Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 11.01.2026, 22:07:10
Nesloží. Bolí,pes bude řvát a zastaví. Samozřejmě citlivku to může psychicky rozložit, zvlášť pokud vůbec neví o co jde a najednou přijde bolest z ničeho nic. Ale aby pes jakože zkolaboval nebo se položil,to fakt ne. I proto je potřeba to mít vyzkoušený,jestli má EO třeba stupnici 1-30, a normálně už je psovi nepříjemná 5, a reaguje na ní,tak i v krizovce do něj člověk nebude prát tu 30,ale zastaví ho v klidu na 10. Ale jsou psi,kteří aby vůbec zareagovali, začínají třeba na 15, tam pak např. při útěku za zvěří budete potřebovat vyšší kalibr, a když se bude řítit k silnici,prostě mu tam tu 30 šoupnete. Já mám třeba čubu poměrně drsoně,a pokud by mi šla třeba na honu za postřeleným bažantem (což je její práce a chodí fakt mnohdy vzdálenosti ve stovkách metrů), tak na její zastavení nízký impuls stačit prostě nebude.
Pokud omezime diskuzi o EO na pouziti venku, na vychazkach:
Neni to pomucka na UCENI privolani/ukonceni nezadouci cinnosti ( nejcastejsi duvod pouziti ). To ma pes umet drive, nez to dostane. Je to pomucka na to, aby na povel, co ZNA - vzdycky poslechnul. Za me - radeji vidim psa s elektrikou na krku, co neprijde na kontakt k mym psum, protoze ho obojek zastavil, nez “svobodneho” psa, co mi vlitne do smecky, protoze kasle na ten prujem povelu, co chrli panecek nekde vzadu na ceste 😇O loveni zvere v ramci “vybehani se” ani nemluvim…. ani o tech stavech, kdyz pes vbehne do rosti a clovek slysi jen chochtani a lamani vetvi 😈To se proste nema stavat. Nikdy.
No a k tomu “slozi ho to ” - ne, neslozi je to. Jsou psi, co jdou i pres dva obojky, kdyz jsou ve vysokem vzruchu. Horko tezko je to zastavi.
A ty obojky maji urcita bezpecnostni nastaveni - aspon ty, ktere by se mely pouzivat, kdyz uz.
Normalne je nastavena nejaka sila impulsu, pro pouziti - co je potreba vyzkouset podle psa a reakce (srsti, pocasi a stavu baterek ). Ale pak maji bezpecnostni tlacitko - tzv. buster, kde je nastavena jina, vetsi sila - pro okamzite pouziti. Jak se pes natvrdo rozebehne - neni uz cas menit silu. A maji i bezpecnostni pojistku, ze impuls nejde drzet donekonecna - samo se to vypina po nejake vterince - i kdyz se tlacitko drzi. Nema to byt mucici nastroj, ale pomucka.
Jsou zeme, kde jsou EO zakazane. Tam na ne davaji ty kryty
brrrr - v mínus patnácti už byla teď zima i mě - a i Yoda občas zatřepal nějakým tím tlapátkem, že ho zebe. Ale zkrátit ranní okruh nechtěl, pod kabátem měl teplíčko.
Ve výbavě EO mám, už dlouho leží ladem. Zkoušela jsem to použít i na poslušnost venku (primárně jsem to pořizovala na jiný specifický problém), troufla jsem si to použít až po důkladném vysvětlení postupu od trenérky a poté, co jsem viděla naživo, jak to nějakého pejska učili. Jak píšou jiní výše, učili to na známém povelu, který pes ovládá, a začalo to hledáním nejnižšího možnýho impulsu, který pes zaregistruje. Nakonec jsem usoudila, že na procházky to pro nás není, máme jiné komunikační kanály, které fungují snad i líp. No ale fakt je, že teď se sněhem mi pes nějak záhadně ohluchnul a už si pohrávám s myšlenkou, že EO vyhrabu, nabiju, a zkusím ten sluch malinko podpořit. Ale nejspíš na to budu líná a než se rozhoupu, sníh bude pryč 😀
Jinak mám EO se stupnicí do 100, pes v režimu “vnímám” reagoval na impuls 5-6, když byl začuchaný, potřeboval tak 15, no a při vyběhnutí za zvěří už by byla potřeba úplně jiná síla. Vlastně bych potřebovala, aby měl ovladač možnost nastavit tři různé hodnoty, protože překlikávat v té chvíli moc nešlo. Určitě jsou lepší EO se stupnicí do 30, kde se překlikne rychleji.
