»
Odpověď na příspěvek uživatele
Doron z 29.01.2025, 01:53:27
Třeba by se ta hybnost ještě mohla časem zlepšit trochu?
To si upřímně nemyslím. Může se zvýšit / zlepšit cit v ruce, že pocítí když ho například někdo chytne za ruku, ale ani tím si nejsem jistý. S hybností bych osobně nepočítal, ale zázraky se dějí každý den takže uvidí pán jestli se to zlepší. 😕
»
J5 z 26.01.2025, 14:23:25
Koukám, že jste si udělal hezký výlet. 👍
Taky jsem přemýšlel o návštěvě nějaké destinace, ale obávám se, že to nějaký pátek nevyjde. 😀 Co jsem hledal tak mě hodně zaujal Východní Timor - docela nedotčená příroda, krásný prostředí apod…, ale bohužel je tam vysoká kriminalita a je to docela riskantní lokace s tím, že celý výlet není úplně levná záležitost. Takže to dopadne na lokaci Seychely kde to může být též hezké. 😀
Zdravím,
jen tak pro informaci. Pán je v “pořádku” - o ruku nepřišel, ale o velké hybnosti se mluvit nedá. Řekl bych, že pán může být rád, že to pro něj dopadlo aspoň takhle, protože to mohlo dopadnout podstatně hůře po zdravotní stránce.
Jinak zabavená zvířata jsou momentálně v expozici Plzeňské Zoo - pravděpodobně v části Království jedu.
»
Užofka Žofka z 27.01.2025, 17:32:25
Dobrý den,
jsem rád, že jste po koupi jí nechali být aby si zvykla na nové prostředí. To se moc nestává, protože další majitelé mají občas potřebu vystresované zvíře vytahovat a prodlužovat si tu adaptaci v novém domově.
Jinak k dotazu krmení. Staří 2,5 roku si dovolím považovat už za dospělou Užovku a Vy se snažíte krmit holátky? To už spíše chtělo krmit klasickými myškami. Ty myšky třeba ze zverimexu (a vlastně i z terarijní burzy) nejsou úplně dospělé a v plné velikosti, ale pro Užovku Červenou +- velikostně v pohodě a lepší. Upřímně si nemyslím, že by záleželo na tom zda se krmí v boxu či v teráriu obzvlášť u “nejobyčejnější” Užovky. Tich způsobů jak to zkoušet je hned několik. Ještě nezmiňujete zda holátko bylo živé či rozmražené. Ono je někdy potřeba krmit živými myškami / holátky, protože je to pro ně atraktivnější než něco rozmraženého co se tam jen tak "válí". Pak taky může vadit (se mi už stalo), že mi jedinec nechtěl žrát, protože mu vadila moje přítomnost v místnosti. Buď jsem musel třeba dekou zakrýt terárium aby se cítil sám anebo jsem na chvíli odešel z místnosti což si myslím, že by Vám mohlo nejpravděpodobněji pomoct. Jestli původní majitel dal hada do boxu a někam položil. Potom si šel udělat kávu nebo třeba vyčistit misku s vodou tak had byl sám s kořistí v boxu a neměl žádné rušivé vlivy z okolí. Had který není zvyknutý na lidskou ruku tak mu to může vadit při nabízení myšky u tlamy a nebude jevit zájem.
