Aktuálně: 1 888 inzerátů281 749 diskuzních příspěvků20 119 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 11.01.2025, 23:49:42 xxx.xxx.110.193

Jenomže to není náš případ. My potřebujeme měřit UVA i UVB v teráriu ve zcela konkrétních číslech. Pokud takovou potřebu uznáme, bude nám měření UVI celkem nanic páč fakticky vyzařované spektrum nerozliší.

Musím uznat, že jsem měl mylnou představu o měření UVI. Na “solarmeter” přístroje co jsem koukal tak mají na displayi zobrazeno UVA a UVB a došel jsem k mylné myšlence, že se dá zobrazovat UVA a UVB zvlášť. Bohužel to nefunguje tak snadno. Projížděl jsem ještě UVI měřící přístroje a měl jsem za to, že to měří UVB a UVA zvlášť a dopočítává UVI. Jenže senzor který měří UVI je jen jeden a měří ve spojené vlnové délce UVB a UVA. Přes dva senzory UVA a UVB taky úplně nejde. Hodně jsem teď hledal, projížděl datasheety apod…. našel jsem výpočet UVI.

https://blog.otthydromet.com/en/what-is-the-uv-index-and-how-to-calculate-it/

Následně jeden senzor UVA (cenu nechcete vědět) a jeho datasheet - je tam zmíněn i UVB senzor.

https://www.vernier.com/files/manuals/uv-bta.pdf

Nejvíce nás bude zajímat text v “UV Terminology” - 4. stránka.

Since the Vernier UV sensors allow the separate measurement of UVA and UVB irradiance (instead of an erythemally weighted average) the individual readings of the Vernier sensors cannot strictly be converted to UV Index units. The erythemal action spectrum is predominately UVB, however, so an estimate of the UV index can be calculated by multiplying the UVB sensor reading by a factor of 40 index- cm2/mW—but this is only an estimate. The UVA sensor reading cannot be used to estimate UV index

Je tu zmíněn opět koeficient, ale stručně řečeno se dá jen odhadnout UVI přes UVB, jenže to nám je docela k ničemu. Ještě zkusím něco dohledat ohledně “erythemal” - co to je, jak to funguje apod… Docela mě toto téma zaujalo. Jinak na prvním odkazu je tato věta - “The Kipp & Zonen SUV-E radiometer is equipped with special filters which match the Erythemal action spectrum.

Na jejich stránkách jsem našel toto - “UVE is typically made up of about 17% UVA and 83% UVB for a clear sky around solar noon”. Tudíž jedním senzorem by se dalo zobrazovat hodnotu UVI a výše zmíněným poměrem by se podle mě mělo dát dopočítat jak UVA tak UVB zvlášť. Teď jsem to zkoušel zkoušet různě počítat (převrácené hodnoty apod…), ale vůbec jsem na to nepřišel. Asi ani nechci vědět cenovku toho senzoru. 😀 😀 Buď se mi to zdá anebo mi ještě napříč různými zdroji nesedí jednotky a jejich převod. Možná si i opráším Matlab, protože na kalkulačce a v malování ve Windows mě to nebavilo. Dneska to už nebudu víc zkoumat, ale našel jsem ještě tento článek, který si podrobněji prostuduji též asi zítra, protože takhle večer už na to nemám.  😀

https://www.researchgate.net/publication/8681211_Relationship_between_UVB_and_erythemally_weighted_radiation

Ještě ohledně zářivek.

"Cíleně pomíjím modernější zdroje, protože bychom se nedobrali konce. Vrátím se tedy k zářivce. V dobách kdy jsem se o tuto problematiku více zajímal platilo a koukám že na Wikině stále platí

To, možná nechtěně, potvrzuje samotný výrobce udávanou expirací na garanci uvedeného spektra. Pro mne z toho vyplívá že vlivem stáří, případně počtem hodin aktivního provozu, může dojít k degradaci luminoforu a tudíž k posunu vyzařovaného spektra k nežádoucím hodnotám.

Závěrem proč občas měřit UVC? Protože z uvedeného je patrné že třeba taková zářivka září původně v celém UV spektru a degradací luminoforu by nemělo být zcela nemožné aby se nějaké to UVC objevilo. Osobně to neměřím protože vím že zajistit eliminaci takového záření je první starost každého výrobce. Ovšem to nijak nevylučuje že někteří extra pečliví teraristé by po takové jistotě mohli zatoužit. Ony totiž Murphyho zákony nikdy nespí."

