Ukládání té energie se ale řeší. A hlavně pro ty fotopanely. Tam je problém, že když je extra slunečný den, je plná palba ze všech fotopanelů a zbytečně to přijde vniveč. U těch větrných to nebývá tak intenzivní, ta potřeba, protože za prvé nemají stejné podmínky (převládající větry, reliéf terénu), za druhé fouká i v noci a rozloží se ta produkce do celého dne, což je u foto nemožné.
Ukládat a z úložiště využít se dá rovnou stejnosměrný proud a střídač za foto elektrárnou může být úplně stejně jako už je. Třeba. Nebo se dá vyrobit vodík nebo odsolit mořská voda nebo čerpat voda do vodojemu…
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 08.04.2026, 12:42:50
Za předpokladu, že počet obyvatelstva bude růst (s klesající porodností asi moc ne) nebo každá rodina nebude mít tak 3-4 auta jako je dnes, ale udělají si vozový park třeba 7 aut na rodinu tak máte pravdu. Ale kde si ty auta zaparkují. U starších nemovitostí se prostor najde, ale rodina co si koupí dnes novostavbu který se dělají typu “řadovka” jsou rádi, že mají dvě auta zaparkovaný a třetí před domem. Je to trošku komplexnější a hlavně záleží na lokalitě a taky jak se objeví třeba možnost práce.
Uvidíme jak nakopne Daimler se svojí výrobou Chebskou lokalitu.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.04.2026, 13:03:27
Ukládání té energie se ale řeší. A hlavně pro ty fotopanely.
Řeší, ale k čemu to je. Vždy bude potřeba proces uložení (baterie - hrozná chemie což s ekologií nekoresponduje) a rozstřídání a v případě větru dokonce ještě usměrnění - baterie jsou vždy stejnosměrné. Pokud přijdou na způsob uložit střídavý napětí tak to bude bomba.
Tam je problém, že když je extra slunečný den, je plná palba ze všech fotopanelů a zbytečně to přijde vniveč. U těch větrných to nebývá tak intenzivní, ta potřeba, protože za prvé nemají stejné podmínky (převládající větry, reliéf terénu), za druhé fouká i v noci a rozloží se ta produkce do celého dne, což je u foto nemožné.
To smysl moc nedává. Větrná elektrárna která generuje energii přes noc nepřichází vniveč? Kdo Vám tu energii bude v noci odebírat? I odběry jsou nárazové a klasický ekologický občan s elektroautem skončí v 15h, pak dojede nakoupit apod… přijede třeba v 17h a píchne na nabíječku a jde něco dělat (jde pěstovat bio potraviny), za ty dvě hodiny se to dobije to co ten den projel a má to. Primární odběry jsou jen přes den. Spíše záleží na ročním období - v zimě to tolik negeneruje zatímco vítr v zimě je.
Fakt záleží na situaci a lokalitě, ale abychom se vrátili k původní myšlence tak je prostě lepší nacpat solár na dálnici než větrník vedle a rozkopat další části lesa / pole.
Dá se uložit do gravitační baterie, tepelné baterie, výroby vodíku, atd. - nemusí se ukládat ve formě chemické vazby. Může to být velmi přátelské přírodě a se značně sníženou závislostí na vnějších zdrojích.
No proto mluvím o ukládání energie, aby se vyřešily všechny přetoky vč. těch větrných. A kdo bude odebírat větrnou v noci? Třeba ocelárny. Nabíječky elektromobilů. V zimě vytápění. V létě klimatizace. Chytré řízení spotřeby ve firmách, náročné věci pojedou na “levný proud”, třeba práce datových center. Ono pokud ten “levný proud” bude plošně k dispozici, tak uvidíte, jak se bude po nocích prát a sušit, ohřívat v bojlerech a pouštět elektrokotel. Třeba se přeorientuje průmysl.
Zatím je to ještě daleko, ale pokud budeme chtít významně využívat tyhle zdroje (a zdá se, že chceme), tak se budeme muset prostě přizpůsobit 🙂
Za předpokladu, že počet obyvatelstva bude růst (s klesající porodností asi moc ne) nebo každá rodina nebude mít tak 3-4 auta jako je dnes, ale udělají si vozový park třeba 7 aut na rodinu tak máte pravdu. Ale kde si ty auta zaparkují. U starších nemovitostí se prostor najde, ale rodina co si koupí dnes novostavbu který se dělají typu “řadovka” jsou rádi, že mají dvě auta zaparkovaný a třetí před domem. Je to trošku komplexnější a hlavně záleží na lokalitě a taky jak se objeví třeba možnost práce.
Uvidíme jak nakopne Daimler se svojí výrobou Chebskou lokalitu.
U nás je to katastrofa už teď a myslím, si, že je to snad na každým sídlišti, ta auta se už dnes na parkoviště prostě nevejdou. U nás se běžně parkuje u obchoďáků, kde pak samozřejmě nemůžou ve špičce zaparkovat nakupující, a svorně se nadává na zastupitele, že se pro to nic nedělá. Zastupitelstvo navrhovalo postavit parkovací dům, náklady by ale byly tak vysoké, že by se potom muselo platit parkovné a to lidi samozřejmě nechtějí, chtějí to zadarmo. No, co má město svoji FB stránku, tak každý den žasnu, co jsou schopni někteří zdejší obyvatelé vyplodit.
Dobré řešení ale není zastavět republiku dálnicemi, řešení by se mělo hledat jinde. Podle mě. Sdílená doprava, zvýšení atraktivity mastné tyčky, železnice… Pokud máme problém, aby se vešla auta na silnice a za 10 let se nevejdou, co budou dělat ty vesnice, kde teda ta dálnice zatím nepovede?
Jj, aut bude víc a víc, až jich bude nejvíc na celém světě. 😀
No jako co si budem, mně se busem už taky jezdit nechce a koleje k nám nevedou. Busem proto, že ráno se sice do práce dostanu, ale musím vstávat o hodinu dřív, než když jedu autem, zpátky do ještě docela ujde. Spousta spojů se prostě zrušila, takže ačkoliv to mám jen kilometr od cedule okresního města, tak do práce musím přestupovat. Busy jezdí skoro prázdné, jen tedy, když bych jela z práce, tak je to narvané děckama ze škol, a to pak mám zas problém vystoupit.
Jako já mlčím, já mám sama pro sebe minimálně dvě auta. Jenže vždycky s nimi jedu jen já sama. Na sídlišti o tom nesmí nikdo vědět, protože se na sídliště taky nevejdem, to by mě lidi ukřižovali. Jenže to je taky tím, že teď v rámci “humanizace” proběhlo vytyčení parkovacích míst na tom sídlišti, a čáry jsou velkorysé, vešla by se tam i avie, no a tak samozřejmě na každé straně sídliště ubylo třeba pět parkovacích míst, a to je pak těžké, že ano. Tam, kde jsme se dřív vešli čtyři šikovní řidiči vedle sebe, se teď vejdou s bídou tři auta, a to ještě na každém konci každé souvislé parkovací plochy je zvětšené a označené místo pro ZTP (ale byste nevěřili, co se najednou vyrojilo aut s kartičkou!!!) …