Aktuálně: 2 704 inzerátů262 727 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

Příspěvky uživatele

Javali

Javali
Javali 15.12.2025, 11:50:39 xxx.xxx.213.176

Určitě, jen co mě bude mít plný zuby i pes se synem, tak půjdu rozveselit nějakou hodnou vdovu se šátkem, dáme si 5x denně salát, posbíráme mandelinky, vytočíme med a bude dobrě.

Javali
Javali 14.12.2025, 19:51:31 xxx:xxx.50c1:4806

Mě by včelaření nebavilo kdybych choval čistě komerční včely a byl závislej na cukru ze supermarketu. Cukrem by se měli zásoby případně doplňovat a né nahrazovat. Zase na druhou stranu taky si kladu otázku jesi ten dnešní nektar například  z postříkáného lánu řepky není horší než cukr? Ale v těch bramborách co jim dáme oloupat místo medu může být též kde co. 

Javali
Javali 13.12.2025, 17:54:53 xxx.xxx.124.61
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 13.12.2025, 09:23:15

Pane Grej Wolfíku děkuji vám za povzbuzení, přeji vám ať se dáte do pořádku,budu se těšit až o sobě dáte vědět a zase se teoreticky i prakticky zapojíte. Mám rád váš humor, nenechte se internetově rozčilovat, já se dřív rozčiloval, že bych nejradši pošlapal třeba pampelišky, ale dneska si jen na člověka slušně řečeno upravím názor. Tom50 to má tak nějak 50 na 50, jeden den jo a druhej ne, to se ještě dá, jeho “grafomanské elaboráty” mě ve včelách strašně moc pomáhají.

Javali
Javali 13.12.2025, 09:00:10 xxx.xxx.124.61

Dobře tak já to vzdávám proč se snažit když jako odpověď dostanu úplně prázdnou lobotomickou reakci typu PETROSMORAVICUM. Složité to není a proč to dělat jsem napsal také, že to je třeba blbost, třeba jo a proč je to složité, rozvědte to? Co mi ušlo, proč se tu vůbec bavíme, když je to včelaření tak jednoduché a bez starostí?

Javali
Javali 13.12.2025, 08:48:13 xxx.xxx.124.61

Chtěl jsem ještě pokračovat o dřevácích a počasí, ještě že mě přešla chuť psát.

Novákuv systém, dobře, já většinou nereaguju hned abych to tu zbytečně nerozmazával a dal prostor přemejšlet i jiným, ale podvědomě o tom přemejšlim třeba měsíc při jiné práci, nebo než usnu, někdy i když spím, často hledám podobnosti a srovnání s jinejma podobnejma nebo možná stejnejma způsobama než mě ta myšlenka svede k realizaci. Stejně tak mám zasazené semínko od M.S. a jeho rakosníků a taky přemejšlim jaký dám do kupy další Lego pro syna. Napsal jste to teprve 2 dny zpátky a lidi přez tejden pracují, třeba se ještě někdo vyjádří. 

Mě to zaujalo hned, o tom miminku jsem už dávno slyšel možná od vás a rozhodně jsem ho neshodil ze stolu, mluvím teď k Novákovu systému, ale kladu si otázku kdy se rozdělení provede? Z klasických oddělků takzvaně se starou matkou mám tu zkušenost, že pokud se nerozebere i ten úl co zůstal na původním místě bez matky a nesetřepe se z něj pryč dostatek mladých včel tak i nouzové matečníky jsou stejné jako rojové a původní úl ve kterém zůstali všechny letuschopné včely uletí a je po medu. Asi by se tomu dalo zabránit hodně pečlivým vyštípáním matečníků až na jeden, ale je to pracné a hrozně nejisté, já vždy nějaký přehlédnu. Dalo by se to možná vyřešit tím, že se za týden úl bez medníku co se postavil stranou otevře a zkontroluje, pokud budou matečníky, je to ok a matka zůstala na původním místě, pokud nebudou tak se oba úly pouze prohodí a nejspíš neuletí ani jeden?

Ještě k těm dřevákům, nevidím tu žádnou souvislost, mám se na to zeptat AI když jsem bezmozek? Slaměné úly jsou pro včely pohodlné, ale dřeváky tlačí a blbě se v nich chodí.

