Napadlo mě a dávám ostatním k zamyšlení můj “nápad”, proč drápák přijímají (možná jen letos) ochotněji než mezistěnu. Drápák totiž mnohem víc připomíná jejich pořirozenou obměnu díla, M je pro ně nepřirozená. A také, nikdy není drápák odrásaný po celé ploše, ale jen asi 50-60% plochy plástu, často i mnohem méně. Zbytek mají bez práce hotový a možná proto je to pro ně výhodné.
Váš nápad (domněnka) s porovnáním drapáku a mezistěny určitě dává smysl - méně práce. Každopádně nemá na to vliv (výběr mezistěny / drapáku) třeba i síla včelstva? Vůbec netuším jak se určuje silné včelstvo, ale obecně (pro mě nevčelaře s nulovou znalostí 😀) nedalo by se to ověřit resp. zahrnout do testování / sledování i síla včelstva? Moje myšlenka je taková, že pokud je včelstvo slabší nebo jinak není v plné síle tak preferuje drapák (méně práce) než se nadměrně vysilovat s mezistěnou? Jestliže by se dala mezistěna pro slabší včelstvo a přidá se i ta práce - neovlivní to následně i stav včelstva průběhu roku (úhyny, aktivita, … a nevím co ještě)? Chápu, že zrovna toto je komplikované vysledovat a nějak “dokázat”, že stav včelstva v průběhu roce se ovlivnilo použitím mezistěny místo drapáku, ale možná by to stálo za to sledovat i následek.
Nicméně bych se chtěl trošku pozastavit u jedné části, protože ta mi vůbec nedává smysl - možná někomu ano, ale já se v tom opravdu ztratil.
Drápák, i kdyby spolehlivě a dobře fungoval jen ten první v jívách, tedy jediný na každé včelstvo, tak by se ušetřilo ročně asi 650.000 přířezů. Protože mezistěn na nejpoužívanější míru 24 je do kila (profesionální průmyslové výroby) asi 13 a půl, pak by se ušetřilo ročně 650.000 : 13,5 = 48.000 kg mezistěn, tedy 48 tun!!!
Pokud se dělí dvě čísla jiných jednotek (v tomto případě přířez a kilogramy) tak výsledek je potom první jednotka na 1 druhé jednotky. Takže jste jen spočítal 48 tisíc přířezů (P) na kg (48 000 P/kg - což samo o sobě je zvláštní údaj). Když budu počítat svoji průměrnou rychlost - pojedu autem a ujedu 90km za 1,5h, tak jsem jel průměrnou rychlostí 60km/h. Další co mi přijde zvláštní je i ten Váš samotný výsledek - 48 tun. To myslíte v rámci ČR nebo jen na jeden úl, stanoviště? Hodnota 48 tun na ČR mi přijde extrémně málo a třeba na jeden úl zase až moc. Podle mě by to chtělo asi přepočítat. Takže buď mi něco uniká a nepochopil jsem nebo je tam chyba. Jediný způsob jak se “dokáži” nějak dopočítat aby mi to dávalo smysl tak by to bylo takhle - jestli jedna mezistěna míry 24 = 1 přířez tak 650 tisíc roznásobit 13,5 (kg) takže by Vám vyšlo 8 775 tisíc kg (8 775 tun - v rámci ČR to považuji za reálnou hodnotu).
Ke zhotovení drásačky stačí motůrek ze staré vyřazené vířivé pračky, trochu umu a lze použít nějaký starý stůl, skříňku, cokoliv. Jistě by to šlo po sundání krytu upnout do brusky místo brusného kotouče.
Prohlížel jsem si ty fotky a napadnul mě menší “zlepšovák”, ale nevím jestli Vás to taky napadlo a nechtěl jste se s tím zabývat, ale nebylo lepší to udělat ve stylu srovnávací brusky v principu cirkulárky? Místo pily by se tam dala ta drásačka (zespoda jako u cirkulárky) skrz desku a zeshora by se jen přejíždělo rámem než to dělat ručně ve vzduchu. Jestli předělat cirkulárku nebo udělat “novou” z nějaké stolu do kterého by se vyřízla díra pro drásačku by už záviselo na každém a jeho možnostech samozřejmě. Ono na tich fotkách rámků je vidět jak už tam není pravý úhel od toho ručního drásání - to neberte jako kritiku, ale ručně ve vzduchu se kolikrát i nechtěně se některé části vezmou více než by bylo potřeba. Nějakou srovnávačkou bylo podle mě bylo o něco “preciznější” a přesnější podle potřeby.