»
Odpověď na příspěvek uživatele
trojAAAcko z 26.03.2026, 14:41:44
Jestliže se ten mechanismus dobře trénuje na různých dávkách a během roka jsme vystavování různým situacím (změny počasí, styk s lidmi v práci, …). Tak tím pádem je z principu očkování zbytečné ne?
Touhle logikou by byla zbytečná revakcinace, ale nikoli primovakcinace. Primovakcinace bývá většinou ve chvíli, kdy nepředpokládáme, že se dotyčný s infekcí setkal. Revakcinace je potom už jenom obnovení informace a výrobních linek. Imunita je plastická, informace v knihovně třídí, pokud se dlouho s něčím nesetká, tak se postupně informace z knihovny o té infekci ztrácejí. U některé infekce rychleji, u některé pomaleji. Revakcinace u tetanu je deset patnáct let, tam se imunita vytrácí pomalu, revakcinace u klíšťovky je tuším roční, tam se imunita vytrácí rychle, to nevím, jak funguje. Chřipka je jasná, tam se očkuje co rok (možná co půl roku) pozměněná vakcína kvůli různým mutacím.
Tělo zareaguje imunitně na každou infekci. Existuje imunita nějaká všeobecná, která prostě adresuje všechny neznámé infekce, a pak existuje imunita na základě přesných informací, která adresuje konkrétní infekce, se kterými se dostatečně nedávno setkala. Takže pokud tělo infikuje něco neznámého nebo dlouho nepotkaného, tělo zvládne v první linii nasadit konvenční zbraně a průběžně vyvíjí ty speciálky proti té konkrétní infekci. Pokud ovšem to tělo tu konkrétní infekci už zná a nebo má aktuální návod v knihovně, rovnou jedou po pásu ty speciální zbraně proti dané infekci. Reakce těla je potom rychlejší, přesnější, méně energeticky náročná a méně zatěžující pro metabolismus.
Sledujeme dronovou válku na UA. Pokud zůstaneme sedět v sesli a říkat si “očkování netřeba”, nebudeme vyvíjet protidronovou obranu. Možná na nás nikdo nikdá drony nezaútočí a vývoj protidronové obrany by byl holé vyhazování peněz z vokna. A že to penízky stojí, a taky podstupujeme riziko, že tím negativně ovlivníme ekonomiku, že budeme kvůli čipům závislí na Číně, že nám výroba zbraní zablokuje výrobní kapacity pro něco důležitého. No ale co když přijde dronový útok? No když nebudeme mít vycvičenou protidronovou imunitu, tak budeme po dronech střílet z brokovnic, bude to stát spoustu životů, samozřejmě se začne protidronová artilerie hned nakupovat, ale bude to dražší, nebudeme s tím umět tak dobře zacházet, nebudeme mít odborníky, a brokovnice nám můžou dojít dřív, než zavedeme ty protidronové zbraně.
Člověk má adaptivní kolektivní imunitu, stejně jako ostatní zvířátka, kolektivní imunita se vyrábí tak, že dost lidí vychcípá, a ti, co přežili, jsou potom “imunitně poučení” a odolnější. My se očkováním tak nějak snažíme vyhnout tomu, aby část populace musela vychcípat… Důvod dávat to na počkání všem je právě to, že dopředu nevíte, kdo by chcíp. Pokud chcete změnit očkovací strategii a místo očkování raději zavést povinný screening protilátek v populaci a očkovat jen ty, kteří to kriticky potřebují, tak hurá do politiky a můžete to zařídit. Třeba je to lobby pojišťoven nebo farma firem, které prosazují očko, když můžeme testovat. Je mi to vlastně jedno, jestli se bude očkovat nebo testovat, ale očkování je rozhodně pro mě osobně dostupnější, když si řeknu o očko, doktor se na mě usměje a tahá ampuli, když si řeknu o test, doktor začne, že jsem nějaká rozumbrada - mně je to jedno, jinému ne. Takže klidně zařiďte, že budou testy na protilátky standardní postup, be my quest. A doporučuji rozhodně testy na protilátky všem úplně na stejné úrovni jako očkování, protože pro mě je to v podstatě totéž. Protilátky jako protilátky 🙂 (jen teda si nejsem jistá, jestli test na protilátky třeba na chřipajznu podchytí právě zda má člověk imunitu vůči tomu kterému kmenu, to už bych nechala na odbornících)