Javali
Javali 12.12.2025, 19:39:47 xxx.xxx.151.189

A taky to pane Kozina můžete vyzkoušet v ležanu. Pokud bude klasický ležan s dvěma česny a vyzimují v něm 2 včelstva a budeme mít například další nový ležan, který je zatím prázdný tak provedeme to samé. Vybereme všechny rámky a přeložíme je i se včelami do nového ležanu který se přepáží na 2 včelstva a postupuje se stejně. Z původního ležanu se v zápětí stane Kozinův ležan, nechá se otevřené jen jedno očko a nejspíš bude třeba brzy přidat i medníček a včas točit😁

Javali
Javali 12.12.2025, 17:03:03 xxx.xxx.151.189

Abych navázal na metodu kterou jsem popsal o pár příspěvků výše budu opět vytahovat 150let staré vynálezy, které se používali u košnic a lze je aplikovat například pro DB6 nebo jiné malé úly. Je to z časů kdy se jíž používaly rozberné úly, ale dřevo bylo drahé a řezivo jak ho známe dnes ani k mání nebylo. Proto se hojně využívali košnice a z nouze ctností bylo zjištěno, že včely v malých slaměných úlech nejlépe vyzimují, ale zároveň každý chtěl v sezóně již rozběrné dílo, aby měl vysoké výnosy medu díky připraveným souším, medometu, celkově efektivní práci. Košnici mohl konkurovat jen hrozně těžký a dráhý úl, dvouvrstvý a vysypaný hoblinami. Přenosná lehká a dvouvrstvá varianta byla v chladnějších oblastech zimována ve stebnicích a cenově stále drahá. Začal se používat letní úl, jednovrstvý a tenkostěnný, lehký a cenově už přijatelný. Metoda spočívala v tom, že košnice stály vedle sebe a s příchodem hlavní snůšky se každý den přisouvaly a otáčely očky bliže k sobě až se očka téměř potkala. Potom se obě košnice odnesly a misto nich se postavil letní úl. Očko musel mít ve stejném místě kde původně byly 2. Přelétly do něj všechny letuschopné včely z obou košnic. Z každé košnice se ještě vybral rámek, (ano v košnici může být střední vyjímatelný rámek) a vložily se do úlu tedy 2 rámky s plodem a vybrala lepší matka, druhá se zamáčkla, mateřáky si vychovali nové matky a přeléták vybavený hotovými soušemi se dal rovnou do snůšky a nosil za 2! Na konci sezóny se odebrala matka, včely se nechali dolíhnout, rozdělily se košnicím, rámky se naposled vytočily a úl se uskladnil. Píšu to proto, že mě tato metoda zaujala a umím si představit, že bych používal dva 8-rámkové úly, které by byly utepleny přepážkami na 6 rámků a používal bych je jako ty košnice, možná by mohly být i postaveny na kant jako jsme probírali v otočném úlu. A přeléták by byl další 8-rámečník již na plný počet rámků připravený se soušemi do snůšky. Tohle by šlo podle mě velmi dobře aplikovat i u DB6 a jako přeléták využít to co už máte kdo doma, nebo urychleně přidávat nové medníky DB6, bude to cvrkot.

Javali
Javali 11.12.2025, 19:20:34 xxx:xxx.1a61:8846

Lítaly protože mají česno ve správné výšce 😉

Když máme téma situace tak mám první prázdný úl. Plný zásob, ale čistý je jako by ho někdo vymetl, žádné včely ani zbytky po plodu ani známky pokálení, mněl vůbec nic, jen čisté dřevo a med. Co mě překvapilo tak to byl pěkný roj, který mi vyletěl z úlu když jsem se na zahradě sprchoval a až do podzimu vypadal fajn, naopak jsem si myslel, že pokud něco padne tak tento roj přežije a je to obráceně. V čem se ale liší od ostatních včelstev i když mají matečníky ze stejného zdroje je to, že jsem ho už s ničím nemíchal a neposiloval, zatím co ostatní včelstva byly směsky, dostávali mladušky od vitálního balkónového kouzelného včelstva, může to být efekt chlebového kvásku a nebo náznak, že mísení nebo i zalétávání včelstev nemusí být na škodu, pokud mezi včelstvy není nějaký prolezlý mrzák.

Javali
Javali 11.12.2025, 18:57:35 xxx:xxx.1a61:8846

Za mě to M.S. vyřešil dokonale, kdybych chtěl dělat úly z rákosu, jako že jsou prostě pracné tak tohle by šlo. Nejlepší je obyčejný hnijící železo, dříve jsem chtěl mít všechno v nerezu, ale dnes bych radši aby věci co doslouží aby se vstřebaly, to se v hlíně vstřebá za pár let a když úl doslouží tak se spálí a zakope, nerezovej střep si někdo vrazí do nohy i za tisíc let a nerezový drátky v rámcích pokud se nezrecyklují, tak je to taky pěkný svinstvo.

Javali
Javali 11.12.2025, 07:43:31 xxx.xxx.124.61

Klobouk dolů, ten přípravek nemá chybu, krásný a precizní nástavky. Taky mě napadá, že takový přípravek by umožnil snadno vyrobit i spárovku rovnou ve tvaru nástavku třeba z latí. Šel by přetvořit z lisu na ovoce.

