Aktuálně: 1 879 inzerátů281 661 diskuzních příspěvků20 115 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 16.04.2026, 09:37:18 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.04.2026, 08:41:59

Dítěti vysvětlím, že normální to není, ono teda dítě tak nějak tuší, že to není normální, když se na to ptá, že ano.

Dobře, vydáme se cestou, že budeme tvrdit dítěti, že to normální není. Prostě se mu to nějak vysvětlí, on to pochopí, že to normální není- prostě všechno je v pohodě. Další krok co bude, že dítě (jak to u dětí bývá) začne aktivně mluvit a dojde ke konfliktu což je naprosto reálná situace a už vidím situaci jak stojím v ředitelně s dítětem, vedle nás druhé dítě se svým rodičem který je výkladní skříň a s námi ředitel/ka s učitelem / učitelkou a teď řešíme konflikt (rvačku) dětí kvůli tomu, že moje dítě tvrdilo, že to normální není a druhý dítě se bilo za čest svého rodiče výkladní skříně, protože to normální je (vždyť je to zákonné přece). 😀 Zaměstnanci školy se tomu budou vyhýbat tak budou mluvit o tom jak rvát je špatně, druhý rodič si pravděpodobně, ale samozřejmě nemusí (jaká asi je procentuální pravděpodobnost?) bude přemýšlet o tom jaký jsem asi člověk když “vnucuji” dítěti starobylý principy a nežiji v současnosti (moderní společnosti) a já tam budu stát za blbce. 😀 Pak mi má někdo vykládat jak zákon který ochraňuje jednotlivce není kolektivní produkt. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 16.04.2026, 09:21:23 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 16.04.2026, 08:55:32

Osobně si myslím, že s názorovou pluralitou zrovna já problém nemám a jsem otevřený k diskuzi všech témat, ale když někdo napíše A a myslí G a pak napíše teda M a myslí D, pak napíše jak to chápe a následuje reakce na nepochopený text tak mi to přijde úsměvné a smutné zároveň. 😀 To je to co jste za posledních 5-6 příspěvků předvedla. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 16.04.2026, 09:12:58 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.04.2026, 08:22:52

Spíše čemu nerozumíte Vy. 🤣 Nicméně dostudování by Vám asi prospělo, protože migrace za potravou (savci, plazi, ptáci, …) je mnohdy způsobeno vnějším vlivem (přírodní katastrofa / klimatická změna - zima / léto, dnes je důvod i člověk) a ne z důvodu, že určitý druh se namnožil, vyčerpal potravu a pak migroval. Pokud by se nějaký druh namnožil a začne vyčerpávat potravu tak se začne v převážných případech rozšiřovat (dojde ke snížení hustoty), ne migrovat. Jestliže by migrace jako taková byla běžná věc pro všechny druhy tak neexistuje například slovo “endemický” což znamená, že určitý druh pokud je endemický tak se pohybuje jen v určité lokaci a nemigruje i za cenu nedostatku potravy (mnohdy nemá ani kam migrovat pokud se jedná o ostrov) a ta populace se opět zmenší a evolučně se u daného druhu může stát, že se zmenší počet mláďat a dojde k vyrovnání - “Každý savec na této planetě si přirozeně vytvoří rovnováhu s okolním prostředím”. 

V případě toho citátu z Matrixu je to myšleno tak, že pokud člověk něco těží tak vyčerpává dokud může a po vyčerpání těžbu přesune jinam. To je to, co jste zřejmě vůbec nepochopil.

Nicméně, jmenujte konkrétní druh (nemusí to být savec) který se množí a množí a po vyčerpání potravy se většina populace přesune jinam a začne vyčerpávat zdroje v nové lokalitě? Jsem zvědavý koho napíšete.

trojAAAcko
trojAAAcko 16.04.2026, 08:28:19 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.04.2026, 08:06:53

Dobře, dejme tomu, že to pochopí, ale co bude následovat? Jinak pointa spíše taková, že jak to tomu dítěti prezentovat zda je to normální nebo ne. Proto je tam toto souvětí “Pokud řeknu kritiku tak mohu být popotahován za utlačování výkladních skříní (menšiny) - přece mají na to zákon který jim dává to právo nebo řeknu, že je to normální a z podstaty věci budu lhát sám sobě, svému dítěti a půjdu i proti samotné přírodě.” - takže nešlo o vysvětlení proč nebo kdo to je, ale vyhodnotit to jako - je to v pořádku nebo ne? V dnešní době zvažte slova co řeknete. 😀

