno a rychle různé modelace atraktivity každého produktu, jejich spotřeby, hodí se tam nějaký koeficient který navýší objednávku pro doplnění (musí mít trošku víc - žádný řetězec si nechce udělat reputaci "prázdných regálů) a následně dokážou minimalizovat množství prošlého produktu.

Ano, jsou tu sekce se zlevněnými produkty, ale to je právě kolikrát způsobeno (aspoň podle mě) tou zvýšenou zásobou pomocí koeficientu aby nebyly prázdné regály. Následně určitě mají modelaci kdy a o kolik zlevnit tak aby byl aspoň minimální zisk či nebyl aspoň nebyl řetězec tolik v mínusu. Podle mě i ta modelace bude obsahovat informace jako konec trvanlivosti, množství nákupu apod…

Takže za účelem snížení vyhozených potravin → méně plýtvání mi to přijde v pohodě a spíše “bezvýznamná” útěcha toho všeho. 😀 Samozřejmě, že jsou tu metody jako nalepení “ve slevě” a přitom sleva není a mnoho dalších, ale ty jsem teď nebral v potaz.

trojAAAcko
trojAAAcko 09.07.2026, 11:59:34 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.07.2026, 11:13:31

Přece protože Čína už bude mít proti tomu programu zabezpečení. Tak kdo by ji tím programem mohl ohrožovat. No programem Velkou čínskou zeď taky nezbouráte.

Na to jsem už reagoval touto pasáží - Pokud osekáte takový nástroj který je “AI powered” tak ho můžete osekat jak chcete (či jinak udělat downgrade) jenže kupec si to může zpět zase vylepšit a být rizikem vůči prodejci (Číně).

A o obyčejný basic program zájem nebude, tich je na různých trzích dost.

Ona nevyrobí program, který bude napadat infrastrukturu, oni vyrobí pouze program, který v ní bude vyhledávat chyby.

A víte vůbec jak se hledají ty chyby v systému? No přece napadáním a dostáním se dovnitř systému… Jen tak odhalíte zranitelnost. Najděte si nějaké informace třeba o eventech “Bug bounty” a jak to funguje. Jen u etických hackerů je pravidlo, že oni už dál nepokračují, ale prostě “odemkli dveře od kterých neměli mít klíč” a tu znalost “prodají”.

Program na scanování systému by byl vlastně “neprodejný”, respektivě prodejný by byl, ale proč to kupovat od Číny když by si to mohli vyřešit jinak? Klasická metoda, chytit hackera a dát mu dohodu - minimální nákladnost. USA to takto praktikuje léta. S tím, že na scanování zranitelnosti si můžete zaplatit etický hackery který stojí zlomek ceny.

Klidně můžou vyrobit program na vyhledávání okýnek do windows prostoru a sami můžou jet v DOSu, jestli mi rozumíte. A nebo stačí udělat program s pojistkou “když uvidíš tenhle kód, tak chyby nehledej".

Toto mi připomíná Hurvínka a válku - nic ve zlém. Pokud by to udělali program ve stylu “když uvidíš tenhle kód, tak chyby nehledej". tak si Čína sváže ruce sama sobě. Už nebude takový prostor k inovacím a je dosti možné, že to budou muset tu “část kódu” smazat (či jim to “AI powered” SW smaže samo) a co potom? To je hodně špatný řešení. 

Nicméně kdo by kupoval program na "vyhledávání okýnek ve windows prostoru"? To je třeba naprosto nepotřebá věc kterou si nikdo nekoupí. Takřtka všechno (v backendu) běží na Linuxu, ať už servery s webovými stránkami, SQL databáze, bankovnictví, i iOS pokud vím vlastně beží na Linuxu. S takovým nástrojem si národní bezpečnost nezlepšíte.

Inu jak vyplývá z toho, že USA pomocí toho Mythosu svou bezpečnost už ladí, tak…

Asi tak.

Takže proč já bych měla mít strach z AI Mythos-like programů? No třeba protože naše spící panna na to nebude mít odpověď.

Jenže tady nebude co získávat. O EU si Čína ani USA neopře ani kolo. 😀Nebude co krást a získávat kromě dat o lidech který stejně už mají. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 09.07.2026, 10:40:50 xxx.xxx.253.36

Čína nebude nikomu vytvářet kybernetickou bezpečnost. 

Co taková RF? KLDR? Ti si to klidně zaplatí aby jim Čína takovou službu poskytla.

