Aktuálně: 1 879 inzerátů281 658 diskuzních příspěvků20 115 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 04.06.2026, 10:44:58 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.06.2026, 16:04:11

Jejda, takové výrazy u mě nepoužívejte. V mém případě je to naprosto zbytečné

Tak se omlouvám, ale třeba ostatním to může něco říct. 🙂

inzeráty kontroluji většinou několikrát denně a zrovna ty na léky hned mažu. Bez ohledu na jejich (ne)nahlášení. Takže tam zase tak dlouho nevisí.

Ono i hodinka navíc stačí k tomu aby někdo naletěl. Nicméně mě osobně se líbí nápad Buggyry - jen to zneviditelnit a pak vyhodnotit. Já myslím, že toto zneviditelnění by nemuselo být těžké. Kontrola slov jak jste psala už by mohlo právě složitý v závislosti na komplexitě kontroly, ale určitě tu nebudu psát za Ravena. Třeba bude mít jiný postoj / přístup.

trojAAAcko
trojAAAcko 04.06.2026, 10:16:50 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Penelope z 04.06.2026, 09:37:55

A krom toho, Evropanů ubývá a v Asii a Africe je přelidněno. Dlouhodobě na to upozorňuje Attenborough. A kam asi ty lidi půjdou? Ja to beru jako vývoj, svět se mění. 

Trojáčko -takže množení nepomůže😜

Tohle je komplexnější problematika než se zdá. Množení by pomohlo, jenže hážou do toho klacky ideologie, mentalita některých států apod… 

Zejména v ČR je velká šance na funkčnost když  ČR není atraktivní pro takovou skupinu lidí (z Afriky např. - z Asie sem do EU až tolik cizinců nejezdí) a nějaké dohody mezi EU a Indií to nezachrání. Nedávno jsme v práci řešili jak moc je Německo sociálně dotuje a jsou tam neskutečné benefity. To tady v ČR je to na bodu mrazu v tomto ohledu.

Nicméně hodně firem stěhují výrobu z EU do Afriky - před několika měsíci tu bylo takové téma. Takže maximálně se sem dostane ta skupina která nechce pracovat a možná dojde k deportaci kvůli kriminalitě a i EU přestane být atraktivní pro Afriku.

trojAAAcko
trojAAAcko 04.06.2026, 09:24:28 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 04.06.2026, 09:17:22

Nebo můžu napsat, že důchodců bude výhledově stále více a abychom si udrželi nějaký dobrý životní standard pro ty stávající i ty budoucí, bude potřeba důchodová reforma.

Nebo se množit jako králíci, zvýšit porodnost a průměr dětí na ženu. 🤫😄

trojAAAcko
trojAAAcko 03.06.2026, 12:33:30 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.06.2026, 11:06:14

Buggyra měla spíše na mysli, že když dojde na nahlášení aby došlo k zneviditelní (ne přímo ke smazání) ihned a zpětně by to někdo ručně zkontroloval a případně zviditelnil nebo smazal.

Pokud vím tak teď to funguje tak, že pokud dojde k nahlášení tak například inzerát je stále viditelný dokud to ručně nezkontroluje.

Vy píšete o black listu slov, nicméně se to dá taky vyřešit. Nevím jak jsou třeba syntaxe například v .php, .html, … ale ve VBA se dá naházet takových podmínek tak aby pobral i mezery ve slovech. Je to pracné pokud to bude hodně podrobně podchycené.

Například ve VBA by se použilo instr() pomocí přeskakování na pozice mezer → získá se pozice (double → číslo který říká pozici v textu) prvního písmene, pak konec dalšího slova / písmene pomocí zase mezery za druhým slovem a pomocí Replace() se vymaže mezera a porovná s “black listem”. Tudíž u “Ne urol” se najdou pozice “N” a “l” a vymažou se všechny mezery (nebo tečky - to už je jedno) a vznikne “Neurol” které se porovnává.