Ano, myšlenka rizika vyzařující UVC  po uplynutí luminoforu dává smysl samozřejmě. Jenže jak jste sám předtím psal “opět u UVB k jeho dokonalému odstínění sklem” - platí  i u UVC. Hledal jsem ohledně toho pár informací a narazil jsem na IUVA (International UltraViolet Association) kde píšou - “Below 330 nm (UV-B and UV-C), almost 100% is block by normal glass.”. Chtěl bych upozornit, že je myšleno klasický sklo v okně kde je vysoká tloušťka skla. Zatímco u trubice zářivky se můžeme pohybovat o cca 10x menší tloušťce. Tudíž nemůže dojít k téměř 100% blokaci UVC jako u oken logicky, ale! Kdo hledá, najde. Bohužel nemůžu sdílet zdroj, protože je to odkaz na automatické stažení. Každopádně přiložím kus textu.

Během stárnutí zářivky světelný tok klesá. Příčinou poklesu je postupná ztráta účinnosti luminoforu, zčernání vnitřního povrchu trubice rozprášeným materiálem elektrod (tmavý prstenec v prostoru elektrod), popřípadě i usazováním jemných částí rtuti a rovněž absorpce plynné náplně materiálem elektrod a rtuti.

Dále toto.

http://www.odbornecasopisy.cz/res/pdf/37032.pdf

Na odkazu výše nás bude zajímat obrázek č. 5 - poslední stránka. Máme tam graf vyhoření zářivek (T5). Ty procenta jsou vlastně přímo úměrné luminoforu v zářivce která to UV záření blokuje a vyzařuje viditelné světlo popřípadě i UVA-UVB. Na 5000h svícení jsme na 99% a odkaz na Arcadia v mém první příspěvku udávají výměnu po odsvícení 4000-4200h což je “800h rezerva” což mi můžou udělat dva měsíce. Murphyho zákony jsou zrádné a reálné, ale já nerad nad tím uvažuji, protože to bych měl opravdu velký deprese a ze všeho.😀 Co když mi praskne brzdová hadička v autě a ještě před zatáčkou, co když nějaký ne úplně šikový elektrikář správně zapojil tu tramvaj ve které se občas svezu,…. To abych pak seděl v koutě a nic nepoužíval a nikam nechodil, ale tím autem jezdím a i tou tramvají. 😀 Takže něco tou zářivkou projde (UVC) jenže časem přece jenom dojde k nějaké absorbci planu (světelný tok se sníží) + nějaká blokace skla takže podle mě ta intenzita nebude tak velká a drastická, ale možná se pletu. To by chtělo změřit no a otestovat. 🤣 🤣🤣

Druhým důvodem proč UVB měřák ano je ten, že faktický účinný dosah UVB záření z umělého zdroje je výrazně ovlivněn vzdáleností. Proto ten hřejivý pocit dobře vykonaného díla u teraristy který instaluje pečlivě vybraný zdroj UVB na strop 100 cm vysokého terária pro zvířata pohybující se převážně dole po substrátu je úplně k ničemu.

Určitě souhlas. Jenže je zas otázka na co dělat 100cm vysoké terárium vlastně pro druhy trávící čas na dně terária?

Tak to jsou zatím moje poznatky asi po 6 hodinách hledání a čtení. 😀 Zítra určitě budu pokračovat, protože mě to docela chytlo (pokud bude i čas). 😀 Jsem asi napsal delší text tak snad si ho užijete. Kratší to též neumím. Jinak co jsem koukal tak jste objednával to čerpadlo v úterý takže stihlo dorazit ještě tento týden? Zajímá mě Vaše (ne)spokojenost a jak dopadla pitva. 😀 

trojAAAcko
trojAAAcko 11.01.2025, 08:38:33 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele jit z 11.01.2025, 08:29:23

Kaiser a Lábus 👌

Já mám rád od nich tuhle klasiku.

trojAAAcko
trojAAAcko 10.01.2025, 10:21:56 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele raven_kix z 10.01.2025, 09:22:59

Už jsem to vyřešil. Zkusil jsem png obrázek stažený z internetu ještě prohnat přes malování a dal znova “uložit jako” → “png”. Vyskočilo i okno, že dojde ke ztrátě průhlednosti takže bych čekal nějaký problém spojený s tímto oknem.

Vše zase funguje a děkuji za rychlou reakci s pomocí. 👍

trojAAAcko
trojAAAcko 10.01.2025, 10:18:31 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 10.01.2025, 02:00:17

Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 10.01.2025, 07:34:17 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 10.01.2025, 02:00:17

Tak nic, s obrázky se stala chybička v Matrixu.

