Aktuálně: 1 955 inzerátů277 093 diskuzních příspěvků19 706 uživatelů

Politika...

kometa
kometa správce
09.04.2026, 20:11:06 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 09.04.2026, 12:57:43

a asi nejsem sama, kdo neví, kolik ho ta elektřina vlastně stojí,

Mně je to vlastně jedno. V bytě mám všechno na elektřinu a vím, že zaplatit musím. Samozřejmě se snažím šetřit, ale vařit, topit a prát je potřeba.

assil
assil 09.04.2026, 22:26:05 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.04.2026, 20:11:06

No ale kdyby ta elektřina stála 10x tolik, tak to půlka národa nebude vůbec schopná zaplatit.Ono to směřuje k výpadkům, no a to už se pak vařit, topit a prát nebude a navíc, čeho je málo, to je drahý.

Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 06:23:44 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 09.04.2026, 22:26:05

Tak, když elektřina zdraží i kdyby na pětinásobek, tak prostě elektřinu přestanu v takovém rozsahu používat. Já tu možnost naštěstí mám.

Ale kdyby zdražila takto, tak polovina firem ve státě zkrachuje. Třeba ta naše. To by úplně nefungovalo. Myslím, že se cena zvýší jen minimálně a sáhne se spíš k té motivaci využívat elektřinu podle nabídky, v případě nedostatku pak holt ke kvótám nebo přídělům.

Sarah01
Sarah01 10.04.2026, 06:25:10 xxx.xxx.11.197
kometa:

a asi nejsem sama, kdo neví, kolik ho ta elektřina vlastně stojí,

Mně je to vlastně jedno. V bytě mám všechno na elektřinu a vím, že zaplatit musím. Samozřejmě se snažím šetřit, ale vařit, topit a prát je potřeba.

Jasně, že zaplatit to musím. Naštěstí to mám nastavený vždycky tak, že mám přeplatky, i když teď v lednu to bylo jenom 150 korun, ale pořád lepší, než mít nedoplatek. Ale ta netransparentnost mně teda vadí. V osobním profilu mám napsaný, že moje cena VT i NT  je 2,99 bez DPH, realita je ovšem úplně jiná. Loni jsem zkoušela tu fakturu rozporovat a bez výsledku. Prostě ceny na trhu se mění, i když máte smlouvu.

Sarah01
Sarah01 10.04.2026, 06:28:04 xxx.xxx.11.197
Buggyra:

Tak, když elektřina zdraží i kdyby na pětinásobek, tak prostě elektřinu přestanu v takovém rozsahu používat. Já tu možnost naštěstí mám.

Někde to nejde, hlavně v zimě. V létě bych mohla vařit na ohni na zahradě a taky si tam ohřívat vodu na mytí. 😀

assil
assil 10.04.2026, 09:29:23 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.04.2026, 06:23:44

Jo natlačit všem tepelka a elektroauta a pak říct tak to nepoužívejte, to je evropská politika v kostce.

Ono nejde o soběstačné jedince, těch je pár, i když myslím, že bez auta by vám taky bylo krušno, ale většina lidí nejen v tomhle státě, ale v celé Evropě, je závislá na elektřině v základu neb bez ní by nebyla ani kanalizace, voda v kohoutku, o topení nemluvě. 

Buggyra
Buggyra 10.04.2026, 09:42:27 xxx.xxx.198.226

No bez auta bych musela sednout na kolo 🙂 A byla bych daleko častěji nemocná (teda začala bych být nemocná), protože bych si prostě rozmyslela s kašlíčkem vyjet na půlhodinový přejezd ve vánici 🙂 Možná by mi zamtel konečně natlačil homeoffice… a já bych z něj vytlačila příspěvek na elektřinu 😀 Ale jak říkám, pokud by elektřina nebo PHM nějak násobně zdražily, můj zamtel by byl ten první, který by zkrachoval.

Orionka (neregistrovaný) 10.04.2026, 11:49:37 xxx.xxx.226.32
Buggyra:

Mluví se o tom, že první, kdo bude regulován, budou podniky s vysokým odběrem, což dává smysl. Takže těžký průmysl, energeticky náročné záležitosti, budou mít třeba dobu provozu povolenou mimo špičku. Domácnosti se budou omezovat až jako poslední, resp. bude se regulovat to, co půjde, třeba zrovna to nabíjení.

To, co se dělá už teď, je jednoduše odpojování zdrojů, tj. pokud svítí moc, odpojí se FVE od sítě, proud se nevyrábí, panely tam jen tak leží ladem. Spíš než nedostatek energie se momentálně řeší její přebytek ve chvílích, kdy to nemá kdo spotřebovat. Samozřejmě producenti té dotované energie tlačí na to, aby se spíš využívala efektivně ta nadprodukce, než aby se zdroje odstavovaly. A že FVE se dá v pohodě odstavit během minuty, na rozdíl od jádra a uhlí atd. Nevím, jak větrná, rozhodně se dá taky jednoduše odpojit a pak běží “naprázdno”, ale jestli v tom není ještě nějaký háček. EDIT: tak už vím, háček v tom je, nemůže běžet naprázdno, musí se zastavit náklonem lopatek a zabržděním otáčení turbíny, nestačí jen rozpojit obvod. Říkala AI.

Energetickou nedostatečnost, a tedy že ráno a večer potřebujeme snížit odběr, zatím řešit nemusíme. Ani nevypadá, že by to zatím hrozilo. Teď jsem viděla rozhovor s Dankou někdy z loňska, a říkala, že i kdyby všechna auta v republice byla elektrická, tak bychom to zvládli i za současného energetického mixu, pokud by to distribuční soustava umožňovala. Resp. AI mi opět upřesnila: “Drábová často připomíná, že i kdyby všechna auta v ČR byla elektrická, celková spotřeba elektřiny v zemi by vzrostla zhruba o 15–20 %, což je objem, který je energetika při správném plánování schopna zvládnout.”