Replace dokáže vymazat všechna konkrétní (nadefinovaný) znaky který se tam vyskytují v daném rozmezí. Takže kdyby někdo napsal “N e u r o l” tak stačí jedno Replace(" “ → ”") a výsledek vždy bude “Neurol”.  🙂 Takhle z hlavy fakt nevím jaké syntaxe jsou v .php, ale někde v na netu se to dá dohledat určitě nebo AI poradí. Jinak ve VBA se to dá i kombinovat “Replace(Replace(….)….)” - do jednoho se dá tečka, do druhého mezera například a vyjde klasický slovo. Z “N.e.u r o.l” by vzniklo zase “Neurol”.

trojAAAcko
trojAAAcko 02.06.2026, 11:30:51 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.06.2026, 11:15:26

Já to taky neopravňuji, jen jsem nastínil jaká byla realita v meziválečném období, mentalita a s kombinací bezvadnou řečnickou dovedností A. H. (a jeho psychickým stavem) to bylo nevyhnutelný, ale určitě ne oprávněné. Nicméně jsou na tom na vině i jiný státy, protože mohli reagovat dříve a dávno před Mnichovskou dohodou - už tu dobu bylo pozdě, protože v době Mnichovské dohody už na pohraničí byly připravené bunkry na Německou invazi.

Nicméně já tu mohl být a psát i tak ikdyby Německo vyhrálo. 😉 Ono to bylo trošku složitější a ne stylem aby tu byl jen Německý národ - vždyť Němců je docela málo na začlenění celé planety. Od 10 let bych šil svastiku pro “Německé veterány osvobotitele" jako Vaši mikrovlnku nějaký malý číňánek v Asii.

trojAAAcko
trojAAAcko 02.06.2026, 11:19:49 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 02.06.2026, 09:39:40

To rozhodně ne jen mi přijde škoda nepoukázat na širší souvislost a neoživit i tu část historie která tomu předcházela, protože to pak dává větší smysl co a proč se tak stalo a lépe se dojde k pochopení. Určitě to nebylo stylem “první nevyšla, na druhý pokus to už vyjde”.

Teď nemluvím o Dekretech - o těch jsem tady jednou psal, pozdějším reakcím jsem se vyvaroval a opakovat se nebudu. 🙂

trojAAAcko
trojAAAcko 02.06.2026, 09:15:57 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 01.06.2026, 18:27:53

Němci by měli mít na paměti, že kdyby nerozpoutali válku, nedošlo by k jejich odsunu.

V podstatě máte pravdu jenže se musí dodat pár podrobností a velké “ale”.

Když se podíváme jak na tom bylo obecně Německo po první světové válce tak velice bídně. Obrovské reparace, minimální zemědělství apod… a Německo byla velice chudá země dlouhou dobu. Tam se pomalu zabíjeli i pro kus chleba a vojenský průmysl je neskutečně nakopnul jenže taky nebylo úplně komu prodávat (kdo by vůbec kupoval zbraně po Velké Válce - název před 2 sv. v.) a druhá válka byla téměř nevyhnutelná + psychický stav A. H. tomu jen napomohl. Když si pustíte ještě dobové projevy A. H. tak i po téměř 100 letech by dokázal ještě dnes mnoho lidí úplně zblbnout. Není divu, že mnoho lidí v 30. letech považovalo A. H. pomalu za Boha Německa. Takový D. Trump je amatér a co i on dokáže.

Z tohoto hlediska je pochopitelná válkychtivost a je už jedno jestli to mají v genech nebo ne.

Po 2 sv. v. bylo zásadní to, že většinu Německa (Západního) podporovala Amerika a Německo ještě mělo mnoho továren (nevybombardovaných) a tak došlo k “jednoduché” změně průmyslu na jinou výrobu. Následně se z Německa stal technologický leader (Japonsko na tom bylo obdobně) a dodnes mnoho Německých firem živí patenty i ze 60. let. I dnes jsou v tomto ohledu jedni z nejlepších - například před pár lety jsme měli návštěvu z firmy Phoenix Contact  kde udělali novou svorkovnici (velikostně asi cca 7cm x 4cm x 1cm) kde bylo 70 nových patentů - přitom se jedná jen o “obyčejnou” svorkovnici pro zapojování vodičů v rozvaděčích kde není “moc co vymýšlet”.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.05.2026, 09:56:29 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.05.2026, 09:18:34

Tak Hitler pak protektorátem Čechy a Morava tu Mnichovskou dohodu porušil. Mnichovskou dohodu zabil dvě mouchy jednou ranou. Nejen, že získal pohraničí pro Němce, ale primárně šlo o to aby se zbavil “čerstvě” postavených bunkrů během 30. let u pohraničí, protože za První Republiky už věděli, že se blíží další válka (když Hitler tak zbrojil) a každému bylo jasný, že my budeme první na řadě a chtěli mít dobrou defenzívu a Hitler zas moc dobře věděl, že na začátku války by utrpěl nemalé škody. A vypustit E. Rommela ("pouštní liška") by nemuselo fungovat.

Podmínka Mnichovské dohody bylo, že získá Sudety, ale nebude pokračovat a Západ si myslel, že se Hitler uspokojí a uklidní a půl roku na to jsme tu měli protektorát.