Jinak pokud se někdo identifikuje jako třeba výkladní skříň tak to nefunguje jako nějaké jméno (Franta, Maruška, …) nýbrž jako předmět místo živého tvora (člověk). Takže to taky není moc přesné k vysvětlení. Pokud chci aby mě lidi oslovovali jménem Výkladní Skříň tak si změním jméno, ale pořád se identifikuji jako člověk, jestliže se identifikuji jako výkladní skřín tak jsem výkládní skřín, s oslovením They/Them (nebo “It”) Jan Novák. Název / jméno se liší od identifikace / určení pohlaví. Jestliže jsem nebinární tak jsem člověk bez pohlaví se jménem Franta Novák.

trojAAAcko
trojAAAcko 16.04.2026, 08:00:17 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.04.2026, 07:54:42

Tak je vidět, že jste tu myšlenku ani nepochopil. 🤣 Jste dostal abstinenční příznaky od psání unikátních příspěvků na diskuzi?

trojAAAcko
trojAAAcko 16.04.2026, 07:49:28 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.04.2026, 06:23:49

Tak u nějakýho 8-10 letýho dítěte mu uděláte ještě větší guláš v hlavě. U nějakýho 15-16 už by to pochopil, že by to mělo takto říct, ale v tomto věku pochybuji, že se už ptát bude.

Buggyra 

16.04.2026, 06:29:12

Teda Muži v černém: 

Člověk je chytrej, ale lidi jsou hloupý a nebezpečný zvířata.

Preferuji tuto část z Matrixu (první díl) který pronese agent Smith:

Chtěl bych se podělit o jedno zjištění, ke kterému jsem došel za dobu, co jsem tady. Došlo mi to, když jsem se snažil zařadit váš druh, a uvědomil jsem si, že vlastně nejste savci. Každý savec na této planetě si přirozeně vytvoří rovnováhu s okolním prostředím, ale vy lidé ne. Přesunete se do nějaké oblasti a množíte se a množíte, dokud nespotřebujete všechny přírodní zdroje, a jediný způsob, jak přežít, je přesunout se do další oblasti. Existuje další organismus na této planetě, který se řídí stejným vzorcem. Víte, co to je? Virus. Lidé jsou nemoc, rakovina této planety. Vy jste mor a my jsme lék.

trojAAAcko
trojAAAcko 16.04.2026, 07:43:51 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.04.2026, 17:32:00

Domnívat se opět jedna věc a druhá je realita…

Píšete, že chápete, ale podle dalších vět je vidět, že to vůbec tak není. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 15:31:19 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.04.2026, 14:52:19

Tím pádem bych na Vašem místě popřemýšlel o lepší formulaci textů. Nicméně ikdyž máte pravdu jak lze brát zákony ze dvou hledisek tak je zásadní rozdíl jak budu uvažovat o zákonech a o tom pro koho ten zákon platí - což je vždy pro všechny, viz příklad nahoře. Můžete se ohánět s nějakým individualismem jak chcete, ale týká se Vás tak či tak. Pokud budeme uvažovat o přehození zodpovědnosti vlády na občany tak je to taky vždy kolektivní a je jedno zda jste volič či nevolič té vlády nebo individualista či nikoliv. Takže nejsem jediný kdo tady něco nepochopil. 😉

S těmi demonstracemi se zabývat už nechci, ale zkuste si to přečíst od záčátku a třeba už to taky pochopíte. 😉

Já sám se též považuji za individualistu, považuji se i za sobce (a to neskutečného), ale hraničí mi to s naivitou kdybych se utvrzoval tom, že “já ne, já muzikant”. Každý z nás je od narození součástí systému (tj. demokratické republiky) a vše co vzniká celorepublikově je kolektivní záležitost, tak jednoduché to je.

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 13:48:28 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.04.2026, 12:47:55

Já zákony neberu jako produkt kolektivismu, jsou tu i od toho, aby chránily jednotlivce.

