Aktuálně: 2 383 inzerátů291 081 diskuzních příspěvků21 110 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 07.04.2026, 11:45:43 xxx.xxx.253.36

Tak jsem přes Velikonoce byl u prarodičů a už jim pomalu vylézá Meruňka, Jabloň i Třešeň (ta letos rozkvete asi celá oproti posledních 5 let).

U nás probíhala zas velká akce přesazování a zasazování nových druhů a když jsem v neděli si kopal svoji část zahrady tak sem tam už zahlédl včely jak u nás lezou. Koukal jsem tak jeden úl je vzdušně cca 300m od nás. Nicméně by mě zajímalo jak včely reagují / létají na toto:

1. Bílý Šeřík (ten teprve budeme zasazovat)

2. Josta (kříženec Černého rybízu a Angreštu - budeme zasazovat)

3. Vinná réva - jedna tam je, ale už stará a tu budu likvidovat a dávat svoji (zelenou a růžovou)

4. Vrba - tu budu přesouvat, ale je vůbec pro včely zajímavá?

trojAAAcko
trojAAAcko 02.04.2026, 15:24:34 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.04.2026, 14:45:44

Já používám jenom ChatGPT (programování a jiné věci), musí se hodně usměrnit a hlavně správně a přesně nadefinovat výstup. Jinak právě dojde k tomu, že buď dává omáčku kolem nebo se zacyklí (už se mi stalo) a nedá tu odpověď kterou člověk chce.

Když si dělám nějaký VBA script pro excel tak mi je schopen docela slušně pak kód přepsat a zrychlit. U MS Accessu je to už horší, ale při AI úpravách jsem se párkrát něco i naučil (že se jedna věc dá napsat několika způsoby) jenže taky se stalo i to, že mi kód upravil nešťastně, že by mi to nefungovalo. Proto i upravené skripty si kontroluju než to vložím. 😀 Jenže většinou ta nefunkčnost je způsobená tím, že AI nezná celou funkcionalitu scriptu když už to mám hotové.

Třeba v Accessu dělám s velkými databázemi a potřebuji si propočítávat kombinace. Jeden script na milión kombinací běžel přes hodinu, ale po menší úpravě od AI už mám za hodinu několik miliard kombinací včetně zapsaných v DT a exportu do Excelu. Což je sakra rozdíl.

trojAAAcko
trojAAAcko 31.03.2026, 08:47:24 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.03.2026, 08:40:17

Tak já nepíšu, že bychom se na to měli spoléhat - proto jsem tam napsal “snad”. Jenže pokud došlo k odchytu → tak odchytovka, která se zvířaty zabývá běžně už by to poznat mohla. Teoreticky samozřejmě.

trojAAAcko
trojAAAcko 31.03.2026, 08:27:57 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 31.03.2026, 08:21:04

já bych to nenazvala agresivitou, to zvíře je vyděšený, zmatený, netuší, je připraveno preventivně bojovat o svůj život.

Což je ta příčina té agresivity, kterou jsem poukázal na té Zmiji Obecné. Les kde má možnost se vyhřát na kameni nebo “uvízlá” na studené podlaze na chodbě → “najít jí někde na chodbě v bytovce tak bych se jí bál i já”. A to jsem už docela zvyklý na manipulaci jedáků, ale na toto bych asi raději volal odchytovku.

Otázkou je, zda se ta žena sama snažila o kontakt, nebo šlo o blbou náhodu

To každopádně.

trojAAAcko
trojAAAcko 31.03.2026, 08:18:09 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.03.2026, 07:53:40

Snad rozeznají vlka od psa. Spíše mi přijde úsměvné věta “Pak že na člověka nejdou.” v příspěvku.

Jakékoliv takové zvíře ve městě bude prostě agresivní a je jedno o jaké se jedná. I naše Zmije Obecná když se projde kolem ní v lese tak nebude jen tak útočit a ani si jí třeba nevšimneme, ale najít jí někde na chodbě v bytovce tak bych se jí bál i já.

Je minimálně naivní si myslet, že si vlk bude procházet městem a trsat na Bee Gees jako Marty v Madagaskaru. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 30.03.2026, 10:42:23 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 28.03.2026, 14:45:37

Měl bych dva dotazy.

1.