Největší vtip mi přijde když opozice kde koho nazývá náckem podporuje “usmíření” s někým kdo Hitlera přímo (snad i účelně) vzhledově napodobuje. A nevím co chtějí usmiřovat po skoro 90 letech, Německo nám to zabralo a pak se s Dekrety Němce vyhnali a možná jim dokonce zachránil i život když následoval komunismus - komunisti by jim to tady pěkně “zpříjemnili”. “Oko za oko, zub za zub” a problém neexistuje.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.05.2026, 09:22:19 xxx.xxx.253.36

Dobrý den,

chtěl jsem se včera zeptat na jednu věc jen pro zajímavost, ale než se rovnou ptát tak jsem zkusil zkouknout vlákna jestli tam taková informace nebude (nebyla), ale narazil jsem na jednu věc která souvisí s tématem tady takže to spojím dohromady.

První dotaz:

O víkendu jsem v garáži upravoval ventilaci aby když řežu nebo svařuji aby se mi to provětrávalo - ano, můžu otevřít vrata, přes léto to jde, ale v zimě když je kolem nuly (spíše pod) taky bych umrznul a dělat pod autem v mínusech se mi nechce. Což není podstatné, jde o to, že jsem vyndal ventilátor a začal jsem něco dělat a dostala se mi do garáže včela a po nějaké době jsem si jí všimnul na zemi a byla komplet špinavá - prach, bordel ze dřeva apod… Nemohla vzlétnout tak jsem jí opatrně nabral na ulomený plastový kryt od vrtáků a dal jsem jí před garáž (je to na sever) kde je téměř celodenně stín. 

A teď dotaz - dokáže se včela špinavá od prachu dřeva, bordelu ze země apod… očistit a vrátit se zpátky? Je mi jasný, že od pylu se taky ušpiní a musí to zvládnout, ale např. prach od řezání dřeva taky taky něco jiného a chovala se hodně “poblázněně” -  jako kdyby byla opilá. Asi po hodině už tam nebyla, ale neprohlížel jsem jestli někam nezapadla / neodplazila takže vlastně nevím jak dopadla.

Druhý dotaz:

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/22038-nektere-zakladni-pojmy

Tom50 v úvodním příspěvku píše o TS a SS a zaujala mě tato věta:

Přitom divoké včelstvo by samo stavělo (bez rámků) svoje plásty vždy úhlopříčně k česnu a tedy pod úhlem 45 stupňů, tedy ani na TS a ani na SS.

Takže pokud jsem to správně pochopil tak ten úhlopříčný plást (ten nejdelší pokud by se to dalo do úlu) by byl u česna.

A ze zajímavosti můj dotaz - zkoušel to vůbec někdo (i historicky) to napodobit a dát rámky úhlopříčně? Chápu, že je to hrozný atyp, spíše zakázková výroba a bude to neskutečně komplikované jak s výrobou tak pak určitě vytáčením v medometu a nevím co ještě, ale když divoké to instinktivně vytváří úhlopříčně tak šlechtěná (účelně pro sběr medu apod…) by to taky asi spíše uvítala taktéž?

Děkuji a i za reakci ohledně míry rámků v jiném vlákně. 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 22.05.2026, 09:18:07 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 21.05.2026, 21:41:49

Já bych měl dva dotazy.

Nějak jsem si nevšiml, že by někdo psal, že mění míry rámků podle aktuální situace (podle počasí?). Jasný, výměna díla, přidávání medníků apod… ale neviděl jsem zmínku o výměně míry, ale je pravda, že ne všechno čtu. Vlastně i u Vašeho půleného medníku (jinak jsem rád, že to vyšlo - četl jsem Vaše průběžné informování) nedošlo ke změně míry.

1. Takže, mění někdo nebo Vy konkrétně situačně míru rámků podle okolností jako je počasí, stav včelstva (síla) apod…? Je mi jasný, že úly s malou mírou nejdou navýšit, ale u tich vyšších mír se to snížit dá, ale tam bude taky nějaký zádrhel o kterém nevím.

2. Jaký mohou být důvody, že jeden rok je míra 30 lepší než 24 a zrovna letos je to zas obráceně?

Jsou to vlastně související dotazy, takže je to vlastně jen jeden dotaz. 😀

Děkuji.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.05.2026, 09:50:14 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 20.05.2026, 21:45:12

Tak já si šáhnul i na půl miliónu Voltů (Teslův transformátor) a nic se nestalo a nic jsem necítil. 😉 Běžně když nemám fázovku tak napětí v zásuvce zkouším prstem a citím jen lehké brnění pokud je pod napětím, protože na to mám jeden fígl, že neshodím ani chránič.