No a do budoucna se hypotetická energetická nedostatečnost vyřeší jaderkami. Že by se u nás v mezidobí zvýšila energetická náročnost lidí tak, že by to stávající zdroje nepokryly? No uvidíme. U nás v CZ, kde jsme sto let za opicemi, se toho tak nebojím, jako spíš v okolních zemích, kde budou naši elektřinu potřebovat víc, otázka je, zda jim ji dáme, protože “kapitalismus” v tomhle skončí ve chvíli, kdy se první politik bude muset uskromnit.

Mám tušení, že bychom si na to měli dát zvlášť vlákno, jestli chceme pokračovat…

Jenom jsem nakoukla, už mě nebavíte. Opravdu jsem ale zvědavá na to, jak hutě a sklárny sfouknou na špičku pece. Jen dva obory, které mě napadly, ale je to s většinou průmyslu podobné.

Buggyro pardón, v podstatě to nebylo na vás, jen jsem to plácla pod váš příspěvek.

N (neregistrovaný) 11.04.2026, 00:34:16 xxx.xxx.189.103

Jestli to ještě někomu nedošlo, tak prostě Evropa se ocitla osamocená a pod velkým tlakem ze všech stran. Nemá už smysl diskutovat o energiích a schopnostech Evropy se účinně bránit následkům. Už je to nezvratné a bylo to i celé dobře plánované dlouhá léta. Ukrajina zařídila odstřižení od hlavních zdrojů a “vysála” obrovské množství prostředků a v neposlední řadě se vytvořil “mýtus” hrozby z RF jako dobyvatele Evropy. USA hned vystoupilo z rozjetého vlaku při jistotě že už nejde zastavit a přehodilo výhybku na výnosnou “nepodporu” Ukrajiny a prodeje zbraní a zvyšování příspěvků do NATO. Další ranou ovšem také ne náhodou je konflikt v “zálivu”. Nejsou to v žádném případě náhody a je zřejmé jaký bude další vývoj. Mizím protože se regulérně stydím.😓

Sarah01
Sarah01 11.04.2026, 07:52:27 xxx.xxx.162.253

Taky bych se styděla být v armádě státu takovýho psychopata jako je Trump. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 11.04.2026, 09:24:08 xxx:xxx.3147:b75

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-nemecky-neonacista-zatceny-u-ase-nesouhlasi-s-vydanim-muz-ktery-zmenil-pohlavi-je-ve-vazbe-40572667

18 měsíců vězení za slova. To už opravdu nejsme v debatě, ale v převýchově. Na celé věci je skoro nejzajímavější moment, kdy se obviněný nechal úředně zapsat jako žena. Upřímně? Já to čtu jako dokonalý politický protest. Vzal systém vážněji než jeho vlastní tvůrci a jen ukázal, kam až může dojít, když se realita začne řídit formuláři místo zdravého rozumu. Jestli totiž stačí administrativní úkon k tomu, aby se změnila právní identita člověka, pak není divu, že to někdo použije jako zrcadlo nastavené zákonům samotným. A místo zamyšlení přichází trest. Dřív disidenti psali petice. Dnes stačí vyslovit nepohodlný názor nebo poukázat na absurdity systému – a člověk pozná, jak široké jsou hranice „správného“ myšlení. Možná bychom si měli přiznat, že svoboda slova už není právo říkat, co si myslíme. Je to privilegium říkat jen to, co nikoho nerozruší.

A když už realitu určují úřady, možná brzy přibude i kolonka: „Pohlaví: aktuálně povolené.“

Janea (neregistrovaný) 11.04.2026, 11:00:33 xxx.xxx.163.38
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 11.04.2026, 09:24:08

Neonacismus je svoboda slova? Našla jste si něco o tom člověku? Ani svoboda slova není nekonečná. 

Anonymní (neregistrovaný) 11.04.2026, 16:00:22 xxx:xxx.631c:afe7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 11.04.2026, 11:00:33

A vy jste schopná najít si relevantní informace, nebo vám k utvoření názoru stačí jenom nálepka neonacista z liberálně progresivních médií..nálepka bez důkazů

drvodelkafialova
drvodelkafialova 11.04.2026, 19:03:10 xxx.xxx.171.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 11.04.2026, 11:00:33

To, že novináři někoho označí jako neonacistu, pro mě dávno nic neznamená. Možná by mě za mé názory označili stejně. Nesouhlasím s migrací a to zejména z Afriky a muslimských zemí, nesouhlasím se stavbou mešit, mám velké výhrady vůči myšlenkám transgenderu( alespoň tak, jak je momentálně vnucován), nesouhlasím s greandealem atd. Tak jsem možná neonacistka taky.  Nevím, co přesně zrovna tenhle člověk říkal a říká. Ale nevidím žádný důvod dělat si na něj názor na základě nálepky novinářů. Proč stejně tvrdě nezatočí s lidmi, kteří oslavují palestinské vrahy, volají po likvidaci Izraele a chtějí v části Německa vyhlásit chalifát? Proč je možné že zelenorudí fanatici vypnou část německého města a policie je nedokáže dopadnout, protože levicově orientované ekofanatiky nemonitoruje?

Když mají tihle lidé právo chovat se a říkat, to co říkají a dělají; aniž je za to někdo stíhá, má tenhle člověk stejné právo. Minimálně na to říkat nahlas to, co si myslí.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.