Javali
Javali 10.12.2025, 17:15:52 xxx.xxx.242.95

Ještě si skočím pro párky k tý čočce co dostanu. Napadla mě taková věc, že kdybych si chtěl hrát škatule hejbejte se, tak takový menší lehký úl by byl fajn k vyzkoušení starých metod používaných v košnicích a menších úlech než se zavedly úly americké a americké metody včelaření. Existuje asi 10 druhů přelétáku, lze pomocí nich včelstva ředit, zhušťovat, dělit či spojovat a to s různým cílem ať už vyrovnávání síly, zabránění vyrojení, vynucení rojení. A při tom hraní by byl výsledek pár nových včelstev a med do medníku. Síla včelstva na rámku 43,5x30 by měla jít odhadnout pohledem do podmetu. Taky by možná šlo je nechat rozplodovat na 2 bedny, pak z jedné udělat pořádně silný oddělek a nahradit medníkem, nebo udělat přeléták a z obou beden udělat 2 oddělky a nechat je postavit nové plodiště. Ale třeba je to zbytečná komplikace, hold kdybych je nesměl chovat v ničem jiném musel bych si nějak poradit.

Javali
Javali 10.12.2025, 16:43:06 xxx.xxx.242.95

Díky pánové za zajímavé odkazy, bývá lepší když je něco na doporučení než se prohrabávat nějakými “taky stránkami”. Jasně že většina článků v různých odkazech se týká toho co zde na fóru již probíráme, tak když něco zaujme tak se to dá probírat rovnou tam.

Javali
Javali 09.12.2025, 08:45:10 xxx:xxx.9170:67d8

Goro je aktivní, často mě územní, když se přehoupnu příliš do sci-fi. Jen to bere vic s nadhledem a tak jako po dobrém a má to i smysl, totiž když si někdo přijde potvrdit nějaký nesmysl a bude to blb tak se ještě víc zapře a provede ho o to s větší vervou, když mu ho razantně zakáže, blbouni si prostě poradit nenechaj a zapřou se o to víc a ještě o tom začnou přesvědčovat ostatní a třeba je zblbnou taky, když pak bude blbů víc a shodnou se, tak přece mají pravdu, proto dělaj politiku.

Javali
Javali 09.12.2025, 08:11:07 xxx.xxx.178.16

Zrovna nad tím jsem večer přemýšlel, proč to někdo chce? Na dadant systému je krása, že se plodiště vejde do jednoho nástavku, matka se vždy najde, plodové těleso je kompaktní a rozvíjí se do boku, není třeba zvedat nástavky při práci v plodišti, šetří se záda, případný oddělek nebo obměna díla se snáze provede.

Obecně je nejoblíbenější kompromis dadant blatt s 10 rámky, na většině území se tam plodiště vejde i se zápasem zásob a je to hmotnostně ještě zvladatelné. Menší úly na 8 rámků jsou pro kočovníky nebo oblasti se slabší snůžkou, velmi dobře se s nimi manipuluje, základna je ještě dostatečně stabilní. A 6 rámků? Buď žádná nárazová snůžka, nebo prostě se jich na vozejk vejde 2x tolik než beden na 12 rámků, ale s tím roste také množství nástavků a cena úlu. Kde se nepoužívají mřížky se počítá s tím, že si včelstvo může upustit páru na pár rámků v prvním medníku, je to trošku horní tlumič a dobrý způsob jak si zjistit, která varianta úlu se hodí do které oblasti.

Javali
Javali 08.12.2025, 03:30:54 xxx.xxx.124.61

Však ono to i vychází. Ten rusák tam už má mateří mřížku zbytečně. Je vidět, že druhý korpus je z poloviny plný medu, není šance, že by matka šla klást ještě výše do nízkých rámků. Ten úl je polystyren, to znamená, že těch 6 rámků bude zakladených na 100% protože tam nejsou žádné studené krycí rámky s medem jak to bývá u tenkostěnných úlů na více ramcích. Kvůli 2 velkým korpusům na sobě tu dochází k příliš velkému blahobytu včelstva a včelstva mu jdou rovnou na steč do rojovky, bez odebrání zavíčkovaného plodu a nahrazení mezistenou pro urychlené základení vajíčky a tvorbou oddělku je v tom nemá sanci udržet. Výpočtově by na čistý plod mělo stačit 5 a půl rámku DB, z toho co vím o 8 rámečníkách by mělo na plodiště stačit vysoký+nízký korpus a každý další už bude s medem. Taky bych dolu nedával plošně otevřené sito jako má ten rus jesi jsem dobře viděl, velký přísun vzduchu a vyvětranost úlu může nadzvednout plodové těleso, pokud je vzduchu méně, plodiště se drží co nejblíže jeho přístupu.