Obrázek Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 09.01.2025, 14:59:17 xxx:xxx.722d:1210
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 09.01.2025, 14:56:50

Nech toho Stelle, není to vůbec vtipné!

trojAAAcko
trojAAAcko 08.01.2025, 20:20:19 xxx.xxx.110.193

Jsem si ještě udělal takovou samostudii. Dnes jsem nad tím totiž přemýšlel a napadlo jestli by nebyla lepší volba měření UVI. Na měření UVB máme celou škálu typů měření od obyčejných kartiček až po nějaké profi přístroje. J5 pěkně nakousnul měření UVB s UVA a hodnota UVI je vlastně intenzita záření UV (UVA a UVB). Nezmiňuji úmyslně UVC, protože jsem si to ještě ověřil. UVC technicky vzato nedopadá na zemský povrch, protože je blokován ozónovou vrstvou v atmosféře a když pominem téma (vlastně je to i politické téma) ozónových děr tak tím nejsme vystavováni. UVC je škodné záření které v teráriích (doufám, že všichni) nemáme kromě situace třeba UVC lamp pro dezinfekci terárka. Můžeme si říct, že UVI je venkovní intenzita záření UVA a UVB (někde jsem dohledal UVA je 90-99% a UVB 1-10%, ale neověřoval jsem si to). 

Zkoušel jsem najít na internetu přístroje na měření UVI a nemůžu říct, že jsem nějak pochodil. Takových “solarmeter” přístrojů například pro teraristiku se pohybují v řádech několika tísíc korun. Z mého hlediska by měření UVI dávalo smysl. Nabízí i širší využití, protože se to propočítává z UVA a UVB. Dále na hodnotě UVI navazují Fergusonovy zóny na které jsou různé “tabulky” kde je definováno jaký druh do jaké zóny patří. Například tady. Našel jsem i nějaké levnější (kolem tisíci koruny) jenže dohledat datasheet (ano, jsem na ně úchylný) je téměř nemožné a v podrobnostech neuváděli přesnost měření. Takže to nemůžu považovat za nějakou důvěrohodnou hodnotu a můžeme to brát spíše jako orientační informaci jestli jít na zahradu do “půl těla” či radši si dát nějakou ochranu aby nedošlo k popálení kůže. Pro teraristiku za mě není moc použitelné. 

Takže bych možná spíše pouvažoval jestli by se více nevyplatilo tento vývoj nerozšířit na měření UVI a případě potřeby ověření UVB zářivky či žárovky si jen přepnout na hodnotu UVB či UVA pro jiný zdroje světla. V tomto ohledu a po posouzení parametrů jako je přesnost měření, cena,… bych případně projevil též zájem. Měření čistě jen UVB mě osobně úplně neoslovilo. Tím zakladatele tohoto vlákna nechci odrazovat aby se na to "vykašlal" pokud má záměr dělat měření jen na UVB, ale jen dávám svůj pohled.

Edit: Jak píše zakladatel vlákna kde má v názvu “Chci znát váš názor!” tak snad nedojde k nedorozumění. 😊

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 22:06:14 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.01.2025, 21:07:16

Že bych to zase někde podělal? 

To byla jen nadsázka. Nebylo myšleno vážně. 🤭

Hlavně bych však chtěl poděkovat za perfektně provedený testík čerpadla. Už je objednané. Jsem zvědav co má v sobě za střívka(to čerpadlo).

Vůbec se nic neděje. Co jsem tak koukal, tak to drží jen na čtyřech šroubech pro křížový šroubovák takže to půjde rozebrat asi snadno. Ještě mě nenapadlo to rozebrat a podívat se dovnitř přitom to je moje oblíbená činnost. 😀 Ještě jsem koukkal na Hadex a tam je to popsaný jako akvarijní čerpadlo což jsem nevěděl. 

Vždyť já si dělám tajné plány že co se týká pidielektřiny (LEDky a zapojení) požádám o konzultaci právě vás.

To radši ne. Když vidím co občas dělám za zapojení například 12V LEDky na 24V zdroj a tak dále tak se bojím co provedu příště. 😀

Z téhož důvodu však budu v reakcích na předmětném vlákně pokračovat až do té doby dokud to celé konečně nevyšumí.