Jinak dneska už šlo opravdu do tuhýho. V -23 st. se i Barča, ač na sobě dvě vrstvy oblečení, jen rychle vyčůrala a mazala zpátky do baráku 😀 To se ještě nestalo, vždycky ještě courá po zahradě.
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 12.01.2026, 07:04:25
troufla jsem si to použít až po důkladném vysvětlení postupu od trenérky
tak muj nazor je, ze to ma psovi dat na zacatku jen nekdo, kdo vi co dela. Ten s tim ma projit se psem a upevnit zadouci (ne)reakce. A az kdyz pes vi, o co jde - predat ovladac majiteli. Jinak se to davat nema….Nestaci jen teoreticke vysvetleni majiteli a ani kratka ukazka nekde na oplocenem place mimo realne situace. Nebo jinak - nestaci to u cca 98% majitelu 😇
A i mi teda vadi, kdyz se EO doporucuje tak vseobecne, jak tu ctu: “ rikal vycvikar, kupte mu EO na to a to” - na ruzne potize a neduhy v souziti. A jeste casto jako reseni prvni volby 😏 To jsou - podle me - pekelne rady. Pro psa. Nedivim, ze se to vseobecne zakazuje pouzivat. Opravnene.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 12.01.2026, 08:52:16
Chlupac si rano vyzadal vypusteni na zahradu a asi 20 minut se valel a rochnil ve snehu. Ten je nadseny jak male dite. Canici na nej koukali zpoza okna a vycurat se sli presne na minutku - a az kdyz se vovcacek uklidnil, aby je nenahanel.
troufla jsem si to použít až po důkladném vysvětlení postupu od trenérky
tak muj nazor je, ze to ma psovi dat na zacatku jen nekdo, kdo vi co dela. Ten s tim ma projit se psem a upevnit zadouci (ne)reakce. A az kdyz pes vi, o co jde - predat ovladac majiteli. Jinak se to davat nema….Nestaci jen teoreticke vysvetleni majiteli a ani kratka ukazka nekde na oplocenem place mimo realne situace. Nebo jinak - nestaci to u cca 98% majitelu 😇
A i mi teda vadi, kdyz se EO doporucuje tak vseobecne, jak tu ctu: “ rikal vycvikar, kupte mu EO na to a to” - na ruzne potize a neduhy v souziti. A jeste casto jako reseni prvni volby 😏 To jsou - podle me - pekelne rady. Pro psa. Nedivim, ze se to vseobecne zakazuje pouzivat. Opravnene.
On je hlavně problém, že spousta lidí to nemá jako poslední řešení,ale jako výcvikovou zkratku. Co bych se namáhal měsíce nebo roky se psem něco cvičit,když s EO to půjde rychle a ještě rychleji. Co bych se namáhal psa na EO učit,prostě mu to tam švihnu. To bych vraždila. Samozřejmě jsou případy, kdy je potřeba rychle zasáhnout a EO použít hned a silně,ale o tom musí už člověk sakra přemýšlet a vědět,co dělá. Což obecně u všeho řada lidí nedělá,používat mozek se dneska mnohdy nenosí. Taky jsem takto jednou EO použila, vlastně jako náhradu el ohradníku. Vrátila se mi domů čuba v roce a půl, a uměla,byla zvyklá přeskakovat ploty. Hektar zahrady máme ze ⅔ oplocený jen pletivem 1,4 m, psiska to respektují,je to pro ně stopka,vůbec o tom nepřemýšlí. No a frajerka samozřejmě hop a chodila se dívat ven,takže hrozilo, že to od ní odkouká celá smečka. Tam potřeboval být zásah velmi rychlý a nekompromisní. Ale jak jsem psala,to je fakt výjimka.