A nyní jde o to, zda a kam bude nový odd odvezen a nebo ponechán na stejném stanovišti. Když se odveze aspoň kilometr, stačí přiklepnout včely z jednoho plodového rámku s otevřeným plodem, u odd ponechaném na místě je potřeba přiklepnutí včel ze dvou rámků.

Kdybych to nečetl a dostal otázku z kolika rámku mám sklepnou včel tak bych to řekl obráceně (1 rámek na stejné stanoviště, 2 rámky na jiné stanoviště). Napadnul mě jen jeden důvod a snad to dává smysl - prosím o upřesnění.

Níže této citace píšete způsob jak včely “přenastavit” na nový úl pomocí blokace česna a to je tím důvodem? V případě nového stanoviště si všimne nového okolí a “přenastavení” na nový úl je více méně 100%, ale zatímco u oddělku který zůstane na stejném stanovišti nedostane takový impuls si zapamatovat změnu a bude se vracet do původního úlu? Jednoduše bude reagovat ve stylu Šafránkové v Vesničko má středisková - “Já se spletla”. Jestliže přenastavení na nový úl ve stejném stanovišti je třeba plácnu 50%, tak se musí setřást ze dvou rámků tak aby na oddělku bylo co nejvíce včel (a zároveň aby se likvidačně neovlivnil ten původní) a došlo ke splnění nějakému minimu včel v oddělku aby byl celý proces úspěšný?

2.

Ovšem nejlepší a doporučené je tvořit oddělek těsně před večerem a nebo pozdě odpoledne.

Stejné a ještě horší je dělat odd ze zjara léčených včelstev kyselinou s poškozenými včelami a nebo plodem, vychovaným kyselinou přizabitými včelami.

Pokud nejsem nějak až moc mimo tak teď je +- ideální období dělat oddělek, ale nemělo by se to dělat i při nějaké minimální teplotě → nějak se přizpůsobit počasí takže vybrat nějaký teplý den? Ono mi stačilo o víkendu když jsem kopal na zahradě tak přes den to šlo, ale večer (cca 1-1,5h před západem) bylo už chladno a Slunce už nehřálo. Člověk si může vzít bundu, ale u tvoření oddělku nemůže nízká teplota negativně ovlivnit budoucnost včelstva?

trojAAAcko
trojAAAcko 30.03.2026, 07:44:44 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 29.03.2026, 23:33:15

Natrix maura - Užovka Maurská

Řekl bych, že pán myslel tím “hemží”, že je tam tich hadů hodně. Ne tím, že je to rozmanité druhy jako jiné lokace. Ono celkově Evropa a více méně i sever Afriky je takový “nezáživný”.

trojAAAcko
trojAAAcko 27.03.2026, 09:34:48 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 27.03.2026, 09:30:39

A kdy k němu půjdete? Klidně se nabídnu, že Vám to připomenu.

Já jsem to nikde nečetl ani po včerejší diskuzi zde jsem to nehledal, ale podle tich tabule co má můj praktik v čekárně s intervaly očkování jsem to tak vyhodnotil, že je to povinné. Ty dobrovolné intervaly na očkování má na nástěnce (vč. ceny).

trojAAAcko
trojAAAcko 27.03.2026, 08:40:17 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.03.2026, 08:30:58

A stejně jste zareagoval. 🤣 Co tam máte dál?

trojAAAcko
trojAAAcko 27.03.2026, 08:04:53 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.03.2026, 07:17:41

Mně teda přijde zbytečné aby popadali lidi v nemocnici třeba na žloutenku kvůli někomu kdo si zlomil nohu (pro otevřenou zlomeninu je potřeba hospitalizovat) při pádu ze stolu když chlastal na doma rodinné oslavě. Jinak nemocnice je místo kde se lidi léčí a během toho procesu je jejich organismus náchylný na mnoho věcí - resp. nemocí a jejich plný pavilony a ani doktoři se nedokážou stoprocentně dezinfikovat. Když dokáže padnout čtvrt firmy kvůli dítěti jednoho zaměstnance který to do té firmy přinese tak co potom v měřítku nemocnice? 