A chránily před kým? No přece před těmi druhými takže se to týká opět všech a je to produkt kolektivismu…. Když je zákon na to, že lidi se můžou identifikovat úplně na cokoliv tak jim vzniká právo na něco. Pokud ho nevyužiji je jedna věc včetně mého názoru, ale ta druhá, že já jsem i tak ikdyby nepřímo ovlivněn i jako individualista. Když mi pak přijde dítě a řekne, že něčí rodič je výkladní skříň tak co mám pak dělat já? Pokud řeknu kritiku tak mohu být popotahován za utlačování výkladních skříní (menšiny) - přece mají na to zákon který jim dává to právo nebo řeknu, že je to normální a z podstaty věci budu lhát sám sobě, svému dítěti a půjdu i proti samotné přírodě. 😉

I demokratická společnost potřebuje mantinely, jinak by to byla anarchie.

A proti tomu někdo tady něco říká / píše? 😂

A jsem individualista, ne sobec. 🙂

No a co? Tady Vás někdo napadá za to, že jste sobec? Vidím tu jen narážku na alibismus a ještě přidám naivitu.

Co se týká demonstrací, tak toto právo máme, takže když někdo, kdokoliv chce, nechť demonstruje.

Tak potom nedává smysl ta snaha vytahovat i demonstrace a zároveň tato věta i snižuje relevantnost demonstrací, protože vlastně na to má každý právo tak můžu protestovat na jakoukoliv blbost která se mi prostě nelíbí, ale mám na to právo. Už z logiky věci aby došlo k nějaké zásadní změně (např. změna vlády) tak musí vzniknout nelegální činnost či zásadní stávka nějakého odvětví. Jasně, ať si demonstrují, já proti tomu taky nic nemám, ale pořád je to menšina a dá se polemizovat zda se to dá brát za demonstraci nebo za sraz nějaké menšiny. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 11:35:18 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.04.2026, 10:45:51

No, jenže já jsem člověk, který kolektivní vinu neuznává. Mám to holt nastavený jinak, jsem individualista. A nemyslím si, že by se individualista v kapitalismu nemohl nějak realizovat, na rozdíl od bývalýho režimu. Já jsem ty kolektivní akce tak nesnášela.

Vždyť v pořádku. To já nijak neodsuzuji. Jenže i v životě individualisty se musí uznávat kolektivní věci - zákony jsou taky pro všechny a taky bych půlku předělal a druhou zrušil. 😀Taky nedodržuji nějaké zákony a vědomě (například překračování rychlosti) a když mě pokaždé chytli tak jsem všechno odkýval a zaplatil pokutu i včetně případu kde mě ani nezměřili (a nemohli mi vlastně dát tu pokutu), ale project kolem Policie ve 190 na 110 je docela nápadné, no tak jsem jim udělal aspoň radost nějakým bonusem do výplaty. 😀 Ctím Policii a pokud můžu přispět nejen penězi z daní tak proč ne.

Daně platit musím, s tím nic nenadělám, kromě toho taky uznávám, že je například potřeba nejen po zimě opravit silnice, že je třeba hradit zdravotnictví, školství a taky státní úředníky. Ti lidi, kteří chodí demonstrovat, asi taky spokojení s vládou nejsou, ne?

Tak jasný, že platit daně se musí a taky to nějak neprožívám, ale pak když se člověk dočte jaký miliardy támhle mizí vlastně kolikrát na blbostech tak si říkám, jestli by nebylo lepší žít na stromech. Nicméně demonstrace bych moc nevytahoval. Nejen, že to je zase trošičku jiné téma a hodně obsáhlé, ale to, že se sejde (kolik, že? 200 tisíc lidí? wow) a ještě v Neděli a vlastně se nic nestalo a promluvilo pár herců - to se fakt hodně děje a mnozí to využili jako záminku pro výlet do Prahy. Projevili názor, super, v pořádku, mají na to právo a šlo se domů. Demonstrace studentů? Větší vtip bych asi ještě neslyšel. Já jsem tady ten vyšel ze školy nejpozději a asi lépe si pamatuji jak když se nemuselo sedět ve škole tak se nesedělo. Na střední jsme se spolužákem taky místo exkurze šli na dýmku (zápis ve škole a žádné přepočítávní žáků takže nám to prošlo). Myslím, že i rapotačka tady dávala videa studentů kteří to vzali po svém a prostě vyšli chlastat do ulic a to se má brát vážně a  použít jako argument? Další věc která je k zamyšlení je ta, že kolik demonstrací bylo proti Fialovi a v jakém rozsahu? A teď většina národa volila proti minulé vládě, docela pozoruhodné.