Na druhou stranu,lidi dokáží dokurvit psy rychle i jinak,EO k tomu nepotřebují
On je hlavně problém, že spousta lidí to nemá jako poslední řešení,ale jako výcvikovou zkratku. Co bych se namáhal měsíce nebo roky se psem něco cvičit,když s EO to půjde rychle a ještě rychleji. Co bych se namáhal psa na EO učit,prostě mu to tam švihnu. To bych vraždila. Samozřejmě jsou případy, kdy je potřeba rychle zasáhnout a EO použít hned a silně,ale o tom musí už člověk sakra přemýšlet a vědět,co dělá. Což obecně u všeho řada lidí nedělá,používat mozek se dneska mnohdy nenosí. Taky jsem takto jednou EO použila, vlastně jako náhradu el ohradníku. Vrátila se mi domů čuba v roce a půl, a uměla,byla zvyklá přeskakovat ploty. Hektar zahrady máme ze ⅔ oplocený jen pletivem 1,4 m, psiska to respektují,je to pro ně stopka,vůbec o tom nepřemýšlí. No a frajerka samozřejmě hop a chodila se dívat ven,takže hrozilo, že to od ní odkouká celá smečka. Tam potřeboval být zásah velmi rychlý a nekompromisní. Ale jak jsem psala,to je fakt výjimka.
Na druhou stranu,lidi dokáží dokurvit psy rychle i jinak,EO k tomu nepotřebují
Jezis kde ti to muzu podepsat?
U nas dostala EO nebozka Cirila. Dvakrat. Madam mela vypocteny drahy a uhly - vybehla ji zver, ja piskla “ke me” a damicka si premerila, jestli to dobehnu nebo ne. Jakmile vedela ze jo, nehla se o krok. Jakmile vedela ze ne, sla a nic ji nezastavilo. Az EO. ALE (jak jseme x-krat lidem vysvetlovala) - nosila ho na krku skoro mesic, nez nastala vhodna konstelace pro zmacknuti. A bylo to jen nezne upozorneni, ze dosahnu vyrazne dal nez si madam mysli.
A pak se prijed podivat k nam - dvoulety hnedy labik, typickej buldozer, ne uplne vycvalane, ale neagresivni telatko. Na krku EO snad od chvile kdy se narodil. Neumi v podstate zadnej povel, protoze nikdo nikdy nepochopil, ze by ho mel neco naucit a jak se to asi dela … takze v praxi panicka neudtale opakuje “povel” Teddy, k tomu mu vytrvale pipa a kdyz ma pocit ze to k nicemu nevede, tak coklik zajiskri. A me tecou nervy …
O víkendu kromě kosy silně foukalo, tak procházky byly krátké a zakuklené. Jednu hodinovou Bonnie zvládla a tvářila se docela spokojeně (až na začátek a konec).
Dneska ráno mi nepřipadalo, že je pocitově větší zima, protože nefouká. I když předpověď ukazovala -14 (teploměr nevedu). Po pár minutách na zahradě, kdy Bonnie šla klidně, bez běhání, vývrtek, jsem měla ale pocit, že zakulhala jeden krok na zadní nohu. Pak už nic. Došla v klidu ke mně, významně zvedla přední nohu a s výrazem “bolí” ji stále držela ve vzduchu. Tak jsem Bonnie zvedla a šlo se domů. Doma zázračně nic, žádný problém, nic na ťapce jsem nenašla. Tak doufám, že to byla jen reakce na mráz. Bonnie takhle ukazuje tlapku s výrazem trpícího psa, i když se jí na polštářek přilepí něco malého.
podle mě je zdvihání tlapky (střídají se různé tlapky…) ve velkých mrazech opravdu jen známkou zimy. Za velkých mrazů to znám od všech dog - většinou stačilo promnout tlapátko… a bylo zase na chvilku dobře. A neprodlužovat pobyt venku. Dneska Yoda taky jednou (z asi 15 minutové procházky) mi nabízel jednu přední, ať mu ji “opravím”.