Jak říkám, to co je “cítit” je proud, ne napětí. To je základ elektrotechniky prvního ročníku SŠ a někde i v osnovách na ZŠ ve fyzice. Odpor těla je “fixní” hodnota která je tabulkově dohledatelná a musíme logicky přihlédnout třeba k tomu co má člověk za boty, mokrý ruce apod…, napětí je vždy napsaná na trafu (pokud budeme brát ideální stav - laboratorní prostředí) a proud se snadno dopočítá. 

Třeba psa to může nakopnout více než člověka z jednoduchého důvodu. Pokud člověk dělá manuální práci tak má logicky “tlustší” kůži na prstech čím se zvyšuje odpor a člověk se vždy dotkne rukou a ne hlavou. Zatímco u psa je nejpravděpodobnější, že se dotkne nejdříve čumákem kde minimum odporu oproti tělu či ocasu a hlavně ten proud prochází přes hlavu do nohou (+ nemají obutí jako člověk) takže toho psa to nakopne mnohem víc.

Takže když si mám zkoušet sahat třeba na 10 kV, tak Vy si klidně zkuste rozebrat zásuvku a dotknout se fáze bez bot na nohou a potom si vemte velký gumový boty (kanady / steely) s tlustou podrážkou a pod to klidně i tlustou gumovou podložku a nic neucítíte a ani neshodíte chránič, přitom napětí je úplně stejné v obou případech a to “jen” 230V +- 10%. 😉 Taky mám odzkoušeno.

U tich ovcí je potřeba vyšší napětí kvůli paznechtům, protože mají prostě vyšší odpor než je tělo a jsou “izolováný” od země lépe než člověk na boso či i s botami. Proto se to pak následně dohání napětím a aby to bylo bezpečné pro lidi, psy a jiný zvířata které by se potenciálně mohli dotknout tak se omezuje výkon trafa tak aby to nikoho nezabilo a maximálně se spálí vinutí toho trafa kvůli přetížení. Je to celé o trojúhelníku napětí / odpor / proud. Takže pokud “cítíte” rozdíl mezi 10kV a 2kV neznamená, že to co je cítit je napětí a ne proud.

Ale jestli si pořád stojíte za svým napětím, tak mi vysvětlete proč se jističe řeší podle proudu a ne napětí a průřezy podle jmenovitého proudu jističe. Snad každého elektrikáře napětí prostě moc nezajímá. Napětí je zajímavé skoro jen v případě pokud chce vědět zda bude zapojovat jednofázovou nebo třífázovou (sdružené napětí - 400V) zásuvku v garáži a mohl si připravit správný materiál.

trojAAAcko
trojAAAcko 19.05.2026, 10:21:47 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 18.05.2026, 18:53:36

Na napětí až tolik nezáleží - nedá se vždy přesně říct jaká rána to bude jen podle napětí, hlavně jde o Ampéry a výkon trafa a proud se dá snadno dopočítat podle Ohmova zákona a prvního Kirchhoffova zákona - odpor se dá dohledat podle tabulek a změřit odpor ohradníku taky není problém. Pokud byste měl 10 kV a výkon trafa 10W tak byste nic nepocítil, protože i napěťové hladině 10kV Vám tělem více než 10W (resp. 1mA což nic není) stejně nepůjde. Jinak v podstatě máte pravdu, že se jedná o nebezpečné napětí a spadá to už myslím pod VN (vysoké napětí). Když přihlédneme k tomu, že budeme čůrat do výšky “(čím výš, tím větší “samec”) - Lupus4" tak i pro zdravého člověka jako jsem třeba já tak stejně nebude stálý “proud” moči nebude (dojde k přerušení obvodu) takže bych se nebál a není vlastně možnost tu ránu dostat. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 13.05.2026, 13:23:52 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 13.05.2026, 12:41:42

napsal jste tohle: “už jsem slyšel i nějaký rizika na zdraví z ultrazvuku - jsou to nesmysly a výmysly lidí kteří o tom ví jenom to, že ty větrné elektrárny jsou bílé” 

čímž jste řekl, že lidé, kteří - dle Vás - nerozumí větrným elektrárnám, si vymýšlí rizika ultrazvuku

megi-the-pes 13.05.2026, 11:13:00

Prosimvás, větrníky “vyrábí” infrazvuk, nikoli ultrazvuk.