Jasně, až tu budou protesty jako v Srbsku nebo Makedonii (v Srbsku bylo i několik mrtvích před pár týdny, ale u nás v médiích žádná zmínka pokud vím) či dokonce jako stávky v UK (Spojené Království) kde zemědělci vyváželi různý bordely před ministerstva tak potom se tady můžeme bavit o nějaké relevanci. Do teď je to tak, že ten kdo tam jde tak si uleví a myslí si, že něco dělá pro změnu a druhá strana se doma u TV směje a je to vlastně win:win situace, ale změna žádná. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 11:02:08 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.04.2026, 10:01:30

Já si myslím, že tu situaci na kterou narážíte tak by se vešly i 4 páry (2 ve velké místnosti, v tich menších po jednom). Děda měl v podchodu před vchodovými dvěřmi dvě hnízda cca 2,5m od sebe v rozích a před nějakými 15 lety tam měl běžně dva páry. Ten podchod byl fakt obrovský, otevřený prostor pro vlet (nějakých 2,5m na 3m), hned asi 30 schodů a pak byly dveře do domu a u nich byly hnízda. Byla nádhera být na schodech a Vlaštovky a mladý létaly sem a tam. Bohužel mu asi z ničeho nic přestaly létat (asi 5-6 let za sebou ani jednou) tak podchod zazdil, dal druhý dveře a z podchodu udělali “spižírnu” pro jídlo s lednicí, ale hnízda tam má pořád spíše na památku. Oni jak mají dům ve svahu tak pro prarodiče (75 a 77 let) je pohodlnějí chodit z druhé strany kde mají asi jen 10 schodů.

Takže si troufnu říct, že by v té první místnosti mohly být i dvě hnízdě třeba úhlopříčně. Ono je to krásná představa to vyklidit aby měly kde hnízdit (3-4 páry), ale taky potřebujeme skladovat svoje věci - v té druhé menší místnosti má manželky mamka svoje věci pro zahradu a ještě jsem dostal nakázáno od manželky udělat udírnu. Do domu to nedám, někde dělat komplet (ikdyby malou) stavbu dělat taky nechci, protože by překážela tak jediná možnost je využít ten kumbál + nějaké skladování dřeva. Pokud by se v současném rozpoložení zahnízdily tak bych jim to nechal a udělal udírnu v té velké místnosti + 1 hnízdo a tchýni nějak politicky a korektně přesvědčím o úklidu případně o vystěhování. 😀 No, holt uvidím a během léta to zkusím nějak vymyslet.

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 10:31:20 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.04.2026, 10:12:48

takže za ni nejsem ani zodpovědná.

To vyznělo dosti alibisticky - nemyslím zle.

Pokud bychom stav státu a státní politiky měli vinit občany za jejich rozhodnutí tímto způsobem tak potom já nejsem zodpovědný za 4 roky minulé vlády, protože jsem je nevolil - proč bych pak měl platit z daní nebo na přímo jejich aktivity např. podpora Ukrajiny, dotování GD aktivit, nesmyslné neziskovky apod…? Jen ať mi teda ty peníze ta nyní opoziční vláda vrátí tím pádem. 🙂Jenže vládnoucí strana/y dělají politiku za všechny díky rozhodnutí “většiny” a docházíme k tomu, že pokud budeme hledat zodpovědnost u občanů tak je to kolektivní - můžou za to všichni ať se to líbí nebo ne. Taková je prostě demokracie.

(berte nadneseně) Jak řekl p. Kodet ve filmu Pelíšky - "To je typický …"

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 08:59:04 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.04.2026, 08:23:40

Ono ten kumbál má jakoby tři místnosti - první je vchodová (tam je ten bordel) a zabírá tak půlku celkové plochy a druhá půlka je ještě rozdělená na dvě místnosti (bez dveří) a v té jedné mají hnízdo na světle a cca půl metru od hnízda ve stejné výšce na té stejné zdi je otvor kudy můžou vletět. Ta místnost není úplně plná - jen po zemi tam mám nějaký rozebraný motory a na protější zdi jsou opřený různý vysoký věci. Takže kolem hnízda i pod ním (kromě země) nic není - spíše mě napadlo jestli jim nevadí ten bordel na protější zdi, že to pak nevyberou. Nedávno jsem tu místnost (tu s hnízdem) měřil a má asi 180cm na 2,5m a vysoká 210cm. Lepší by byly fotky, ale bohužel nejsem aktivní fotograf. 😀

Pokud letos nic nebude tak zkusím tu první (největší) místnost vyprázdnit a tam jim udělat nějaké podmínky na příští rok a možná nějaká nová generace se zahnízdí.

