Buggyra:Mluví se o tom, že první, kdo bude regulován, budou podniky s vysokým odběrem, což dává smysl. Takže těžký průmysl, energeticky náročné záležitosti, budou mít třeba dobu provozu povolenou mimo špičku. Domácnosti se budou omezovat až jako poslední, resp. bude se regulovat to, co půjde, třeba zrovna to nabíjení.
To, co se dělá už teď, je jednoduše odpojování zdrojů, tj. pokud svítí moc, odpojí se FVE od sítě, proud se nevyrábí, panely tam jen tak leží ladem. Spíš než nedostatek energie se momentálně řeší její přebytek ve chvílích, kdy to nemá kdo spotřebovat. Samozřejmě producenti té dotované energie tlačí na to, aby se spíš využívala efektivně ta nadprodukce, než aby se zdroje odstavovaly. A že FVE se dá v pohodě odstavit během minuty, na rozdíl od jádra a uhlí atd. Nevím, jak větrná, rozhodně se dá taky jednoduše odpojit a pak běží “naprázdno”, ale jestli v tom není ještě nějaký háček. EDIT: tak už vím, háček v tom je, nemůže běžet naprázdno, musí se zastavit náklonem lopatek a zabržděním otáčení turbíny, nestačí jen rozpojit obvod. Říkala AI.
Energetickou nedostatečnost, a tedy že ráno a večer potřebujeme snížit odběr, zatím řešit nemusíme. Ani nevypadá, že by to zatím hrozilo. Teď jsem viděla rozhovor s Dankou někdy z loňska, a říkala, že i kdyby všechna auta v republice byla elektrická, tak bychom to zvládli i za současného energetického mixu, pokud by to distribuční soustava umožňovala. Resp. AI mi opět upřesnila: “Drábová často připomíná, že i kdyby všechna auta v ČR byla elektrická, celková spotřeba elektřiny v zemi by vzrostla zhruba o 15–20 %, což je objem, který je energetika při správném plánování schopna zvládnout.”
No a do budoucna se hypotetická energetická nedostatečnost vyřeší jaderkami. Že by se u nás v mezidobí zvýšila energetická náročnost lidí tak, že by to stávající zdroje nepokryly? No uvidíme. U nás v CZ, kde jsme sto let za opicemi, se toho tak nebojím, jako spíš v okolních zemích, kde budou naši elektřinu potřebovat víc, otázka je, zda jim ji dáme, protože “kapitalismus” v tomhle skončí ve chvíli, kdy se první politik bude muset uskromnit.
Mám tušení, že bychom si na to měli dát zvlášť vlákno, jestli chceme pokračovat…
Jenom jsem nakoukla, už mě nebavíte. Opravdu jsem ale zvědavá na to, jak hutě a sklárny sfouknou na špičku pece. Jen dva obory, které mě napadly, ale je to s většinou průmyslu podobné.
Buggyro pardón, v podstatě to nebylo na vás, jen jsem to plácla pod váš příspěvek.