To mluví asi za vše. 😄 Hlavně se nezamotejte mezi ultrazvukem a infrazvukem.

odněkud čerpáte hromady dat, ale neumíte je použít a jen to tady nástěnkujete, slova, která už jsem viděla stokrát jinde, bez vlastního názoru,

Hromady dat ze vzdělávacího sektoru (škola), já jsem třeba maturoval z energetiky kde byl rozbor elektráren, distribuce, rozběhy synchronních motorů apod… A nějaké FVE jsem taky už projektoval a tento obor mě živí do teď. 😀 Ale jo, máte pravdu. Tak si zapojte HDMI do telefonu a buďte dobrá. 😀 Se divím, že Vám vůbec od začátku stojím za reakci na slohovku o ničem která nebyla ani směřovaná k Vám. 

Nicméně pokud melu takový kraviny tak vzdělejte nás ostatní a odpovězte na toto a nevyhýbejte se tomu. Napište nenástěnkované slova bez vlastního názoru které jste nikde neviděla. 😉

Tak můžete rovnou nám Všem tady napsat odkud se ty nízkofrekvenční cosi berou a jak a čím jsou na té větrné elektrárně vytvářené.

Jsem zvědavý co z Vás vypadne, ale buďto nic nebo nic převratného jako do teď. 😀 Takže posílám pac a pusu. 🐶😘

trojAAAcko
trojAAAcko 13.05.2026, 11:34:39 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 13.05.2026, 11:13:00

😂😂

Prosimvás, větrníky “vyrábí” infrazvuk, nikoli ultrazvuk.

Co má toto společného s tím, že jsem slyšel / četl (nebudu udávat zdroj), že to vyrábí ultrazvuk? Já to netvrdím a proto následovala věta “jsou to nesmysly a výmysly”. 😂 Když já o tom nic nevím tak Vy neumíte očividně ani číst. 😂

A infrazvuk a další nízkofrekvenční, to neslyšíme, ale cítíme, opravdu není nic neškodlivého.

To moc dobře, vím, že nízkofrekvenční neslyšíme. 🙂 Jinak nízkofrekvenční zařízení máme kolem sebe nespočet a každý dokonce i v kapse, na rukách apod… a nikomu nic nevadí, ale u větrné elektrárny která je konstrukčně naprosto jednoduchá tak nevím co Vám to může vyrábět v takové intenzitě když i trafo stanice jsou v pohodě. 😉 Tak můžete rovnou nám Všem tady napsat odkud se ty nízkofrekvenční cosi berou a jak a čím jsou na té větrné elektrárně vytvářené.

Jak tak koukám, nevíte o tom nic, ale slohovka 15 kilometrů.

Samozřejmě mezitím Vy se vyznáte v energetice, máte nastudovaný veškeré složení (elektrické i mechanické) a funkce elektráren. Znáte veškeré výpočty které v tom musí zahrnuty apod… 😀 Ani jste nepochopila, proč jsem tu slohovku psal a hlavně komu.

trojAAAcko
trojAAAcko 13.05.2026, 10:12:27 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 12.05.2026, 22:11:28

Upřímně, z mnoha co píšete mi cuká oční víčko, ale v pohodě. Každý má svůj názor jenže neberete v úvahu mnoho jiných a dalších aspektů. Nicméně legislativa a celková bezpečnost jaderných elektráren je na takové úrovni (vztahuje se na to nespočet celosvětových legislativ) které není tak snadno dodržet a to je jeden z hlavních důvodů proč je postavení jaderné elektrárny drahé. A nějaký příklad Fukušimy jako riziko je irelevantní, protože vyřešení té krize bylo vlastně bezchybné a rizika radiace jsou nulové. Jsou horší příklady (a to nemyslím Černobyl) jenže o nich skoro nikdo neví. Fukušima je naopak správný příklad jak se zachovat pokud dojde k poruše jaderné elektrárny, protože na to jaká tam byla situace tak následky jsou naprosto minimální a zvládnutá na jedničku. A to je jak dlouho? 15-20let od té havárie? Od té doby se to zase tak posunulo, že dnes ve stejné situaci se to vyřešilo ještě snáze