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 07:52:43 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 14.04.2026, 21:36:56

Když jeden vyletěl tak co si vybavuji ocas tak Vlaštovka, ale je pravda, že jsem se tolik nesoustředil. Případně tam můžu zajít znova - tak daleko to není.

Nevím jestli k nám zaletí, ani si nevybavuji, že bychom je tam měli i vloni. No ještě uvidíme, stejně do kumbálu nejdou zavřít dveře (kvůli nadbytečnému bordelu 😀) a úklid v bližší době stejně nemám v plánu.

Asi začnu nosit foťák nebo mít připravený telefon abych to mohl fotit. Jsem bohužel ten typ, že se raději koukám očima a nosím vše v hlavě než koukat do objektivu / displeye. 😀 To platí i na koncertech.

A ještě někde máme kousek od nás Špačka (ještě jsem ho neviděl), protože ten zmetek začal napodobovat naše Aratingy. O víkendu když jsme přemístili Aratingy z venkovní voliéry do domu aby šli spát tak ještě večer jsme s manželkou v intervalu tak cca 5 minut slyšeli typický řev Arating tak manželka to šla zkontrolovat a pak jen “oni normálně spí”. Včera nám volala manželky mamka co tam trvale bydlí, že při práci na zahradě slyší ty naše Aratingy tak chodí ke vchodu nás přivítat, ale nikdo nikde a začala si myslet, že jí začíná “harašit” v hlavě. 😀 Ještě o víkendu když jsem večer kouřil na zahradě tak jsem se zaposlouchal a z jednoho směru se měnili zvuky a některé nebyli přesně napodobené takže tam někde je (možná i hnízdo?). Tenhle víkend možná půjdu na “lov” když bude ččas. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 14.04.2026, 12:35:10 xxx.xxx.253.36

U nás Kosáci jsou hodně aktivní - permanentně 4-5 Kosáků na zahradě a hlavně se mi přehrabovali na hromadě zeminy kterou jsem vykopal takže samci asi hledají kde se dá aby nakrmili mladé, ale po hnízdech jsem nepátral.

Překvapilo mě, že třeba Vlaštovky se uhnízdili v rohu oken (cca v 3m výšce, jiný dům) který jsou do rušné ulice kde je velký provoz aut. Přitom u nás nad vchodovými dveřmi, nad světlem je prázdno a to jsme cca 500m dál do té samé ulice i s větším zakrytí. Druhé hnízdo máme už na pozemku (v takovým zděným “kumbále”) kde je otvor pro vlet + jsme nechali otevřený dveře a nic.

trojAAAcko
trojAAAcko 14.04.2026, 08:33:57 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.04.2026, 22:18:46

U pily jde o tzv obvodovou rychlost, tedy rychlost, jakou letí zub do materiálu. Protě počty převodu ASI jsou dost nebezpečné!!! Jiné je to u toho drásadla, tam se mi osvědčily otáčky 1.420 při kotouči 240 mm. I tady jde o obvodovou rychlost a tak třeba pro kotouč průměru 100 by to bylo pomalé, líné, nic by se neudělalo.

To máte pravdu - jde i o obvodovou rychlost. Jenže s informací rychlosti motoru a převodu se pak odvíjí i průměr kotouče. Dám příklad na naší cirkulárce v úschově - jestliže výsledný otáčky jsou cca 4300 ot/min (ot. motoru + převod) a použiji kotouč 100mm což je 2,4 menší než používáte Vy tak když vydělím otáčky stejným poměrem - 4300 : 2,4 = 1791… Takže bud mít o něco větší obvodou rychlost,  tudíž v mém případě dal použít i 80mm kotouč - 4300 : 3 = 1433, takže potom bych to měl vlastně identické vůči Vám (co se týče obvodové rychlosti) a jednalo se jen o výměnu kotouče. A ještě jedna malá vsuvka - u cirkulárky (u drásačky nás to tolik nezajímá) závisí i na kroutícím momentu, zvýšení otáček převodem → menší kroutící moment a obráceně což se pak může projevit např. na zakousnutí pily při suku ve dřevě.

