Neumím najít takovou pěknou grafiku. To nic neměn na tom, že bychom měli dát Liberec Němcům - dle Vaší logiky 🙄
V 19. století byl Reichenberg (dnešní Liberec) etnicky dominantně německým městem.
Německá většina: Naprostou většinu obyvatelstva tvořili Němci. Liberec byl centrem německého živlu a kultury v oblasti.
Česká menšina: S průmyslovým rozvojem (zejména po polovině 19. století) rostl počet obyvatel a do města přicházeli i Češi za prací. Přesto zůstávali menšinou, která byla pod silným asimilačním tlakem. Charakter města: V druhé polovině 19. století měl Reichenberg jasnou německou tvář, což se projevovalo i ve veřejném životě, politické reprezentaci a výstavbě honosných budov.
Ne neměli bychom dát Liberec Němcům, protože, i když v Československu, měli Němci v Liberci všechna práva a nikdo jim nezakazoval mluvit německy, měli německé školy, vdávali se a ženili se oba národy mezi sebou, vznikala smíšená manželství a dvojjazyčné děti. Kdyby byli Němci blbě nenaskočili na Henleinovu, potažmo Hitlerovu propagandu, mohli jsme tu ve dvojjazyčném Liberci žít doteď.
N (neregistrovaný)10.02.2026, 18:54:00xxx.xxx.189.103
Buggyra:
Co mají dávky společného se zahraniční pomocí?
My se na Německo jako na partnera vůbec nemusíme spoléhat, my jsme na něj přisátí jak kojenec na prs a nic nás nerozdělí, to je bezpředmětná úvaha. Já se jen koukla na Německo podle Vašeho “stará se samo o sebe” a ejhle, vůbec mi to z té pomoci Ukrajině nevyplynulo. Že se stará i o své občany? No tak to je snad samozřejmost. Ale rozhodně neplatí, že by si hledělo svého nebo bylo neutrální v případě války RF-UA. Co se týče US, k těm data hledat nehodlám, ale divila bych se, kdyby UA nepodporovali. Ale u těch je to jedno, na ně si RF netroufne.
Humanitární dávka pro uprchlíka v DE: nějakých 13 tisíc korun (plus náklady na ubytování) Hum. dávka po snížení: přes 10 tisíc korun (plus náklady na ubytování) … říkala AI.
Neutrální je dlouhodobě Švýcarsko, u toho AI tvrdí, že neposkytuje žádnou vojenskou pomoc a dokonce zakazuje prodej svých vojenských produktů na Ukrajinu (nebo do Ruska). No ale i Švýcarsko přijímá uprchlíky a posílá humanitární pomoc. Nevidím důvod, proč bychom taky nemohli neprovokovat tím, že budeme posílat elektrocentrály. A mě se to líbí a považuji to za chvályhodné.
Když už máte ráda AI a věříte jí..
Informace o tom, že Ukrajina označuje západní pomoc za „nepoužitelnou“, se objevují v kontextu konkrétních dodávek a specifických typů vybavení, nikoliv jako celkové odmítnutí pomoci. Ukrajinští představitelé a vojáci si opakovaně stěžovali na několik klíčových problémů: Špatný stav techniky: Některé dodané zbraně, zejména starší obrněná vozidla nebo dělostřelecké systémy, byly v nevyhovujícím stavu a vyžadovaly opravu, než mohly být nasazeny do boje [1]. Chybějící náhradní díly: I když technika dorazila, často chyběly náhradní díly, což činilo zbraně nepoužitelnými, pokud došlo k poškození [2]. Zastaralé vybavení: V některých případech šlo o techniku, která neodpovídala standardům potřebným pro intenzivní konflikt s Ruskem. Byrokracie a zpoždění: Stížnosti se týkají i zdlouhavých procesů dodání, kdy pomoc přichází pozdě, což snižuje její efektivitu.
Pomoc není o objemu peněz ale o kvalitě a výsledném celkovém produktu. Ještě si jistě pamatujete jak se sháněly starší tanky po světě pro Ukrajinu a nakonec se právě přes Německo trojnásobně zdražily a dorazily na Ukrajinu v žalostném stavu.😐 Vlastně nikdo z nás neví, kolik prostředků se uvolní a kolik skutečně dorazí na Ukrajinu. Tyhle data mám jen z USA a celkem přesně vím cifru co toho zmizelo na Ukrajině.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 10.02.2026, 17:39:07
Ale houby, zas překrucujete, hned od vzniku Československa byly úředními jazyky pouze čeština a slovenština, nikdo samozřejmě Němcům nezakazoval mluvit německy, ale němčina nebyla úřední jazyk,1 a úplně stejná situace byla na Ukrajině, Ukrajina jen prostě už nechtěla ruštinu za úřední jazyk, což je úplně legitimní, žádný stát nemá za úřední jazyk jazyk menšiny.