Ještě k tomu radiaktivnímu záření z odpadu. Jinak 3000 tun odpadu za tu dobu co tu jsou jaderné elektrárny je naprostá minimální váha. Představte si nebo si spočítejte (vstupný hodnoty jsou jednoduše dohledatelné) poměr jaderné a větrné elektrárny - vemte v potaz generování energie na 1 m2, životnost, množství co se dá vše recyklovat, rizika a dopady na životní prostředí apod… a vyjde Vám na 100%, že jaderná elektrárna je hodně nad větrnou. Jaderný odpad jinak není tak radioaktivní a víte proč? Protože to bylo cíleně spotřebováno právě v té elektrárně a ta pára co třeba stoupá z komínů rozhodně není radioaktivní, protože to je voda která je technicky oddělená od té která roztáčí turbínu generátoru. Ta pára funguje jako chladič a díky velkému rozdílu teplot se ta voda v komíně snadno vypaří a nemusí ani dosahovat bodu varu - což je základní fyzikální zákon. Uvnitř elektrárny pára která roztáčí turbínu je izolovaná a točí se pořád dokola - ta se nevyměňuje. Co se ještě týče toho odpadu tak než se ten materiál “prozáří” (ještě to chce dostudovat 3 stupně radiace a jejich blokace) to trvá zaprvé hodně dlouho a za druhé ty případné úniky se z daleka nemůžou rovnat například radiace která na nás dopadá z vesmíru a toho co tu ještě máme v ovzduší od doby Černobylu - jen tak na okraj. Třeba si zjistěte jak dlouho dokáže jeden zásobník s Uranem vydržet a generovat energii a kdy dochází k výměnám apod… rozhodně to nejsou týdenní výměny. Třeba jako zajímavost, třeba Rusáci mají jednu metodu (už několik desetiletí) jak dokázat ten “odpad” ještě více vyšťavit tak, že rizika radiace z odpadu je snad více než poloviční než máme my z našeho odpadu - proto ještě třeba před Krymem a obzvlášť před invazí 2022 ČR prodávala většinu toho odpadu právě Rusákům kteří ať si lidi říkají co chtějí, jsou profíci v tomto ohledu. Teď to třeba budeme prodávat třeba amíkům anebo najdeme samy jak ten odpad dále využít v oborech kde jsou menší požadavky. Takže i ten odpad se dá dále využívat a zmenšovat tu radiaci.

Co se týče větrných elektráren. Vynechám ty konspirační teorie jako, že to škodí lidem s kardiostimulátorem apod… už jsem slyšel i nějaký rizika na zdraví z ultrazvuku - jsou to nesmysly a výmysly lidí kteří o tom ví jenom to, že ty větrné elektrárny jsou bílé. Jinak konstrukce větrné elektrárny není tak složitý - v gondole máte jen hřídel od lopatek která vede do převodovky (která je potřeba), odstředivá spojka, to je pak napojený na generátor a je tam dokonce brzda. Jak tu bylo zmíněno - jsou jen určitý lokace kde je můžete postavit aby to mělo nějaký smysl a hlavně tu “levnou” energii máte nahodile podle toho jak fouká. Myšlenka ukládání energie z větrné elektrárny do baterií je naprostý nesmysl, protože je to kontraproduktivní - tu energii byste musel usměrnit (efektivita může být třeba 90%), uloženou energii nedokáže držet nekonečně dlouho a i ta baterie má nějakou “účinnost” a pro využití to musíte zase rozstřídat měničem který má taky nějakou efektivitu a rozstřídání je potřeba aby to byla následně co nejčistší sinusovka, protože Vám pak může docházet k menší životnosti spotřebičů - hodně zařízení v domácnosti jsou náchylné na nepřesnou sinusovky. Větrná elektrárna má i své řízení které je poměrně dobře nastavené, ale jak chcete pak následně řídit “rozdělování” té energie? To je tak komplexní problematika která Vám pomalu vyřeší už jen AI jenže kterou ona má spotřebu? Takže pokud byste chtěl jen OZE tak se současnou technologií snadno dojdete do stavu kdy energie pro domácnosti bude vzácnost a budou privatizován průmysl a sociální služby. Jak jsem psal s tou lokací - jak byste chtěl třeba ze Severu napájet třeba Brno? Nebo Znojmo? To je taková vzdálenost kde máte obrovský ztráty v distribuci, že to nedává smysl. Dobře, větrná elektrárna Vám vygeneruje 1kW za 1 Kč jenže třeba člověk ve Znojmě dostane reálně třeba jen (pravděpodobně méně) 0,7 kW za 1Kč, nakombinujte do toho nápad jako úložiště a řízení s AI a spotřebitel ve Znojmě dostane už jen 0,2 kW za 1Kč, spotřebuje 1kW za 5 Kč + poplatky, distribuce apod… a je snadno na 7-8 Kč, protože bude “nepřímo” platit provoz AI, spotřební materiál jako měniče, baterky + samozřejmě recyklační poplatky a ještě tu energii bude mít “na příděl”.