Ano, nevypaltí se to, když někdo vydělává víc. jenže on ty přířezy musí sbít, já je mám hotové. Musí je zadrátkovat, mě se u asi 80% podaří drátky zachovat, jen se musí vypnout.

Vždy záleží co si každý do výpočtu zahrne. Já vždy porovnávám hodnotu produktu (cena + poštovné) ku materiálu co musím dokoupit, co spotřebuji a vynechávám svoji práci. Přihlížím i ke skutečnosti, že ode mě je to “zakázková” výroba takže můžu docílit lepším / více vyhovujícím parametrům mých potřeb (menší rozměry, větší výkon, ….). Jestliže bych samovýrobou produktu byl schopen být efektivnější (oproti koupenému) - udělat nějakou činnost např. ikdyby “jen” o 20% rychleji stejné kvality a nejedná se o jednorázovou činnost - bude se můj produkt samovýroby běžně používat tak si ušetřím čas (i třeba náročnost) i do budoucna tak nemám problém na samovýrobě připlatit nějaké tisíce, protože se to vrátí na čase. Ušetření času do budoucna je vždy výhodné a hlavně neocenitelná věc. Jenže rozhodování je vždy individuální a závisí i na dostupnosti “bordelu” doma. Hypoteticky kdyby návrh s drásačkou ve stylu cirkulárky (/ srovnávací desky) Vám zvýšil efektivitu například o 20% a ta práce by Vám netrvala 17h, ale cca 13,5h tak si svoji “hodinovku” ještě zvýšíte a jako bonus stihnete toho více. Pokud by předělávka trvala 6h tak za dva roky Váš investovaný čas se vrátí.

Nicméně jsem opět navedl téma mimo včelařství. Případně se omlouvám (všem komu to vadilo) a Tome děkuji za diskuzi a vysvětlení.

trojAAAcko
trojAAAcko 13.04.2026, 14:44:00 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.04.2026, 14:29:21

Jenže co se dá ještě na kameře s Wifi vyvíjet / měnit? Maximálně je více rozšířenější kamery podporující 4K jenže ne každý má vůbec monitor s 4K rozlišením takže pro velkou část lidi je to k ničemu, protože 4K si nezobrazí plnou kvalitu na FHD. Takže kamery se na trhu tolik nemění na rozdíl od jiný techniky (PC, telefony, …). Kamera s AI kravinou Vám je do budky taky zbytečná.

Nejvíc co se tak mohlo změnit za tich půl roku (či 2-3 roky) je cena tich kamer.

trojAAAcko
trojAAAcko 13.04.2026, 12:21:17 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 09.04.2026, 22:22:30

Děkuji za vysvětlení.

Jinak s tím výpočtem jsem to potom pochopil (trojAAAcko 09.04.2026, 15:12:37), ale i tak děkuji za ověření. Nicméně úspora 48 tun celorepublikově a za rok přijde “málo”. Netvrdím, že taková úspora je zbytečná - žádná není a každá sebemenší činnost pro znovu využití jakékoliv materiálu je super. V tom si myslím, že se v tomto ohledu shodneme. Samozřejmě, kdyby to udělalo více odvětví (ne jen ve včelařství) tak se rychle dostaneme na nějakou tisícovku tun dřeva což udělá nějaký menší les.

S tím drásáním chápu, že se to musí situačně dělat ručně podle potřeby, ale i tak si myslím, že provedení v principu cirkulárky (drásačka vyčnívající z desky) by měla své využití taky. Když se vynechají přídavky jako centrovací / vodící lišty a nechá se prázdná deska tak by se to dalo podélně i svisle (kolmo) přejíždět včetně “zaoblení” rohů.

Tom50 09.04.2026, 08:12:35

Ke zhotovení drásačky stačí motůrek ze staré vyřazené vířivé pračky, trochu umu a lze použít nějaký starý stůl, skříňku, cokoliv. Jistě by to šlo po sundání krytu upnout do brusky místo brusného kotouče. Ovšem takto už dnešní mladí neuvažují, ekologie a ochrany přírody plné huby, ale tohle akceptovat nechtějí.