Čína naopak bude prodávat hackerský program (neříkají někomu něco levné technologie se sledovacími prográmky?) až se budou hory zelenat. Čína vydělává, získává zdroje a moc. 

Tyto dvě věty se navzájem vylučují. 😉 Proč by Čína vytvářela “nedobytnou” ochranu pomocí takového nástroje a pak ten nástroj prodávala aby se následně sama ohrozila útokem? Taková věc není jako prodávat know how jak vyrábět pánve na vaření. Pánvičkami Velkou Čínskou zeď jen tak nezničíte.

Proč by Čína měla ukazovat prstem na sebe jako na hrozbu světové kyberbezpečnosti (a riskovat světové “tytyty”), když může prodat v klidu “legální” software a ejhle, jéje, to bychom nečekali, že někdo to použije proti lidem, to jsou ale oškliví ještírci ti naši zákazníci, že ano…

Na moji reakci výše můžete argumentovat tak, že ten "nástroj" můžou osekat aby to mohli v s klidem na duši prodat jenže se následně stane to co píšete v této citaci. Jenže tento scénář je dost nepravděpodobný a má to dva důvody. 

1. Pokud osekáte takový nástroj který je “AI powered” tak ho můžete osekat jak chcete (či jinak udělat downgrade) jenže kupec si to může zpět zase vylepšit a být rizikem vůči prodejci (Číně). Takové know how ani její část se prostě neprodává. 

2. V předešlých příspěvcích jste zmiňovala firmu Anthropic což je Americká AI firma která vyvinula ten Mythos jak jste psala. Co brání USA aby si připlatila a vylepšila si svojí kyberbezpečnost pomocí třeba Mythosu? V tu chvíli budeme mít dvě velmoci s takovou robustní bezpečností a Čína se bude hájit jen stylem “USA je pro nás hrozba a proto jsme to udělali” a USA to bude mít zrcadlově stylem “Čína je pro nás hrozba a proto jsme to udělali”. Tady si ty hrozby budou před sebou jen předhazovat jako se to děje se vším a pořád ať už po ekonomické, vojenské, …. stránce. Jenom mezitím EU bude mluvit jak to chce taky a jak na tom začala pracovat, ale mezitím si bude tisknout penízky na jiné zábavy a dávat povolenky i na užitkovou vodu.

trojAAAcko
trojAAAcko 08.07.2026, 11:38:04 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.07.2026, 13:33:21

Nic ve zlém, ale hrozně se motáte ve vlastních výrocích. 

Vaše přirovnání s knihtiskem není moc smysluplný nebo přesněji poloviční. Obecně a hodně jednoduše dává smysl, ale já bych se pod to nepodepsal. Jinak nechápu, proč zmiňujete grafy (ať jsou jakékoliv) pokud ani nevíte co všechno obsahuje a jak došlo k výsledku. Ukázku co se dá dělat s lidmi a nějak i manipulovat jsem předvedl téměř před rokem ohledně návratnosti Ukrajinců v ČR - určitě si vzpomínáte. Graf který se šířil na internetu neobsahoval nejdůležitější rok - 2022 kde byly ty výdaje největší a Ukrajinci nic nevydělávali (jak taky mohli samozřejmě). Návratnost samozřejmě bude jen v delším horizontu, ale nikdo se nepozastavoval, že tam rok 2022 není a málokdo si dal tu práci a podíval se na metodiku a jaká data jsou zahrnuta.

To samé platí i v tomto případě - pokud už nějak šířím nějaký informace nebo data (ne, že by na tom bylo něco špatně) tak je dobré vědět na jakých datech a jakým způsobem vznikl ten výstup a je jedno jestli je to graf nebo číslo.

A to nemluvíme o těch penězích, co byly ušetřeny.

O tom primárně mluvím já - šetření peněz ve výzkumu je jedna věc a vím o mnoha případech kde došlo k mnohonásobně rychlejším výzkumům ať už ve zdravotnictvím či leteckém průmyslu. Jenže co soukromý sektor? Tam jsou neskutečný prodělky které se taky i špatně počítají.

Jojo, o Fordu a nějaké té bance jsem četla, to bylo tak trochu předčasné, ale tak to je jasné, že pokud zavádíte novou technologii, nemůžete tu starou rovnou odstřihnout, tuplem když ta nová technologie je prozatím neodzkoušená, to byla jaksi nedomýšlivost (eufemisticky řečeno) managerů těch společností.