Ohledně FVE - k tomu Vám dám třeba jednu zajímavost kterou se jen tak nedozvíte. Už je to přes 10 let co na ZČU FEL vyvinuli FVE která měla účinnost asi kolem 30% což je asi dvojnásobek než s jakou účinností se vyrábí dnes a na příkaz EU se to stoplo, protože se jim nezdáli ty materiály použité na výrobu. Už dnes jsme mohli mít FVE které by měly aspoň smysl, ale nemáme. Co se týče z technického hlediska tak to neskutečně zavání lobbistickým přístupem a kapitalismem.
Říká se, že se to zaplatí třeba za 10 let což působí jako bomba, ale musíme brát v úvahu to, že baterie s kapacitou klesá a 10 let Vám ani nevydrží (nová dnes stojí asi 100 tisíc? - závisí samozřejmě na velikosti apod…), měnič Vám takovou dobu rozhodně nevydrží a kolik stojí nový? Asi 70 tisíc?. Neberu v potaz ekologii - ikdyby se to dalo 100% zrecyklovat tak jako spotřebitel budete kvůli emisným nesmyslům zaplatit a koupit za plnou palbu nový komponenty a dojde k další investici a budete čekat dalších minimálně 5 let aby se Vám to zaplatilo. Do té doby Vám klesne účinnost FVE a sotva se zaplatí a budete muset zase platit ve sběráku milión dalších poplatků a dojdete k tomu, že jste na naprosté nule a nic jste neušetřil - bohužel v kapitalismu nemáte nic zadarmo a nikdo to s Vámi myslet dobře nebude, je to krásně vidět na bankovnictví. Ideologie suprová, ale technologie na bodu mrazu a rvou to každému na střechu. Místo tich dotací kdyby EU narvala ty peníze do vývoje aby ta účinnost byla aspoň 20-25% a smysluplná životnost baterie kde papírově je jednoznačné, že budu moct si ustříhnout přívodní kabel do baráku, budu celoročně soběstačný a návratnost mi zaplatí nejen náklady při koupi, ale i ty budoucí náklady na likvidaci a pořízení nových spotřebičů (panely, měnič, baterie, ….) tak jsem první ve frontě a zaplatím klidně plnou palbu i bez dotací od EU / státu a nebudu s tím mít problém, do té doby ať si to strčí za klobouk. 😉

Takže ano, raději malou jadernou elektrárnu se skladištem odpadu za mým plotem než pár větrných elektráren 10 km za obcí z dlouhého seznamu důvodů a nějaké pojištění mě moc netrápí. Například rizika jaderné katastrofy a vyhoření domu kvůli baterce z FVE se nedá srovnávat - už dnes je nespočet požárů domů kvůli baterkám nejen z FVE, ale elektroběžky, elektrokola apod… a kdy naposled jste četl o jaderném úniku kvůli poruše jaderné elektrárny? Při Fukušimě nebo ještě za komunistů ohledně Černobylu? To je jako porovnávat bezpečnost auta a letadla. Jaká pravděpodobnost je, že umřete na silnici za volantem a nebo při letecké katastrofě? S tím, že Vám barák na vyhoření pojistí takže budete víc platit na pojistce (to nikdo do nákladů FVE už nezapočítává) a pokud budete mít štěstí a vyhoří Vám dům když budete v práci a neudusíte se tak máte jen starosti navíc - kde budete bydlet? Co vlastně budete dělat? Říkám Vám, že jako každá pojišťovna se bude cukat na vyplacení celého a nového domu + poškození třeba okolních nemovitostí a budete v tom za milióny ikdyž Vám většinu zaplatí pojišťovna a co potom ještě soudy s pojišťovnou o vyplácení. Při nedostatku větru a ještě budete na listině odběraterů podle priority úplně dole nebudete mít stejně nic možná si pomalu neuděláte ani kafe a během nudných chvil o víkendu si můžete tak cvrnkat kuličky do děr na zahradě. Když si dáte FVE tak si třeba to kafe k tomu uděláte. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 04.05.2026, 07:51:12 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 30.04.2026, 22:38:17

To se nebojte, já se do toho nemotám, ono to chce se taky podívat kdo a co jim dodával a nebylo to jen Německo a Švédsko.

Určitě?

assil 28.04.2026, 18:01:05

Finové se přidali k Německu hlavně proto, že jako zaostalý zemědělský stát bez průmyslu neměli zbraně na obranu proti SSSR. A Německo bylo tehdy jediný možný dodavatel.