Takových praček bylo na manželky domu několik tak jsem ty motory vyndaval včetně vypínačů apod.. a jeden měl dokonce dřevěnou řemenici ze soustruhu - ten tam byl, ale původní majitel bohužel řekl, že to není předmětem prodeje a že si ho odveze. Nicméně takový motor se dá vyndat opravdu odkudkoliv - já pro starý kompresor použil motor z čerpadla pro vodárnu (myslím, že jsem Vám to historicky posílal). U těch mladých (mé generace) jestli spíš není problém v uvažování, ale v tom, že je něco pracného nebo “složitého”, ale taky záleží kdo si do toho co započítá. Taky občas narazím na situaci kde když si započítám energii, spotřební materiál (přestože některý doma mám - zadarmo) tak mi vyjde dráž si to doma vyrábět než si to někde koupit. Teď mám rozdělanou elektrickou kátrovačku a moje investice bude cca 2 500 Kč (elektrody, kotouče, elektrika, …) a to už doma 90% materiálu mám - vyndaný motory, konstrukce (starý litinový rozvody vytápění) a nový (který bych eventuálně koupil) stojí cca 7-8 tisíc takže úspora je znát, ale kdybych neměl třeba motor pro otáčení tak se rychle přiblížím k hranici kdy se to prostě (a bohužel) nevyplatí.

Podívejte se na fotky v mém článku tady na CHZ jaké mám rámky pro med.

Asi 2-3 týdny zpátky jsem projížděl články na CHZ (primárně ptactvo / plazi), ale četl jsem nějaký i ze včlařství takže jsem již na fotky rámků koukal.

Možná byste měl začít uvažovat o vlastním včelaření.

To určitě ne a z několika důvodů. Hlavní je, že jsem tak časově zaneprázdněn, že bych to nedal - sotva stíhám svůj současný chov + manželky ptactvo, ještě rozdělaná rekonstrukce. O víkendu mě čeká tahání přívodního kabelu, do toho mám ještě na seznamu nějaké opravy aut atd… Jediný čas mám tak paradoxně v zaměstnání. 😀

Ještě pro Martin83:

V sobotu kdy jsem dělal na kátrovačce tak jsem si všimnul, že tam máme do úschovy od známých cirkulárku tak jsem se schválně podíval tak motor má 2870 ot./min a převod (neměřil přesně) cca 1,5:1 takže taky zpřevodovaná na zvýšení otáček cca o 50%. Nevím jaký otáčky má motor u Toma, ale v mém případě by stačilo (pokud by se nechala pilová hřídel) změnit řemenici na motoru a udělat převod 1:2 a mělo by to být v pohodě, nějakých 1435 ot/min je relativně komfortní rychlost.

trojAAAcko
trojAAAcko 09.04.2026, 15:41:28 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 09.04.2026, 15:13:24

Chápu Vaši myšlenku a snad každý kdo by do toho šel tak by buď hřídel pily vyndal a udělal to na přímo (jak to má Tom50, jen “vzhůru nohama”) nebo se změní převod, protože klasický cirkulárky měly (aspoň ty co jsem viděl já) na hřídeli motoru větší řemenici než je na ose pily a tím se zvýšily otáčky. Jenže otáčky motorů jsou běžně buď to 1420 ot/min nebo 2840 ot./m (záleží na typu a počtu pólů) “fixně daný”, ale ty starší motory třeba od Mez měly takové hodnoty. Nicméně aby se člověk netrápil nějakým frekvenčním měničem, stačí kolikrát změnit převod řemenicí které tolik nestojí.

Nicméně považuji menší riziko “nakopnutí” někde na “srovnávací desce” kde se můžu zapřít vahou těla a případě si předtím pevně nastavit výšku drásačky tak aby minimálně vyčnívala z desky (popřípadě použít šmirgl - brusný papír) než když budu držet rámek v ruce a na tich samých otáčkách motoru to dělat ručně. 

trojAAAcko
trojAAAcko 09.04.2026, 15:12:37 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 09.04.2026, 13:41:58

Asi dobrý, možná jsem to už pochopil ten výpočet. Na kilo dřeva je cca 13,5 přířezů a pak vyjde celková hmotnost.

Omlouvám se.