Vidím dva záseky. První je ten, že nasazení AI nebylo okamžité (trvalo to více než rok), protože člověk je zaprvé pomalý aby to implementoval rychle a hlavně přečerpávat budgety není lousknutím prstu obzvlášť ve velkých korporátech. To samé bylo i ve Fordu - to, že Ford (či jakákoliv jiná firma) oznámí nějakou novinku nebo aktualizaci, předbíhá tomu dlouhá doba příprav. V případě oznámení veřejnosti nasazení AI znamená, že interně to začali řešit cca 2 roky předem a reálná implementace do interních systému včetně testování cca rok před veřejným oznámením. Před pár lety jsem se vrátil do automotive a už teď řešíme prototypy který budou na trhu asi tak za 4-5 let a veřejnost jenom tuší, že se něco objeví, ale nikdo neví co. To samé ZF - vývoj a testování převodovek a mají pobočku v Plzni. Nedávno (bratr mého kolegy) přijel autem od BMW (myslím, že to byla M3) která půjde do prodeje za několik měsíců a prý zrovna zajíždí novou převodovku která bude v prodeji až s Faceliftem - takže až za tři roky.

Druhý zásek spočívá v tom, že někdy se stane, že končí například license podpůrného SW a hledá se řešení kolikrát v nerealistickém časovém úseku. Též mám zkušenost kdy jsme ve firmě dostali zprávu, že končí podpora nějakého SW a museli jsme hledat alternativní řešení abychom například nezastavili výrobu. Jenže v tomto případě i “jednodušší” manažeři ví, že se jedná o průser a už se s tím počítá a eskaluje výše. Jenže tato situace, ale není případ s integrací AI která byla a je cílená.

K Vašemu druhému příspěvku. Můžete mi vysvětlit proč by Čína takovou technologii někam prodávala?? Je rozdíl prodat produkt nebo nástroj. Co je lepší - prodat zbraně nebo halu na výrobu zbraní? Čína není tak hloupá aby si zajistila národní bezpečnost a pak jí vystavila riziku kvůli prodání takového nástroje… Čína maximálně poskytne službu, že někomu svým nástrojem vytvoří kybernetickou bezpečnost kdo si zaplatí.

A ještě detail - moje otázka byla o tom kdy to bude mít ten “smradlavý, neosprchovaný” nerd alias hacker v garáži takový nástroj a neptal jsem se na národní bezpečnost s tím, že Čína takovou věc nikdy neprodá.

trojAAAcko
trojAAAcko 07.07.2026, 12:38:21 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.07.2026, 07:40:44

A jak to, že příspěvek od N nesouvisí s tím Vaším?

Nicméně, co všechno bylo zahrnuto v Mikolových grafech?

Pokud děláte grafy jen z firem kde má využití či tvůrců “AI” (např. ChatGPT, …) kde si to lidi připlácí za služby tak ano - tam na sebe vydělá. Jenže v momentální chvíli využití je převážně jen v IT development (mnohdy fungují jako externí firmy) kde vytvářejí platformy, aplikace, zpracovávají data apod… a tam využití je, ale v jiných odvětví to pokulhává a pokulhávat to bude ještě dlouho.

Dám příklad - Ford pozastavil implementace AI na inženýrských pozicích právě kvůli zvýšení chybovosti, finanční náročnosti apod…  a opět nabírá zpět inženýry které předtím kvůli AI vyhodil. Možná jste o tom taky četla.

Pořád platí, že obecně je pro firmy výhodnější investovat do lidí než automatizace ("AI") a robotů. Je hodně situační kde automatizace má smysl a návratnost v nějakém “rozumném” časovém horizontu. Podobnou tématiku řešíme i my u nás ve firmě a prostě není to tak snadné a není problém se dostat i do miliardových částek (myšleno v eurech) v rámci jednoho výrobního závodu. Jenže i celosvětový korporát který je schopen dát takovou sumu z fleku Vám to jen tak neudělá.

Jinak příspěvek od N hodně narážel na toto:

Jediné omezení rozvoje bude fakt ta energie. No ale ona už AI přijde na to, jak vše zefektivnit a jak rozšířit zdroje.

Matice je úžasný nástroj po matematické stránce, jenže dokud technologie bude fungovat na dvourozměrném prostoru tak se to moc k lepšímu neposune a nezefektivní. Už jsem o tom historicky tady psal a velký skok ke zlepšení je vektorový algoritmus který funguje v trojrozměrném prostoru jenže stále je tam obrovská chybovost a není tudíž “ještě” využitelný.