Tak prozatím zkuste zakrýt terárium nebo odejít z místnosti aby se více uklidnil. Dále bych přešel na myšky a nevidím problém je kupovat i z toho zverimexu, protože jestli máte jenom jednoho hada tak to ekonomicky až tak hrozný není, ale určitě je pořád lepší z finančního hlediska si dojít na tu burzu. Co jsem si tak zjišťoval tak se jedná převážně o myšky od tich stejných lidí. Jenom zverimex si hodí nějakou marži. Když už někdo potřebuje kupovat třeba 40 myšek tak se ve zverimexu nedoplatí. 😀 Osobně bych se vyhnul mraženým myškám / holátkům a nebudu se rozepisovat proč, ale jsou případy kdy to jinak taky nejde. U jedné L. Campbelli Apricot jsem musel, protože asi měla vadu v zraku a prostě živou myš nedokázala ulovit (vždycky vylítla jinam). Chovat si vlastní pro jednoho hada taky může být nekomfortní - nejen kvůli smradu, ale jakmile se to rozmnoží tak to nejde zastavit. 😀 Při nejhorším se to vždy dá někomu prodat. Předpokládám, že podmínky v teráriu máte v pořádku, ale U. Č. dokáže nějaké odchylky odpustit. 😉 V krajním případě a jako poslední možnost volím ruční krmení, ale to si nemyslím, že ve Vašem případě na to dojde.
Klidně pak napište zda to pomohlo či nikoliv a můžeme zkusit ještě něco vymyslet ještě něco dalšího. Případně dejte i fotku terária. 😉
»
raven_kix z 20.01.2025, 08:44:31
Já teda se držel písemné formy do bloku. Excel mi taky nevyhovoval.
Jinak dle mé představy by bylo příjemné aby byla možnost vytvoření skupin s libovolným názvem, protože jsou chovatelé kteří mají více druhů například z jiných lokací. Já mám rád pořádek takže osobně bych uvítal možnost si vytvořit skupiny například “hadi” / “ještěrky” /… či “Evropa” / “Austrálie” / …
Následně pak po rozkliknutí skupiny bych viděl veškeré jedince co tam mám a možnosti přidat / smazat / editovat “profil” - taková ta klasika a možná by možná nebylo na škodu i možnost přesunu do jiné skupiny (v případě nutné úpravy). Při označení jedince by mi vyjela historie záznamů včetně trilogie přidat / smazat / editovat u každého záznamu a dva datumy (kdy se dělala nějaká činnost jako hlavní datum a vedle datum vytvoření).
Ohledně přidávání záznamu aby byla možnost zadat ručně datum (někdy zapisuji zpětně), ale s přednastaveným aktuálním datem. Textové pole pro vložení textu. Možná i by ničemu nevadilo i nějaký nadpis toho záznamu, ale to mi asi přijde navíc a zbytečný (aspoň pro mě), ale třeba někdo by to mohl ocenit.
Nemůžu mluvit za všechny, ale tohle je moje hrubá představa co bych od takového deníčku očekával a případně vyžadoval. 😊 Udělat to ve stylu stromu / rozvětvení a následně náhled záznamu. Je to trošku klikání, ale zase vše vidím zároveň a nemusí se načítat jakoby nová stránka.
»
ciliatus z 17.01.2025, 17:39:06
Zdravím,
ohledně dostatečné výhřevnosti taky záleží nejen na výšce umístění (aby nebyla moc nízko aby se nepopálila), ale hlavně na velikosti a materiálu terária.
Poprosil bych aspoň o podrobnější informaci aby se dalo lépe odhadnout potřebná “síla” žárovky. 😉 Obecně by 75W mohla být dostačující, ale bohužel to nemůžu říct na 100% když nic nevím o teráriu.
Já jen dodám ohledně pomoci od veterináře. Upřímně si nemyslím, že by dokázal něco s tím udělat. škoda, že nezmiňujete druh a přesněji deformaci končetin (nejlépe fotkou). Pokud by to nějak moc závažného tak možná nějaký "vyvolený" (specializovaný) veterinář by mohl pomoct, ale je otázka jestli by to mělo cenu cestovat klidně 100km za veterinářem a zaplatit operaci klidě za 10x ceny genkončíka a to bych byl možná ještě levný.
»
J5 z 16.01.2025, 10:39:20
Tak samozřejmě, že je to stále neprozkoumaný. Už párkrát jsem zmiňoval (ale teď nevím zda tady), že rostliny dokážou projevovat stres či bolest na ultrazvukových frekvencí. Párkrát jsem četl nějaké články i s naměřenými hodnoty v závislosti kdy rostlinu třeba nezalévali. Údajně tyto frekvence “slyší” různí živočichové jako jsou například opylovači. My kteří slyšíme jen 20Hz-20kHz samozřejmě je mimo náš rozsah.