Javali
Javali 08.12.2025, 02:45:49 xxx.xxx.124.61

Budu se vyjadřovat jen k tomu otáčení a převracení díla, Kozinuv úl se nepřevrací, když bude zájem můžu nějakou záhadu vysvetlit.

Zase rok uplynul, ale nevím proč zmiňujete přesný opak toho co jsem psal, také jsem přiložil i fotky kde je to jasně vidět, včely tak staví a kladou. Už jsem viděl pootočené buňky o 90° i na volné stavbě v prázdném rámku, takže to je jen nějaká konstrukční otázka, přizpůsobení terénu, pár včel to tak začne stavět a zbytek v tom pokračuje. Jesi plodu vadí opačné naklonění buněk při otočení 180° nebo jen 90° a z toho nějaký stres to netuším. Jak se včelám nabídne kousek mezisteny tak v ní pokračují, ale můžou půl rámku vystavět pootočeně pak narazí na zádrhel a druhou půlku vystaví už správně.

K tomu převracení na zimu mám jeden postřeh a to ten, že by bylo vhodné mít koncem sezóny jako hlavní a ideálně jediné česno jen očko na studenou stavbu, včely následně zadní část úlu v létě zanosí a zavíčkují tam zásoby, zimní chumáč se usadí s největší pravděpodobností v blízkosti očka a při přetočení na zimu je chumáč dole a nad hlavou má přesně tu část zavíčkovaných zásob.

Javali
Javali 07.12.2025, 14:44:46 xxx.xxx.124.61

Já se připojuji k omluvě a děkuji Malinovi za iniciativu! Myslím si že když se budeme všichni trošku vic držet původních témat bude to ke prospěchu všech a případné žabomyší války nechť skončí stejně rychle jako začaly a zbytečně se nestupňují. Byla by škoda nechat téma 6 rámečníku úplně uzavřené, když už se začalo a někdo bude chtít navázat, ten 6 rámkový úl nemůže za to, že jsme jelita.

Javali
Javali 06.12.2025, 15:57:24 xxx:xxx.e055:a910

Kozina používá VS a používá malý proužek mezistěny jako základ.

Na obrázku s Kozinovym rámkem vidím dole hezké hnízdo k zimování v dělnících buňkách a když na vrchu budou zásoby tak svůj účel splní. Otázka je zda by prospělo takové rámky například opravovat. Než se začali používat drátky a mezisteny tak se včelaři starali o plásty jako včeličky, trubčina se vykrajovala a buď nechala vystavět nebo se vložil hezký čtvereček dělničiny, který se zachránil vykrojením z rámku co šel vytavit. A nebo by bylo snadnější a prospěšnější jim s tím nehejbat a nechat to jak si to postaví.

Moje rámky v 8 rámečníku vypadaly hrozně, sám jsem z toho měl obavy, půlka byla trubčina a do toho ještě mraky pylu. Tyhle 2 jsou 14.5.2025 a vyfocený jsou nejspíš pro parádu, protože ty ostatní vypadaly ještě hůř.

Obrázek Obrázek
Javali
Javali 06.12.2025, 15:31:28 xxx:xxx.e055:a910

Akorát že M.S. pracně a šikovně napodobuje přírodní výběr aby ho urychlil a zbytečně nepadla včelstva která stačí např. opravit jeho černou AMM matkou, nechává rozchovávat trubčinu z nejlepších včelstev mezi ostatní včelstva ve kterých ji naopak likviduje. Tohle je podle mě správná cesta kterou by měli všichni alespoň částečně aplikovat ve svých chovech.

Jenže množárny jedou na plný plyn a plošně nahrazují úhyny svými brojlery u kterých se počítá s častější chemizací i dalšími zákroky jako izolace matek, odstraňování plodu a pod a taky úly z polystyrenu, pravidelná desinfekce a poté stejně každoroční doplnění padlých kusů. Bohužel, když to M.S. přestane dělat tak se plošně genetika může ještě dlouho zhoršovat dokud si více včelařů neuvědomí, že nelze mrdání léčit jen ještě větším mrdáním a bude třeba trochu couvnout z prumyslového standardu, použít více vlastního včelařského umu a méně podporovat oddělkové mafie.

Javali
Javali 06.12.2025, 07:40:29 xxx.xxx.182.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 05.12.2025, 21:54:23

Tohle mě nemusíte vysvětlovat, ale s tím cukrem se trošku mýlíte, ten až tak nepřirozený není, proto se o něj rvou jak šílené a například na podzim když má včelstvo málo zásob tak se má doplnit cukrem, protože už je nemusí zcela zavíčkovat. Takový med by zkvasil, cukr ne. Ale berte to jen jako nezajímavou radu zadarmo od anonymního prudiče z fóra kam chodí úplně každý takže to není nic moc zážitek když se nemusíte uklonit.