Co se týče Mythosu, už máte představu jak se leakne Mythos do garáže každého hackera a i kdy to cca bude?

trojAAAcko
trojAAAcko 29.06.2026, 09:44:31 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.06.2026, 19:32:02

Já teda motoristy taky nevolil a Macinka byl jeden z tich hlavních důvodů, ale každopádně dokážu uznat, že některý jeho výroky jsou “elegantně” stručné a výstižné.

Jako je pravda, že ty jejich měření v Praze termokamerami měřili taky části kde není nic jiného než zámkovka, beton a asfalt a samozřejmě na akumuluje teplo velice snadno a i v noci je to krásně cítit jak to teplo jde “odspoda”.

Mně třeba zaráží když už vydají něco ve stylu, že byl naměřený teplotní rekord tak ten starý byl naměřený například v roku 1983 což mi říká, že podobný vedra tu byly i před 40-50 lety tak jak se ČR může oteplovat dvakrát rychleji? 😀 To už bychom tady měli pěknou saunu. Nejsem na světě tak dlouho, ale za mě bylo největší nějak roku 2014 kde tu byly čtyřicítky a obrovský sucha, ale teď se teplotně překonávají 40 let starý maxima.

Já se stávám pomalu odpůrcem klimatizací. Mám k tomu dva důvody - první je ten, že ono kolikrát stačí třeba nějaký větší strom, tráva a pod stromem je příjemněji než pod altánkem na betonu. Možná to mám jako placebo, ale pocitově si stejně sednu pod strom do trávy než na lehátko pod altánek. Druhý důvod je prazákladní princip fyziky - každou prací se vytváří teplo, i obyčejný elektromotor vydává teplo ikdyž běží na prázdno, i člověk v pohybu se zahřeje. Jestliže klimatizace dokáže oddělit teplo a chlad v kapalině a byl by poměr 1:1 tak stejně klimatizace vydá více tepla než chladu, protože tam musí být nějaký oběhové čerpadlo, řídící jednotka, zdroje apod… I lednička když chladí tak čerpadlo vzadu je vařící  a vytvoří určitě taky víc tepla než chladu.

Proto mi dává i smysl umisťovat úly pod stromy a ne pod nějaký umělé střechy apod… protože i pod altánkem který je z “textilu” je mi víc teplo než pod jabloní.

trojAAAcko
trojAAAcko 23.06.2026, 10:27:20 xxx.xxx.253.36

Tak na situaci v Německu reaguje i automotive ve velkém.

Vzhledem k navyšování obranyschopnosti a návrhům například zavedení povinné vojny v Německu firma Daimler Truck (Mercedes Benz chcete-li) zavádí novou divizi “Daimler Truck Defense” která má za úkol se připravit dodávat vojenské speciály pro Německou armádu. Investice do Daimler autobusů před x lety se vyplatila a Daimler vytváří další výzvu na získání kontraktu s Německou vládou a zmodernizovat toto odvětví. V případě získání kontraktu si slibuje Daimler zisk 1 miliardu eur za první rok a tato výzva samozřejmě vysvětluje například i přesun sériové výroby dálkových kamionů Daimler mimo EU a rozšíření výroby do ČR (v Chebu) kde by měla začít výroba cca za 3 roky.

https://www.automobilwoche.de/autohersteller/daimler-truck/amw-daimler-truck-baut-defence-geschaft-aus/

Před několika měsíci jsem četl, že mnoho logistických firem (např. v přístavech Hamburku) své nevyužívané prostory zaplňují pro skladování vybavení Německé armády - myslím, že tady na to odkaz i byl.

Působí to jako, že se bude historie opakovat, ale nebudu malovat čerta na zeď. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 16.06.2026, 11:21:47 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 16.06.2026, 11:09:41

Ještě má 3 roky. Řím taky nepostavili za týden, to dokázal jen Bůh.

trojAAAcko
trojAAAcko 16.06.2026, 08:22:38 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 15.06.2026, 21:41:48

Né teda, že bych doteď nějak “řešila”, že 😀

Že by se nám tady toulal nějaký “neplátce” poplatků? 😈

trojAAAcko
trojAAAcko 04.06.2026, 10:44:58 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.06.2026, 16:04:11

Jejda, takové výrazy u mě nepoužívejte. V mém případě je to naprosto zbytečné

Tak se omlouvám, ale třeba ostatním to může něco říct. 🙂

inzeráty kontroluji většinou několikrát denně a zrovna ty na léky hned mažu. Bez ohledu na jejich (ne)nahlášení. Takže tam zase tak dlouho nevisí.