Teď je otázka zda i ta rostlina na druhou stranu slyší frekvence třeba akustické kytary kterou slyšíme v našem rozmezí. Ultrazvuk je nad tím takže jistá spojitost tam může být, ale v tomto ohledu jsem to moc nestudoval. Takže mám zábavu na večer - trošku prozkoumat frekvence hudebních nástrojů. 😀
»
drvodelkafialova z 16.01.2025, 09:49:00
Tím krystalem mávala nad rostlinami a zkoušela zda jsou naladěný na stejnou vlnovou délku jako ona.
Takových případů se najde hodně kupodivu. V minulém zaměstnání jsem občas potřeboval řešit nějaký věci s kolegyní a když jsem začínal tak jsem dlouho nevěděl její jméno, protože každý jí říkal “lobotomie”. Po pár konverzací s ní jsem zjistil proč. Třeba, že doma svým květinám zpívá, protože lépe rostou popřípadě mi vysvětlovala jak vzniknul Covid 19 - v roce 2012 ve vesmíru vybouchlo sedm supernov a proto jsem měli Covid. Samozřejmě vegetariánka kvůli tomu, že maso obsahuje stres a není tudíž zdravé, protože člověk pak trpí stresem depresí. Tich příběhů mi říkala mnoho a všechny si už nepamatuji.
»
J5 z 16.01.2025, 08:23:20
Asi nějaká chybička odkazu na Aukro, nechce se mi to zobrazit - chyba 404. 😀
»
Coudas z 14.01.2025, 09:28:40
Já osobně na Irskou hudbu nejsem. Co se mi tak líbilo bylo “The O"Reillys and the Paddyhats”. Jednou jsem zavítal (více méně náhodou) na Irskou akci s Irskou hudbou. Super zážitek, ale asi bych tam nešel znova. 😀
»
assil z 14.01.2025, 08:12:17
Na něco podobného mi doporučoval kamarád kapelu ze sousedního státu. Faun má hezkou a uklidňující hudbu. 😀 Kdo má rád Japonskou tématiku tak ještě Wagakki band. Kdo má radši “tvrdou” Japonskou hudbu tak Babymetal - Gimme chocolate. 😀
»
assil z 13.01.2025, 12:48:46
The HU 👍
Už jsem na nich byl dvakrát. Druhý koncert na festivalu teda nic moc, ale neřekl bych, že to bylo přímo tou kapelou. Poprvé jsem na nich byl 2022 když byla jako předkapela The Pretty Reckless kde mimo jiné (taková zajímavost) zpívá jedna slečna která si zahrála po boku Jima Carrey v klasickém vánočním filmu Grinch. 😀 Tam byl koncert super.
Zdravím,
možná by taky nebylo od věci i zmínit velikost terária. Pak lépe se něco doporučuje i včetně případných skupin / počtu jedinců. Ta fotka je pro mě i zmatečná. Předpokládám, že je stažená z internetu? Nerad tipuji rozměry z fotek, ale podle fota to vypadá na tak přes metr dlouhé a možná 60-70cm vysoké. Na takový rozměr by mi to přišlo možná i škoda tam dávat Phelsumy či Gekony. Do terária z fotky bych si osobně dal něco většího a zajímavějšího. 😀
Jinak Phelsumy i Gekoni jsou rozhodně hezký zvířátka. 👍
»
J5 z 12.01.2025, 23:21:54
Tak to máme podobně. Já už hlavně dostal zákaz si něco pořizovat a obzvlášť akvárko s rybyčkami. 😃 Se slovy, že už toho mám dost. Pak následně, že papoušek se v tom bude koupat atd… a třetí důvod je místo. Jediný co dokážu odargumentovat je poslední věc s místem a to je “když se chce, to místo se vždy najde”. Je pravda, že bych měl dodělat tu předělávku chovu kterou jsem pozastavil. Od přítelkyně jsem pobral různý zvířata, protože s papouškem to nestíhala. Pak jsem ještě na odpovídání různých otázek jako cca před týdnem kdy se kolegyně ptala jestli hadi používají oba penisy při páření nebo jenom jeden. 😂
Ještě se mi tam líbila Black Molly - taková obyčejná rybička do obýváku by byla super. 😃 Ještě byly hezký krevetky Japonica.