Nic dalšího už ani kopírovat nemusím. Kdyby to bylo současné dění ve Finsku tak bych nic nenamítal - to by se informace mohly měnit z hodiny na hodinu, ale u 80 let starého (a ukončeného) dění, no nevím…

trojAAAcko
trojAAAcko 04.05.2026, 07:29:29 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.04.2026, 12:02:45

Dobrý den,

působí mi to trošičku jako z bláta do louže. Nicméně “divné” chování může být právě způsobeno právě třeba ostřejšími kousky té štěpky - představte si když nosíte třeba oblečení které Vás neustále štípe a musíte i v tom spát. Třeba u svleku pak s tím může být problém. U takových druhů to chce něco “jemnějšího” a co lépe absorbuje i vodu kvůli držení vlhkosti.

Osobně rád doporučuji  p. Vyskočila.

https://www.mojihadi.cz/Pantherophis-Elaphe-guttatus.html ;

Jen to chce brát s rezervou, protože například s velikostí terária pro pár ("0,5x0,5x0,5") je samozřejmě špatně a spíše by tam mělo být 1,5x0,5x0,5. Jinak jako základní zdroj informací je dostačující. 🙂

Substrát: 30 mm silnou vrstvu kokosového vlákna nebo kombinace rašeliny a písku, ráda se zahrabává.

Já například u Korálovek před pár lety zvolil mix rašeliny s pískem a jsem s tím spokojen (a Korálovky očividně taky). U kokosového vlákna hlavně pozor při krmení, protože už jsem četl i slyšel, že had s myší snědl i to vlákno díky kterému pak měl had zdravotní potíže. Já jsem ho používal taky x let a nic, ale určitě to nepodceňovat - například u papoušků může dojít i k úmrtí. Ještě menší doporučení - je dobré než se dá substrát do terária tak někde v nějaké míse (hlavně ne plastové) už předem navlhčit vařící vodou z rychlovarné konvice aby došlo k nějakému ošetření / dezinfekci, pak počkat na vychladnutí a následně dát do terária. Nemusíte to ani kupovat někde ve zverimexu, ale kdekoliv (hobby market, Action - ten to má taky, ….) a seženete to klidně i za půlku ceny. 😉

Jinak pokud možno co nejdříve bych spíše přešel na jednu z těchto variant, počkal cca týden a pak zkusil nakrmit. Určitě měsíc hlady není správně, ale není to (zatím) nic života ohrožující a nějaký dva týdny (výměna + aklimatizace) určitě vydrží.

trojAAAcko
trojAAAcko 30.04.2026, 10:18:16 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Connie z 30.04.2026, 09:28:32

Dobrý den,

v první řadě by to chtělo vědět z jaký podestýlky na jakou proběhla změna (jestli vůbec vhodná). Další věc je jestli nová podestýlka byla třeba nějak tepelně ošetřená, ale jinak “aklimatizace” na novou podestýlku by mělo být rychlé, ne měsíc.

Může se jednat o “souhru náhod” a problém může být někde jinde. Napište nejlépe i pohlaví hada aby se mohla vyloučit možnost snůšky.

Do té doby se moc nemůžeme pohnout. 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 29.04.2026, 11:30:15 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.04.2026, 11:09:51

Mě třeba vytáčí jak se obecně lidem “krása” změnila z krásné rozkvětlé zahrady na přistávací plochu nebo třeba větší obec / menší město už ve velkém sekají co se dá.

Já dělám ještě volnočasově údržbáře pro jednu obec (cca 300 obyvatel) a teď o víkendu budeme ("musíme") sekat, ale naštěstí se jedná převážně jen o malý ostrůvky velké třeba 4m2 kde jsou tak 3 pampelišky na každém, ale jinak tráva. Jenže když tam jedu a projíždím jiný obce kde ty plochy mají větší a spojené tak tam už je to srovnaný se zemí. Chápu strach z klíšťat, ale stejně a bohužel to ovlivňuje nespočet jiných druhů zvířat když ten "chytrý" člověk má možnost očkování. Nicméně (a říkali mi to i v nemocnici když jsem tam byl s klíšťovkou), že naopak děti mají odolnější imunitu než dospělí a nehrozí kolik encefalitida + mají aspoň imunitu do budoucna což byl pravděpodobně i můj případ - neočkovaný, v nemocnici mi zjistili protilátky a bylo mi pár dní blbě a skončilo to jen u první fázi a nebylo nic potřeba dělat a v podstatě mi nepotvrdili ani tu klíšťovku - přitom příznaky a čas od přisátého klíštěte seděly.