Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.09.2026, 10:20:03
Já si to teda nemyslím….
Je přece úplně jedno, kde pes bydlí, ale jak se k němu majitelé chovají. Známí to tak mají všichni (měla bych to stejně), že pes bydlí v baráku s lidmi a chodí se venčit mimo zahradu. Je pravda, že mají malé nebo krátkosrsté psy. Mají proti majitelům psů v bytech malou výhodu, že ráno stačí otevřít dveře baráku a pes se může rychle vyčůrat, což já v paneláku nemůžu. A proto se ráno vyvenčím já, navléknu psí oblečení, jdu vyvenčit pesy a teprve potom ze sebe doma udělám člověka 🙂
Na vesnicích jsou ale stále psi, kteří žijí na zahradách bez pozornosti svého člověka a venčí se sami po vesnici. Netvrdím, že všude a všichni, ale jsou. U nás na sídlišti už to tak není, psi nežijí a možná ani majitelé, ale i tady ještě nedávno byli psí samovenčiči, majitelé je vypustili a nechali je courat po sídlišti samotné. Zvláštní je, že se ti psi (byli to všechno kluci) nikdy s nikým nervali, oběhli si svou trasu a ostatních psů si nevšímali.
O chovu slepic nic nevím, ty jsem v paneláku chovat nezkoušela 🙂
Mají proti majitelům psů v bytech malou výhodu, že ráno stačí otevřít dveře baráku a pes se může rychle vyčůrat,
A pak se s ním jde stejně ven. Teda u nás. Výhoda - ta největší -domu se zahradou je pro mě v tom, že tohle můžu udělat po příchodu domů - otevřít, nechat je vyběhnout a hned, aniž by čekali, až se z pracovního přehodím do civilu, ulevit svým útrobám. Oni teda ještě před tím stejně metají kozelce, nosí mi hračky a snaží se mi vyrazit zuby, čůrat jsou až pak. A komplet vyvenčení si nechávají za zahradu. A to, když je člověk nemocný, má možnost je několikrát denně pustit.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 15.09.2026, 10:32:20
Třeba u nás potkáte na procházce psů plno.Nemám v úmyslu to tady rozebírat,ale kolik psů ve městě obejde 3x za den bytovku. Třeba u nás potkáte na procházce psů plno.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 15.09.2026, 10:41:23
Tak jsem to myslela, že se pes vyčůrá a nemusí čekat, než se sebe páníček udělá člověka nebo člověk páníčka, aby mohli jít na špacír.
Stejně tak v noci na poslední loužičku před spaním, stačí otevřít dveře od baráku. Já se musím třeba v zimě celá zakuklit, abych venku pobyla celou minutu. Ale protože nikdy nevím, jestli třeba nepřijde taky neplánovaně 💩, obléknout se musím.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 15.09.2026, 10:52:31
Jojojo, to je obrovská výhoda. A mně se hrozně ulevilo, když se nám za covidu podařilo se přesunou z města pryč, protože to poctivě přiznám, že jsem byla hysterická z toho, co budu dělat se psy, když budeme v karanténě a nebudeme smět ven.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 15.09.2026, 10:56:13
Nakonec největší povolený pohyb měli lidi, co venčili psy. Proto se útulky vyprázdnily. A pak i sportovci, takže když jsem šla bez psa, tvářila jsem se, že běhám 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 15.09.2026, 11:16:10
To bylo až potom?? teď nevím, jen si pamatuju, že vyhlásili, že maj fšici chodit ven. A ty pomatenci co furt lezou v regálech obchoďáků se jak stádo vyhrnuli ven a dělali prvomájovej průvod v místech, kde nikdy nikdo nechodil.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 15.09.2026, 10:37:22
A víte kolik psů se v bytovce venčí na podložku a ven ani nejdou? Jen na maloměstě jsem v okolí práce znala dva, ale jak už jsem psala, nemíním to rozebírat .Jen mě štve, že každý, když potřebuje vyzvihnout svou péči o psa, hned je v pácu vesnice. Přitom vše je o lidech a ne o tom, že ve městě jsou lidé lepší než na vesnicích.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.09.2026, 12:02:12
Jasan, že je to o lidech, ale taky trošku o zvyklostech. Pamatuji si, že před 20 a víc lety, kdy moje městská pesa zahradu pojala jako součást domu, musela jsem venčit mimo ni, takže kousek po vesnici a pak do lesa. Byla jsem k smíchu všem místním a ještě se vždy rozštěkala celá vesnice. V té konkrétní vesnici dnes venčí své psy jen náplava nebo lufťáci.
Kolik psů se v okolí venčí na podložku a nikdy nevyleze ven, netuším. Vím o pár malých psech, kteří se venčí i kolem baráku i doma, buď na podložku nebo kam je napadne. Za to si můžou majitelé sami, nevychovali psa k čistotnosti, jsou líní s ním chodit, tak radši uklízí loužičky, drhnou koberce nebo rozkládají podložky. Ale jako standard psa v bytě bych to teda neoznačila.
Ale asi se nemá cenu hádat o cizích lidech, psech a zvyklostech, ne?
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 15.09.2026, 12:13:45
To, že se se psem nechodilo na procházky, ještě neznamenelo, že se mu nikdo nevěnoval. Za mého dětství, a to je už hodně desetiletí, sice psi na procházku nechodili, ale běžně chodili s majiteli na pole, louky, se zvířaty. U nás běžně vořeši jezdili v traktoru na pole, sušit seno atd atd. Ono na nějaké procházení času nebylo,ale to už dneska ne jenom nikdo neví, ale ani nepochopí.
Já myslím, že to celé bylo myšleno tak, že pes v paneláku může mít víc aktivit, pohybu a celkově dobu strávenou se svým člověkem, než pes, který je venkovní hlídač a jeho lidi ho berou spíš jako inventář a stráví třeba většinu svýho života na svojí zahradě.
Já co si pamatuji venčím od svých čtyř let. A jsem ze vsi, jo a dříve se na mne lidi dívali, ty starší divně. A pak vrstevníci a mladší se opičili, málokomu to vydrželo.
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 15.09.2026, 13:45:04
U nás na chalupě taky nikdo nevenčil - jen já. A! Jedna čestná výjimka - hospodář - min. o víkendech, kdy jsem ho mohla vidět, bral ven jejich šarplanince, posléze čuvače. Teď už je pán starej a my tam jezdíme sporadicky, takže jsem psa viděla jen na dvorku.