Ale jo, je to hrozný omezování svobody, ale až pak popadá nespočet lidí na nezodpovědnost jednotlivců, kdo Vám pak bude vydělávat na důchod abyste si mohl dopřávat Braníčka ve slevě (či dokonce bez slevy)? S tím, že takové běžné očkování (žloutenka, klíšťovka, běžná chřipka, …) už považuji za dostatečně bezpečné narozdíl od očkování na Covid.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 15:28:02 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 15:12:06

A mě se to číst docela chtělo. 😀 A dalo se přečíst. 

Já do politiky (nebo být nějak spjatý) nechci takže tak. Každý strůjcem svého štěstí a pokud někdo považuje za nutnost se preventivně očkovat (ikdyž by reálně nemusel) tak je jeho věc. Já když to považuji za zbytečnost tak se prostě neočkuji a je to vyřešený. 😀 já jen chtěl trošku otestovat jak dlouho vydržíte odpovídat na takové otázky a vydržíte déle než manželka, ale je pravda, že ona už ví, že jí to dělám naschvál, ale i tak bych řekl, že by skončila někde tady

trojAAAcko 26.03.2026, 11:15:59

Není to obdobně jako si dávat každý druhý den Ibalgin, protože mám migrénu?

😀 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 14:41:44 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 12:42:42

Jestliže se ten mechanismus dobře trénuje na různých dávkách a během roka jsme vystavování různým situacím (změny počasí, styk s lidmi v práci, …). Tak tím pádem je z principu očkování zbytečné ne?

Když už je tělo adaptabilní a přizpůsobuje se co nejlépe v reálném čase, nepřidává to na hodnotě zbytečnosti než užitečnosti očkování?

Pokud už člověk takové tělo adaptivní nemá a je nutnost očkování tak se teoreticky nemůže dostat do stavu kdy očkování potřebovat nebude (tělo nelze natrénovat), ale to není důvod to dávat na počkání všem. 

Potom bychom se mohli bavit o jistém placebo.

A v případě, že se tělo nesetká ani s tou chřipkou ani s očkováním, neztratí se pak ta schopnost adaptace?

Na to máme přece tu databanku a zpětným vyhodnocováním mechanismu by mělo dojít k jeho uložením ne? Pak následným “zbytečným” očkováním můžu vyhodnocovací algoritmus rozhodit a už nemusí reagovat tak jako předtím (lépe i hůř samozřejmě). V tu chvíli proč se nechat očkovat když to může být horší a aktuální stav kdy marodím třeba jednou za 5-10 let je pro mě dostačující? Jaká je pravděpodobnost, že se to ještě zlepší a budu marodit jednou za 10-20 let?

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 13:18:33 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 26.03.2026, 12:59:14

A jaká, že propaganda je ta pravdivá? Omlouvám se, ale nějak mi to vypadlo z hlavy. 🤣

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 12:09:13 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 11:49:36

Tělo má vnitřní mechanismy, jakými kontroluje, zda ty protilátky stačí.

A nebudou se ty mechanismy upravovat na základě historických zkušeností? → protilátek bude méně než bude potřeba.

zvládne jejich výrobu podle požadavků imunitního systému škálovat.

To je hezké, ale sama píšete, že tam jsou mechanismy které tomu budou určovat jak moc jich má tělo škálovat. Bude to potom stačit?

Jak jste psala výše:

Dále že máte protilátky na loňskou chřipku, ještě neznamená, že máte protilátky i na tu letošní, to je známý fakt.

To ano, to je mi známo, ale v případě každoročního očkování se neztratí z nějaké části tímto i schopnost adaptace která je taky potřeba?

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 11:36:50 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 11:28:27

Je vidět, že jste systém očkování pochopil nesprávně. My tělu při očkování neDODÁVÁME protilátky. My tělo vystavíme při očkování látce, která simuluje infekci, a přimějeme tělo vyrábět proti této infekci vlastní protilátky. Tedy my tělo neoslabujeme dodáním hotových protilátek, naopak posilujeme jeho schopnost ty protilátky vyrábět, protože za prvé mu na ně dáme návod, za druhé se “projedou” ty dráhy potřebné pro tu výrobu, tj. pokud se pak tělo s infekcí setká, je pro něj výroba protilátek naopak daleko snazší, umí jich vyrobit více za kratší dobu atd.

