»
Odpověď na příspěvek uživatele
Orionka z 18.06.2025, 08:51:39
Nečetla jsem vaše povídání celé. - Ale musím podotknout, že vy vycházíte ze svého já…já, já,já.
Opravdu? Nečetla celé, ale hlavně, že podotýkáte.
“Jsou lidi kteří hrozně chtějí jezdit dvakrát do roka na dovolenou, užívat si apod… (když jsou dneska ty možnosti)”
“Když si někdo ukládá hotovost pod polštář tak ať se nediví, že najednou mu spíše mizí než přibývá. Taky znám takový lidi co si to dávají někam do kasičky.”
“V tomto hraje roli mnohonásobně více aspektů (včetně způsob žití jednotlivců),…”
“Třeba si uvědomí, že skákat na jakoukoliv kampaň “anti-…” je o ničem a budou se zajímat o to trošku hlouběji, ale bohužel jsou i tací kteří si myslí, že tomu rozumí a nemají potřebu se o to zajímat dále.”
“Najdou se lidi kteří mají potřebu něco mít a neřeší kolik za to dají popřípadě nejlépe si něco koupí na splátky, ale to, že kolikrát nehorázně přeplatí už si nedopočítají.” - Na to jsou statistiky z exekučního.
Takže asi ano? Jen “vy vycházíte ze svého já…já, já,já.”… 😀
Neberete v úvahu, že ne každý touží mít barák (navíc před rekonstrukcí) …….a i takoví lidé mají nárok na slušný život a na slušné nájemní bydlení, které zaplatí, když normálně pracují a ještě jim zbyde - třeba na to cestování.
Já vím, že každý potom netouží, ale když hypotéky (včetně všeho pojištění, daní z nemovitosti,…) stojí +- stejně či více tak je zvláštní, že si lidí pořád stěžují , že na to nemají. Jeden člověk to dokáže zaplatit s normální mzdou, ale bude to od nuly k nule jenže v páru je druhá výplata ta navíc která se dá ušetřit. Novodobější systém nikdy nebyl nastaven tak aby každý člověk žil sám, ale trend takový teď je. Neberu samozřejmě samoživitelky apod… kde se o tom dá tak mluvit, že je to na …, ale ten problém už spíše není globálním (obecným). Je potřeba taky do toho zahrnout i tu mentalitu, že mnozí lidé taky chtějí mít nové a luxusní vybavení bytu, zařízení apod… a to leze pak do peněz, ale za jakou cenu? Aby z druhé výplaty nic neušetřili? Navíc v nájmu když se něco porouchá (lednička, baterie v umyvadlu,…) stačí zavolat majiteli a požadovat opravu která nic nestojí nájemníka a tím ušetří. Nájem je pořád lepší / levnější a chápu, že to lidi tak chtějí, ale jak to, že pořád nemají peníze?
A to už vůbec nemluvím o tom, že je nás 10 milionů a baráky pro všechny se sem prostě nevejdou.
https://csu.gov.cz/pocet-struktura-a-projekce-obyvatel?pocet=10&start=0&podskupiny=132&razeni=-datumVydani
Nedostali jsme až tak velkou “populační” explozi aby to udělalo to co tu aktuálně je + porodnost klesá - určitě víte. Pak jsou tu páry (nemanželské - tudíž bez statistik) které se rozejdou a počet obyvatel k ubytování se zvýší a zvedne se poptávka - tudíž i cena. Ne každý po rozchodu se nastěhuje k novému partnerovi. Další trend kdy prostě je pohodlnější bydlet někde sám a mít kamarádky s výhodami. Takže se bydlí opět po jednom dokud se to opět nevyplatí k někomu nastěhovat. Za některé problémy si můžou kolektivně lidi sami a ne jen vláda. 😉 Je to kolísavá křivka kdy páry jdou bydlet k sobě kvůli ekonomické stránce a cena padne a za pár let zas zvedne a pořád dokola.
A pak je vinna státu, že nejnovější sídliště v Ústí nechal vybydlet a dnes je pro normální lidi neobyvatelné. Možná by stálo za to, abyste se trochu díval kolem sebe.
Já znám spoustu lidí ze severních krajů a občas jsem tam sám zajel i osobně ať už pro nějaké zvířátko či něco jiného. Takže se koukám hodně kolem sebe - o to se nebojte. Jenže proč to komplet házet na vládu? Ano, vláda by s tím mohla něco udělat, ale ne se sídlištěm. Problém je se zaměstnáním. Moc firem (hlavně zahraničních) tam nechce jít a proč? Dopravní spojení je nic moc a nekomfortní. Snad každá Německá firma si raději dá výrobu na trase D5, D1,… (Tachovsko, Plzeň, Rokycany, Beroun, Praha, Velké Meziříčí, Brno,…) než někam kde se jezdí pomalu po polní cestě. 😀 Severo-východní část německa je taky mrtvá takže z té strany není nikdo kdo by šel do severních krajů ČR. Dejte (popřípadě podpořte) tam X firem a lidi tam půjdou za prací. Pak se tam objeví i developeři a zbytek se vyřeší přirozeně.
A to, že mnohým z toho “hrabe" - to taky normální není.
Normální to samozřejmě není, ale když je někdo schopný se psychicky zhroutit kvůli tomu, že si politici zvýší platy tak to taky vypovídá o tom člověku. Díky mnoho vlivům dnešním lidem se zvyšuje počet psychických problémů (ne jen deprese které se zvyšuje už X let). Ruku na srdce, kdo by si nechtěl sám sobě přidávat v zaměstnání kdyby měl možnost? Věřím, že každý kdo by tam byl tak by to odhlasoval pro zvýšení. Zvykání na luxus je rychlejší než na chudobu. Bohužel zvykání na chudobu je delší než ta propadlá křivka na papíře. Obhajovat skandály jako Bitcoiny, Dozimetr, Čapí hnízdo, Motol apod… opravdu nebudu. Zjišťování informací by mělo být žádoucí, ale tich možností získávání informací je tolik a různorodně zaměřených, že je už složitý to rozlišovat a něčemu opravdu věřit. Ani mně to tolik nejde a proto podle mě je dobré mít trošku toleranci k ostatním kteří berou informace někde jinde a liší se popřípadě už to vzdali. Jenže lidi jsou už schopni dohadovat kvůli kravinám a to mi přijde opravdu smutný.
Jo a přeju vám, aby vám váš standard vydržel a oblek na svatbu netřeba.
Děkuji a dělám všechno proto aby to vydrželo a určitě i vydrží. Už od mládí musím dělat abych něco měl. Jinak oblek není potřeba, ale rozhodně nechci jít v džínech do práce. Když už tak aspoň chci vypadat normálně a formálně tak jak se patří.