Naprosto chápu, já jsem to chtěl taky nějak ukončit to téma, ale když jsem viděl jak se to točí pořád v kruhu tak jsem usoudil, že radši budu dělat něco užitečnějšího (byla neděle). Když jsem pak viděl, že jsem nedostal ani odpověď na obyčejnou otázku tak jsem raději vzal auto a na čerstvě zasněžené silnici jsem se jel vyblbnout. Když pominu hodiny a zadek auta půl metru od Břízy tak byla i sranda. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 19:48:00 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.01.2025, 19:06:25

Jestli myslíte vlákno Stella tak to není dohadování nýbrž konstatování.

J5 spíše myslel vlákno včera založené na uvb měření kde jsme začali dohadovat o věrohodnosti údajů od výrobců osvětlení a ještě jsem si dovolil do J5 rýpnout s UVC. Určitě bylo myšleno toto. J5 připravuje něco čím mě “sejme” způsobem, že nebudu mít jinout možnost než kapitulovat a vše odsouhlasit, že má pravdu. 🤭

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 18:45:31 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.01.2025, 11:31:27

Tak jak jsem slíbil tak jsem udělal. Po cestě z práce jsem si musel koupit šnůry na osvětlení a ještě jsem musel doject pro hadičky (byly u přítelkyně a čerpadlo u mě). 

Aby to bylo transparentní měření tak jsem udělal pár testů. Nastřihnul jsem 3,3m dlouhou hadici a zkusil jsem to vytáhnout přes okno v koupelně a voda i tak vytekla přes hadici. Ještě přes okno nebyla hadička svisle a byla zroveň trošku stočená takže mohlo dojít ke zkreslení. Pak jsem si uvědomil, že mám v koupelně i vysoký stropy (2,9m) tak jsem to udělal ještě jedno měření a to od země ke stropu. S jistotou můžu říct, že to v koupelně dalo 2,7m kde jsem odečetl 20cm jako odchylku - čerpadlo nebylo úplně na zemi a mezera od stropu. Ještě se svislou hadicí a to považuji za věrohodný výsledek. I na samotným čerpadlo je napsáno 300cm takže +- by to mohlo sedět.

Na závěr jsem si ještě našel v emailu fakturu a objednával to 4/2023. Takže se jedná skoro 2 roky starý a používaný čerpadlo kterým už nějaký ten kamínek proletěl až to zaskřípalo. 😃 Použitá hadička byla samozřejmě 8mm dle nátrubku čerpadla.

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 12:11:34 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.01.2025, 11:31:27

Já to úplně nedoporučoval jen na ukázku přiložil co jsem na domácí potřeby používal.

Jinak k dotazu. Výšku jsem nezkoušel, ale když se ptáte. Dnes to rád vyzkouším ty 3 metry, ještě přesně nevím jak. 😃 V bytě horkotěžko, ale já to nějak vymyslím. Největší převýšení jsem měl tak něco málo přes metr a nebylo cítit, že by víc nedalo takže asi by to dalo 3m. Večer sem napíšu.

Jinak Drátek má zajímavý hračky a spoustu další stránek (Ampul, TME,…).

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 11:56:21 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.01.2025, 11:01:46

Já teda považuji kontrolu intenzity UVB/A/C v konkrétním terárku a konkrétním čase za vhodnou a poměrně důležitou. Pamatuji dobu kdy výrobce selhal, uvedené údaje neodpovídali a dopady na zvířata byly nezanedbatelné a zrovna to byli zejména chameleoni.

Tak já jsem nechtěl naznačit, že to není důležité ikdyž to možná tak vyznělo. Jako pochybné údaje (selhání) od výrobce je i dnes běžnou praxí jenže záleží taky odkud se to bere (eshop) a jakou značku se jedná pokud to je “značkové”. Například zrovna od Arcadia jak jsem posílal příklad tak tam bych se úplně pochybných údajů nebál. Když se to už objednává z Číny tak tam jsou pochybnosti na místě. Repti planet extra kvalita není, ale poměr ceny / výkon za mě super. Takže taky záleží (v dnešní době) jak moc chce jít tomu naproti.

Jen jsem teda se trošku zarazil u toho UVC. Pokud mě paměť neklame tak UVC ani neprochází naší atmosférou a má to špatné účinky na život. Proto se používají UVC lampy na dezinfekci. Osvětlení / výhřevy v terárku nemají UVC tudíž to se měřit nemusí ne?