To vím jak to funguje a, že se nedodává už “hotová protilátka” - to jen byla špatně zformulované ode mě… Jasný, chápu pro tu databázi, jenže pořád - tělo si navykne na menší dávky, ale až to přijde “na ostro” tak nemusí (ne, že nebude) být tělo schopné vytvářet dostatek protilátek při onemocnění, protože vždy dostalo jen malé dávky a navyklo si.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 11:15:59 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 10:41:52

Pokud aktivujete imunitní systém, který už má protilátky, aby začal vyrábět tytéž protilátky, tak se stane…nic. 🙂 Maximálně trocha té únavy, protože “boj s infekcí" je pro tělo náročný.

To je právě ono, proč, ale to tělo takhle zatěžovat navíc? Pokud vím tak tělo se protilátek zbavuje pokud jich má až moc a to je další zátěž - zbytečná. Tělo není odkladiště kam můžeme dávat neomezeně všechny možný látky.

Nicméně ještě jedna moje teoretika. Pokud budeme pravidelně dodávat protilátky tělu, neztratí tělo vlastnost (aspoň části) si vytvářet pak následně svoje vlastní protilátky když se ten imunitní systém zaktivuje když už bude reálně nemocné? Není to obdobně jako si dávat každý druhý den Ibalgin, protože mám migrénu?

Takže za mě je nejlepší (i logičtější) postup, že na samém začátku by měly být testy které jsou mnohdy levnější než samotné očkování, potom případné očkování než to píchat každému kdo projeví zájem a být rádi, že máme takové možnosti. Ty možnosti jsou super - to ano, ale občas mi to od některých přijde nezodpovědné jak s tím nakládají. Prostě mají možnost tak jí přece musí využít, ale to je každého věc. 😀 Já raději nechám svoji dávku pro někoho kdo jí může reálně potřebovat. Jak by napsala Jana - “mysli globálně, jednej lokálně”.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 10:34:40 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.03.2026, 09:59:16

Proti covidu jesem se nechala očkovat jenom proto, abych mohla do hospody na kvíz

Mně nevadilo chlastat doma 😀 a jak nemám potřebu někam chodit tak mi izolace nevadila a stejně jsem hodně času trávil v práci. Nejhorší bylo to období kdy se mluvilo o zákazu, že do práce nebudou smět ti co nebudou očkovaní (v Rakousku to myslím bylo) - toho jsem se zděsil. Hodně jsem váhal zda by v takovým případě se nechal vyhodit nebo se šel očkovat. 😀

Klíšťovku mám, abych udělala radost svému obvodnímu lékaři.

Nápodobně, ale klíště bylo “naštěstí” rychlejší a očkovat jsem se pak nemusel díky testům z nemocnice.

A samozřejmě tetanus - pohybuji se kolem koní a hrabu se v hlíně - tady mi to dává smysl.

A není tetanus povinný pro všechny?

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 10:27:30 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 09:50:32

Asi necháme přirovnávání k automotivu 😀, ale tu myšlenku chápu - práce, čas apod… jenže mi to nesedí s tím na co jsem chtěl poukázat já. Jasně, že když už vyndám ten filtr tak ho rovnou vyměním - to samé i u oleje, ale nic špatného se s tím nestane (základní hygiena - čištění zubů, umytí, …). Pokud, ale přeliju olej ("očkování, přestože mám protilátky") tak co se může stát? Písty začnou brát olej do směsi, více se bude motor zanášet a když to neodnese motor tak exhaust už určitě - lambda sondy, EGR, katalyzátor a u novějších aut vychytávky jako NoX senzory apod… a to nejsou levný a jednoduché opravy. Mně ten NoX senzor čeká na mým autě a vůbec se mi do toho nechce.