Ono i hodinka navíc stačí k tomu aby někdo naletěl. Nicméně mě osobně se líbí nápad Buggyry - jen to zneviditelnit a pak vyhodnotit. Já myslím, že toto zneviditelnění by nemuselo být těžké. Kontrola slov jak jste psala už by mohlo právě složitý v závislosti na komplexitě kontroly, ale určitě tu nebudu psát za Ravena. Třeba bude mít jiný postoj / přístup.

trojAAAcko
trojAAAcko 04.06.2026, 10:16:50 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Penelope z 04.06.2026, 09:37:55

A krom toho, Evropanů ubývá a v Asii a Africe je přelidněno. Dlouhodobě na to upozorňuje Attenborough. A kam asi ty lidi půjdou? Ja to beru jako vývoj, svět se mění. 

Trojáčko -takže množení nepomůže😜

Tohle je komplexnější problematika než se zdá. Množení by pomohlo, jenže hážou do toho klacky ideologie, mentalita některých států apod… 

Zejména v ČR je velká šance na funkčnost když  ČR není atraktivní pro takovou skupinu lidí (z Afriky např. - z Asie sem do EU až tolik cizinců nejezdí) a nějaké dohody mezi EU a Indií to nezachrání. Nedávno jsme v práci řešili jak moc je Německo sociálně dotuje a jsou tam neskutečné benefity. To tady v ČR je to na bodu mrazu v tomto ohledu.

Nicméně hodně firem stěhují výrobu z EU do Afriky - před několika měsíci tu bylo takové téma. Takže maximálně se sem dostane ta skupina která nechce pracovat a možná dojde k deportaci kvůli kriminalitě a i EU přestane být atraktivní pro Afriku.

trojAAAcko
trojAAAcko 04.06.2026, 09:24:28 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 04.06.2026, 09:17:22

Nebo můžu napsat, že důchodců bude výhledově stále více a abychom si udrželi nějaký dobrý životní standard pro ty stávající i ty budoucí, bude potřeba důchodová reforma.

Nebo se množit jako králíci, zvýšit porodnost a průměr dětí na ženu. 🤫😄

trojAAAcko
trojAAAcko 03.06.2026, 12:33:30 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.06.2026, 11:06:14

Buggyra měla spíše na mysli, že když dojde na nahlášení aby došlo k zneviditelní (ne přímo ke smazání) ihned a zpětně by to někdo ručně zkontroloval a případně zviditelnil nebo smazal.

Pokud vím tak teď to funguje tak, že pokud dojde k nahlášení tak například inzerát je stále viditelný dokud to ručně nezkontroluje.

Vy píšete o black listu slov, nicméně se to dá taky vyřešit. Nevím jak jsou třeba syntaxe například v .php, .html, … ale ve VBA se dá naházet takových podmínek tak aby pobral i mezery ve slovech. Je to pracné pokud to bude hodně podrobně podchycené.

Například ve VBA by se použilo instr() pomocí přeskakování na pozice mezer → získá se pozice (double → číslo který říká pozici v textu) prvního písmene, pak konec dalšího slova / písmene pomocí zase mezery za druhým slovem a pomocí Replace() se vymaže mezera a porovná s “black listem”. Tudíž u “Ne urol” se najdou pozice “N” a “l” a vymažou se všechny mezery (nebo tečky - to už je jedno) a vznikne “Neurol” které se porovnává.

Replace dokáže vymazat všechna konkrétní (nadefinovaný) znaky který se tam vyskytují v daném rozmezí. Takže kdyby někdo napsal “N e u r o l” tak stačí jedno Replace(" “ → ”") a výsledek vždy bude “Neurol”.  🙂 Takhle z hlavy fakt nevím jaké syntaxe jsou v .php, ale někde v na netu se to dá dohledat určitě nebo AI poradí. Jinak ve VBA se to dá i kombinovat “Replace(Replace(….)….)” - do jednoho se dá tečka, do druhého mezera například a vyjde klasický slovo. Z “N.e.u r o.l” by vzniklo zase “Neurol”.