Moji se dělají sněhové koule mezi prsty, takže za procházku odstraňuji x-krát. Jinak je tedy holka v sedmém nebi 🙃
A u nás (Beskydy) totální kýč - nádherný čistý jiskřivý a většinou nedotčený sníh, cca 40 cm, modro (tedy už se nějaké šmouhy objevují), prostě pravá zimní pohádka….ráno -12, ale bezvětří, takže to je v pohodě.
Sněhové koule se ratloraptorovi nedělají. Nemají na čem. Takže jednu výhodu má.
Jindro, děkuju za uklidnění. Bonnie to udělala prvně. Je ale fakt, že ukazovat packy, když něco “bolí” (je nalepené) se naučila teprve před asi rokem a kousek. A i když je pocitově větší zima při teplotách lehce pod -5 a silném větru, jde furt jen o pocitovou teplotu vzduchu. Ten sníh na tom bude asi jinak. A byla čerstvě vylezlá z postele, kde spí samozřejmě i pod dekou (i v létě). No, vyvenčila jsem kolem poledne zase jen pár minut a na procházku půjdeme za chvíli.
doguším vadí mráz (že zvedají občasně tlapky) až kolem mínus patnácti. Ještě desetistupňový mráz jim nevadí. Je fakt, že většinou chodí po nesoleném a když přecházíme přes nasolenou silnici, tak pak stejně projde zahradou a tlapky ve sněhu si cestou ke dveřím očistí. Tudíž neznám žádné koupání a mazání… prostě potíže s tlapkama v zimě (a nejen v zimě) vůbec neznám.
Tak u nás dneska ráno -21°C, chvíli jsem čekala jak to poleze nahoru. No moc to nelezlo, tak jsem vyběhla v -19°C, nejdřív sama na prvních 10km, pak jsem nabrala Efíka a s ním jsem dala dalších 12km, to už bylo jen -14°C. Nebylo to tak hrozný jak jsem se bála, Efík v pohodě v oblečku, packy nezvedal, nepajdal, ale moc jsme nezastavovali, aby jsme byli pořád v pohybu. Takže fotky s ním nemám, až doma jak mu krásné omrzly fousky…
Psala jsem vedle v tématu o délce venčení, viděla jsem video a paní doporučovala do tlapek vetřít olej do vlasů, používala obyčejný z dm drogerie, Balea. Olej nevydrží na tlapkách prý věčně, ale nějakou slabou hodinku to prý funguje.
Ronja s motejlem (neregistrovaný)12.01.2026, 15:59:44xxx.xxx.119.6
U nás chumelíííí, já si tak moc přeju, ať předpověď oteplení nevyjde, ach jo. Ráno -13, tak to i v bundičce bylo na 20 minut. No a teď odpoledne jsem dala pláštěnku, protože chumelení a záda plná sněhu to u nás samozřejmě nejde. No hodinu a půl jsme byli venku!!! Neuvěřitelné😁. Jak za mlada to chlupaté řádilo, a zajíci taky, von se zajíc rozhodne, že před náma zdrhne, běží po cestě, běží, a pak to otočí a běží nám zas naproti, teprve pár metrů od nás to konečně stočí do lesa. My teda celou dobu stáli a čekali, až se teda uklidí. No a druhý byl tak skvěle schován za takovým drnem nebo krtincem, že psovi vystřelil téměř před tlamou, lekla jsem se na dvakrát, nejdřív toho zajíce, pak toho, že ho pes snad chňapne, protože to bylo opravdu blízké setkání a teda nic👍.