»
Odpověď na příspěvek uživatele
Tom50 z 09.04.2026, 22:22:30
Děkuji za vysvětlení.
Jinak s tím výpočtem jsem to potom pochopil (trojAAAcko 09.04.2026, 15:12:37), ale i tak děkuji za ověření. Nicméně úspora 48 tun celorepublikově a za rok přijde “málo”. Netvrdím, že taková úspora je zbytečná - žádná není a každá sebemenší činnost pro znovu využití jakékoliv materiálu je super. V tom si myslím, že se v tomto ohledu shodneme. Samozřejmě, kdyby to udělalo více odvětví (ne jen ve včelařství) tak se rychle dostaneme na nějakou tisícovku tun dřeva což udělá nějaký menší les.
S tím drásáním chápu, že se to musí situačně dělat ručně podle potřeby, ale i tak si myslím, že provedení v principu cirkulárky (drásačka vyčnívající z desky) by měla své využití taky. Když se vynechají přídavky jako centrovací / vodící lišty a nechá se prázdná deska tak by se to dalo podélně i svisle (kolmo) přejíždět včetně “zaoblení” rohů.
Tom50 09.04.2026, 08:12:35
Ke zhotovení drásačky stačí motůrek ze staré vyřazené vířivé pračky, trochu umu a lze použít nějaký starý stůl, skříňku, cokoliv. Jistě by to šlo po sundání krytu upnout do brusky místo brusného kotouče. Ovšem takto už dnešní mladí neuvažují, ekologie a ochrany přírody plné huby, ale tohle akceptovat nechtějí.
Takových praček bylo na manželky domu několik tak jsem ty motory vyndaval včetně vypínačů apod.. a jeden měl dokonce dřevěnou řemenici ze soustruhu - ten tam byl, ale původní majitel bohužel řekl, že to není předmětem prodeje a že si ho odveze. Nicméně takový motor se dá vyndat opravdu odkudkoliv - já pro starý kompresor použil motor z čerpadla pro vodárnu (myslím, že jsem Vám to historicky posílal). U těch mladých (mé generace) jestli spíš není problém v uvažování, ale v tom, že je něco pracného nebo “složitého”, ale taky záleží kdo si do toho co započítá. Taky občas narazím na situaci kde když si započítám energii, spotřební materiál (přestože některý doma mám - zadarmo) tak mi vyjde dráž si to doma vyrábět než si to někde koupit. Teď mám rozdělanou elektrickou kátrovačku a moje investice bude cca 2 500 Kč (elektrody, kotouče, elektrika, …) a to už doma 90% materiálu mám - vyndaný motory, konstrukce (starý litinový rozvody vytápění) a nový (který bych eventuálně koupil) stojí cca 7-8 tisíc takže úspora je znát, ale kdybych neměl třeba motor pro otáčení tak se rychle přiblížím k hranici kdy se to prostě (a bohužel) nevyplatí.
Podívejte se na fotky v mém článku tady na CHZ jaké mám rámky pro med.
Asi 2-3 týdny zpátky jsem projížděl články na CHZ (primárně ptactvo / plazi), ale četl jsem nějaký i ze včlařství takže jsem již na fotky rámků koukal.
Možná byste měl začít uvažovat o vlastním včelaření.
To určitě ne a z několika důvodů. Hlavní je, že jsem tak časově zaneprázdněn, že bych to nedal - sotva stíhám svůj současný chov + manželky ptactvo, ještě rozdělaná rekonstrukce. O víkendu mě čeká tahání přívodního kabelu, do toho mám ještě na seznamu nějaké opravy aut atd… Jediný čas mám tak paradoxně v zaměstnání. 😀
Ještě pro Martin83:
V sobotu kdy jsem dělal na kátrovačce tak jsem si všimnul, že tam máme do úschovy od známých cirkulárku tak jsem se schválně podíval tak motor má 2870 ot./min a převod (neměřil přesně) cca 1,5:1 takže taky zpřevodovaná na zvýšení otáček cca o 50%. Nevím jaký otáčky má motor u Toma, ale v mém případě by stačilo (pokud by se nechala pilová hřídel) změnit řemenici na motoru a udělat převod 1:2 a mělo by to být v pohodě, nějakých 1435 ot/min je relativně komfortní rychlost.