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 10:41:03 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.01.2025, 07:37:08

Jasné, tím bylo myšleno, že by měli ta akva čerpadla dvě, jedno přímo v akva a druhé to přečerpávací ponorné akva čerpadlo do vany

To jsem asi nějak nepochopil jak bylo myšleno, ale to je asi už jedno. 😃

Výtlak by měl být asi u všech čerpadel a je jedno zda se jedná o ponorné či samonasávací. Nedávno jsem to řešil s tatínkem mé přítelkyně když jsme vybírali nové čerpadlo do studny. Není to pro tématiku akvaristiky, ale princip stále stejný. 

Já na takové účely mám doma obyčejný 12V čerpadlo. Ještě když jim nešla voda tak do kuchyně jsem jim to zapojil do kohoutku nebo doma jsem si s tím “hrál” - pro odvlhčovač vzduchu jsem nechtěl pořád vypínat abych vylil vodu tak jsem tam dal dva senzory s relátky které mi spínalo čerpadlo a vytlačilo vodu z nádoby když se naplnila a pak samo vypnulo po vyprázdnění. 😃 

https://dratek.cz/arduino/7728-ponorne-cerpadlo-12-v-ultra-tiche.html

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 09:46:46 xxx.xxx.3.37

Dobrý den,

dotazník jsem Vám vyplnil, ale mám nějaké pochybnosti.

Nejzásadnější věc která mě napadla je plnohodnotné využití. Když si koupím UVB zářivku tak už výrobce udává doporučenou dobu k výměně při uvedeném užívání. 

Například zde.

“Doporučená doba použitelnosti 

Výměnu samotné trubice z důvodu poklesu hodnot UVB záření doporučujeme po odsvícení 4.000-4.200 hodin. To znamená nejpozději po 1 roce každodenního svícení (12 hod./denně).”

Pokud teda už mám nějakou představu ohledně doby a užívání tak proč bych měl bych mít potřebu si to měřit? Ano může dojít třeba k poklesu UVB dříve, ale to nebude mít nějak zásadní vliv a můžeme to brát jako, že daný chované zvířátko měl měsíc polojasno. To se v přírodě taky stává a teď je další otázka zda případná “vada” či snížená kvalita od výrobce je tak špatná či možná žádoucí?

Další věc je třeba s kalibrováním a nastavením. To asi bude chtít i udělat i návod k užití. Případný seznam druhů a jaká hodnota včetně vzdálenosti měření což můžete možná narazit - jinak by to nemělo široké využití a každý druh vyžaduje jinou intenzitu i poměr UVB. V dotazníku máte otázku zda by se mělo jednat o rozsvícení LEDek či (číselná?) hodnota a já si nemyslím, že by rozsvit LEDek byla dobrá volba, protože máme celou řadu druhů z různých biotopů a UVB se může pohybovat třeba od 4% až do nějakých 15% takže tich ledek by muselo být docela dost a kdyby jich bylo málo tak 1 LEDka by mohla znamenat 2%. Takže by šlo čistě o orientační měření. Já osobně bych nechtěl počítat LEDky abych si pak odvodil výslednou hodnotu.

Ještě mě napadla jedna otázka a to kryt přístroje. Přepokládám, že to bude přes 3D tiskárnu?

Já jsem už před pár měsíci přemýšlel jak si udělat doma (“zbastlit”) taky přístroj na měření UVB. Chtěl jsem to udělat buď přes ESP či třeba Arduino Nano. Přes modul ML8511 bych získával informaci, zpracoval a následně zobrazil. Zanechal jsem toho, protože jsem neviděl důvod a využití. Když by se to nasdílelo třeba v chovatelských skupinách na FB tak by zájem nějaký byl, ale neočekával bych nic velkého. Já třeba nemám potřebu měřit UVB každý týden. U větších chovů by to smysl asi dávalo.

Jen mě ještě napadlo, že by mohl být měřící přístroj na kvalitu / hodnot plnospektrálního světla. To by dle mého názoru mělo o něco větší využití - už třeba i pro klasický osvětlení doma apod… a já bych byl první zájemce. 😃

Jinak jsem Vás nechtěl odradit od toho vývoje, ale jen dát svůj pohled který je docela skeptický takže mě nemusíte brát vážně. 😃

trojAAAcko
trojAAAcko 06.01.2025, 16:32:41 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.01.2025, 13:06:21

Jako hezký nápad jen bych si nebyl jistý jednou věcí.

No a stejným by se to dalo nahnat z té vany…

Je několik typů čerpadel - dvě hlavní - ponorné a nasávací.