»
Jakba z 13.01.2025, 06:26:34
Váš argument vůbec nedává smysl. “Troll” je od toho aby něco kazil a negativní hodnocení by byl jen bonus. Ještě by došlo třeba na sběratele negativních palečků. Jestliže se budeme bavit o další skupince přispěvovatelů kteří mají “nestandartní” pohled na věc tak tich je to docela dost jenže jsou též tak přesvědčeni o své pravdě, že nějaký ten paleček dolů tomu nepomůže. Pojedou pořád to svoje a klidně budou urážet ostatní. Negativita vybudí jen další negativitu (a nějaké pozitivita) jenže za Vaším účelem by podle mě ke zlepšení nedošlo. Jen můj názor.
»
Tenurri z 11.01.2025, 18:25:45
Hezký. Já jsem se šel včera došel na chvíli podívat na tu burzu. Trošku jsem byl zklamaný, že je to tak malý, ale i tak toho tam bylo hodně. Se mi líbili ti krabi vzadu co měl jeden pán a pak ještě Bichirek kalabarský. 😀
»
J5 z 12.01.2025, 14:34:41
To opravdu netuším proč jsou Vám je známé, ale máme určitě to samé tušení jak je to možné. 🤣
Ještě jsem jsou zkusil a dopočítal jsem se k poměru 88,5% UVB a 11,5% UVA dle UVE křivky ISO1999. Takže nějaký rozptyl tam je, ale to usuzuji, že bude způsobeno senzorem The Kipp & Zonen SUV-E radiometer kde jsou použity filtry které procentuální poměr pozměnily. Dále už asi nemá cenu se tím zabývat, ale já to beru jako čas kdy jsem se dozvěděl nové věci a pohlédnul jsem hlouběji do tématu. 😀 Aby toho nebylo málo tak jsem si zprovoznil ePlan takže si jdu ještě nakreslit pár věcí - musím si odskrtnout další věci ze seznamu. 😀
Tak jsem dneska ráno trošku zamakal ("oprášil" jsem Matlab) a něco málo zjistil ohledně "Erythemal action spectrum". Jednoduše řečeno je to mezinárodně definovaná křivka která nám říká jakou účinnost má určitá vlnová délka udávaná od 0 až 1 (takže 0-100%). Tedy pokud jsem to správně pochopil.
Jak jsem výše zmínil - “oprášil” jsem si Matlab a šel jsem udělat UVE křivku. Po několika náročných hodinách se mi to podařilo. 😀 Každopádně po vytvoření UVE křivky jsem si uvědomil, že body zlomu mi nesedí s přelomem mezi UV zářením (UVC / UVB a UVB / UVA) - viz obrázek. Tudíž ještě je zapotřebí to dopracovat a zjistit poměr UVB a UVA aby bylo dopočítat UVI a zajímá, jestli poměr který jsem včera zmiňoval (UVE is typically made up of about 17% UVA and 83% UVB for a clear sky around solar noon) vůbec odpovídá. Moje křivka vytvořená po vlnové délce každých 0,5nm a podle ISO 1999. Pokud se mi to podaří tak dám vědět. 😀
Jinak u mě nesmí nic skončit v šuplíku, protože se to vždy odloží na neurčito a vrátím se k tomu třeba až za rok. Vždycky si to musím nechat buď na stole či někde kde to bude překážet buď mně nebo přítelkyni. 🤣 Pak je to doděláno okamžitě.