trojAAAcko: Nerad bych Vám bral Vaši předvídavost, ale zatím se z toho článku nejde dělat závěry. Je tu spoustu vlivů kteří ovlivňují “nestandartně” vyšší nezaměstnanost. Pár vlivů je uvedeno i v tom článku.
1. vliv který musíme vzít v úvahu je sezónní vliv který je i též zmíněný v článku. Párkrát jsem ho tady historicky zmiňoval (ale to bylo s průměrnými mzdami).
Lednový nárůst nezaměstnanosti je především důsledkem tradiční sezónnosti, která se každý rok promítá do zimních měsíců,
V tom grafu je to krásně vidět jak v Lednu je nárůst vždy.
2. Opět zmíněno v článku, ale to osobně potvrdit nemůžu, protože o tom nic nevím a nezaregistroval jsem jakékoliv změny. Někdo bude určitě vědět více než já.
Pravděpodobně si část uchazečů vědomě načasovala podání žádosti na období platnosti nových podmínek a zároveň roste podíl těch, kteří o podporu podle těchto pravidel žádají,
Bohužel fakt nevím jaký nový podmínky tam jsou takže toho moc nenapíši. 😀
3. Vliv je docela důležitý a ten nejvíce ovlivňuje ten vysoký nárůst a to má několik příčin. Několik let čtu jak za pár let bude rekordní počet důchodců a nejméně pracujících lidí a na statistickým úřadě se dá dohledat toto.
https://csu.gov.cz/docs/107508/ccde308a-990f-e86d-d99d-0a187598718e/czam111825_analyza.pdf?version=2.0
Hned v prvním grafu je to vidět nárůst v 3. čtvrtletí 2025 oproti 3. čtvrtletí 2024 o cca 50-100 tisíc - ano, jsou to pracujících lidé což je jiná skupina jenže musím dodat jedno malé “ale”. Je důležité zmínit, že je to 3Q (Červenec - Září / 7-9) a enormní nárůst nezaměstnanosti (dle grafu v článku) začíná 11/25. Tich důvodů zaměstnanosti v takové věkové kategorii je více (třeba více důchodců si chce přilepšit) i včetně nezaměstnanosti (třeba více lidí v před důchodovém věku si to chce “doklepat” na ÚP). Na to by se dal napsat velký článek včetně hypotéz a analytických myšlenek. 😀 Podle mě se to prostě jen sešlo a pravděpodobně bude hůř i v budoucnu, ale důvodů je vždycky více a některé holt nejsou tak “vidět”.