Prostě se nezbavím myšlenky, že i přes aktuálnost protilátek v těle mi očkování nemůže uškodit. Nemusí, ale riskovat svoje zdravý které si myslím, že mám dobré kvůli prevenci, protože jsou na to dotace - ne díky. 😀Z ekonomického hlediska - testy tolik nestojí a klíšťovka pokud se nemýlím stojí asi tisícovku - už si nepamatuju. Proč nedát třeba dvě stovky za testy a zjistit, že je mám a ušetřím 800. Když zjistím, že protilátky nemám tak mě to bude stát dohromady 1200, jenže ty dvě stovky se v tom už ztratí. I ten můj praktik (a vlastně každý) může říct něco ve stylu “udělejte si testy a přineste mi je - pak se rozhodneme jestli to má smysl” a lepší než to rvát do každého za každou cenu. 😀 Jenže takovou větu jsem od něj ještě neslyšel.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 09:33:12 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 09:08:27

Jestli ono to nebude tím, že očkování je dotované, zatímco odběry krve na protilátky dotované nejsou

Jak tam funguje dotování fakt nevím, protože mě se to tolik netýká a nezajímám se. Takže asi tak no.

Prostě očkování pokryje spolehlivě i ty s protilátkami i ty bez protilátek, proto je jednodušší pro společnost podporovat očkování než testy.

To chápu, že je to jednodušší, ale nevidím důvod proč pumpovat protilátky do člověka který je již má třeba přírodně a neví o tom. Nejdříve by měla proběhnout nějaká analýza aby se ověřila smysluplnost. Nicméně by mohlo dojít k nějaké úspoře vakcín pro ty, kteří to opravdu potřebují. Myslím si a považuji to za zbytečné namáhání organismu které podle mě může způsobit zhoršení zdravotního stavu než kdyby si ten daný člověk nenechal dát to očkování. Dám možná nepřesný příklad, ale taky do motorou neleju olej nad rysku “max” ve smyslu prevence, protože když mi uniká olej tak se to časem dorovná, ale mám o starost méně - aby dřív nekleknul ten motor kvůli tomu.

Zkusím něco o tom pogooglit jestli je na tom něco pravdy co se týče zhoršení zdr. stavu kvůli “zbytečnému” očkování.

trojAAAcko
trojAAAcko 26.03.2026, 09:02:26 xxx.xxx.253.36

Jako očkování by si měl zvážit každý podle sebe jako psala Sarah, ale mě na tom zaráží jedna věc. Nevím tedy jestli to dělá každý praktik, ale ten můj (trošku “zarytý” na očkování) se mě pořád ptá nebo spíš ptal (zezačátku trochu nutil) na chřipku, klíšťovku, … a nějak jsem mu nemohl vysvětlit, že na chřipku / covid nechci, protože já běžně nemarodím - jednou tak za 4 roky se mi udělá na dva dny blbě - první příznaky, druhý se necitím na 100% a třetí jsem v normálu. Během covidu jsem měl všechny testy negativní (v zaměstnání každý den testy - všichni pamatujeme). Před několika lety jsem měl borelku tak jsem řekl, že si tu klíšťovku nechám dát - rok před tím jsem na nejmenovaném festivalu měl za 4 dny 27 klíšťat. Jenže k flegmatismu jsem to odkládal a odkládal a nejdnou jsem měl jedno klíšťě ze zahrady a dva týdny na to hrozný stavy. Tak jsem šel na odběr a zjistili mi, že encefalitidu nemám (ačkoliv příznaky seděly), ale z testů zjistili, že mám protilátky který “bych neměl mít” když nejsem očkovaný. Pak zpětně jsem přemýšlel, že i takový očkování by bylo vlastně zbytečný (i praktik mi to pak řekl). Jako kdybych se nechal očkovat na klíšťovku tak by se asi nic nestalo - tělo by si poradilo, ale stejně riskovat, že si tím třeba udělám negativně něco se svým tělem když to není potřeba - ne děkuji. 

Takže pointa je ta, že se propaguje očkování, ale pak praktik (aspoň ten můj) by mi ani neodebral krev aby se ujistil, že ty protilátky opravdu nemám a má to potom i smysl. Prostě by to do mě vrazil a vůbec by ho to nezajímalo.

Jinak u mě Ibalgin / Paralen / … dokud to není fakt těžká kocovina tak většinou se jen napiju vody a jdu něco dělat a “rozchodím to” nebo mě vyprostí Kozlík jedenáctka ke snídani. 😀 Nejsem žádný anti-vaxer, chápu, že je spoustu lidí kteří tu imunitu prostě nemá a to očkování potřebují takže v pořádku (je blbost umřít na chřipku jen kvůli odporu z očkování), ale když já nemusím a nepotřebuji tak prostě ne no. 😀