N (neregistrovaný)10.02.2026, 21:21:35xxx.xxx.189.103
assil:
Ale houby, zas překrucujete, hned od vzniku Československa byly úředními jazyky pouze čeština a slovenština, nikdo samozřejmě Němcům nezakazoval mluvit německy, ale němčina nebyla úřední jazyk,1 a úplně stejná situace byla na Ukrajině, Ukrajina jen prostě už nechtěla ruštinu za úřední jazyk, což je úplně legitimní, žádný stát nemá za úřední jazyk jazyk menšiny.
Na Ukrajině ale nebyla ruština úředním jazykem,ne?
Nebudu se s vámi dohadovat, nemůžu překonat vaše sebevědomí. Jen vám doporučím - nejdříve čtěte, studujte, vzdělávejte se ( vím že žádný učený z nebe nespadl)…….jen trochu vás nasměruji - 1. republika (Československo) úřední jazyk neměla. Bylo to daleko složitější.
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 11.02.2026, 04:47:58
Vřele doporučuji knihu Ilony Borské Osud jednoho Čecha. Je to román zpracovaný na základě pečlivě vedených deníků “jednoho Čecha”. Je to kronika vztahů Čechů a Němců, včetně problému sudet. Prolíná se tam i život lékařky Kálalové (Doktorka z domu Trubačů ).
Jeden citát: “Vy jste Ital, vy můžete odejít” - ty svině přesně věděli, koho vraždí. Ke cti di Lotia podotknu, po jeho odpovědi, ho zastřelili taky.
Jestli se sjezdem v Brně zabývá Söder a chystá se zúčastnit, přestává to být záležitost spolků a měl by se do toho stát vložit. I když proti Babišovi je Söder jen malá ryba.
Ale stát, který odmítá své dějiny, bude je muset prožít znovu. (Vím, že je tam nezná, ale my své dějiny známé dobře ).
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 10.02.2026, 14:15:15
Jo, směrem od ČB je ten kruháč v pohodě, tam můžete jet zkratkou mimo kruháč rovnou do Bene a nebo najet na kruháč a jet rovně nebo dokola.
Bývala tam x km kolona právě i kvůli té křižovatce u Bene, tam to stávalo víc, než udělali kruháč, teď je to mnohem lepší, zabrzdí se to až v těch dvou proudech těsně před kruháčem, ale tím, že je to rozdělené do dvou, tak je fronta poloviční. Nevím, co se stalo, že teď to stojí u Konopiště (a ještě nevím, zda dole u přechodu k zámku a nebo nahoře na horizontu vlastně už mimo Benešov), protože tam dřív problémy nějak nebývaly, možná jak opravili ten sjezd do města tam na té straně, tak tam je čilejší provoz mezi městem a E55.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 10.02.2026, 17:18:35
Zjištění amerických tajných služeb a vyjádření jejich ředitelky má být oficiální vyjádření názorů ruské strany? Nebo asi nerozumím.
Já se ptala na to, zda máme oficiální informace o tom, co chtělo Rusko na začátku války udělat po dosažení vítězství. Řekněme tak v prvním měsíci. A tedy jsem si i sama odpověděla.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.02.2026, 06:52:58
No já tam tak běžně nejezdím, ale v Červenci 2025 jsem jel od ČB a kolona pár km před kruháčem (modře - jsem asi vychytal blbý čas) a za kruháčem kolona až k té křižovatce (červeně) jak jsem psal a za tou křižovatkou už vše ok. 😀 To jsem nějak nepochopil, ale to je jedno, ve svém životě nepochopím ještě hodně věcí takže zbytečné se tím trápit. 😀
No já tam tak běžně nejezdím, ale v Červenci 2025 jsem jel od ČB a kolona pár km před kruháčem (modře - jsem asi vychytal blbý čas) a za kruháčem kolona až k té křižovatce (červeně) jak jsem psal a za tou křižovatkou už vše ok. 😀 To jsem nějak nepochopil, ale to je jedno, ve svém životě nepochopím ještě hodně věcí takže zbytečné se tím trápit. 😀
V Opavě se před jedním kruháčem v době špičky taky dělají kolony, pravidelně, už s tím člověk tak nějak počítá. Myslím, že být tam běžná křižovatka, bylo by to horší.
Co věta, to perla. Jen jsem to prolítla. Je dostatek obrazového materiálu, vyjádření nezávislých zahraničních novinářů…na to, abych tomu věnovala víc času.