Ponorné musí být uložené přímo ve vodě. Nasávací je schopno si vodu odčerpat a nebýt fyzicky ve vodě. Takže pro odtah vody z vany do akva by podle mě nefungovalo čerpadlo ve filtru, protože čerpadla jsou ponorné pokud se nemýlím. Pro odčerpání z akva ven by to asi šlo. Jinak u nasávacích čerpadel se i udává z jaký hloubky je čerpadlo schopné vodu čerpat. Takže je pak důležité volit to správné, ale to už není teď podstatné a důležité v tomto momentu.

trojAAAcko
trojAAAcko 05.01.2025, 18:57:20 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 05.01.2025, 18:18:28

Měla jste někdy papuška? Máte zkušenost s papoušky? Viděla jste aspoň nějaké videa ochočených papoušků? Pokud ne tak se zkuste zaměřit a vyhledat si videa Žaka (Psittacus erithacus). Nejen, že dokáží vést jednoduchou konverzaci, ale četl jsem případy kdy Žako si přes hlasového asistenta Alexa chtěl objednat pro sebe krmení. Dokonce o takových případech byl článek na Ararauna takže se nejedná jen o Žako.

https://www.ararauna.cz/2022/08/papousci-a-hlasovy-asistent-alexa-legracni-ale-docela-nebezpecna-kombinace/

trojAAAcko
trojAAAcko 04.01.2025, 21:53:45 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 04.01.2025, 21:37:27

Pokud jste byl opakovaně bit a stejně jste dělal ve škole průšvihy, tak bití nijak nepomohlo. Je to přesně jak jsem psala, rodič si uleví, ale při výchově to nijak nepomůže, naopak uškodí.

1. V čem uškodí?

2. Bití nepomohlo? Možná ne v tu dobu, ale do budoucna rozhodně pomohlo. 😉

3. Pořád lepší než zkoušet to jen slovně, že to nemám dělat. Dělal bych horší průšvihy.

trojAAAcko
trojAAAcko 04.01.2025, 21:23:50 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 04.01.2025, 20:24:45

Já si ještě dovolím poslední reakci a dále to můžeme pokračovat v jiném vlákně.

Mně osobně přijde úsměvné, že se řeší tresty na dětech, ale neřeklo se za co. Není řečena žádná konkrétní situace. Jasný, že když mi přinese dítě (zatím žádné nemám) trojku z matematiky tak ho mlátit nebudu. To mi nepřijde jako vhodné, ale třeba když mi začne nosit poznámky 2x týdne a bude si mě ředitel zvát do školy co dva týdny. To určitě bez fyzickýho trestu nejde. Mám doma ještě všechny svoje žákovské knížky a klidně je oskenuji, protože to byl můj případ. Jak říkám, doma jsem dostal mnoho ran a nepamatuji si nebo si neříkám, že by to nebylo oprávněně. Za prospěch jsem nikdy žádnou ránu nedostal. Pořád je rozdíl, když někdo neposlouchá i přes několikáté upozornění anebo rovnou ty rány dávat. S těmi pohlavky za nepozdravení - tak si to pamatuji já, ale nevím co bylo předtím bylo. Byl jsem taky dítě a všechno si nepamatuji, ale kdo ví jestli už se mě to nesnažila naučit slovně, ale zajímavé je, že jsem si to zapamatoval až potom co jsem ty rány dostal.

Aby bylo jasno - pohlavek, zvýšení hlasu, shození z kuchlinky,… to jsou tresty a tresty do výchovy taky patří. Život není blabla růžovým sakra jak se to říká

👍👍

Já jsem nikde netvrdil, že mlácení se musí vždy a za všechno. Jen to, že u mě to bylo zaslouženě a výše, že ten trest musí být zaslouženě / odůvodněně. Moje mamka třeba na situace v obchoďákách používala taktiku, že zvýšila hlas a když jsem se rozbrečel tak mi řekla kouzelné věty které si pamatuji do teď - “Proč brečíš? Jestli chceš brečet tak ti ten důvod dám.” a bylo po problému.

trojAAAcko
trojAAAcko 04.01.2025, 19:29:59 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 04.01.2025, 19:12:28

Vzhledem k úpravě příspěvku ještě dodám.

Já o žádném fackování v obchoďáku nepsal. V mé výchově bylo všechno doma v klidu a ještě mi máma řekla za co to bylo abych věděl do příště. 

Někdy je jedna dobře mířená, znáte to… většinou je to ale použité blbě.

S tímhle souhlasím.